Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Orthophill рече

Зашто се не враќамо под окриље СПЦ? Зато што СПЦ сања Велику Србију. Видите портпарола СПЦ-е, вреѓа нас и то више него солунски митрополит. Увек назива нас Славомакедонце и БЈРМ, па чак у писмо упуќено Васеленског Патријарха ми смо названи „неиспиљени Северномакедонци“. Доликује ли то наднационалног Епископата? Када би СПЦ имала љубав и однос према Македонце бар колико и Српска држава онда не би било проблем да будемо у једну Цркву. Али да нам буде услов да будемо Срби, не хвала. Ми нисмо Срби и неќемо бити (можда смо били, можда нисмо али то је прошло). Сада смо Македонци.
До раскола је дошло због то што патријарх Герман требало да се назива Српски и Македонски, али он никада није то прихватио. Затим други проблем је била бела панакамилавка македонског митрополита и охридског архиепископа. Српски Патријарх је причао да не може да буду два епископа са беле панакамилавке у једну државу. Ја не оптужујем патријарха Германа, он је био добар човек ваљда могао да учини више да се наш проблем реши, али могао и да нас одбаци као РПЦ-МП Украјинске аутокефалце, али он није то учинио. Хвала му и нек му Бог дари најбоље место у рају. Могао и да расчини све македонске епископе након проглашење аутокефалије, али није он то урадио. 

Хм, многи од нас Срба нису задовољни неким стварима које наш патријарх и неки епископи говоре и/или чине (некад смо и огорчени), али не излазимо из СПЦ. 

Како мислиш да би повратак под СПЦ од људи који се осећају као Македонци направио Србе (ни ја такође не знам да ли сте некад били Срби или не - ако и јесте, онда је очигледно српска грешка што нисмо успели да вас задржимо у заједници)? Служило би се на македонском, свештеници, епископи и мирјани би се и даље осећали и изјашњавали као и данас, као Македонци, (све и да хоће, СПЦ не би могла да нађе толико Срба за све те службе, ако је истина да има укупно 10ак клирика у ПОА) - не видим како би дакле повратак под јурисдикцију СПЦ од Македонаца направио Србе? 

Што се имена тиче - да ли сам лоше чуо, или има шанси да и сами Македонци изгласају на референдуму да се зову Северни Македонци? (То је тек посебна моја недоумица - ако знамо да је Македонија историјски прво настала у античко време, што би данашњим Македонцима толико сметало да се зову Славомакедонци или Северни Македонси (као Северни Ирци нпр.), али не морамо ширити о томе...)

На крају, ако баш строго посматрамо, да ли је мање зло да останеш у Цркви као припадник другог народа или да будеш у расколу? Строго гледано - има ли благодати у расколу... (опет не провоцирам нити алудирам, само сматрам да ова питања захтевају одговоре...)... Шта је опасније за спасење душа,  да будеш у "легитимној" заједници са неки ко те (узмимо да је тако) неправедно тера да будеш Србин иако ти то ниси, или да одеш у раскол од тог можда неправедног али легитимног брата.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 27 минута, Orthophill рече

ашто се не враќамо под окриље СПЦ? Зато што СПЦ сања Велику Србију.

Ајде молим те. Да ли ти видиш да сви ми овде немамо никакав проблем да ви будете Македноци. Нико вам не брани. Ствар је само у томе да се на нормална начин тражи аутокефалност. Да ли мислиш да је то мишљење случајност  тј. изузетак или тај став преовалдава у СПЦ?

Ево ја сам националиста ( не волим тај израз више волим да кажем родољуб) и мислим да ви имате право да будете Македонци. Али је ружно да негирате српске корене и везе са братским народо. Будите Македонци, све је у реду.

А да није до тога да код вас влада србофобија у политичким круговима којима су ваше владике биће послушне?

Човече ви Македнонци сте добродошли у Србији, нико вас ни у чему не оскраћује нити омета, сматрамо вас за браћу. Јеси ли свестан тога?

Бојим се да дувате у тикву заједно са усташама који имају неке трипове који се зову Велика Србија, а трипови настају као последица зла.

Не дувајте са усташама у тикву- шта ће вам то?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече

Ти и Иван ме највише доводите у искушење да вас исправљам. 

Не идеш на небо кад постанеш епископ душо. Небо је тамо где си ти.

Како бре ништа не знате. 

"
;:0205_whistling:

Ma i ides na nebo . Kada ga slusas do kraja onda mroas doci do tog zakljucka. ;) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ведран* рече

Поменуо сам већ овде на теми, према последњем доовору додељује се уз сагласност свих аутокефалних Цркава. 

