Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, Milan Nikolic рече

Како схватам, СПЦ жели да подари аутокефалију МПЦ, под условом да до тога дође кроз саборну одлуку свих помесних Цркава.

Ово је фантазија. СПЦ никад није изашла са тим предлогом.

пре 11 минута, Milan Nikolic рече

Фанар спречава да свеправославни Сабор одлучи прогласити неке претходне Саборе васељенским где се утврдило објашњење о римском Филиоквеу као јереси

То је сасвим исправно. Ти сабори нису били васељенски. Када би некој будали пало на памет да их прогласи васељенским, зацементирао би помирење истока и запада. Да ли си сасвим необавештен око тих сабора? Да су папски легати код Фотија били купљени? Да Рим претходни сабор, који је рехабилитовао св. Игњатија, држи за васдељенски?, али су се акта удавила у мору? Не причај глупости око тога, јер си до сада причао паметно. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

аутокефалија да се добија од Мајке

Дакле македонци од СПЦ, Украјинци од РПЦ, итд.

:0212_rolleyes:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Milan Nikolic рече

Мајка Црква треба да предложи аутокефалију и да је подари коме жели заједно са свим помесним Црквама, да одлука буде заједничка. То је важно зато што и одузимање аутокефалије мора бити предлог Мајке Цркве или можда неке друге помесне Цркве, али одлука такође мора бити заједничка, свих помесних Цркава. Ако се неко тога плаши, онда нека размисли да ли је припадник уопште Цркве каква јесте.

Ти живиш у Дизниленду. И са овим расколом који ти је пред очима заносиш се као ... у кривину. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Дакле македонци од СПЦ, Украјинци од РПЦ, итд.

:0212_rolleyes:

О томе говорим. Милан флипнуо па прича о консензусу свих. А ми сада свака вашка обашка! Прича безвезе. Те Лохијеве изјаве су лишене сваке реалности. 

Подели на овим сајтовима

Највећи изазов за предстојећи Сабор ће бити да нацрта канонске границе Цариградског Патријархата.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Треба да разумемо да Православна Црква није имала васељенски сабор толико векова, само због узурпације од стране Цариграда да доношење одлука буде такво да његова реч буде посебна и пресудна. Сада смо дошли до тога да Цариград стреми путем још катастрофалнијим од Римског, имајући у обзир теолошке дефиниције којима се у том циљу служи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

О томе говорим. Милан флипнуо па прича о консензусу свих. А ми сада свака вашка обашка! Прича безвезе. Те Лохијеве изјаве су лишене сваке реалности. 

Ја мислим да би сагласност свих била добра. Јер ако не може да се постигне сагласност а приори како ћемо имати евхаристијско јединство по додели аутокефалије.

Сад, на пример, СПЦ додели ауокефалију Македонцима под називом МПЦ и залечи један раскол, а изове други.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Те Лохијеве изјаве су лишене сваке реалности. 

Ни Типик нам није реалан па је важећи. :))

Ја бих брате радије да они на Сабору скрате петровски пост, на пример, по предлогу нашег блаженопочившег Патријарха Павла, него што аутокефалишу и аутономишу. 

Али и то би неке одвело у раскол. Јер би то сматрали реформаторством. Док увођење постова није реформаторство. :0212_rolleyes:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

Ти сабори нису били васељенски. Када би некој будали пало на памет да их прогласи васељенским, зацементирао би помирење истока и запада.

Не знам шта има да се миримо са римском отпадијом. А друго је када би се римојеретици покајали и одбацили своје јереси.

Ми једноставно нисмо иста, нисмо једна Црква. Мислим да смо ми православни хришћани ближи будистима него риморасколницима.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Za razonodu: Beli mag blagosilja Ukrajinskog patrijarha!

https://vidovdan.org/info/beli-mag-blagosilja-ukrajinskog-poglavaravideo/?fbclid=IwAR2qVCrzFq8HS9Sw-b8I7BqmTpe4Dwd6Pk98YUUI0NDmtcoHG5f6LfN50zM

Bio je i video ali ga je FB zabranio! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Мислим да смо ми православни хришћани ближи будистима него риморасколницима.

