Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 14 минута, RYLAH рече

Хвала Богу, памет ме још врло служи и знам шта ми је причао последњих дана. Ако треба, могу и цитате да ти тражим кад будем имао времена.

Нисам пратио ових дана, али тему са сличним садржајем је поставио и пре два-три месеца. Уопште није проблем то пронаћи.

Прва из низа таквих тема је била у јулу - "Кад се удруже стари и млади лавови - Амфилохије и Максим". 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ja isto smatram, nemam doduse nekog dokaza, da je Amfilohije spreman da napravi Pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori (isto kao PCU). Da li iz zelje da postane patrijarh ili (vise mislim ovo) da privoli one koji su Crnogorci da ostanu pri pravoslavnoj crkvi.

Toga sam poceo da se "pribojavam" jos 2011. kad je napravljen taj "Episkopski savjet pravoslavne crkve u Crnoj Gori". Ali, mozda to i nije lose, osim iz moje perspektive nacionaliste.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Родољуб Лазић рече

Нема планове о расколу, него има припремне радње за отцепљење од СПЦ. 

Која је разлика између планова и припремних радњи, с једне стране, и између раскола и отцепљења од СПЦ, с друге стране?

Razlika je sto je postojanje planova nedokazivo, izuzev ukoliko se nadje pismeno kojim ovaj plan izlaze sa njegovim potpisom.

Dakle, necu da tvrdim bilo sta sto je nedokazivo. Nisam prmetio da je tako nesto tvrdio ni (omrazeni/voljeni, ali svakako inteligentni) pop Djurovic.

Njegovi postupci su takvi da su u objektivnom smislu priprema otcepljenja od SPC, ne samo MCP, vec i drugih eparhija (koincidentno, naziru se konture Velike Crnegore knjaza Nikole).

Da je pre 30 i kusur godina za mitropolita crnogorsko-primorskog postavljen hodza iz Sugubine, ili agent zelenaskih separatista, ne bi vise stete naneo pravoslavlju i srpskim interesima nego sto je to uradio gg. Radovic.

Mozda on to nije namerno, moguce da je samo nesposoban.

Po mom (irelevantnom) misljenju, radi njegovog spasenja (a i radi sprecavanja nanosenja dalje stete nama ostalima), gg. Radovic treba da bude obrijan.

Stojim iza napisanog, pokrenite postupak protiv mene, pozovite me preko foruma posto objavljujem pod pseudonimom.

Da ne bude da je samo "verni narod" u liku Borisa Begovica "zabrinut" zbog delovanja Patrijarha i Sinoda. Evo i ja, koji sam ponosan na njihovo delanje, a nikoga od njih ne znam licno, niti sam bio u bilo kakvoj pismenoj komunikaciji ili koordinaciji s njima, ja sam zabrinut zbog delanja gg. Amfilohija, gg. Atanasija (umirovljenog) i gg. Maksima.

Ako mora da se gine, hbg, da ginemo, ali ja necu da ginem sa poklicem na usnama da je gg. Radovic "svetac koji hoda" zbog toga sto je propustio da radi ono sto mu je bila duznost. A nije mi ni deda, nijedna od moje dve pokojne babe nisu imale nista s njim.

P.S. Moj nalog na ovom forumu je banovan.

P.P.S. Ne druzim se sa fanariotima.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, RYLAH рече

Јел ово све што си написао значи да одржаваш редовне контакте са расколницима? Вероватно да би им стављао до знања да су расколници?

Или да си се ипак много залетео и да Амфилохије није расколник и Мефистофел каквим си га представљао до данас, и да је сасвим могуће да нема планове да од СПЦ одвоји ЦГ и КиМ и шта све не приде?

Не. Мора да покажеш више способности за инклузивно размишљање. Ово су јако озбиљни проблеми, а ја сам дигао дреку (Глас вапијућег у пустињи) да би се сви уозбиљили и схватили последице потеза које вуку. Џабе је сада Лонгину што плаче код Патрића и кука како ништа није знао. Знао је, а ако није знао, онда је неспособан и треба да се постави други. 

Ако си гледао Лохијев интервју за Око, он је тамо одговарао на све моје аргументе. Вешто избегавајући оштрицу аргумената, али је одговарао. Дакле, узео је јако за озбиљно оно што ја "блебећем". 

Занемарујеш један јако важан фактор, а то је да смо ми смртни људи. Да се ствари мењају. И Лохи је мењао своја мишљења. И то је сам признавао. Он је довео Ломија код Павла и то је било пресудно у борби са рахметли Моцарелом. Крстио је Чеду, а овај га после одликовао чином пуковника. Ситуација није баш прозирна. Још за време прошлог сабора сам казао Амфилохију да ако буде уз Амере од мене неће имати благослова. И онда је излетео са аргументом: Максим је добар, барем није педер. Те ствари не пролазе поред мене. Исто сам писао и Игњатију да се не заварава и не вуче погрешне потезе, али он не верује Ави. 