А историјски? Да не давим, ако имаш линк ка некој теми или чланку или књизи - молим те пошаљи, ако немаш, нема везе, гуглаћу, па ћу поставити конкретније питање ако ми нешто не буде јасно...

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Orthophill рече

На ово питање још чекам одговор од брата @obi-wan...

Nisam zaboravio, ali ne stizem da kontaktiram coveka, on je radio diplomski na tu temu, pa cu da ga zamolim da mi posalje.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Orthophill рече

неиспиљени Северномакедонци“.

Да то су ваше политиче елите. Не народ. Или мислиш да су вам политичари нормални?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Срђан Шијакињић рече

А историјски? Да не давим, ако имаш линк ка некој теми или чланку или књизи - молим те пошаљи, ако немаш, нема везе, гуглаћу, па ћу поставити конкретније питање ако ми нешто не буде јасно...

А историјски, исто овде је неко навео речи пат. Алексеја, нема једнобразности. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

А историјски, исто овде је неко навео речи пат. Алексеја, нема једнобразности. 

Istorijski ipak moze da se kaze da ima jednobraznosti sa ponekim iskljucociima u korist Carigradskog patrijaraha. Uglavnom on je davao ili ukidao autokefalije u zavisnosti kako je odgovaralo strateskim i politickim cijljevima Vizantijske drzave a kasnije velikojelinske ideologije. i skoro uvek sa narusavanjem kanone Crkve. 

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Ведран* рече

Поменуо сам већ овде на теми, према последњем доовору додељује се уз сагласност свих аутокефалних Цркава. 

Recimo, ( nesto sam na brzinu procitao, ima mnogo materijala ), Rusima je patrijarsiju dodelio Carigrad, ali, je kasnije potvrdjena i od drugih Patrijarsija.

Tako da, koliko znam, trebalo bi da bude ovako kako si opisao ( kao neko nepisano predanje )

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Срђан Шијакињић рече

Хм, многи од нас Срба нису задовољни неким стварима које наш патријарх и неки епископи говоре и/или чине (некад смо и огорчени), али не излазимо из СПЦ. 

Како мислиш да би повратак под СПЦ од људи који се осећају као Македонци направио Србе (ни ја такође не знам да ли сте некад били Срби или не - ако и јесте, онда је очигледно српска грешка што нисмо успели да вас задржимо у заједници)? Служило би се на македонском, свештеници, епископи и мирјани би се и даље осећали и изјашњавали као и данас, као Македонци, (све и да хоће, СПЦ не би могла да нађе толико Срба за све те службе, ако је истина да има укупно 10ак клирика у ПОА) - не видим како би дакле повратак под јурисдикцију СПЦ од Македонаца направио Србе? 

Што се имена тиче - да ли сам лоше чуо, или има шанси да и сами Македонци изгласају на референдуму да се зову Северни Македонци? (То је тек посебна моја недоумица - ако знамо да је Македонија историјски прво настала у античко време, што би данашњим Македонцима толико сметало да се зову Славомакедонци или Северни Македонси (као Северни Ирци нпр.), али не морамо ширити о томе...)

На крају, ако баш строго посматрамо, да ли је мање зло да останеш у Цркви као припадник другог народа или да будеш у расколу? Строго гледано - има ли благодати у расколу... (опет не провоцирам нити алудирам, само сматрам да ова питања захтевају одговоре...)... Шта је опасније за спасење душа,  да будеш у "легитимној" заједници са неки ко те (узмимо да је тако) неправедно тера да будеш Србин иако ти то ниси, или да одеш у раскол од тог можда неправедног али легитимног брата.

Лако је ово реќи, тешко је испунити. Замисли, да не да Бог, да вам Цариград укине српску Цркву и да вам пошаље егзархе, да ли ќете иќи код њих? Али искрен одговор очекујем. 
Према уговор са Грцијом - Македонија неќе се више звати Македонија, него Северна Македонија свуда, а за узврат Грција биќе должна да призна македонски народ и македонски језик. Али уз допуњење да је реч о Словенски језик и народ. 
Шта је пречило патријарху Герману да се назива Патријарх Српски и Македонски? Зар би вам то сметало?
Ево ако не доѓе до решење о аутокефалији МПЦ, зашто не предложите у нови Устав СПЦ-е, Патријарх да има титула Патријарх српских, приморских земаља и Северне Македоније? Македонија није ни српска земља, ни излази на море. 
Боље је бити у Цркви и бити понижен, јер тада ќе Бог да нас узвиси! Али, ми смо у јединство са наше епископе које имају канонско апостолско прејемство (добијено из СПЦ). Дужност лаика је да буде у јединство са свога епископа, а епископ у јединство са првотроног епископа.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Sta, da li su bili i postojali Ukrajinci u to vreme kao nacija,.... kao sto danas poznajemo nacionalnu samosvest  ljudi koji sebe nazivaju Ukrajinac ?

