Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Августин рече

Како није збуњујујуће па ваљда са умешани из Цариградске патријаршије у заједници са онима који нису умешани.Ја знам да из тога стоје добре намере али није овде место жонглирању.Ипак је ово вера.Ради се о Божијим стварима које се не могу решити људским домишљањеима.Да не говоримо о терору над православнима.

Како бре Августине сад вера и Божије ствари, кад сво време потенцираш политичку димензију проблема? :D

Него, озбиљно, они који саслужују с њима су умешани. Митрополит Калист Вер, на пример није умешан. Иако је и он је под Бартом. 

Не треба то што је Калист са Бартом, а Барт са Думенком, схватати одмах по артемитском кључу као неко зло које је толико силно да је моћно сву благодат протерати. Па да ће и нас оскврнити. Црква има моћ и да потрпи и да сече, а да буде и остане Црква. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, Ведран* рече

Како бре Августине сад вера и Божије ствари, кад сво време потенцираш политичку димензију проблема? :D

Него, озбиљно, они који саслужују с њима су умешани. Митрополит Калист Вер, на пример није умешан. Иако је и он је под Бартом. 

Не треба то што је Калист са Бартом, а Барт са Думенком, схватати одмах по артемитском кључу као неко зло које је толико силно да је моћно сву благодат протерати. Па да ће и нас оскврнити. Црква има моћ и да потрпи и да сече, а да буде и остане Црква. 

Па политичка димензија није строго одвојена од вере.Из политичких разлога нападнута је вера.Ко има благодат а ко нема то само Бог зна.али

1.Не можемо осуђивати украјинске расколнике који су објект извршења канонског прекршаја а оне који су то извршили да не осуђујемо и као да ништа није било.

2.Не можемо рећи да су они који комуницирају са расколницима и сами расколници па да онда са њима комуницирамо.

3.Тиме што се помесне Цркве нису одвојиле од Цариграда исказују своју слабост и неодлучност о поштовању основног поретка да су у заједници са неким кога фактички не признају и то је оно што је рекао Иринеј бачки да ће се створити велика трагедија.Јер православна Црква какву смо знали више не постоји.То не значи да је безблагодатна.Боже сачувај.Али јединствена православна Црква док се не реши проблем са Цариградом не постоји.Постоје помесне Цркве које жонглиурају и довијају се.Организационо не постоји.А сад ако нам је као протестантима довољна нека невидљива Црква.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Ведран* рече

Млого дугачак текст, али добар почетак. 

Прочитај онај од Протојереја Самарџића из Чикага што је мало пре постављен то је тек дугачко ?

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Ведран* рече

Млого дугачак текст, али добар почетак. 

Прелетео сам текст тражећи помињање личносних односа и онтолошког првенства, али нема на вашу срећу, не уводи вас Бог у искушење.

Иначе текст је стварно добар. Толико су ствари јасне да се писац пита да ли су теолози уопште пратили шта изјављује Вартоломеј, јер се мало ко осврће на толико катастрофалне ствари.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Августин рече

.Не можемо осуђивати украјинске расколнике који су објект извршења канонског прекршаја а оне који су то извршили да не осуђујемо и као да ништа није било.

Ја на ово гледам мало другачије. Нису они сад осуђени. Они су осуђени од стране РПЦ давно. Ништа се ту није променило и нема никакве нове осуде на њихов рачун. 

Извршиоци продубљења тога раскола кроз покушај легитимизације, су нови елемент. И ми њихове поступке осуђујемо. 

пре 14 минута, Августин рече

Не можемо рећи да су они који комуницирају са расколницима и сами расколници па да онда са њима комуницирамо.

Нисмо рекли да су расколници сами по себи, али се присаједињју расколницима. Постоји суптилна разлика. Додатна компликација, и отежавајућа околност је што су они инспиратори овог нереда. 

пре 17 минута, Августин рече

Јер православна Црква какву смо знали више не постоји.

Са овим се не бих сложио. Кроз историју је било много трзавица. За сваки од их периода се могло рећи Прав Црква какву смо знали више не постоји. Али чак и када говоримо на историјском и институционалном нивоу о Цркви никада не смемо да губимо из вида њену Божанску мисију и назначење. Због тога не може она да не постоји нити је њена суштина измењена. Зато се о њој скоро и не може говорити издвајајући само један њен аспект (у овом случају историјски), јер је она Бого - човечански организам. Увек заједно. 

