Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Ведран* рече

Исукао си, дакле, мач. :))

Па јесам. Треба да спакују пинкле и да се носе из Цркве. Још од календарског раскола, за који су они криви, муте воду: синкретистички екуменизам, њу ејџ екологизам, Зизјуласове вратоломије...мрш из Цркве, багро фанарска!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, ana čarnojević рече

Inače, pojašnjenje klipa na kome je čudno obučen čovek (u daljem tekstu ČČČ) obavlja ritual usmeren na preCjednika NVO CPC...to nije Denisenko nego njegov ortak iscelitelj 

Не. Него је Денисенко онај над киме се врши  ритуал.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Па јесам. Треба да спакују пинкле и да се носе из Цркве. Још од календарског раскола, за који су они криви, муте воду: синкретистички екуменизам, њу ејџ екологизам, Зизјуласове вратоломије...мрш из Цркве, багро фанарска!

А шта ћеш с кукавним народом. Ни лук јео ни лук мирисао.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Milan Nikolic рече

Овде је м.Амфилохије изнео неке детаље око питања аутокефалије, које је требало бити на Свеправославном сабору. Препоручујем да се завалите и пратите пажљиво, критични моменти су око 48. 106. и 120. минута.

Митрополит Амфилохије:

,,Имамо тему о аутокефалији и аутономији... Како и на који начин решити питање и дијаспоре али у исто време и питање аутокефалије? Ко даје аутокефалију, ко издаје томос о аутокефалији, ко потписује и како то бива? О томе је дуго расправљано. И ту је, по мом схватању, прихваћено једно решење које је целисходно и спасоносно, за разлику од онога како се то догађало последњих десет векова, где је Цариградска патријаршија била она која је давала аутокефалију. Чак је она дуго сматрала, па и сада негде интимно сматра, да је аутокефална Црква само она коју она признаје.

Међутим, у новије време, нарочито после 2. светског рата, Московска патријаршија је, као Мајка Црква сматрала да има права да даде аутокефалију америчкој православној Цркви... Дала је аутокефалију Цркви чешких и словачких земаља. Наравно, Цариград то није признавао..., тек је 1998. године Цариград признао аутокефалију чешких и словачких земаља, а исти је случај био и са пољском Црквом. Цариград је тек у новије време признао пољску Цркву као аутокефалну, није признавао те одлуке Московске патријаршије о аутокефалији.

И тако је постављено питање ко је тај који има право да даје аутокефалију. И решење је, односно предлог ових конференција за велики Сабор - али питање је да ли ће он изаћи као такав на велики Сабор - јесте да, предлог за аутокефалију даје Мајка Црква . Ево рецимо то је сад случај код нас са такозваном Македонском Црквом. На основу те одлуке, наша Црква има право да предложи Цариграду и преко Цариграда свим помесним Црквама, аутокефалност рецимо Македонске Цркве. Или нека друга помесна Црква за део своје, који је сазрео, који је стекао ту могућност да добије аутокефалију.

Дакле, Мајка Црква предлаже, повратно све посмесне Цркве прихватају тај предлог и онда се издаје томос. Е, оно што је остало нерешено 2009. године, и због тога је то и застало, јесте, ко потписује и како се потписује тај томос. Московска Патријаршија и неке друге Патријаршије сматрају да је потребно да иде прво наравно по диптисима, прво потписује Цариградски па онда редом остали, као што је то бивало, као што бива и на тим свеправославним састанцима првојерараха. Ја сам био на два таква у Цариграду, и ја сам једанпут у име патријарха Павла потписао таме где је наше место, на шестом месту.

Међутим, очевидно. Сад, ко ће и како ће тај томос (и како, потписивати)? Цариград нагиње томе да настави традицију коју је он имао, ја мислим, прво од Охридске архиепископије, па онда редом до светога Саве... Цариград је тај који је давао аутокефалију и потписивао. Међутим, шта се догађа? Једино Московска Патријаршија, колико је мени познато, то нам је показао и Московски Патријарх, има томос из 1589.г. где је потпис Цариградског патријарха и три источна патријарха (...).

