Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 37 минута, Trifke рече

@Александар Милојков волео бих да видим твој коментар на ово сто је писано. 

Тешко... ако је форум пакао онда је ова тема геена преисподња... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 13 минута, И. П. Шатов рече

Kakva žustra diskusija. Valjalo bi se smiriti malo.

Јесил ти северномакедонац или максимовац? Да не буде да ти вређамо религијска осећања, ми смо фини људи овде, врло љубавни... :D

Подели на овим сајтовима

Да не буде да спамујем тему, али морам да приметим да браћа Далтони поново јашу!  Кад нестане МКД13, појави се (однекуд) Ортофил. Кад он нестане, ускочи неко други, и тако у круг… Зато морам да се умешам поново. :)

Ајдемо редом, прво за овог бугарофила (МКД13) у расколничкој МПЦ. Све и да је преписка између Архиепископа Јована са једним црнорисцем у МПЦ истинита, од првог до последњег словца, то вама расколницима не иде нимало у прилог. Напротив! То само додатно појашњава колико је велика ваша (расколничка) тврдоглавост и жеља да паки и паки трујете обичне људе у (Северној) Македонији, а и овде на форуму.  

Архиепископ Јован (Вранишковски) био је један од епископа (тзв.) МПЦ који је од самог почетка свог епископовања својим радом, размишљањима, богословском мишљу одскакао од осталих постојећих и нових архијереја МПЦ, што се посебно видело у Велешко-повардарској епархији, у којој је за непуне две-три године учинио да процвета издавачка делатност, основан је и епархијски радио, док је посебна прича била са (скоро) распојасаним свештенством које је довео у ред. Позив (апел) патријарха Павла и осталих Архијереја СПЦ он схвата озбиљно и за разлику од осталих потписника Нишког споразума из редова МПЦ, он остаје доследан свом ставу и улази у канонско јединство са СПЦ, схватајући од првог трентка да је на себе преузео један тежак крст. Шта му се све дешавало у протеклих 15-17 година познато је свима. 

Оно што је мање познато многима, па чак и некима на овом форуму, је да су на суђењу архиепископу Јовану продефиловали многи лажни сведоци, који су сведочили о његовим проневерама, и да притом ниједан од њих није могао да докаже своје тврдње. Хоћеш ли ти, МКД13, рећи шта се десило са неким од судија који су осудили Архиепископа Јована? Један или двојица од њих су умрли изненада, иако претходно нису били болесни, нити су пројављивали знаке било какве слабости или нешто више. Били су, претходно – што би рек’о наш народ –здрави као дрен! Архиепископ Јован имао је признаницу за и најмањи денар који је трошио у епархији где је столовао као Епископ. Чак и за најмању сијалицу коју је купио, уредно је прилагао суду рачуне и фактуре, све док, волшебно, један део документације није нестао.И ви онда к’о папагаји понављате: ”Али, ето, ми смо испунили услов, пустили смо из затвора Архиепископа Јована, али преговори нису настављени!”. А нигде не кажете да је Архиепископ Јован (ни крив, ни дужан) годинама чамио у затвору и тешко се разболео, на правди Бога. Срам вас било! 

За крај, једна занимљива прича из Македоније. Једнога дана, давно то беше, негде половином 2009. године, једна монахиња СПЦ (Македонка по пореклу) појави се са неким својим пријатељима из Србије у манастиру Свети Јован Бигорски. У то време у Бигорском манастиру, једном од најзначајнијих православних манастира у Македонији, монашки живот је заживео, градило се пуно, обитељ се обнављала, и великим делом био је то захваљујући игуману, Партенију, који је један део свог живота провео и на Светој Гори (не као монах, замонашен је у тзв. МПЦ!). 

И, деси се да је та монахиња тим својим пријатељима објашњавала историју манастира, када је њен глас чуо игуман манастира Партеније. У том гласу препознао је своју некадашњу пријатељицу. И, спусти се он у двориште да поздрави госте. Заподену се тако разовор између Партенија и монахиње. У једном тренутку, монахиња упита Партенија: 

”Партеније, зашто пребиваш у расколу, кад знаш да то није добро ни за тебе, ни за друге које утврђујеш у томе да је пребивање у расколу у реду? Учини оно за шта и ти знаш да је најисправније, пређи у канонску Цркву.”

А Партеније јој одговори, показујући руком на околне зграде: 

”Како сестро да оставим све ово овде? Много сам труда уложио да овај манастир процвета.”

А монахиња га продорно погледа и мудро (и пророчки) му одговори:  

”Партеније, Партеније! И сам знаш да, ако Господ то хоће, све ово овде што гледамо, може у трену да нестане!” 

Након неколико минута гости се упутише ка излазу из манастира, а у манастиру је остао Партеније који их је испратио једним замишљеним погледом. Неколико месеци касније, ако се не варам у септембру 2009. године, у великом пожару који је захватио Бигорски манастир изгорели су – конаци, трпезарија и манастирска библиотека… Ни то није било довољно Партенију, већ је и даље наставио да пребива у расколу. 

Подели на овим сајтовима

Пољска Црква: Аутокефалност Украјине не може се дати групи расколника

5. Април 2019

315077.p.jpg

Архијерејски Сабор Пољске Саборне Цркве на свом заседању 2. априла 2019. г. изразио је гледиште по „украјинском питању“. „Свети Архијерејски Сабор Пољске Аутокефалне Православне Цркве упознао се са кореспонденцијом о аутокефалности у Украјини која је добијена из: Цариграда, Александрије, Русије, Србије, Румуније, Албаније, Кипра, Бугарске, Чешке, Украјине, Савета о правима човека УН, као и са писмима групе верних Пољске Аутокефалне Православне Цркве,“ истиче се у документу.

