Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 27 минута, MKD13 рече

Slabi smo mi trgovci, narocito oko kupo-prodaja eparhije, bolje vi sa grcima dogovorite se...imate iskustvo. 

Ponekad mi stvarno doge, da se samo zablagodarim Bogu, za sva ovo iskusenja oko naseg maltretiranja sa autokefalijom. 

Mozda je i najbolje da uopste nista od nikoga netrazimo, da zivimo sa Hrista i za Hrista, i tako da svedocimo da smo ceda Bozja. A da Bog nas miluje i ovako svakome je jasno.

A kad ce se nase pravoslavne brace iz drugih pomesnih crkava, smilovati na nas, ostavimo to Bozjom promislu i nasim molitivama za jedinstvo...u jedno drugo blagoprijatno po nama vreme...

Slazem se. Vratite se lepo majci Crkvi kao bludni sin i zaklacemo vam tele ugojeno i prirediti slavlje. A drugom crnogorskom sinu... reci cemo.... ovaj tvoj brat izgubljen bese i nadje se...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, N.Petrovic рече

:-) not so fast...

postavih novu temu sa zvanicnog sajta Mitropolije:

Васељенска Патријаршија цркву у Македонији искључиво види као дио јурисдикције СПЦ

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, MKD13 рече

Ponekad mi stvarno doge, da se samo zablagodarim Bogu, za sva ovo iskusenja oko naseg maltretiranja sa autokefalijom. 

Mozda je i najbolje da uopste nista od nikoga netrazimo, da zivimo sa Hrista i za Hrista, i tako da svedocimo da smo ceda Bozja. A da Bog nas miluje i ovako svakome je jasno.

A kad ce se nase pravoslavne brace iz drugih pomesnih crkava, smilovati na nas, ostavimo to Bozjom promislu i nasim molitivama za jedinstvo...u jedno drugo blagoprijatno po nama vreme...

Исто ово сте могли и у мајци Цркви, да се Богу молите итд. До сада би већ имали аутокефалију!

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, "Tamo daleko" рече

Васељенска Патријаршија цркву у Македонији искључиво види као дио јурисдикције СПЦ

Хвала. Већ знамо. Било овде.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, farisejski.bukvojed рече

Brate, na ovoj temi je Vedran (cini mi se) dao genezu koga je sve Bart smenio iz svog Sinoda poslednjih par godina, da bi ostvario vecinu od 9:3 prilikom uplitanja u Ukrajinu.

Ne znamo ko je sve kod Barta u Sinodu i kakav krst nosi.

Нисам ја. А нисам то ни видео. А све сам овде читао. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, N.Petrovic рече

Slazem se. Vratite se lepo majci Crkvi kao bludni sin i zaklacemo vam tele ugojeno i prirediti slavlje. A drugom crnogorskom sinu... reci cemo.... ovaj tvoj brat izgubljen bese i nadje se...

Propustili ste shansu, sad nam je majka Carigradska Patriarsija)))

Ako nas obuce u belo i da zlatan prsten Bart, videcemo dal ce te uci da se veselite sa nama, il cete izdaleka  negodovati)))

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, "Tamo daleko" рече

Verovatno lazno info iz POA. Danas se oglasili nasi vladici kao ocekuju posle Ukraine Vartolomej da se skoncentrise na nas, kao shto je najavio. Ako je bio negativan odgovor iz Carigrada oni ne bi izjavlivali nade...

ps.Vraniskovski sad je u tesno. Njegovo bogoslovlje je da svako ko se odvoji iz prvotrone crkve, tj.carigradske, postaje raskolnik.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, MKD13 рече

Вама да није испран мозак схватили бисте да можете добити аутокефалију ако стварно то желите, а не да то буде политика Запада, антируска и антисрпска. Па српска Црква једва чека да вам да аутокефалију. Замислите какво је достојанство дати делу своје Цркве аутокефалију, када тај део стаса и ојача и затражи благослов.

Него ми смо поремећени око тог схватања јер је Фанар сво време у агонији сопственог интереса задржавања некакве непостојеће власти. Када смо ми тражили да координирају васељенским Сабором ради питања аутокефалија, где би се цело то питање затворило и сви проблеми решили, фанар је и негодовао и завлачио.

