Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

стр. 6

Και αυτος ουτος ο κιριος Ντενισενκο...σημερον αυτοπροβλητος "πατριαρχης Κιεβου"-госн Денисенко се самопрокламовао за "кијевског патријара":ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, Ведран* рече

Ако вас призна Барт, како ћете се звати?

Чујем да Иринеј предлаже Македонцима: Дајемо вам да сте аутокефални са именом Македонија (што Барт неће да им да), али: 1) Да платите све неплаћене епархијске разрезе; 2) Паре које смо дали за вас (Краљ). 

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Zoran Đurović рече

Утицај владике Игњатија на Ведрана...:)))

Pa nema duse, duso! :)))

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Mitropolit Ilarion: Amerika zeli unistenje Ruske Crkve.

Izmedju ostalog  navodi da Americki Ambasador savetuje Porosenka a da jedan drugi ambasador USA (ne navodi mu ime) stalno posecuje Car. Patrijarha.

https://www.vimaorthodoxias.gr/rosiki-ekklisia/volokolamsk-ilarionas-oi-ipa-theloun-na-katastrepsoun-ti-rosiki-ekklisia/

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, N.Petrovic рече

Mitropolit Ilarion: Amerika zeli unistenje Ruske Crkve.

Izmedju ostalog  navodi da Americki Ambasador savetuje Porosenka a da jedan drugi ambasador USA (ne navodi mu ime) stalno posecuje Car. Patrijarha.

https://www.vimaorthodoxias.gr/rosiki-ekklisia/volokolamsk-ilarionas-oi-ipa-theloun-na-katastrepsoun-ti-rosiki-ekklisia/

Masonerija kažem ja vama oni upravljaju svijetom preko svojih slugu a papa ....:))

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Mnogo komplikovano to sa evangelizacijom stare Rusije i Kijeva i kasnije davanje autokefalije Moskovskoj patrijarsiji.

Nije bas tako crno - belo bila situacija, Carigrad je evangelizirao Ukrajinu ( Kijevska Mitropolija ), sta su onda radili sv.Vladimir koji je bio glavni faktor za prokrstavanje Kijevske knezevine ( male Rusije ) i ostali jerarsi i verni u RPC.

Ima puno materijala o istoriji Ruske Crkve, pa, ko je zainteresovan moze da pogleda :

https://azbyka.ru/otechnik/Istorija_Tserkvi/#istorija-rossii-i-russkoj-pravoslavnoj-tserkvi

https://azbyka.ru/otechnik/Makarij_Bulgakov/istorija-russkoj-tserkvi/

A ovo je istorija od Kijevske Mitropolije do kanonske Ukrajinske PC u Americi koja je u opštenju sa EP:

http://www.uaocamerica.org/our-history-statutes--polic/history-of-our-jurisdiction.html

1995 - Ukrainian Orthodox Church of the USA enters into communion with the Patriarchate of Constantinople under Bartholemew I, Ecumencal Patriarch, distancing themselves from the Ukrainian Autocephalous Orthodox Church and the Tomos of Autocephaly granted in 1924. 

Primjetno je da na Balkanu niko ustvari ne zna istoriju Staré Rusí tj. Kijevské Rusí, Ukrajina je danas njena nastupnička država, pletete i brkate, zamjenjujete ju sa istorijom Moskovske Velikokneževine (Moskovije), nastupničkom državom je sada Ruska Federacija, koja je osvajanjima potom preuzela ime i sve prerogative Kijevske Rusi, upravo zato je isplivao na površinu taj crkveni spor jer na kanonsko crkveno pravo PC i odnose Kijevske Mitropolije nema uticaja taj nasljedni svjetski razvoj dogadjaja koji je doveo Moskovsku Velikokneževinu koja je sama bila samo njen i to sasvim marginalan mali sjeverni dio - do pretvaranja u imperijalnu državu carsku Rusiju. Vas mnogo matu pojmovi Rús i Rusija, to nisu iste stvari. S pojmom Rusija, ruski se desilo nešto slično kao sa pojmom Makedonija, makedonski za koji Grci tvrde da je njihov istorijski pojam i da im je ukraden, slično je to i s tim, Što se tiče nacionalnih, etničkih prava na te teritorije, tu je situacija malo komplikovanija, u principu se uzima da u vrijeme Kijevske Rusi nisu postojali ni današnji Rusi ni Ukrajinci ni Bjelorusi, svi su bili Kijevani, Starorusi, medjutim kasnije je došlo do jezičnih i etničkih diverzifikacija na Ukrajince, Ruse i Bjeloruse sa zajedničkim pretcima Kijevanima koje su pratile takodjer i političke diferencijacije na ukrajinsku, rusku i bjelorusku naciju. Naravno da tu objektivnu istoriju Rusi ignorišu iz imperijalnih razloga, motivi su jasni a svi su politički i ideološki (velikoruski, tako su se ustvari Rusi u doba ekspanzije i imperijalno doba sami sebe prozvali, Velikorusima a sve ostale, Ukrajince, Bjeloruse, Lemke (Rusine), Hucule, Bojke - Malorusima).