Немој тако. Барт је близак да ближи не може бити. :)))

А ми смо блиски Барту, он је наш чоек, зато нас је мало узбуркао. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Trifke рече

Za razonodu: Beli mag blagosilja Ukrajinskog patrijarha

То му скидао анатему. Зато му Барт није скинуо анатему него му је само вратио чин. 12:smeha:

пре 3 минута, Trifke рече

Bio je i video ali ga je FB zabranio! 

Стварно?!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

То му скидао анатему. Зато му Барт није скинуо анатему него му је само вратио чин. 12:smeha:

Стварно?!

Da stvarno. 

Nego evo jedne lepe vesti. Vaseljenski odbio Makedonce i rekao im da se obrate SPC za autokefaliju

http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/24418-allagi-stasis-apo-to-oikoumeniko-patriarxeio-gia-tin-sxismatiki-ekklisia-tis-pgdm?fbclid=IwAR3OOo8aUxDvsBjukCfVux-lYuT_QQEe7Cw6IGFSK1PImpDYPwfdqMkOEWg

Ο Οικομενικός Πατριάρχης απάντησε αρνητικά σε επιστολή της εκκλησίας της πΓΔΜ, η οποία ζητούσε να της απονεμηθεί αυτοκέφαλο

Επικαλούμενο “υψηλόβαθμες εκκλησιαστικές πηγές” της πΓΔΜ, δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων “SLOBODEN PECHAT” αναφέρει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε πρόσφατα στην επιστολή της εκκλησίας της πΓΔΜ, η οποία ζητούσε να της απονεμηθεί αυτοκέφαλο υπό την ονομασία “Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής”.

Όπως αποκαλύπτει το thepresident.gr, σύμφωνα με το δημοσίευμα της συγκεκριμένης εφημερίδας, η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν αρνητική.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, στην απαντητική επιστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται ότι «μετά το αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τα Σκόπια να της αποδοθεί αυτοκέφαλο υπό την ονομασία “Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας”, λάβαμε απόφαση να μην αποφασίσουμε επ’ αυτού του θέματος, διότι η περιοχή αυτή δεν εμπίπτει στην δικαιοδοσία μας, αλλά είναι υπό την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου του Πεκίου, δηλαδή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην επιστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την εκκλησία της πΓΔΜ αναφέρεται, επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας απολύτως παραλληλισμός μεταξύ του αιτήματος της εκκλησίας της πΓΔΜ και της διευθέτησης του ζητήματος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις.

Όπως διευκρινίζεται, σύμφωνα με την ε/φ, στην επιστολή προς την εκκλησία της πΓΔΜ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τονίζει ότι δεν είχε παραχωρήσει ποτέ στην Μόσχα τις εκκλησιαστικές επαρχίες της Ουκρανίας, ενώ το 1922 έχει παραχωρήσει στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία τις εκκλησιαστικές επαρχίες που περιλαμβάνονται σήμερα στην επικράτεια της πΓΔΜ.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο “Μητροπολίτης” Πέταρ της εκκλησίας της πΓΔΜ αναφέρει ότι «ακόμα και αν καταρρεύσουν οι ελπίδες για την επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος μέσω της Κωνσταντινούπολης, η “Μακεδονική” Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτοκέφαλη εκκλησία».

Παράλληλα, δηλώνει πεπεισμένος ότι όταν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας του κράτους της πΓΔΜ, την ίδια στιγμή θα αποδοθεί και το αυτοκέφαλο στην εκκλησία της χώρας…

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ana čarnojević рече

Kad beli mag skine anatemu onda se sledbenici zovu anatemiti 1324_womens

Јој ћути. Ја како брзо читам ових дана, када је Ава написао да га Генадије може анатемисати (за "Сваровског" :)). Написао је велико "А" и касније кад сам листао стране, прочитах то као да га може Артемисати 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Milan Nikolic рече

Не знам шта има да се миримо са римском отпадијом. А друго је када би се римојеретици покајали и одбацили своје јереси.

Ми једноставно нисмо иста, нисмо једна Црква. Мислим да смо ми православни хришћани ближи будистима него риморасколницима.

Ово јесте малћење м.... по самару. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...