Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Благовесник рече

Није. Овде је у питању не цепати Тело Христово, и то нема цену...

Чекај, а са чиме се цепа? Саопштењем да су ствари такве какве су. Или братоублиачким поступком? 

Које од ово двоје цепа Тело Христово? 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Што рече г.Вучић, Срби, да ли смо научили нешто из наше историје??!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Чекај, а са чиме се цепа? Саопштењем да су ствари такве какве су. Или братоублиачким поступком? 

Које од ово двоје цепа Тело Христово? 

Цепа је Вратоломије, али нисмо ништа бољи ако и ми будемо тврдоглави... Мислим да треба подвити рогове и не ударати, ни горе ни доле...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Благовесник рече

:smeh1:

Чекај, а како ће поступити Бугарска П.Ц. (њих и данас у Русији воле више од Срба)? 

То по поводу Бугара и кога воле или не воле излишно је говорити,али нека буде тако кско кажеш.

Значи окрени, обрани ти си за најстарији занат по овом питању?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Благовесник рече

Цепа је Вратоломије, али нисмо ништа бољи ако и ми будемо тврдоглави... Мислим да треба подвити рогове и не ударати, ни горе ни доле...

Ти си баш у неком матриксу. 

Ако говоримо о РПЦ, шта је друго могла да уради? Вартоломеј негира један њен део. Зажмури и рече не постојиш више. И гурну их у животну опасност. Они рекоше како је. 

Ако говоримо о СПЦ, ја не тврдим да ми треба да урадимо потпуно исту ствар. Да реагујемо морамо. Јер се и нас тиче (чак и да немамо Македонију). Али кад ти лупиш глупости попут "по сваку цену" онда поведемо овако бесмислену расправу. Ти имаш неку несврстану догму и њој све подређујеш. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Како ће поступити Бугарска П.Ц?!

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Благовесник рече

Није. Овде је у питању не цепати Тело Христово, и то нема цену...

Тело је поцепано, и ми ту ништа не можемо. Једино што можемо то је да радимо на спајању тела. А пут до тога може да буде и прекидање општења са ЦП. Потребно је потпуно изоловати ЦП, и треба наћи најбезболнији начин да се до тога дође.

А Москва не може, и не сме да постане трећи Рим. Римско царство је одавно нестало, и црква мора да изађе из тог "римског" зачараног круга, у смислу тражења цара, Н-тог Рима...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Благовесник рече

Како ће поступити Бугарска П.Ц?!

Какве везе има како ће да поступи БПЦ, значи БПЦ подржи самог ђавола и ми морамо као они? То је нека порука изгледа.

Подели на овим сајтовима

Бугари су стали, уосталом као и око Критског сабора, пре самих Руса на руско становиште. То је заправо вазда тако. Они му дођу као ''пилот епизода'' нове  ''серије'' коју режира и приказује Москва.

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Благовесник рече

Што рече г.Вучић, Срби, да ли смо научили нешто из наше историје??!

Из наше црквене историје?

Историја (световна) нас учи да треба бити на страни правде, и јачег у сукобу. А овде је то Москва. Тако да је избор лак. ЦП је извршила стварно потпуно камиказни напад на Москву.

Хајде да је нас напала, то би можда и могло да јој прође.

Подели на овим сајтовима

м. Иларион (Алфејев) дао интервју за BBC.

Укратко:

-    Цариграду се жури да ствар заврши док је Порошенко на власти јер знају да им други председник неће дати тако повољне услове.
-    У случају коначне доделе аутокефалије арсенал мера против Константинопоља је велики (није исцрпљен са до сада донетим мерама)
-    Цариград се налази у расколу јер се идентификовао са расколом (у Украјини), и због тога ми не можемо с њима имати пуну евхаристијску заједницу.
-    На питање да ли ће ако друге Цркве прихвате ауотокефалију прекидати однос са њима, митрополит каже, разматраћемо на Синоду. 
-    Света Гора и ман. Св Пантелејмона самостално доносе одлуке. Они ће одлучити за себе.
-    Цариградског Патријарха медији називају лидером 300 милиона Православних.  За најмање 150 милиона он сада више није ни „верник, он је престао то бити,  то је његов избор“.
-    Питање – Зашто Синод (РПЦ) није позвао на саветовање свих предстојатеља ПЦ? Одговор – То је било на претходном Синоду. Традиционално то чини Цариградски Патријарх али... Ја мислим да је Цариградски патријарх зажелео да се мало осети као папа римски за православни Исток. Али проблем је у томе што ни папа римски не дејствује таквим методама као Цариградски патријарх. Цариградски патријарх се бави грабљивошћу и пљачком канонских територија других помесних Цркава.

Цео интервју овде: https://www.bbc.com/russian/news-45879571

Два занимљива запажања. 

1. Ја нисам имао појма, а сазнао сам то из интервјуа, да на Св Гори постоје тзв. VIP келије за бизнисмене добротворе манастира! ne_shvata Ваљда зато што су то "цареви" новог доба?

2. Што се тиче статистика о броју православних непрестано медијско понављање 300 милиона је чисти спин (блејање :))). То напросто није тачно. Православних има 218 милиона. Од тога 164 милиона припада РПЦ. Преосталих 54 милиона је подељено између осталих помесних Цркава. Нама се приписује 9 милиона. Цариградска патријаршија има 3.5 милиона. Дакле ЦП је лидер 3.5 милиона (свакако не 300 ни по једном основу) Православних Хришћана, ако већ волимо да бројимо лидерове "поданике".

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Благовесник рече

Треба да останемо у што бољим односима и са Русима и са Фанаром, и ни по коју цену не раскидати евхаристијско јединство са Цариградском патријаршијом, јер то је најбоље и по наше црквене, друштвене и нарочито државне интересе...

Treba stajati uvek na strani pravde a ne na strani interesa

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ово је изјава једног цариградског свештеника из 2016 године. Критикује петљање украјинског парламента у питање аутокефалије и каже да је цела Украјина НАРАВНО у надлежности московског Патријарха. 

Али ствари се за две године тако орвеловски промене. 

Такође ово је свештеник који има огроман утицај у ЦП и за кога се сумња да је веза између америчког политичког естаблишмента и ЦП. Познаник председника, милионера, и утицајних људи из САД. 

И погодите шта?

То је такође свештеник који је био у организационом одбору критског Сабора.

Вредан неки прота.  

• Свиђа ми се 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Благовесник рече

Не, него то да будемо неутрални нема алтернативу.

Ко нас ишта пита? Ово ти је сасвим ван памети. Руси неће допустити постојање несврстаних. Тито и Нехру су умрли.   

Подели на овим сајтовима

Ево мало разлгедајте сличице из канцеларије овог проте горе. 

При врху (не види се овде) има и једна фоткица са од Срба "омиљеном" бабом стејт департмента. 

InkedMaxthonSnap20181017153455_LI.thumb.jpg.c69fd2e9cbcdb5118ccea6e2e5c93900.jpg

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...