Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Respecting the Canonical Order of the Orthodox Church, and in obedience to the Moscow Patriarchate that has excommunicated Church of Constantinople , it's Faithful are forbidden to receive Communion or take prayerful part in other sacraments and services in the Monasteries of the Mount Athos (Holy Mountain in North Greece), because the monasteries are under the direct Jurisdiction of the Patriarch of Constantinople since year 1312. Explained priest Alexander Volkov, press secretary to the Orthodox Patriarch Cyril of Moscow and All Russia.

Значи ни на Св Гори не могу да се причешћују верници. Што значи ни код нас у Хиландару. Шта ће са својим Св Пантелејмоном?

Или ће он бити колатерална штета? 

Страшно. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, farisejski.bukvojed рече

Necemo biti u raskolu sa RPC ako ne prekinemo opstenje sa VP. Mi (i Jerusalim) smo bili u opstenju sa Zagranicnom Crkvom kada drugi nisu bili, pa nismo bili ni sa kim u raskolu.

Ne treba da prekidamo opstenje sa VP, treba da organizujemo Sabor, pa onda anatemu na Barta i Zizija, sa sve izrazima "Bosforski Smrad" i "Sugavo pseto".

Ако не прекинемо општење са ЦП, да ли смо онда у општењу са Денисенком, и УПЦ КП? Они су сада део ЦП, ако сам добро разумео одлуку ЦП.

Подели на овим сајтовима

Zacudio sam se ne zbog toga sto nebi trebalo da se pricescujes svake nedelje vec sam se zaprepastio da ti imas takav stav o pricescivanju. Ocekivao sam od teme stva onih cuvenih "duhovnika".  No dobro je. Bas me radujes! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Ведран* рече

Мене брине шта ће код нас да се деси на Сабору. 

Pa nista duso. Nema sanse da ignjatije ne sasluzuje sa Zinzjulasom i td itd itd. Kao i uvek kod nas ce biti cardak ni na nebu ni na zemlji., duso! :945729: :kupanje:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Trifke рече

Zacudio sam se ne zbog toga sto nebi trebalo da se pricescujes svake nedelje vec sam se zaprepastio da ti imas takav stav o pricescivanju. Ocekivao sam od teme stva onih cuvenih "duhovnika".  No dobro je. Bas me radujes! 

Не чуди се. Иван ти је новотарац par excellence! :))

П.С. Ја се ређе причешћујем. Не зато што тако желим, не зато што сматрам да је тако исправно, него зато што су такви "древни обичаји" у нашим варошима. :(

А ја нисам револуционар...

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, невски рече

Да ли ћемо се онда и ми наћи у расколу са РПЦ, ако не прекинемо општење са КП и свим помесним црквама које су подржале ВП или ћемо се наћи у том случају у расколу са РПЦ, пошто општимо са одлученим од Цркве ?

Да. Руси неће прихватити половичност. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ведран* рече

Не чуди се. Иван ти је новотарац par excellence! :))

П.С. Ја се ређе причешћујем. Не зато што тако желим, не зато што сматрам да је тако исправно, него зато што су такви "древни обичаји" у нашим варошима. :(

А ја нисам револуционар...

Za razliku od tebe ja sam uvek dizao revoluciju. Bilo je dana kada sam ja jedini prilazio za pricesce u crkvi u Kragujevcu i kada su me svi gledali sa cudjenjem. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ведран* рече

Поп Зоран сада може већ једном да извади онај купус који метнушмо да се кисели још прошле године пред Божић. :))

Ево и други Божић иде. Ко ће после толики смрад са форума да ишчисти буде ли се још киселио. 

Морам сад да сликам икону. 17 новембра нам долази у Венецију Патријарх Бартоломео, имендан је нашег Митрополита Генадија. Моја луда жена ме тера да му насликам икону св. Серафима Саровског!:)) Анатемисао би ме Генадије на истој литурђији!

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Ђорђе Р рече

Ако не прекинемо општење са ЦП, да ли смо онда у општењу са Денисенком, и УПЦ КП? Они су сада део ЦП, ако сам добро разумео одлуку ЦП.

Да

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Морам сад да сликам икону. 17 новембра нам долази у Венецију Патријарх Бартоломео, имендан је нашег Митрополита Генадија. Моја луда жена ме тера да му насликам икону св. Серафима Саровског!:)) Анатемисао би ме Генадије на истој литурђији!

:))

Имао сам виђење сад Аво!

Прво очима прелетих преко поруке и прочитах "Сваровског" уместо "Саровског" и тек када сам прочитао схватио сам о чему се ради. 

А виђење ти је ово. Направиш му Саровског од Сваровског :)) (кристалчића) и има да те заволи, а не анатемише. 

Велике би ти биле шансе да се вратиш отечеству своме, да те метне у замену за Мираша, да нам будеш неко и нешто, неки митрополит, архиепископ. Попадија не смета ни Денисенку да буде патријарк што би теби за митрополита црногорског?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Trifke рече

Za razliku od tebe ja sam uvek dizao revoluciju. Bilo je dana kada sam ja jedini prilazio za pricesce u crkvi u Kragujevcu i kada su me svi gledali sa cudjenjem. 

Лако ти је бити такав револуционар, међу народом. Али ајде ти буди револуционар поповима. Који имају влас!

• Хахаха 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Радни народ патријаршијски још није обавештен... http://www.spc.rs/ 12:smeha:

Бизи су. :D Патријарх, дочек и тако то.

Мало руках малена и снага. А пара вазда фали па нема радне снаге.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Мораћу да идем у руску Цркву, ионако ме звали, да запалим свећку за Барта, брата му и саслужитеља Денисенка, и вес Собор их. :)))

Тамо ће се боље примити. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...