Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, Ђорђе Р рече

Била би фора да га ЦП рашчини, зато што неће да буде митрополит :)

То рашчињење Москва не прихвата. 12:smeha:

п.с. јој мајко! ово је такав циркус да човек или да плаче или да се смеје. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Ведран* рече

Није вероватније. Једнако је вероватно. У ствари извесно је да ће кренути са тим. Једини фактор који још то може да спречи јесте солидарност свих помесних Цркава и инсистирање на Сабору. Мада је то мало вероватна опција, да се сви солидаришу, и то чак ни по тој тако очигледној тачки као што је Сабор. 

Али први на реду су Македонци. Сам п. Вартоломеј их је најавио. Не треба у пасуљ да гледамо. 

Слажем се,

једино неку подршку по овом питању очекујем од:

1.СПЦ - ту је све јасно

2. Антиохијске Патријаршије - код њих је то питање голог опстанка, с обзиром на ситуацију, а то је да ће бити избрисани са карте уколико не буде Русије и њене подршке. Они морају иако у неким другим околностима сумњам да би то био случај.

3. Александријске Патријаршије - пошто је Русија у добрим односима са Сисијем председником Египта (и то евентуално).

4. Пољска, Чешка, али оне немају неки велики утицај.

Све остале Цркве, иако њима прети опасност од таквих чинова сматрам да је било какво мешање у њихова питања од стране КП мало вероватно. Већином су то земље НАТО пакта или ЕУ или је државни врх близак тим идејама. Мислим на Румнију, Грчку, Кипар, Албанију, Грузију па и Бугарску и оне се неће замерати својим владама, због Русије, а неке Цркве су у сукобу са РПЦ (као на пример Румнија). Тако да...

Подели на овим сајтовима

Невски. За мој укус је у твојим виђењима превише политике. Већ сам ти то рекао. Има политика утицај, али не иде све кроз ту призму. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

ИНТЕРВЈУ

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ

КРИЗА у којој је православни свет је веома дубока, а може, нажалост, доћи и до трагедије дубоког и дуготрајног раскола. Али глобални црквени поредак није неповратно промењен. Црква не зна за неповратне процесе и коначне промене. Све се може излечити и превазићи, љубављу и милошћу Божјом, ако код нас иоле има људи добре воље и спремности на покајање. Црквени поредак је у ствари суштински непромењив, а проблеми настају кад га ми људи, не искључујући ни оне најодговорније у Цркви, из било којих разлога и ради било каквих циљева нарушимо.

То, за јубиларни број "Новости", поручује патријарх Иринеј у освит огромне претње која се надвила над православљем одлуком Цариградске патријаршије да призна аутокефалност Украјинске цркве. Док сви верни ишчекују какав ће одговор припремити Москва, у оправданом страху да би чин Вартоломеја могао да изазове чак и ратни огањ, првог по части у СПЦ најпре питамо коју поруку је пренео васељенском патријарху и митрополиту Илариону, с којима се одвојено срео у веома кратком року? И да ли је то била нека врста помиритељске мисије?

- Нисам био у некој специјалној помиритељској мисији, али сам, у име СПЦ, чинио све што сам могао да се избегне најгори сценарио. Најпре је наш Сабор апеловао на Његову светост цариградског патријарха да не пренагљује и да иде путем дијалога и свеправославног консензуса, затим је наш Свети синод поново апеловао у истом духу, а најзад сам и лично изнео наш став приликом сусрета са васељенским патријархом у Солуну. Наравно, претходно сам разговарао и са Његовом светошћу патријархом московским, а став наше Цркве пренели смо и свим помесним аутокефалним црквама. То је управо став да треба потпуно и неизоставно поштовати вековни црквени поредак и свете каноне, што наша мајка црква у Цариграду, нажалост, по мишљењу огромне већине епископа и теолога СПЦ, сада не чини. Ми нисмо на клацкалици "за и против". Ми смо за јединство Цркве, слогу, одговорност, верност канонском поретку, а против свега што дели и води у опасност раскола. Као потез који води до раскола, и то не само на канонском подручју аутономне Украјинске православне цркве, него директно и недвосмислено отвара могућност готово и да потенцира нове расколе у другим помесним црквама, доживљавам и последње саопштење Светог синода Цариградске патријаршије од 11. октобра. То саопштење је словом, ставовима и духом супротно учењу и устројству Православне цркве. Његов последњи став који, наводно у духу мира и љубави Христове, апелује на избегавање насиља, одмазде и преотимања цркава и манастира, личи ми на затварање очију пред лако предвидљивим последицама сопствених поступака, да не кажем баш на пилатовско прање руку.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:755175-PATRIJARH-SRPSKI-IRINEJ-I-dalje-mislim---Vucic-se-kao-lav-bori-za-Kosovo

