Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

И после доделе Томоса, ово:

On 27.1.2019. at 6:03, Ведран* рече

Сетићете се да сам говорио да ће Цариград кроз ову "аутокефалију" покушати да редефинише сам тај појам. Управо како и схиархимандрит примећује. Кроз признање ове "аутокефалје" прихватиле би се и све спорне тезе наведене у Томосу.

Овај Томос је тројански коњ за Православну Цркву. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Ведран* рече

Аутокефална Црква Украјине признаје као главу (κεφαλὴν) Свети Апостолски и Патријаршијски Васељенски Престо, као и други патријарси и предстојатељи“.

Дакле, само из овога сасвим је јасно, да се Томос не односи само на удружење уједињених расколника у Украјини, него циља целу Православну Цркву. 

Али ваља истакнути и очиту апсурдност овакве изјаве. Ауто-кефална (само-возглављујућа) Црква, према новој цариградској дефиницији, је Црква која ипак има неку другу главу, а не своју. Другим речима, то је Црква која није "своја", или ауто-кефална, него је ало-кефална (другим-возглављујућа). 

Чиме долазимо до "чудесног", боље рећи чудовишног, закључка, да су, у очима Фанара, две супротности, аутокефалија и алокефалија, у ствари, синоними. 

Вероватно је онда предуслов за прихватање свега реченог, лоботомија?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Августин рече

Тако је и многи који су осуђивали м.Амфилохија треба да се стиде.Али да ли је случајно да ћути онај који о свему има мишљење, који је био највећи пропагатор Зизиуласа и говорио да каноне треба окачити мачку о реп.У име неке"више теологије" како је то лепо приметио Предраг Самарџић.

Тако је ! Држање наше цркве ,Патријарха који је реаговао у целој ситуацији као прави Патријарх и ставови Вл.Иринеја и Мит.Амфилохија као цењених теолога и архијереја у целом православљу су изванредни . Драго ми је да смо заузели чврст став да нисмо млаки и што нисмо почели да тргујемо као нпр Румуни . А они који су највише поштовали Зизијуласа и којима је све било свето што ради Фанар би требали сад да покажу образа и дигну свој глас против ове катастрофе а нажалост имамо и онај покушај одбране Цариграда од вл.Максима . 

Подели на овим сајтовима

После овог томоса и свих осталих оправдања Фанара тешко је рећи да ово није неки покушај цариградског папизма који се као римски покушава теолошки и историјски оправдати . Ако смо западни као црква осудили као јерес хоћемо ли и овај осудити као јерес који је у свом оправдању ништа мање гори од римског ?

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Ведран* рече
пре 10 часа, Ведран* рече

Аутокефална Црква Украјине признаје као главу (κεφαλὴν) Свети Апостолски и Патријаршијски Васељенски Престо, као и други патријарси и предстојатељи“.

Дакле, само из овога сасвим је јасно, да се Томос не односи само на удружење уједињених расколника у Украјини, него циља целу Православну Цркву. 

Али ваља истакнути и очиту апсурдност овакве изјаве. Ауто-кефална (само-возглављујућа) Црква, према новој цариградској дефиницији, је Црква која ипак има неку другу главу, а не своју. Другим речима, то је Црква која није "своја", или ауто-кефална, него је ало-кефална (другим-возглављујућа). 

Чиме долазимо до "чудесног", боље рећи чудовишног, закључка, да су, у очима Фанара, две супротности, аутокефалија и алокефалија, у ствари, синоними. 

Вероватно је онда предуслов за прихватање свега реченог, лоботомија?

Uf, (bre) Vedrane, izgleda da si ubo' u sustinu problema, stvarno izgleda kao da VP pokusava da iskoristi ovaj slucaj sa Ukrajinskom crkvom kako bi redefinisao kanonske odnose u Pravoslavlju koji postoje vekovima, koji su se gradili vekovima.

Tomos zaista deluje kao Trojanski konj, napad na same osnove nase Pravoslavne crkve, .... veruj mi, pomalo sam zatecen, :0426_feel: nisam bas obratio paznju na sve ove detalje sa Tomosom koje si prezentovao.

Blago receno, ovo stvarno nije okey sa strane VP.:0201wink:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

nisam bas obratio paznju na sve ove detalje

Ц ц ц ц 

Та како ти је промакло? 

:))

Ђес био? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Ц ц ц ц 

Та како ти је промакло? 

Ђес био? 

... nesto sam malko' objasnjavao Avocadu termine priroda i vrsta po Damaskinu, :smeh1: ....  tesko to ide', znas ono, advokati ne moz' da ih uhvatis ni za glavu ni rep.... :D

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

... nesto sam malko' objasnjavao Avocadu termine priroda i vrsta po Damaskinu, :smeh1: ....  tesko to ide', znas ono, advokati ne moz' da ih uhvatis ni za glavu ni rep.... :D

А ја бих @Avocado узео за адвоката :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

Kakve veze ima moja profesija sa tim što tebi "teško ide" objašnjavanje? :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Kakve veze ima moja profesija sa tim što tebi "teško ide" objašnjavanje? :)

Куку! Ево сам га призвао!!!

:unbelieveble:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Куку! Ево сам га призвао!!!

:unbelieveble:

Kanoni i kanonsko pravo su slicno sistematizovani kao i zakoni i pravo, ima Avocado sta da kaze i na ovu' temu, ....:citac::D

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Bokisd рече

Kanoni i kanonsko pravo su slicno sistematizovani kao i zakoni i pravo, ima Avocado sta da kaze i na ovu' temu, ....:citac::D

ће да нађе рупу у канону ко што нађе и у закону :D

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Predragmoratic рече

ће да нађе рупу у канону ко што нађе и у закону :D

.. to izgleda sljakaju Carigradski kanonisti,... ono, dali' smo Kijevsku Mitropoliju, pa posle nismo, i slicno... :D (traze rupe u kanonima ko' mis rupu u zidu.... :smeh1:)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...