Тако је наша СПЦ поставила питање, да та тема давања аутокефалије изађе на велики Сабор, у смислу да све аутокефалије које су признате од 11. века па на овамо, да оне буду потврђене великим Сабором, да не би могла Мајка Црква у будућности да ради оно што је радила у прошлим временима, да даје и да укида, као што је случај са нашом Црквом, са Трновском патријаршијом, са Охридском архиепископијом. Као што постоји одређена индиција у вези Цркве чешких и словачких земаља где Цариград тражи да испуне одређене услове, а уколико не испуне те услове да он малтене прети да ће им укинути, одузети аутокефалију, што је само по себи доста скандалозно.

На тој конференцији 2009.г., Московска Патријаршија и друге неке Цркве су сматрале да томос (треба да) издају сви и да потписују по диптисима. Цариград је прихватио то, под условом да тамо где се потписује Цариградски патријарх да буде и додатак испред његовог потписа, апофенете. Шта значи апофенете, саглашава се, или, одлучује? (...) Зашто би Цариград толико инсистирао на томе, ја се сад питам, на том изразу апофенете, ако је то само ,,саглашава се''? А друго, ови иза њега да се потписују са ,,син апофенете'' (заједно се саглашава).

Е ту се остао проблем. Како? Зашто разлика у том потпису Цариградског? (...) И остало је то питање нерешено. Апофенете, син апофенете, ко потписује томос аутокефалији? Из свега што се накнадно догађа и што се догодило, очевидно да Цариград би најрадије да остане при оној пракси која је била у прошлим вековима, и са тог разлога као да је та тема аутокефалије померена и да практично није припремљена за велики Сабор. Ми смо поставили сад то питање, ја сам то поставио владици Пергамскоме, шта је са темом аутокефалије? Они су потпуно прећутали ту тему, па затим нису имали времена о томе...

Очевидно да Цариград тешко хоће да прихвати управо то ново схватање, ја бих рекао да прихвати саборно одлучивање давања аутокефалије. На тим претходним конференцијама било је прихваћено и прећутно се и сада прихвата, да аутономију даје Мајка Црква и о томе обавештава остале помесне Цркве. Аутокефалију предлаже Мајка Црква и коначно све прихватају. Али сада је проблем како да се то потпише, и на који начин да се то потпише. Међутим, наша Црква је то покренула, мораће ипак да се та тема расправља на свеправославној конференцији (...), иначе наша Црква тешко да ће прихватити и да иде на тај Сабор.

(...)

Са свим поштовањем према Мајци Цркви, ипак данас Црква треба саборно да одлучи, да потрвди и да одлука сабора буде сагласна оној одлуци Јерусалимског Сабора, ,,изволи се Духу Светоме и нама'', а не ,,мени'', Духу Светоме и мени. То изволи се Духу Светоме и мени, то је један процес који се догодио, трагични процес, са Римском Црквом... То је процес који није прихватљив и не може бити прихватљив у Православној Цркви, отишла је Римска Црква својим путем, Православна Црква је успела да сачува свој саборни дух и поред свих историјских искушења у самој Цркви православнога Истока.

Оно што ће бити предлог баш сад на овом нашем Сабору, (...) поред захтева нашег: потврде аутокефалија до сада датих од стране Мајке Цркве - дакле да буду потврђене од васељенског Сабора - да не може Цариград да укида као што је укинуо 1459. па онда обновио 1557., па онда укинуо 1766. па тек поново обновио, васпоставио јединство Пећке Патријаршије. Исти је случај са Трновском патријаршијом... Дакле, не може у будућности то бити препуштено ни једној помесној Цркви, па ни Цариградској  Цркви, она као Мајка Црква јесте призната и позната, али њене одлуке морају бити потврђене великим Сабором Православне Цркве да би остале непроменљиве.''

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ivan Marković рече

Какве везе византолози имају са периодом који је овде у питању?

Nema veze sa period već sa stručnim kvalifikacijama, Vetočnikov je vizantolog što je potrebna i idealna kvalifikacija za expertizu autentičnosti starih crkvenih listina koju je on proveo. Ili misliš da bi to trrebao provesti expert za skandinavsko runovo pismo?:

https://risu.org.ua/en/index/expert_thought/interview/65570/

https://tinyurl.com/y9nq3ogm

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

А шта ћеш с кукавним народом. Ни лук јео ни лук мирисао.

Којим народом? То је комби патријаршија.

Шалим се...за пар милиона верника Цариградске патријаршије Москва да именује апостолског администратора или егзарха док се не успоставе редовне прилике. До тада народу дати да се нормално причешћује, а искључити само владике и попове. Исто ко са Македонцима.

