Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 40 минута, Orthophill рече

Патријарх Вартоломеј: Во духот на љубовта и единството го разгледуваме барањето на црквата во Северна Македонија

Када Барт проговори о вама кроз љубав и јединство да знате да ваља да се забринете...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 35 минута, Родољуб Лазић рече

Свашта. Фанар стално пласира ту лажну причу о 9. и 17. канону што нема везе са истином. Гола лаж.

Професор Сергије Тројицки је у првој половини 20. века написао серију чланака којима је аргументовано оповргавао  тобожње право да примају апелације из других помесних Цркава, што је у функцији реализовања позиције источног папе:

https://svetosavlje.org/povodom-neuspele-zastite-lazne-teorije/

https://svetosavlje.org/o-granicama-prostiranja-prava-vlasti-carigradske-patrijarsije-na-dijasporu/?pismo=lat

А што се подршке Америке тиче, жалосно је да се Истанбулски патријарх ослања на светског полицајца и дозвољава себи да буде инструмент његове политике. Потпуна туга.

Da, i samo da dodam, ima o tim kanonima i kod tumacenja kanona e.Nikodima Milas sve objasnjeno sta i kako u vezi tih apelacija.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Vladan :::. рече

Када Барт проговори о вама кроз љубав и јединство да знате да ваља да се забринете...

(mozda i mi malo Just_Cuz_19treba da se zabrinemo i za nasu SPC moze da vazi, nazalost....)

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, александар живаљев рече

Najzad, :ok:stvarno, ovo je odlican 'potez' RPC jer, ako se neko seca, VP je vec izdala neke tekstove u kojima sa kanonskog i teoloskog i sa strane izvornih dokumenata brani neko svoje pravo da se mesa na crkvenu teritoriju Ukrajine koja je vec tri veka pod RPC.... to je ovaj tekst (ima i drugih, postavljali smo na ovoj temi, ne mogu sad da nadjem):

Vaseljenski tron i Ukrajinska Crkva – Svedočanstvo dokumenata

https://teologija.net/vaseljenski-tron-i-ukrajinska-crkva-svedocanstva-dokumenata/

(bio sam nesto se zainatio :1314_womens: da malo nesto analiziram ovaj tekst i citao sam danima i trazio po netu relevantne dokumente i analize i mogu da kazem na osnovu svoje ....iscrpne i kompletne analize :smeh1: ....   da je stvarno 'problematicna' ova analiza dokumenata VP)

I, dobro je sto se ovaj zbornik dokumenata o ...."Уједињење Кијевске митрополије и Руске православне цркве"... pojavio, sigurno je sve lepo i jasno obradjeno sa strane RPC i smatram da bi trebalo da je objektivniji nego analiza dokumenata VP.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Vladan :::. рече

https://sozercanje.wordpress.com/криза-у-православној-цркви-ажурира-се

28.мај 2019.

Сајт Теологија.нет обајвио је превод чланка са енглеског језика о интервјуу Архиепископа кипарског грчкој агенцији Ромфеа.

Теологија.нет већ има репутацију сајта који мења (ја бих рекао фалсификује) своје текстове. У томе нису подбацили ни овај пут. Подсећања ради, они су мењали важан текст интервјуа Еп Максима западноамеричког, у кључним деловима, у јеку јавне полемике о истоме.

Сада из превода ове вести изостављају такође једнан веома значајан део.

Преводилац А. Ђ. пише:

„Такође је објаснио да је идеја да посети друге предстојатеље настала у разговору са Његовим Блаженством Архиепископом албаснким Анастасијем, који није био у могућности да му се придружи због здравствених проблема.“

Међутим, у оригиналу стоји следеће:

„He also explained that the idea to visit the other primates arose in conversation with His Beatitude Archbishop Anastasios of Albania, who cannot accompany him due to eye problems and the pressure he is under.“

Дакле, не због „здравствених проблема“ него због „проблема са очима и због притиска под којим се налази„.

Теологија.нет ваљда у складу са својом уређивачком политиком, а упркос свим нормама, изоставља овај део. Може се претпоставити и зашто то чине.

Архиепископ Кипра: Једнострана одлука о Украјини би нанела штету Цркви

http://orthochristian.com/121349.html?fbclid=IwAR2XaMkBNSinAtAnoCrdwubiTMOc2Q2MVd3FyyqF5TwjQELY_P2fs50q7f4

То Александар Ђаковац преводио?

Подели на овим сајтовима

Па јел то Барту једини услов да добијеш катедру или аутокефалију то да се зовеш Епифаније? Онда брака Македонците немају неке шансе.
Подели на овим сајтовима

On 28.5.2019. at 16:13, Родољуб Лазић рече

Свашта. Фанар стално пласира ту лажну причу о 9. и 17. канону што нема везе са истином. Гола лаж.

А ти се опет окачи Ави на врат! Какав си кретен испао, немам речи. И то си текст објавио код човека који ме је издао као Јуда. 

Подели на овим сајтовима

И у тексту сам рекао јасно и гласно шта мислим о "Максимовом случају", а и овде на теми. А тек шта мислим о Фанару и његовом деловању у Цркви и шире, потпуно је јасно и на основу онога  што сам писао на интернету, а и из чињенице да сам превео десетак огромих чланака проф. Тројицког пре двадесет година на тему источног папизма Фанара. Не тврдим да се не може стећи и тај утисак који ти и још неки имате, да је све нека моја субверзија, али ја немам намеру да некога разуверавам. Рекао сам о чему се ради и то је то. Проблем је што си ти умислио да ћеш нешто постићи оним "отвореним писмом", па сам ја својим писањем тобож минирао твоју иницијативу која би иначе довела то значајних санкција према еп. Максиму. Немој мислити да је твоје писаније имало ту снагу.  

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Родољуб Лазић рече

Рекао сам о чему се ради и то је то. 

Зато сам ти и рекао да си социопата. Артемије ти је растурио мозак. Ово је као Максимова изјава да је он објаснио све... 

пре 5 минута, Родољуб Лазић рече

Проблем је што си ти умислио да ћеш нешто постићи оним "отвореним писмом"

Ја сам знао да неће ништа променити и зато сам и написао писмо. То у твоју коцкасту главу сада не иде, али шта да ти радим. Да си се удружио са непријатељем, да си петоколонаш и да си ми пуцао у леђа, сасвим је јасно. Као што си подржавао Артемија у расколу, тако исто радиш и у Максимовом случају. Стално цепаш хитон Светог Саве.  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...