Ја сам јако отворен за све, и моја помоћ у овој целој ситуацији је била бесконачно драгоцена, иако сам морао да трпим по себи и дрвље и камење. Исто преживљавају и наше владике који су у првом плану. Очигледно пучистичке потезе - као овај последњи у Жичи - никако не могу да одобрим. Имамо код Ведрана изванредну анализу: 

SOZERCANJE.WORDPRESS.COM

Да ли је потребно да се сазове ванредни Сабор СПЦ? Сведоци смо скоро свакодневног медијског прозивања Патријарха и Светог...

Ако пратиш, а сигурно си пратио, јер си био и модератор, око проблема Артемија ја сам увек подржавао Теа, Синод, Лохија... И ко је направио раскол? Артемије. И кога данас опет либерашки медији - који нападају "синодалце" - избацују у орбиту? Артемија. Имаш интервју са њиме који је имао великог одјека. 

Нико ко ради на расколима или ономе што може да доведе до раскола неће бити мноме подржан. Тај грех ни мученичка крв не спира, како рече св Кипријан Картагински. Зато ја фаворизујем Јанићија као гаранта јединства, мада ме је саблазнило кад сам у Житчком писму видео његов потпис. Ја бих њега радо видео за Митрополита, а не Методија кога припремају. Јоаникије је Србин човек. 

Такође, ово отписивање и чупање нашег националног идентитета из српског корпуса као каквог рака или израслине, не води ничем добром. Избацивање придева "српска" је за мене неприхватљиво. Ти мисли како ти драго. Ако заборавимо ко смо, одлетећемо као прашина.            

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Исти пројекат се спроводи у САД где би се сви потчинили Фанару. Њима не треба амерички Патријарх кога би штитио амерички закон, него управо да су "аутокефални" под Фанаром јер њих могу да контролишу лако. Дају им паре, штите их од Турака, на први знак непослушности Султан ће задавити патрића. Дакле, ово није нека дечија игра, него озбиљни напад на Цркву. Такође, Амери финансирају "модерну и напредну" Цркву, а сви који би били уз националне прогласиће шовинистима. Тако се иде у глобализацију и потчињавање Васељене. Ја тако видим ствари, а ти чак и ако то не видиш, сада можеш разумети зашто сам жустар у свему овоме.   

И ту је квака - Султана су хтели задавити, спасао га је Путин и то на џентлменски начин, који ни лицемери као Султан не могу да не цене. Оборили су руски Су24, и сви пишу да ће Путин да напдне Турску. Српски националисти се жале како је Путин слабић. Истовремено, НАТО спрема свилен гатан Султану. Дакле опасна демнска игра - свађа Турке и Русе, а Султана оће да задаве.

Руски ФСБ пресреће информације, и јавља Султану: Не иди куда си поша спреман ти је свилен гајтан. Султан се буди из илузије и види да мора да спасава живот. Пуч у Турској не успева и Султан преузима контролу. Султан преко бизнисмена из Казахстана контактира казахстанско председника, Путинововог пријатеља - и Путин прима писмо у којем га Султан моли за опроштај.

Путин је сада хришћанин, а као агент КГБа специализован посебно за прављење психолошких профила и за однос са другима.

Поред Сирије, Путин добија и игру око Турске - НАТО савезника придобија на своју страну. Сада, НАТО може да контролише Вартоломеја у непријатењској Турској, али Султан неће задавити православног Патријарха ЧАК и да НАТО нареди/уцени. Сада катедру на Босфору контолише Путин, преко Султана, а НАТО контролише патријарха. Патријарх и НАТО су против Русије и Цркве - ко има боље позиције закључите сами!

Само знак Кирила и креће преузимање Катедре, најславније после Јерусалима, славније и од Рима, јер Рим је пресењен на Босфор, а после је постао паизам. Дакле све то показује следеће: Упркос могућностима РЦ не игра рпљаве игре, него следујући Оце и Предање брани васењенску Цркву и њен поредак! Али, ако чаша трпљења прелије, ако не буде других метода - наћиће се начина да се славна Катедра одбрани. Цариградски престо бране Руси! Ввартоломеј руши и тај престо и Цркву!

Када ђаво запоментне кавгу, он сервира лаж за истину, тада они који су слагани истину виде као парадокс! Па кажу: Ех, зар није бело бело! Јесте, али шта ако си далтониста?! Шта ћемо онда? Наша вера, Свето Јеванђеље је пуно парадокса. Ово је само један од њих - борба Истине против оца лажи! Благо онима, који буду уз Истину, који спознају и виде иза тог парадокса.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жичанин рече

Опет овај Фарисејски Буквојед вређа два тренутно највећа стуба СПЦ!!!

Одбиј од екрана!!! :pop:

Ma sta trenutno? Najveca ziva svih vremena u penziji.

Cime ih vredjam? Iznosim svoje misljenje o efektima njihovog "podupiranja" SPC, koja su svima vidljiva, a zabrinut za njihovo spasenje.