Postojao je državni utvar koji se zvao Kijevska Rus, osnovali su ga Vikinzi, Varjagi a ne Sloveni koji su medjutim tada živjeli na tom teritoriju tog vikingškog državnog utvara ali nisu se zvali ni Rusima ni Ukrajincima a ni Bjelorusima već Polané, Drevljané (Děrevljané), Dregoviči, Radimiči, Vjatiči, Kriviči, Ilmeňští Slované, Dulěbové (Doudlebové), Bílí (bijeli) Chorvati (Charváti), Severjané, Uliči (Ugliči), Tiverci koje zajednički nazivamo Praslovernima istočne grupe. Varjažski vladari Rurik i Oleg, dakle opet ne Sloveni već Varjazi su dalje vladali cijelim tim prostorom i to Rurik u Novgorodu a Oleg u Kijevu, nijedan od njih nije bio Sloven. Dakle najvećem slovenskom carstvu u istoriji, dakle Rusiji su vladali Vikinzi Rurikovci već prije njenog osnutka (862 - Novgorod, 879 - Kijev, 892 Kijevska Rus) pa sve do kraja 15. vijeka, dakle 736 godina, čime se mogu uvrstiti u najduže vladajuće dinastije Evrope. Habzburzi su vladali nad mnogim zemljama i narodima (Austrija, Ugarska, Hrvatska, Češka, Portugal, Mexiko, Galicija, Slezsko itd.), rod je založio od 1100 g. Otto II Habsburg, prvim značajnijim vladarom je postao 1278 poslije bitke na Moravskom polju Rudolf IV rimskonjemačkim carom. Vladu je ukončio Franc Jozef I Habzbuški na kraju prvog svjetskog rata 1918 (628 godina vlade, od založenja roda 818 godina do kraja vlade u Evropi). Olga Kijevska je 859 godine udržavala diplomatske veze sa Otom I, imperatorom Svetog Rimskog Carstva i zatražila od njega da pošalje biskupe i sveštenike što je bilo učinjeno i u misije, pokrštavanje i evangelizaciju tih slovenskih plemena su poslani zapadni sveštenici sa sv. Vojtjehom Slavnikovcem (u doba dok još nije postao Magdeburškim nadbiskupom, tada je bio samo obični biskup) alias svetim Adalbertom Praškim (na zapadu poznat kao sv. Adalbert Magdeburški) koji su potom započeli s evangelizirati Kijevsku Rus ali ne na dugo, sve dok nisu bili istjerani paganskim slovenskim plemenima koja su bila u savezništvu sa Svjatoslavom I. Zato najstariji ruski liturgijski spjevi (sve do danas ih se još pridržavaju i praktikuju u liturgiji ruski staroobrednici) liče na gregorijanski koral, ustvari je to slovenskim jezicima priilagodjeni, slavinizirani gregorijanski koral koji je sveti Vojtjeh osim na Kijevsku Rus raširio u liturgijskoj praksi kod slovenskih naroda tj. na teritoriju današnje Poljske i naravno, Češke i Slovačke (bivše Velike Morave). A sveta Olga Kijevska (i kod nas katolika je svetiteljkom) se potom pokrstila u Carigradu poslije smrti svog supruga Igora, dva puta je tražila i na Zapadu i na Istoku da pošalju misionare od Ote I (Sveto Rimsko Carstvo) na zapadu i od Konstantina VII Porfitrogeneta u Konstantinopolju (Vizantija). Prvi pokušaj sa sv. Adalbertom nije bio uspješan (bili istjerani Svjatoslavom I njenim sinom) a misija koja započeta nije bila dovršena, uspjeh je bio dakle samo djelomičan. Do drugog slanja misionara nije ni došlo, iz nepoznatih razloga joj tu obećanu misiju Konstantina VII Porfitrogenet nije poslao pa se moralo pričekati na bolje dane (ostvarilo se to 19 godina poslije njene smrti). 988 godine je konačno uspješno privedena hristijanizacija pokrštavanjem većine stanovnika podnjepri (dakle uz rijeku Dnjepar) od strane klirika konstantinopoljske patrijaršije.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Вилер Текс рече

Ајде молим те. Да ли ти видиш да сви ми овде немамо никакав проблем да ви будете Македноци. Нико вам не брани. Ствар је само у томе да се на нормална начин тражи аутокефалност. Да ли мислиш да је то мишљење случајност  тј. изузетак или тај став преовалдава у СПЦ?