пре 23 минута, Августин рече

Али јединствена православна Црква док се не реши проблем са Цариградом не постоји.Постоје помесне Цркве које жонглиурају и довијају се.Организационо не постоји.

Па ни кад је био западни раскол, Црква није (ни организационо) престала да постоји. А постојали су и проблеми (до недавно загранични раскол, па америчка ПЦ, па други неспоразуми) иако је овај највећи. Ово је највећи потрес од римокатоличког раскола.

Али упркос томе ово је само једна епизода, која може да траје и стотинама година. Надам се ипак да ћемо поучени историјом да ствар решавамо брже. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Milan Nikolic рече

Иначе текст је стварно добар. Толико су ствари јасне да се писац пита да ли су теолози уопште пратили шта изјављује Вартоломеј, јер се мало ко осврће на толико катастрофалне ствари.

Ја сам се то питао одмах након што је изашло његово обраћање Архијерејском Сабору ЦП у септембру прошле године. 

И био сам у чуду да то нико не коментарише, да сам морао и да се самоиспитујем и проверавам да нисам ипак сишао с ума када у тим његовим изјавама видим основни проблем, и то коментаришем. 

А и неки теолошки потковани су на те изјаве реаговали само са махањем руке уз оно "ма без везе", као "ма ништа важно". 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, srb_Lo рече

Прочитај онај од Протојереја Самарџића из Чикага што је мало пре постављен то је тек дугачко ?

Где је то?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече

Па ни кад је био западни раскол, Црква није (ни организационо) престала да постоји. А постојали су и проблеми (до недавно загранични раскол, па америчка ПЦ, па други неспоразуми) иако је овај највећи. Ово је највећи потрес од римокатоличког раскола.

Можда нисам написао ахтео сам да православна Црква онаква какву смо знали не постоји.Свакако да Црква постоји.Али та велика трагедија коју је предвиђао Иринеј бачки се десила.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Milan Nikolic рече

Прелетео сам текст тражећи помињање личносних односа и онтолошког првенства, али нема на вашу срећу, не уводи вас Бог у искушење.

Слажем се поготово када спомиње шта тачно пише у томосу било би добро кад би неко цео томос на српски превео да се тачно види шта стоји у њему . 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече

Ја сам се то питао одмах након што је изашло његово обраћање Архијерејском Сабору ЦП у септембру прошле године. 

И био сам у чуду да то нико не коментарише, да сам морао и да се самоиспитујем и проверавам да нисам ипак сишао с ума када у тим његовим изјавама видим основни проблем, и то коментаришем. 

А и неки теолошки потковани су на те изјаве реаговали само са махањем руке уз оно "ма без везе", као "ма ништа важно". 

Амин ! Ја сам први пут кад сам прочитао  помислио да је украјинска пропаганда у питању нисам могао да верујем да ће доћи до овога а изгледа да скоро нико ово није предвидео у овом облику . 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, srb_Lo рече

Слажем се поготово када спомиње шта тачно пише у томосу било би добро кад би неко цео томос на српски превео да се тачно види шта стоји у њему . 

Објављивали смо ми овде делове.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, srb_Lo рече

Амин ! Ја сам први пут кад сам прочитао  помислио да је украјинска пропаганда у питању нисам могао да верујем да ће доћи до овога а изгледа да скоро нико ово није предвидео у овом облику . 

Ево цитата који сам коментарисао у септембру на линку испод. 

"„Почетак Православне Цркве је Васељенски патријархат; у овоме је живот, и живот је светлост Црквама“…“Православље не може да постоји без Васељенског патријархата“.

https://sozercanje.wordpress.com/2018/09/11/чудне-речи-цариградског-патријарха/

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

У овом Самарџићевом тексту помиње се Едуард Ходос и изградња Нове Хазарије.Наиме да би јудејска секта Хабад Лубовичер од Украјине направила јеврејску државу.Не знам колико је то веродостојно.Самарџић је завршио пост докторске студије у Јерусалиму и зна јеврејски.Ходос у својим књигама наводи да се по Украјини масовно зидају стамбене зграде иако се становништво драстично смањује.Нисам хтео то да помињем не -страха ради јудејског-него не знам колико је то истина.Али да јевреји тамо финансирају нацисте то је чињеница.То је потпуно нова прича и не знам колико је она уопште за овде.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...