Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 часа, Васијан рече

Управо Свештеник Зоран Ђуровић темељи своје расуђивање на тој јереси неизгладиве благодати.

Zanimljivo, nisam primetila tako nesto.. 

пре 9 часа, Васијан рече

То је само једна од јереси коју исповеда. На њу надовезује много веће и опасније јереси.

Ouuukeeeej :D Sto li mu onda pises svestenik i jos sa velikim "s" ispred imena, da mi je znati... :D

пре 9 часа, Васијан рече

Зато је та јерес неизгладиве благодати и те како битна, јер је везана за тему постојања Тајни ван Цркве Христове

Pa vrlo moguce da je bitna, ali ovo nije tema o postojanju Tajni (??) van Crkve

пре 9 часа, Васијан рече

Ако сте пратили оне прошле теме везана за крштење јеретика и остало, онда Вам је јасно на шта мислим.

Jesam donekle, mada nemam pojma sta je ko pisao, zaista.

пре 9 часа, Васијан рече

Овде конкретно Зоран Ђуровић.

Aha, Ok. Uz tvrdnju obicno ide izlozenje argumentacije. :)

пре 9 часа, Васијан рече

Јесте.

Ok, slusam. :) Ne "ta jeres je itekako bitna", "Djurovic je ispoveda" i sl., nego konkretno kakve veze ima sa ovom temom.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 15 минута, kopitar рече

To što neko miseli ne mora značiti da je tako.

mogu misliti da si glup jer se ne slažeš sa onim što ja mislim da je istina. 

Isto tako neko drugi može misliti da si glup jer se ne slažeš s njegovom istinom.

I ti iz toga da zaključiš da je neko od nas dvojice upravu .

Autoriteti su sa obe strane ( ne postoje neki drugi bolji ) koji pricaju na osnovu pisma i predanja, pa, dobijamo,.... da, oni misle da su u pravu i mi mislimo da smo u pravu.:catfight

A, fora je, sto svi pricaju pozivajuci se na odredjene delove pisma da bi opravdali svoje stavove.

A, posto ,  se razlicito tumace ista mesta u pismu, ....ne mogu da budu dve istine, treba samo jedna strana da bude objektivna i objektivnija.

I, onda, treba jedan od dvojice,....da bude u pravu....inace,...ako neko od ovih dvojica nije u pravu, ....onda nemamo tacno tumacenje pisma ( bilo od RK ili pravoslavnih ),.... i treba nam onda i treca strana koja ce' uvesti kao neko trece tumacenje koje ce biti kao bas najtacnije ( sto onda,.....nas same i RK i pravoslavne stavlja u nezgodnu position )

A, treca strana naravno ne postoji i onda ostajemo nas dvojica, pa, da se fighjtamo , s vremena na vreme,.. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

I, onda, treba jedan od dvojice,....da bude u pravu....inace,...ako neko od ovih dvojica nije u pravu, ....onda nemamo tacno tumacenje pisma ( bilo od RK ili pravoslavnih ),.

Zašto misliš da jedan od dvojice treba biti u pravu?

Postoje li i druge opcije.

Što se može dogoditi ako jedan od dvojice nije u pravu ? Koje su posljedice? Dali pada u prokletstvo jer ga je taj drugi što misli da je u pravu prokleo a Bog jedva čeka da ga baci u oganj ne ugasivi trljajući ruke i čekajući sada pogrešku ovog što je bio u pravu.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, kopitar рече

Zašto misliš da jedan od dvojice treba biti u pravu?

Postoje li i druge opcije.

Što se može dogoditi ako jedan od dvojice nije u pravu ? Koje su posljedice? Dali pada u prokletstvo jer ga je taj drugi što misli da je u pravu prokleo a Bog jedva čeka da ga baci u oganj ne ugasivi trljajući ruke i čekajući sada pogrešku ovog što je bio u pravu.

Pa, obojica pricaju o istom mestu u pismu, na razlicite nacine, trebalo bi da jedan bude 'vise' u pravu, tj. da bude blizi objektivnijme tumacenju pisma.

Ako postoji treca opcija, koja je , sad, najobjektivnija u tumacenju tog istog mesta u pismu, onda smo mi i RK i pravoslavni u debelom problemu, to je valjda jasno. Ali, koliko sam upoznat, samo neke bas ekstremne protestantske sekte tumace pismo kao neka,....ta' treca strana. Naravno da je to nesto totalno irevelantno za pricu.

Ne bih o posledicama, svako neka po savesti gleda sta i kako. ( osim naravno ekstrema u teologiji i misljenju, kao na primer Montanizam, Arijanizam, Nestorijanizam i drugo )

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Џуманџи рече

A i iskreno, malo je dosadno kad se sve na kraju svede na Djurovica, mislim, covek ima textove koji su zanimljiviji od njegove malenkosti. :)))

Nadam se да ћу данас успети да поставим текст о 7. васељенском сабору. Ја сам прочитао сва акта тог сабора, а овде ћу дати неке ствари са прве сесије. Умирао сам од смеха док сам читао ове документе. Тако да ће свакако бити занимљивије од мене...:))  

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Nadam se да ћу данас успети да поставим текст о 7. васељенском сабору. Ја сам прочитао сва акта тог сабора, а овде ћу дати неке ствари са прве сесије. Умирао сам од смеха док сам читао ове документе. Тако да ће свакако бити занимљивије од мене...:))  

Bice zanimljiva ova jesen,.... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече
пре 22 минута, kopitar рече

Pa, obojica pricaju o istom mestu u pismu, na razlicite nacine, trebalo bi da jedan bude 'vise' u pravu, tj. da bude blizi objektivnijme tumacenju pisma.