Јер није поента само да неко додели аутокефалију, него је ствар у спречавању могућности да неко самостално и додељује и ревидира такве одлуке. На пример, ми можемо вама дати аутокефалију, али шта ако за неко време дође нам на памет да вам одузмемо аутокефалију? Како смо вам дали, тако да вам и одузмемо?

Тако је са нама било и од стране Константинопољске Цркве. Иживљавали су се у више наврата над нама. Иживљавали су се и над другима. Сада се иживљавају на Цркви чешких земаља, а сад са овим у Украјини шта више причати. Поента је у томе да смо ми у игри западних сила, а баш њих заболе за нас и вас као такве, вероватно би им најбоље било да последњи од нас испале последње метке један у другог, осим да им будемо пиони у истом самоубилачком циљу русофобије, као топовско месо.

Помешали сте интересе НАТО алијансе са Црквом Божијом. Хвала Богу па у СПЦ постоје данас такви великани духовници и теолози који неће дозволити да СПЦ оде у катастрофу, и само захваљујући томе и ви имате шансу да коначно добијете све што вам приличи, једног дана, када све дође на своје место. У супротном сви можемо завршити само у канџама римоотпадника, пре или касније. Чак је некима то и лепше, само да неко други цркне, на пример Срби да цркну или Руси да цркну.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, "Tamo daleko" рече

Чак и да је ова вест тачна, то треба одлучно одбацити, не као такво по себи него као резултат на који игра Фанар. Нама није потребно да будемо искључиво одговорни за МПЦ, него желимо да то питање пренесемо на свеправославни Сабор. Када је то предложила наша Црква епископима Цариграда, пергамскоме Јовану, они су од тога побегли јер не желе да питање аутокефалије буде питање Сабора, да се саборно одлучује о томе.

Сада ће нам Фанар бацити МПЦ као коску како неко рече. То нама не треба, јер смо тиме и ми нечија коска, Цариградска коска са којом су већ радили шта су хтели, давали и одузимали аутокефалију уцењујући нас и давећи нас. Цариград је у принципу рушитељ католичанства Цркве, као што су и риморасколници. Џаба теологија Зизјуласа о пуноћи сваке помесне Цркве, тако је знао рећи и Сатана Еви да ће бити богови ако поједу забрањено воће, тако ћемо и ми бити пуна Црква, а то што поврх свега Цариград има за циљ да има власт као узрочник саме црквености, није ништа друго него смрт за свакога ко поједе тај плод.

Зизјулас је учинио одличан посао подвлачења унутар Цркве у интересу антицрквених сила. Рекао је многе истине. Али у једном се нису надали, да ће бити оних који заиста воле Бога и који ће разумети срж тријадологије, коју су они желели упаковати у филозофско клупко и учворити. Зато је све ближа прилика за свеправославним Сабором, свеправославним Саборима, где ће се разматрати свако од ових питања, где ће се свако поставити на своје место по сопственим одговорностима и одлукама.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 14.10.2018. at 13:53, Ведран* рече

Немој да си ме случајно окачио негде близу Денисенка. :))

Ne, to ni slučajno, ti nisi u stanju ni smisllit tih cirkusa i čurbesa koliko ih je on bio u stanju stropit i realizovat. No, danas su druga vremena nego za svetih Otaca, takvi su svugdje nagradjeni, prosto se više ne isplati biti poslušan i pokoran. Kad ovo vidim sjetim se uvijek ovog vica: došle tri žene pred svetog Petra, jedna nikada nije prevarila svog muža, možda jednom, nehotice, druga ga je varala s nekoliko njih a treća bila javna grešnica, za pare je to radila sa svakim. I obukoše tu ženštinu što je varala muža s nekoliko ljubavnika u srebrnu haljinu, toj velikoj javnoj grešnici dadoše zlatnu a ta što je bila maksimalno vjerna koliko je to stigla i mogla (ne računajući tog jednog što joj se omakeo) dobi haljinu od perja. I pita ona svete andjele, kako ta rospija dobi srebrnu haljinu, ta velika javna prostutka zlatnu a ja od običnog perja. A odgovoriše joj: "Kad si bila guska na zemlji, budi i ovdje!" Ili što drzije to bolje! Slično ko i Dedeić, s njegovog brata ženom sam bio radni kolega dok je on bio još na Orijentalnom u Rimu.