Не верујем да ће се Ердоган бунити.

Мало сам бесан збогсвега овога...

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ivan Marković рече

њу ејџ екологизам

олд ејџ екологизам :))):

Screenshot_20181014-053527_MX5.jpg.e8a2a8bc4ef4f13e086a0b36d2aea393.jpg

П.С. ово је само слика, не кликћите :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Milan Nikolic рече

Митрополит Амфилохије:

Свака част за труд на транскрипцији. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

Nema veze sa period već sa stručnim kvalifikacijama, Vetočnikov je vizantolog što je potrebna i idealna kvalifikacija za expertizu autentičnosti starih crkvenih listina koju je on proveo. Ili misliš da bi to trrebao provesti expert za skandinavsko runovo pismo?:

Онда то могу да раде и класични филолози...

Старе црквене листине су писане и на црквенословенском, не само на грчком, а и грчки из тог периода није грчки (баш скроз) Халкохондила и Дуке, или Ане Комнине...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zayron рече

Vetočnikov je vizantolog što je potrebna i idealna kvalifikacija za expertizu autentičnosti starih crkvenih listina koju je on proveo.

Нит је потребна нити довољна. Хтео си рећи нужна и довољна?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ivan Marković рече

Мало сам бесан збогсвега овога...

Ја написах текст и смирих душу. :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

On 29.9.2018. at 12:16, MKD13 рече

Moskva treci Rim! Tolko ste naivni, da ste pomalo smesni.

Do juce u Treceg Rima bili su crveni komunisti a danas isti ti komunisti preobukli se u Putinove covekopoklonike. Zato i crvena petokraka jos na Kremlju stoi i mosti Lenina pocivaju u Mavzoleju)))

Da je Putin KGB-ovac ne treba ni dokaivati, al kad je vec Treci RIM, nek vam je sretan Novi Car i veciti Maskembal!))))

A sv.Nikolaj Zicki gaba je begao u satanisticku Ameriku.

Вама да  није било комуниста никада не би ни постојала МПЦ.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 12.10.2018. at 14:45, Zayron рече

Samo vi o tome pojma nemate jer slabo ko od vas zna i ruski a kamo li ukrajinski! A dovoljno je otvoriti ukrajinsku štampu, internet novine i pročitati sve to što on tamo izjavljuje!

https://glavcom.ua/news/vistup-mitropolita-onufriya-doviv-moskvu-do-isteriki--368913.html

Заироне, стварно не знам зашто нас правиш неписменима. Ево ја ћу се потрудити да преведем ово са украјинског:

"У Росії главу Української православної церкви Московського патріархату охрестили «зрадником Росії, розкольником, націоналістом»

У Росії главу Української православної церкви Московського патріархату охрестили «зрадником Росії, розкольником, націоналістом» Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/news/vistup-mitropolita-onufriya-doviv-moskvu-do-isteriki--368913.html
У Росії главу Української православної церкви Московського патріархату охрестили «зрадником Росії, розкольником, націоналістом» Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/news/vistup-mitropolita-onufriya-doviv-moskvu-do-isteriki--368913.html

"У Русији поглавара Украјинске православне Цркве Московске патријаршије крстили "издајником Русије, расколником, националистом" (а где то?-прим.прев.)

"Святкування 25-річчя Незалежності подарувало Україні новий сюрприз: предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій не лише помолився за Україну разом із патріархом Філаретом та очільниками всіх інших українських церков (у тому числі греко-католицької, УАПЦ та інших), а й виголосив приголомшливе неочікуване привітання."

Светковање двадестепетогодишњице независности је донело Украјини ново изненађење: предстојатељ УПЦ МП митрополит Онуфрије не само да се помолио за Украјину заједно са патријархом Филаретом те лидерима (sic!!!) свих других украјинских цркава( убројавши ту и гркокатолике, УАПЦ те осталих) него је и објавио чудну и неочекивану честитку"

Наставак следи...

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Zayron рече

Ili misliš da bi to trrebao provesti expert za skandinavsko runovo pismo?:

То треба да ради неко ко зна да ради критику текста, језик текста и историју доба...дакле византолози испуњавају само пола или један од тих услова.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ivan Marković рече

Наставак следи...

Иване, дангубиш са замлатом. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...