Pogledajte tablice, Rusija (mišljeno tim današnja Rusija) počinje od Moskovskog velikokneževstva (koje je bilo samo dijelom Staré ili Kyjevské Rusí).

http://www.rodon.cz/print/clanek.php?id=6711

Архієпископ Тельміський Іов (Геча): Україна завжди була канонічною територією Вселенського патріархату

Повний текст читайте тут:

http://l.tinyurl.com/ybl4lxxz

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, kopitar рече

Masonerija kažem ja vama oni upravljaju svijetom preko svojih slugu a papa ....:))

Pa ne priča ovo neki artemit već Ilarion Alfejev u koga ste se do juče kleli kao glavnog ekumenistu i papoljubca. Tako da uzmi ogledalo pa se smej sam sebi i trućaj  o masoneriji

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Ivan Marković рече

Pa ne priča ovo neki artemit već Ilarion Alfejev u koga ste se do juče kleli kao glavnog ekumenistu i papoljubca. Tako da uzmi ogledalo pa se smej sam sebi i trućaj  o masoneriji

Pa Ilarion mitropolita Volokolamski je pokušao nakloniti srca Latina k moskovskoj patrijaršiji, zato je i doveo Alexandrovce u Vatikan kao rodjendanski poklon papi Jovanu Pavlu II, al džaba kad Latini više vole carigradsku patrijaršiju, prva ljubav zaborava nema! :D 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Orthophill рече

Нишки споразум је потписала комисија за дијалог са СПЦ. Синод МПЦ га није прихватио. Као што Сабор СПЦ није прихватио Калишки споразум. То је то, затим сте инсталирали паралелну јерархију, која тренутно има 4 епископе, 6 попове (мирски и монашки) и 3 ѓакони (мирски и монашки), неколико монахиња и веран народ колико пола парохију. Монаха је било и више, али оженили су се, а једна игуманија се удала за Турчина. 

Да ли озбиљни људи (дакле обични пословни људи а не владике) могу да дозволе да пошаљу своје људе у своје име на договор са неким, да направе договор а онда сутрадан да кажу не важи?

Нису они ишли о свом трошку и ћефу него у име Синода МПЦ, тако да је то званична ствар а не лични сусрет. 

Ствар је у томе што је власт у Скопљу рекла не може (можда по нечијем налогу) и Синод МПЦ је послушао политичаре уместо Цркву. Владика Јован је једини који је послушао Цркву зато је гоњен и дан данас. Није нико ништа "инсталирао" него је владика Јован остао веран ономе што је договорено, да би се нардо у Македонији вратио у Цркву. Али као што рекох, остале владике су стале уз политичаре.

Подели на овим сајтовима

Да ли озбиљни људи (дакле обични пословни људи а не владике) могу да дозволе да пошаљу своје људе у своје име на договор са неким, да направе договор а онда сутрадан да кажу не важи?
Нису они ишли о свом трошку и ћефу него у име Синода МПЦ, тако да је то званична ствар а не лични сусрет. 
Ствар је у томе што је власт у Скопљу рекла не може (можда по нечијем налогу) и Синод МПЦ је послушао политичаре уместо Цркву. Владика Јован је једини који је послушао Цркву зато је гоњен и дан данас. Није нико ништа "инсталирао" него је владика Јован остао веран ономе што је договорено, да би се нардо у Македонији вратио у Цркву. Али као што рекох, остале владике су стале уз политичаре.

А зашто тако нису поступили и српски епископи након преговоре у Калишта и свети Наум? И они су били несериозни?

Послато са Point_X501 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Orthophill рече

А зашто тако нису поступили и српски епископи након преговоре у Калишта и свети Наум? И они су били несериозни?

Како тако? Доврши мисао.

Подели на овим сајтовима

Па да прихвате те уговоре. Нису први пут преговарали комисије у Ниш. Пре тога су били Калишта и Свети Наум. Тада су уговорили саслиживање, али српски сабор те уговоре није прихватио. Македонски синод није прихватио нишки уговор и то је то.
Мада ни вл. Јован се не држи до Нишког уговора.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Утицај владике Игњатија на Ведрана...:)))

Преко мама. Моја мама се дружила с његовом мамом. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Преко мама. Моја мама се дружила с његовом мамом. :))

који сте ви мамини синови... душе једне... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Још један интересантан факт. Московска патријаршија добила аутокефалија по обраска Охридске архиепископије. Према томе, или Охридска архиепископија била аутокефална (и Васеленски Патријарх неканонски је дао аутокефалију светоме Саву) или пак Московска Патријаршија није аутокефална. У сваки случај, да не заборавимо како Васеленска патријаршија укинула Охридске архиепископије.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...