Ako mora da se gine, hbg, da ginemo, ali ja necu da ginem sa poklicem na usnama da je gg. Radovic "svetac koji hoda" zbog toga sto je propustio da radi ono sto mu je bila duznost. A nije mi ni deda, nijedna od moje dve pokojne babe nisu imale nista s njim.

P.S. Moj nalog na ovom forumu je banovan.

P.P.S. Ne druzim se sa fanariotima.

Подели на овим сајтовима

Свако има право да буде забринут у овквим временима и не само то него уколико се доводи у питање јединство Цркве треба активно дјеловати а да има државе и хапсити.

Ко жели да иде нека понесе и оно што је донио, а не да древне тапије, имовину и народ потчињава мимо његове воље и сваког права.

Разлика у одвајању и расколу је огромна, јер може СПЦ да да аутономију нпр Митрополији, а да све остане  у љубави.

Подели на овим сајтовима

Патријарх Вартоломеј Светогорцима: „Све вас волимо“

23. Октобар 2019

patriarxis_vlatadon11-750x375_0.jpg

Васељенски патријарх Вартоломеј веома је гануо представнике манастира Атона: „Имате посебно место у нашим срцима, и ми стојимо уз вас“, рекао је он пред игуманима и монасима. Света заједница састала се у Кареји пред одлазак Васељенског патријарха који је завршио четвородневну посету Светој Гори.

„Оци Светогорци, сви вас волимо. Васељенски патријарх волеће вас заувек. Он жели да останете чврсти уз њега за време његове борбе за православну хришћанску веру. Сви ми смо ваши, и сви сте наши. Желимо вам све најбоље. Све док се поново не сретнемо, браћо, деца Божја.“

Извор: orthodoxtimes.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Разлика у одвајању и расколу је огромна, јер може СПЦ да да аутономију нпр Митрополији, а да све остане  у љубави.

Мислим, а чуо сам од калуђера, да је пре деценију Амфилохије био спреман на то као нужду, ради кавге у ЦГ. И ради тога да задовољи и монтенегрине, па ето касније да се оцркове...дакле како он увек ради, мири нешто и то...Предлог устава вуче на ту страну...мада после овога не верујем...

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, farisejski.bukvojed рече

Po mom (irelevantnom) misljenju, radi njegovog spasenja (a i radi sprecavanja nanosenja dalje stete nama ostalima), gg. Radovic treba da bude obrijan.

ОПОМЕНА ПРЕД БАН! УНОШЕЊЕ НЕМИРА НА ФОРУМ. Свака даља расправа са Администрацијом на ову тему повлачи ваш коначни бан са сајта.

Админ тим

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ćiriličar рече

дакле како он увек ради, мири нешто и то

Ма да. Ето и тебе к`о "собарице". 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Милан Ракић рече

Ма да. Ето и тебе к`о "собарице". 

фале ми само метафоре са кољеницама, купусом и сланиницом...као неТком.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ćiriličar рече

дакле како он увек ради, мири нешто и то

Тако је ОВДЕ на Форуму овом била "слика" како је поменути уз умировљеног након победе на Космету иш`о и сарањив`о и опела држ`о мученицима Косметским из маркентајзинг разлога...

А заправо и није. Маркетајзинг је почо на сарани онон мученог Циганчета...

031002-beisetzung-jovanovic-1024x772.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Zoran Đurović рече

во су јако озбиљни проблеми, а ја сам дигао дреку (Глас вапијућег у пустињи) да би се сви уозбиљили и схватили последице потеза које вуку.

Све би било супер да је тако.

Али ти овде данима и данима дајеш егзактне тврдње како си потпуно сигуран да неко спрема раскол. Био си чак сигуран и да постојимо "ми" којима "ви" нећете нешто да дозволите, како ћете да помрсите "наше" планове и шта све не. Ако те је понео жар расправе, разумем скроз, никакав проблем, само ради људи овде реци јасно и гласно да немаш сазнања да неко активно ради на расколу, да немаш никаква сигурна сазнања да Амфилохије активно спрема отцепљење ЦГ и КиМ, и ми више никаквих проблема немамо. Око осталих клановских борби нећу да се мешам јер је то већ ствар фолклора, али ово је стварно смртно озбиљна ствар да би се тако олако потезала и да би се додатно слуђивао и смућивао већ слуђени и смућени народ.

И кога данас опет либерашки медији - који нападају "синодалце" - избацују у орбиту? Артемија. Имаш интервју са њиме који је имао великог одјека. 

Заиста нисам видео тај интервју, можеш да ми линкујеш ако ти је при руци, али верујем да то нико из ове супротне екипе није избацивао. Неко са стране вероватно додатно закувава већ преврелу чорбу.

Такође, ово отписивање и чупање нашег националног идентитета из српског корпуса као каквог рака или израслине, не води ничем добром. Избацивање придева "српска" је за мене неприхватљиво. Ти мисли како ти драго. Ако заборавимо ко смо, одлетећемо као прашина.      

Слажем се у потпуности, не знам зашто би мислио да мислим било шта другачије. И не само да се на речима слажем, ал то већ није тема за форум.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...