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Невски. За мој укус је у твојим виђењима превише политике. Већ сам ти то рекао. Има политика утицај, али не иде све кроз ту призму. 

Добро, искључимо политку. Који су онда други мотиви ВП, да поступи овако како поступа ?

Код нас у Православној Цркви вазда је било колико јака држава толико јака Црква. Када год би српска држава слабила губила би аутокефалност и обрнуто.

По мом мишљењу гледати на ово питање као на искључиво канонско је уско, ово што се дешава је део ширег плана, а Црква се тек сада нашла на удару. У теорији свакако држава и Црква јесу одвојене, али у пракси се итекако прожимају. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, невски рече

Добро, искључимо политку. Који су онда други мотиви ВП, да поступи овако како поступа ?

Нисам говорио ја, а ниси говорио ни ти о мотивима ЦП.

пре 4 минута, невски рече

Код нас у Православној Цркви вазда је било колико јака држава толико јака Црква. Када год би српска држава слабила губила би аутокефалност и обрнуто.

Типично светски начин размишљања. Шта значи јака Црква? Лепе цркве, утицај у друштву? Или јака Црква је и она где се крв мученичка лије? За мене је УПЦ МП сада јака Црква. Да управо у овоме тренутку. 

пре 5 минута, невски рече

По мом мишљењу гледати на ово питање као на искључиво канонско је уско,

То и ја говорим. Само под овим не подразумевам што и ти. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, невски рече

Ovo je problematicno, ne gubi se autokefalnost sa gubitkom drzavnih teritorija, jednostavno, 'deo' crkve koji nije u vezi sa maticom crkvom i dalje nastavlja da funkcionise ( kao neka autonomna mitropolija ) i kada se steknu uslovi, samo se ponovno objedinjuje sa svojom maticnom crkvom.

Ne moze VP, koji je vec jednom preko sv.Save dao autokefaliju SPC, sad kao nesto ukidati ili ponovo davati autokefaliju. To bi bilo kao u nekom supermarketu, ovo cu' da uzmem, ovo necu ... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

РПЦ: Цариград не може да буде центар православне цркве

Цариградска патријаршија је изгубила право да се зове центром за координацију за целу православну цркву, изјавио је председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион.

„Налазимо се пред новом црковном стварношћу: више немамо јединствени центар за координацију у православној цркви и морамо да будемо врло свесни тога. Цариградска патријаршија се као такав центар самоуништила“, нагласио је митрополит Иларион у интервјуу за руски „Први канал“.

Он је подсетио да су током неколико деценија Московска патријаршија и друге помесне цркве учествовале у припреми Свеправославног сабора, њихови представници и поглавари долазили су на заседања која је организовала Цариградска патријаршија.

„Али упадом у канонске границе друге помесне цркве, легитимизујући раскол, она је изгубила право да се зове координационим центром за православну цркву“, истакао је митрополит.

Одговарајући на питање да ли постоји могућност да Цариградска патријаршија одустане од предузетих корака, митрополит Иларион је навео да „могућност за покајање увек остаје, иако логика недавних поступака не подразумева неке кораке у супротном смеру“.

„Али ми се и даље надамо да ће тај разум победити“, закључио је он.

Због одлуке Цариграда да почне са одобравањем аутокефалности неканонске цркве у Украјини, што је Руска православна црква назвала расколом, Синод Руске православне цркве објавио је да прекида дијалог са Цариградском патријаршијом. Одлуку Цариграда да повуче акт из 1686. године о предаји Кијевске митрополије у надлежност Московске патријаршије Синод Руске православне цркве назвао је канонски ништавном и у њој је видео утицај политике. Прекид односа тиче се читаве канонске територије Руске православне цркве, укључујући Украјину и Белорусију.

https://rs.sputniknews.com/rusija/201810161117516847-rpc-carigrad-centar-pravoslavne-crkve/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Нисам говорио ја, а ниси говорио ни ти о мотивима ЦП.

