Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Trifke рече

Ne branis ti nista svoje vec raskol a napravili su ga ljudi koji su ubice i lopuze. Tako ko sa djavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju. 

Ja branim prava  kanonske Autokefalne Ohridske Arhiepiskopije od istoriske i crkvene nepravde ne samo vashe vec i Carigrada. To shto komunisti su se nasli na put a sad NATO je nebitna stvar. I bez njih borba za autokefaliju Ohridske Crkve bi bila i bice...

Ako idemo tom logikom Moskovska Patriarshija su najveci ubici i lopuzi. SPC kao nije bila komunisticka? Sto je vladika Nikolaj onda umro u Americi i kako? Kakav je bio njegov odnos sa SPC u to vreme?

Meni je stvarno zao shto odnosi megu nama se pogorsavaju...kad nece niko da popust...bojim se da na kraju opet ce da budu bratska krvoprolica. Zbog cega?

Koje NATO, koji komunisti? Ja hocu svoju avtokefalnu crkvu koja je nepravedno ukinuta od strane Carigrada i potom predata vama. Zar je to gresno...

Ja nesmatram da sam u raskol, jer verujem da smo jedno u evharistiji, vidljivo jedinstvo nema megu nama, al dok Tajinstva su validna mi smo jedno u Hristu... 

Na nama ostaje jl cemo da se bijemo il ce razum da preovlada i da zivimo u miru i ljubavi kako prilici hriscanima. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 43 минута, Zayron рече

Here is one solid analysis-brief summary from discussion about situation in Ukraine:

Well, it's not pure politics, though. It also touches on the spiritual life of the Church in Ukraine.

To give a super brief summary: Ukraine was evangelized by the Constantinople. Eventually, it got absorbed by Russia through political force. But Constantinople never fully gave it to Russia, even under extreme duress. Recognizing the political situation, she allowed Russia to govern it under the conditions that the Metropolitan of Kiev be elected in Kiev and that he commemorate the Patriarch of Constantinople. Of course, with time, Russia attempted a complete take over. But it was never recognized by the EP.

Meanwhile, there were always waves in Ukraine towards independence, but Moscow never let them happen. The most recent and relevant happened in 1992 when all the Ukrainian bishops voted unanimously to be autocephalous. Russia responded by asking the Metropolitan of Ukraine (Philaret) to resign. He did so for a few days until he got back to Ukraine, deciding instead to ignore Russia so the Ukrainian Church could flourish, being freed from Russian political and ecclesiastical encroachment. Many believed as he and followed him. They appealed to the Ecumenical Patriarchate for recognition, but the EP waited. As a result of Russian imperialism and suffocation towards Ukraine both politically and ecclesiastically, the EP decided to finally grant the much needed autocephally towards Ukraine both to avoid Russian political and ecclesiastical encroachment as well as to allow the Ukrainians to flourish ecclesiastically and as a nation. Ie, the very reason why Russia and all modern Orthodox autocephalous Churches received autocephally is the very reason why Ukraine is now going to receive it as well. Schisms have never stopped the inevitable. That is the reality of things.

Izvor:

http://l.tinyurl.com/y8ztyhmc

Mnogo komplikovano to sa evangelizacijom stare Rusije i Kijeva i kasnije davanje autokefalije Moskovskoj patrijarsiji.

Nije bas tako crno - belo bila situacija, Carigrad je evangelizirao Ukrajinu ( Kijevska Mitropolija ), sta su onda radili sv.Vladimir koji je bio glavni faktor za prokrstavanje Kijevske knezevine ( male Rusije ) i ostali jerarsi i verni u RPC.

Ima puno materijala o istoriji Ruske Crkve, pa, ko je zainteresovan moze da pogleda :

https://azbyka.ru/otechnik/Istorija_Tserkvi/#istorija-rossii-i-russkoj-pravoslavnoj-tserkvi

https://azbyka.ru/otechnik/Makarij_Bulgakov/istorija-russkoj-tserkvi/

Подели на овим сајтовима

http://www.romfea.gr/images/article-images/2018/9/MPATSKAS.pdf

Ово је Иринејево писмо на Ромфеи.