Ево ја сам националиста ( не волим тај израз више волим да кажем родољуб) и мислим да ви имате право да будете Македонци. Али је ружно да негирате српске корене и везе са братским народо. Будите Македонци, све је у реду.

А да није до тога да код вас влада србофобија у политичким круговима којима су ваше владике биће послушне?

Човече ви Македнонци сте добродошли у Србији, нико вас ни у чему не оскраћује нити омета, сматрамо вас за браћу. Јеси ли свестан тога?

Бојим се да дувате у тикву заједно са усташама који имају неке трипове који се зову Велика Србија, а трипови настају као последица зла.

Не дувајте са усташама у тикву- шта ће вам то?

Брате, када ово нам каже еп. Иринеј Буловиќ, повероваќемо.
Ова власт је можда србофобична и бугарофилна, претходна је била србофилна и бугарофобна. :)

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Вилер Текс рече

Да то су ваше политиче елите. Не народ. Или мислиш да су вам политичари нормални?

То се односило на “народе“ (овако је било у наводе) који нису достојни да имају аутокефалију, не на политичаре. Ви овде можете да причате и да нам показујете љубав, али ваш Синод шаље друге поруке. То је то. 
Ми хоќемо јединство, Срби су нам најближи народ. Али довели сте нас у стање, са све те негације и све те увреде да ми сматрамо Турке ја најбоље пријатеље!

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Orthophill рече

Брате, када ово нам каже еп. Иринеј Буловиќ, повероваќемо.
Ова власт је можда србофобична и бугарофилна, претходна је била србофилна и бугарофобна. :)

Веруј ми брате да када би се тражила аутокефалност од СПЦ сви би се обрадовали. Нисам ничији потпралол али верујем да све владике мисле да нема проблема са тим што ви себе сматрате Македонцима, само да се ствари везане за Цркву решавају кроз Цркву.

Ма која бре  нова и стара власт, која филија. Једино лептофилија ради код њих. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Orthophill рече

Лако је ово реќи, тешко је испунити. Замисли, да не да Бог, да вам Цариград укине српску Цркву и да вам пошаље егзархе, да ли ќете иќи код њих? Али искрен одговор очекујем. 
Према уговор са Грцијом - Македонија неќе се више звати Македонија, него Северна Македонија свуда, а за узврат Грција биќе должна да призна македонски народ и македонски језик. Али уз допуњење да је реч о Словенски језик и народ. 
Шта је пречило патријарху Герману да се назива Патријарх Српски и Македонски? Зар би вам то сметало?
Ево ако не доѓе до решење о аутокефалији МПЦ, зашто не предложите у нови Устав СПЦ-е, Патријарх да има титула Патријарх српских, приморских земаља и Северне Македоније? Македонија није ни српска земља, ни излази на море. 
Боље је бити у Цркви и бити понижен, јер тада ќе Бог да нас узвиси! Али, ми смо у јединство са наше епископе које имају канонско апостолско прејемство (добијено из СПЦ). Дужност лаика је да буде у јединство са свога епископа, а епископ у јединство са првотроног епископа.

Искрено, да Константинопољ укине СПЦ, ја бих добро испитао где је Црква, која од "понуђених" Цркава има непрекинуту везу уназад до апостола и ако бих закључио да је Црква у Конст., ја бих је лично прихватио.

Али у случају МПЦ, јасно је мислим где је апостолска Црква и сваки појединац је сигурнији у  њој, него у непрописно одвојеној и непризнатој заједници у расколу (лично не мислим да је ичија душа угрожена јер је у МПЦ, али на страну сада лична мишљења...).

Ја немам никакав проблем да пат. буде Пат. Срба и Македонаца, волео бих да будемо у истој дво-националној цркви. Не би ми сметало ни да будете самостална Црква, немам никаквих емоција на ту тему, само ми је раскол најгора опција... А натегнуто је то да је народ остао уз епископа и да је зато све у реду... Ако је црква у расколу, ако је друге цркве не признају, онда ваљда то значи да те друге цркве подразумевају да у њој нема благодатии светих тајни? Како онда остати миран у таквој цркви, па све и да је мој епископ у њој...

Нака нам је Бог на помоћи свима. Требаће Срби Македонцима и обрнуто...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...