Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 23.10.2019. at 21:45, Жељко рече

То и јесте проблем у тим верским и идеолошким сукобима и деобама јер се не оставља могућност неутралности(или си са нама или против нас).

Ипак, као што сам писао пре 5 година(без обзира што овде неке попадије мисле да се нико овом темом никад није бавио па смо самим тим сви некомпетентни), сматрам и сад да СПЦ треба да остане неутрална.

А ево и зашто:

Сукоб Руса и Фанара(Грка) без обзира ко је у праву, има за основ две, по мом мишљењу, потпуно погрешне идеологије које су су се увукле у православље. Идеологије другог и трећег Рима, односно империјалног(државног) примата над целим православљем.

Обе ове идеологије су анахроне, јер су имале смисла само у константиновском периоду Византије и нешто мало у време царске Русије.

Ми Срби као народ никад нисмо имали такву представу о православљу ни о цркви. Заправо, имали смо неку другу. За нас је црква=народ, а не црква=империја. Стога код нас постоји идентификација вере и нације и то је можда неки други проблем, али у сваком случају империјални проблем није наш.

Друга ствар на овај сукоб између Руса и Фанара гледам као на џапање две бабе од којих је једна једном ногом у гробу а другом на кори од банане а друга је само на кори од банане. Идеја другог и трећег Рима је пропала, или боље рећи потрошена и превазиђена. Русија данас није империја. Светска сила је само захваљујући наслеђу Совјетије у наоружању. Док Грци немају ама баш ништа, осим ако не мисле, као што некад писах, крунисати Трампа за Византијског цара.

У том сукобу, опет кажем, без обзира ко је у праву, а мислим да су Руси овај пут у праву јер је Цариград погазио све да би реализовао своје империјалистичке тежње и доказао Русима да може да их гази, мада ни Руси нису без кривице јер су требали украинско питање решити сами и много раније. Дакле, у том сукобу Срби би требали бити нешто треће, или боље рећи трећа солуција.  Можда она солуција која нуди решење за ово стање у православљу оптерећено прошлошћу Византије и царске Русије. Солуција народне цркве, без империјалних тежњи, без непримењивог анахронизма. Мислим да у данашњем времену таква једна солуција црква=народ=Нови Израиљ, није само враћање на оно првобитно стање цркве, већ пре свега адекватан одговор на глобализацију. На крају црква је и настала у једном времену сличном данашњем, у једном глобализму који је спровео Рим, али онај први пагански Рим. И тај њен идентитет, црква=народ је опстао прва три века најгорих прогона. Значи да је тај идентитет опитно проверен и показао се као најбољи.

Сврставањем, ми Срби ризикујемо да изгубимо своје аутентично православље и прихватимо империјалистичке халуцинације непостојеће Византије и непостојеће царске Русије. На жалост, иако мислим да је српско православље решење за глобализам и актуелну кризу у православљу, ми овог момента као народ нисмо спремни да, попут Фанара који је правио теолошку подлогу за тренутну будалаштину коју чини, наметнемо ту причу.

Драго ми је да је владика Амфилохије дошао на моје позиције:

Цитат

Владика Амфилохије:

„Али, оно што је њихов проблем и проблем многих других је то што не схаватају да су се промијенила времена. И ми смо, наш Сабор, написали Цариградском патријарху да је прошла епоха константиновска започета са Светим царем Константином, а онда се завршила 1453. године падом Цариграда под турску окупацју, а и 1918. године мученичком смрћу руске царске породице Романових“, објаснио је Владика.

„И та чињеница да је тамо прешло сједиште царства које је управљало судбином Медитерана, да кажемо и свијета скоро хиљаду година, заиста је дала Цариграду једну велику мисију, посебно што се тиче нас, словенских народа. Словенски народи су преко Цариграда примили вјеру православну, а онда, послије тога, и самосталност својих помјесних цркава. Све је то дјело велике Цариградске патријаршије. Али, ово наше вријеме је другачије и неопходно је да Црква, поштујући све то што је било кроз историју, ипак своју будућност темељи на оним првим вјековима своје историје, када није била везана толико са влашћу“, нагласио је Владика Амфилохије.

Подсјетио је да је Црква била везана са влашћу када је власт постала хришћанска преко цара Константина па све до цара Николаја.

„Била је хришћанска власт, хришћански владари, хришћански народи, хришћанске државе… Данас немамо више ни владара хришћанских, немамо ни власти хришћанске, а и народи који су били хришћански колико су данас хришћански? Тако да та везаност власти и Цркве која је имала великог смисла кроз историју, она данас више, нажалост, не постоји. Црква је тако призвана да живи оним својим изворним животом и да се све у њој догађа, поготово велике одлуке, по духу Светих отаца, односно по духу сабора, по духу оног првог изворног сабора јерусалимског из педесетих година после Христовог рођења гдје се каже да се изволи Духу Светоме и нама. То је оно на шта данас наша Црква упућује и моли браћу из Цариграда, да не може више да један одлучује, без обзира био ли он цариградски или београдски“, истакао је Митрополит црногорско-приморски.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Вукашин рече

Онда њих можемо вероватно као следеће очекивати 

Подели на овим сајтовима

Упознао сам неколико Грузијаца који су изузетни људи , добри православци али не воле Русе никако иако РПЦ целу грузијску  територију( Јузна Осетија и Абхазија) сматра територијом ГПЦ . 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Жељко рече

Драго ми је да је владика Амфилохије дошао на моје позиције:

А ја могу мирне душе рећи да гг. Радовић и даље није на позицији Православне Цркве по овом питању, па тако није ни на мојим позицијама.

Није Фанар "погрешно" доделио аутокефалију украјинским нацистичким расколницима зато што су се нестанком Ромејског Царства "промениле околности", него фанариотска јеретичка неоеклесиологија покушава да приграби право које по канонима никада није имала. Да је то право имала, не би била потребна одлука Јеладске Цркве да им призна право да додељују аутокефалију Украјинцима.

Гг. Радовић је вечити минер и опструент. Здушно је подржао позицију "цетињских тамбураша" и свих других фанариотских слугу. Сада опет покушава да заводи наивне и неупућене за Голеш планину.

Мене више неће. Ништа му не верујем.

Ako mora da se gine, hbg, da ginemo, ali ja necu da ginem sa poklicem na usnama da je gg. Radovic "svetac koji hoda" zbog toga sto je propustio da radi ono sto mu je bila duznost. A nije mi ni deda, nijedna od moje dve pokojne babe nisu imale nista s njim.

P.S. Moj nalog na ovom forumu je banovan.

P.P.S. Ne druzim se sa fanariotima.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Вукашин рече

Онај најнижи Грузијац је студира на ПБФ код нас :) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, srb_Lo рече

али не воле Русе никако

Не знам има ли и један народ из окружења да воли Русе... Њих можеш да волиш само са безбедне раздаљине.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Тако исто причају против Срба у окружењу. Ето, срамоте. Стални насртаји на Русе подразумева врбовање против Руса, најчешће што ближе Русији то јаче.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Milan Nikolic рече

Тако исто причају против Срба у окружењу. Ето, срамоте. Стални насртаји на Русе подразумева врбовање против Руса, најчешће што ближе Русији то јаче.

...ma ko' ih sve sisa... :1319_womens:

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Grizzly Adams рече

Не знам има ли и један народ из окружења да воли Русе... Њих можеш да волиш само са безбедне раздаљине.

pogotovu kad krenu da piju

biliv mi aj knou 0703_read

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...