Типично светски начин размишљања. Шта значи јака Црква? Лепе цркве, утицај у друштву? Или јака Црква је и она где се крв мученичка лије? За мене је УПЦ МП сада јака Црква. Да управо у овоме тренутку. 

То и ја говорим. Само под овим не подразумевам што и ти. 

Видећемо ко ће од нас бити у праву. Ја се надам да ја нећу, бићу врло радостан ако не будем у праву.

Колико је јака УПЦ МП ћемо тек видети и то врло ускоро када буде тај најављени сабор УПЦ КП, а постоје индиције да ће један део архијереја прећи на страну УПЦ КП , кажу да је за сада сигурно 8 ,а преговара се са још 2. Филарет највероватније неће бити глава него Јов. Све ће зависити од тога колико остале Цркве стану на страну РПЦ. Ако то буде "млако" то ће бити "зелено светло" за УПЦ КП и ВП.

Мученичка крв се тамо лије већ 5 година, само је сада дошао ред на саму Цркву.

Шта ће се догађати, то ће се видети, само нисам неки оптимиста.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Ovo je problematicno, ne gubi se autokefalnost sa gubitkom drzavnih teritorija, jednostavno, 'deo' crkve koji nije u vezi sa maticom crkvom i dalje nastavlja da funkcionise ( kao neka autonomna mitropolija ) i kada se steknu uslovi, samo se ponovno objedinjuje sa svojom maticnom crkvom.

Ne moze VP, koji je vec jednom preko sv.Save dao autokefaliju SPC, sad kao nesto ukidati ili ponovo davati autokefaliju. To bi bilo kao u nekom supermarketu, ovo cu' da uzmem, ovo necu ... :smeh1:

Јесте, али он(ВП) је сада доказао поступком у Украјини да тако може.

Ја се апсолутно слажем са тобом да не помислиш да опонирам. Тако би требало да буде.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Цариградска патријаршија се као такав центар самоуништила“,

Иларион ме плагира :dobro:

"...шта је славни цариградски трон довело до оваквог антицрквеног, антиканонског, али и антилогичног и готово, у црквеном смислу, самоубилачког потеза." (из увода https://sozercanje.wordpress.com/2018/10/13/нека-размишљања-о-одлуци-синода-цариг/ )

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Milan Nikolic рече

Цариградска патријаршија се као такав центар самоуништила“,

Иларион ме плагира :dobro:

"...шта је славни цариградски трон довело до оваквог антицрквеног, антиканонског, али и антилогичног и готово, у црквеном смислу, самоубилачког потеза." (из увода https://sozercanje.wordpress.com/2018/10/13/нека-размишљања-о-одлуци-синода-цариг/ )

Zamisli, Ilarion ne cita samo nasznak9877777777777777777,.... nego i tvoj blog Vedrane,.... :D ..  

( mozes da postane njegov potparol, ... :buba: ...  :D )

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Zamisli, Ilarion ne cita samo nasznak9877777777777777777,.... nego i tvoj blog Vedrane,.... :D ..  

Замисли то! 12:smeha:

Ма, десило ми се да кажем једну паметну. 

• Свиђа ми се 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Ево ако Сабор буде у Сочију и то у периоду негде јун - јул, самопријављујем се да му држим мандију, и прихватам жезал, ради подвига и жртве :)):))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ivan Marković рече

Овде чисто да не заборавимо. Постоје греси који одвајају од причешћа: убиство (чак и оно у рату одваја од причешћа три године), абортус, прељуба, хомосексуализам, окултизам и врачање...такви греси се морају исповедити и поднети епитимија (ако је духовник да). Блудне мисли су доста широк појам и оне могу да подразумевају и неки флеш али и дугогодишње интензивно маштање које може полако да уведе у одвајање од реалности и психозу. У првом случају не би требало човека одвојити од причешћа док за други већ нисам сигуран.

Vidis, cak i ti to znas a tvoj duhovnik nezna. ;) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...