Подели на овим сајтовима

@Milan Nikolic канда су те наљутили ови из Стамбола. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Митрополит Амфилохије: Питање Украјинске цркве може да реши Свеправославни сабор

„Питање цркве у Украјини може да реши само Православни сабор. Одлука Цариградске православне цркве да одобри аутокефалност представља злоупотребу положаја“, изјавио је за Спутњик митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

„Свети синод Руске православне цркве донео је тешку и трагичну одлуку за православље о прекиду еухаристичког дијалога са Цариградском патријаршијом због њене злоупотребе првопрестолног положаја међу помесним православним црквама, неканонском одлуком о Украјинској цркви“, изјавио је владика Амфилохије.

„Ова одлука (Цариграда) још је чуднија, јер је дошла од садашњег цариградског патријарха Вартоломеја, који се током свог служења на месту патријарха, можда више него његови претходници у 20. веку, трудио да обнови саборност Цркве како би се решила суштинска питања њене делатности сазивањем свеправославних конференција, сабора свих поглавара православних цркава и сазивањем Светог и Великог сабора на Криту“, нагласио је он.

Према речима митрополита, раније је Цариград као мајка црква већ доделио аутокефалност деловима своје надлежности. „Али давати аутокефалност делу друге помесне цркве којој овај део већ 300 година припада одлуком тадашње мајке цркве Цариградске након одлуке Светог и Великог Сабора, којим је потврђено постојање 14 помесних цркава у њиховим канонским границама, као и након одлуке свеправославне конференције у Шамбезију 2009. да мајка црква, у овом случају Московска патријаршија, нуди давање аутокефалности преко Цариградске патријаршије — несумњиво представља злоупотребу свог првенства и антисаборни акт“, рекао је владика СПЦ.

„Самим тим питање цркве у Украјини може се решити искључиво Свеправославним саветом, како је Руска црква и предложила, у духу Апостолског савета 50. године наше ере“, нагласио је владика Амфилохије.

Он је истакао да је „сада сваком разумном хришћанину, а посебно православном епископу, јасно да је са падом папског Рима у 11. веку, а затим и са крајем Источног римског царства 1453. године и на крају мученичком смрћу руског цара Николаја Другог 1918. године окончана ’цариградска, царска‘ ера живота цркве. На тај начин црква је добила потпуну слободу коју јој је дао Христ, у остваривању своје васељенске саборне мисије“.

Због одлуке Цариграда да почне са давањем аутокефалности неканонске цркве у Украјини, коју је Руска православна црква назвала расколом, Синод Руске православне цркве објавио је у понедељак да прекида дијалог са Цариградском патријаршијом на целој канонској територији РПЦ, укључујући и Украјину и Белорусију.

Синод Руске православне цркве назвао је канонски ништавним и видео политику у укидању акта из 1686. године од стране Цариграда о предаји Кијевске митрополије у надлежност Московске патријаршије. Руски митрополит Иларион изјавио је да је Цариград изгубио право да се назива координационим центром православља. При томе се РПЦ нада да ће Цариград променити одлуку о давању аутокефалности Украјинској цркви, а пре тога ће се налазити у расколу.

https://rs.sputniknews.com/rusija/201810171117534309-amfilohije-ukrajinska-crkva/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Ведран* рече

@Milan Nikolic канда су те наљутили ови из Стамбола. :))

Pa, nema sale sa Milanom kada je Trijadologija u pitanju i odnosi licnosti u sv.Trojici.... :945729:  . ( :D )

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Milan Nikolic рече

Митрополит Амфилохије: Питање Украјинске цркве може да реши Свеправославни сабор

„Питање цркве у Украјини може да реши само Православни сабор

Ovo je ( po meni ) jedino logicno i crkveno resenje.

Da se skupe svi na jedno mesto ( moze Soci, da malo brckaju nogice i relaksiraju se u moru i na vazduhu i skupljaju snagu za sabor.... :D ) i da vide sta i kako, moze li ovako ili onako.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Pa, nema sale sa Milanom kada je Trijadologija u pitanju i odnosi licnosti u sv.Trojici.... :945729:  . ( :D )

Па нећу да ти причам о суштини Божијој као што нећу да ти гледам у гаће. :D

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...