На другој страни, друга реченица каже да у Украјини постоји канонска православна украјинска Црква, која је аутономна у оквиру московске патријаршије, призната од свих Цркава и налази се са њима у евхаристијском општењу. Затим у трећој реченици каже да та Црква није ни од кога тражила аутокефалност.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ivan Marković рече

То ти је Јернеј Бачки. Ударила га дипломатија у главу. Ипак, фућка се Вартију за Иринејево мишљење...

Сад ћеш моћи правно да ме зовеш херетиком а да те редакција Поука не банује!:))12:smeha:12:smeha: Шта сам доживео: Ја, који сам био Маљ за мале зле херетике, постадох јеретик!:))

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ведран* рече

Сад још само да му Васијан ту предочи како ствари стоје гледе благодати. 12:smeha:

Од ове беде може само @Васијансвојим теолошким Вратоломијама да ме избави!:))

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Ведран* рече

У томе није ствар. 

Него је поента да си се ти сам самопроклео. На очиглед свих нас. Ја ти нисам рекао да ниси православан. Сам си то урадио. 

И уместо да се исправиш ти муљаш. То су ђавоља посла.

Ти ниси начисто сам са собом. 

Па ми реално смо у раскол. И то је то. И не тврдимо да нисмо у раскол, него да неќемо да будемо у раскол.  

И још нешто, да смо сада 1967 година, ја би овде био први против МПЦ. Факт је да је раскол настао путем партиске директиве. Факт је да тада МПЦ није била зрела ни за аутокефалију, чак ни за аутономију. Али прошли су времена, хвала Богу нисмо више то што су били наши предци. Ја боље знам од вас како су бирани прве владике у МПЦ, један моји даљи и ожењени роѓак је био примораван (и то лично од државни врх!) да постане владика, али одбио је. Казнили су га.

Али МПЦ из 1967 када настао раскол и садашња МПЦ нису исти. Сада нисмо ни бољи ни гори од друге Цркве. 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Потом спомиње на остатку странице расколничке покрете.

На страни три сматра да је првенство цариградског патријарха првенство у сабору а не ван њега. Сабор је без првог недејствен а први без сабора непостојећи ? (анипарктос)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ivan Marković рече

http://www.romfea.gr/images/article-images/2018/9/MPATSKAS.pdf

Ово је Иринејево писмо на Ромфеи.

На другој страни, друга реченица каже да у Украјини постоји канонска православна украјинска Црква, која је аутономна у оквиру московске патријаршије, призната од свих Цркава и налази се са њима у евхаристијском општењу. Затим у трећој реченици каже да та Црква није ни од кога тражила аутокефалност.

мени је зарђао грчки али ми је довољна задња реченица писма да претпоставим све што је написао...

него ме занима зашто Вартоломеју пишу (СПЦ, РПЦ, Иринеј) километарска писма ако знају да њега баш брига за све те приче...

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Zoran Đurović рече

Сад ћеш моћи правно да ме зовеш херетиком а да те редакција Поука не банује!:))12:smeha:12:smeha: Шта сам доживео: Ја, који сам био Маљ за мале зле херетике, постадох јеретик!:))

Вратоломеј плете Ивану венац пророчки. Теби је исплео Никотин:)), а мени твој првојерарх, зли патуљак два:))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече

мени је зарђао грчки

Ово је брате новогрчка катарефса. Да се убијеш док читаш. Немам речник,  а због глупог фонта не могу да прекопирам и цитирам. На све то, немам времена да прекуцавам, јер журим код доце...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ivan Marković рече

Због некаконског упада на туђу територију.

Због еклисиолошке јереси папског примата... 

To су били главни разлози због којих  су и у времја оно Православне патријаршије раскрстиле са Римском... :(

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ivan Marković рече

тако да немој да булазниш и лупеташ

Утицај Аве Зорана на Ивана Инквизитора Марковића!:))

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Vladan :::. рече

али ми је довољна задња реченица писма да претпоставим све што је написао...

Γεγραφα και τηω εμην σεσωκα ψυχην...написао сам и спасио душу своју...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

знам душо

Утицај владике Игњатија на Ведрана...:)))

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

jooojПа како мучениче онда мислиш да сте ви православни и да треба да вас признамо? Ни ви немате јединство с цариградским, ерго, нисте православни, по твојој личној дефиницији. 

Ој памети!

Ово га је Економиста @Васијаннаучио!:))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...