Архиејерејски Сабор је изјавио да Пољска Црква потврђује свој став по питању црквеног стања у Украјини који је изражен у резолуцијама од 9. маја и 15. новембра 2018. године. У изјави се каже:

„Аутокефална Црква у Украјини треба да почива на догматским и канонским нормама све Цркве, а не на групама расколника. Они који су одступили од Цркве и који су лишени свештеног рукоположења не могу представљати здрав црквени организам. То је неканонска радња која руши евхаристијско међуправославно јединство,“ каже се у изјави.

Такође се истиче да Пољска Црква сарађује са другим помесним Црквама ради регулисања црквеног живота у Украјини. Архијереји ове Свете Цркве позивају све оне којима је на срцу јединство Православља да се моле за њега како би Бог подарио ово јединство братској Украјини.

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)

http://www.spc.rs/sr/poljska_crkva_autokefalnost_ukrajine_ne_mozhe_se_dati_grupi_raskolnika

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Trifke рече

волео бих да видим твој коментар на ово сто је писано. 

Колико знам, а мислим да је и епископ Максим то објаснио, Цариграђани су то стављали "по своме", а он је "in" исправљао у "of" (на крају, код потписивања). Ту је свакако учињен пропуст, на који се реаговало тек на крају Сабора. Зашто тек на крају, то већ не знам. Ипак, у званичној коресподенцији са нашом тамошњом епархијом, ЦП их исправно титулише. 

Дакле, наша делегација, и епископ Максим међу њима, јесте реаговала и то је на крају Сабора исправљено.

Подели на овим сајтовима

Иначе, о "of" и "in" можемо теолошки/еклисиолошки дискутовати. Цариград инсистира (мада очигледно и попусте :) ) на месту (имена градова) а не на области у титулисању (оно прво сматрају предањским). Тако, титула владике Лонгина није "мењана" на Криту: Longin of Nova Gracanica.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Александар Милојков рече

Дакле, наша делегација, и епископ Максим међу њима, јесте реаговала и то је на крају Сабора исправљено

Није исправљено. Ја сам ставио линк са званичним документима и на свим језицима (гр. ен. рус.) је тако. Види на тему о Максимовој беседи, па мој ком. где почињем са Максим лаже... И Ведран је дао званична штампана документа. Дакле, Максим опет лаже. 

Даље, ти се запитај што то није исправљено, како прича (читај: лаже) Максим да јесте, у званично публикованим актима? Очигледно је да је Буловић у праву када каже како епископе других цркава Фанариоти подразумевају. Они су уљези који ће ускоро постати потчињени Цариграду. И то није "пропуст", како ти сугеришеш, него став. Нико се не зеза са тим стварима.    

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Александар Милојков рече

Колико знам, а мислим да је и епископ Максим то објаснио, Цариграђани су то стављали "по своме", а он је "in" исправљао у "of" (на крају, код потписивања).

Ово Максим ништа није рекао. Прочитај поново Ведранов осврт. Прочитај поново и Максима шта је написао. Ништа од овога што ти помињеш није речено. А могао је да каже кад би било истина.

Такође, пошто сам цариградски клирик, овде нам је речено, у Риму, на састанску епархије, да су сви други епископи под Цариградом. Сви су скочили на ноге да аплаудирају, ја нисам и поставгио сам питање Митрополиту Генадију: Како ће то други епископи "добровољно" да прихвате? - Рекао ми је да се не секирам.    

Подели на овим сајтовима

Управо сада, farisejski.bukvojed рече

Mogao je od istog stampara da dobije popust za stampanje svoje disertacije na grckom. Ili je mozda vec bio stampao disertaciju na grckom, pa nije bilo potrebe da trazi popust na kolicinu?

Људи, ја гледам да будем уљудан и да не комуницирам простачки, са овим пијачарским аргументима. Не бих се овде ни укључивао да ме човек није таговао. Заиста не желим да учествујем оваквој комуникацији. Поздрав.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Није исправљено. Ја сам ставио линк са званичним документима и на свим језицима (гр. ен. рус.) је тако. Види на тему о Максимовој беседи, па мој ком. где почињем са Максим лаже... И Ведран је дао званична штампана документа. Дакле, Максим опет лаже. 

Аво, исправљано је на званичним документима. Како је после ко публиковао, друго је питање. Еп. Максим јесте исправљао, то је чињеница.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Александар Милојков рече

Аво, исправљано је на званичним документима. Како је после ко публиковао, друго је питање. Еп. Максим јесте исправљао, то је чињеница.

Да му верујемо на реч? Дајте нам скен оригинала. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, farisejski.bukvojed рече

Po Vama je "pijacarski" i "prostacki" sve ono sto kritikuje gg. Maksima, a na sta nemate odgovor. Doduse, s obzirom na argumente koje nemate, to Vam je mozda i najbezbolnija strategija.

Ти не критикујеш већ простачки клевећеш. Са тобом прекидам дискусију.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Александар Милојков рече

Иначе, о "of" и "in" можемо теолошки/еклисиолошки дискутовати. Цариград инсистира (мада очигледно и попусте :) ) на месту (имена градова) а не на области у титулисању (оно прво сматрају предањским). Тако, титула владике Лонгина није "мењана" на Криту: Longin of Nova Gracanica.

Ни ово ниси у праву. Лонгина су само задржали као "игумана", ако разумеш шта хоћу да кажем, јер су га ограничили на цркву Нову Грачаницу, и ништа друго. То није град. Капиши?

И, опет, да ниси у праву и да ово нема никакве везе са титулацајама по предању, виде се из: † Elder Archbishop Demetrios of America.  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...