Koliko više ...te stvari dali je Petar kamen ili stijena ,dali Duh Sveti izlazi samo od Oca , može li se svećenik rasčiniti do kraja ili mu ipak ostaje biljeg zauvjek itd...nisu od prevelike bitnosti za vjeru i spasenje niti je neko ko je pogrešio u ovome heretik i proklet..kako bi neki bolesnici to voljeli izvesti navodeći svece bez konteksta ( želeći njima sebe opravdati).

Zato im je kazna bezumlje njihovo jer ih ne vodi ljubav nego mržnja.

A plodovi se vide i nedaju sakriti..u svojoj " Presvetoj" revnosti čine neobjašnjive i strašne stvari ponavljajući ono što je po svojo naravi neponovljivo jer dolazi odozgora. 

Zato se ovakve stvari  i ne smiju u miru promatrati i opravdavati jer postaješ krivac i saučesnik.

Bog vas već duže vrijeme upozorava na ovo preko o. Zorana a koliko pratim na žalost ne prima se.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Проблем је што слутим да ти не мислиш што и Руси. Ови наши зурлоти толеришу и одобравају руску праксу али је тумаче у свом кључу, а наиме да је то "икономија". Није, Руси јасно признају благодат код ових које не покрштавају. 

Ово ти је све збркано. Немања није 2 пута крштен. Срби у НДХ нису бивали прекрштавани него католичени. Ко је грешком 2 пута крштен неће му се ништа десити. Реч је о намерном прекрштавању јер је то ругање Крсту Господњем. Тако вели Дамаскин, који цеди камиле... 

Ако не разумеш неку проблематику, лепо је заобиђеш, а не да гратис испаљујеш фрљоке. Буди ми добар. 

Проблем је, Аво, што превише слутиш, па те слутња смути. Као овде. Твоје право, ал' ниси у праву. Бар за мене и Русе :)

Можда је теби збркано.

Која је истинита варијанта СНемање?

ДЕЦА у НДХ у дечјем логору ЈЕСУ покрштавана, имаш ЖИВА СВЕДОЧАНСТВА на Јутјубу. НЕ ГРЕШКОМ, већ намерно. Мимо канона о крштавању деце без родитеља. За то толико бар можемо бити поштени.

И ја сматрам да се 2 пута крштеном неће ништа десити, али оном ко то чини свесно и намерно иако зна - хоће (као ругачу Крста Господњег).

Жив ми и здрав, и узбрдо брз био, Аво мој...

И праштај незналици, зато јеси Ава ;)

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, kopitar рече

Koliko više ...te stvari dali je Petar kamen ili stijena ,dali Duh Sveti izlazi samo od Oca , može li se svećenik rasčiniti do kraja ili mu ipak ostaje biljeg zauvjek itd...nisu od prevelike bitnosti za vjeru i spasenje niti je neko ko je pogrešio u ovome heretik i proklet..kako bi neki bolesnici to voljeli izvesti navodeći svece bez konteksta ( želeći njima sebe opravdati).

Zato im je kazna bezumlje njihovo jer ih ne vodi ljubav nego mržnja.

A plodovi se vide i nedaju sakriti..u svojoj " Presvetoj" revnosti čine neobjašnjive i strašne stvari ponavljajući ono što je po svojo naravi neponovljivo jer dolazi odozgora. 

Zato se ovakve stvari  i ne smiju u miru promatrati i opravdavati jer postaješ krivac i saučesnik.

Bog vas već duže vrijeme upozorava na ovo preko o. Zorana a koliko pratim na žalost ne prima se.

Pa, ( po meni , bar ja tako gledam na stvari ) nije bas svejedno da li jeste ili nije bas po kontekstu i smislu pisma ( bas ) tako i takvo tumacenje odredjenih reci i citata iz pisma. Narocito onih delova pisma koji su sami po sebi malo vise bitniji i znacajniji za veru , ....od nekih drugih 'manje' bitnijih citata iz pisma.

Sporenja oko ovih delova pisma ( koje navodis ) postoje vec hiljadu i vise godina i ona su i jedan od glavnih uzroka za rascep Zapada i Istoka. Nasi autoriteti su nasi, vasi su vasi, ....ja samo pratim te' nase autoritete.

Vidi, to sto se neko zalaze za principijalno i objektivno gledanje na stvari, ne znaci da nema bas nimalo ( ili uopste ) ljubavi i da nije za mir i jedinstvo i ljubav.

Sa avom imam neslaganje oko ovog pitanja, ....sta da se radi,.. uporan sam , ide jesen, ce' da shvati na kraju, sta i kako, ( :smeh1: )....

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Јанко рече

Која је истинита варијанта СНемање?

ДЕЦА у НДХ у дечјем логору ЈЕСУ покрштавана, имаш ЖИВА СВЕДОЧАНСТВА на Јутјубу. НЕ ГРЕШКОМ, већ намерно. Мимо канона о крштавању деце без родитеља. За то толико бар можемо бити поштени.

Немања је само миропомазан.

Дај ми тај линк за децу, јер ми имамо израз покрштавање, а сасвим је могуће да обреда није било. То би за мене било откриће. 

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Zoran Đurović рече

Немања је само миропомазан.

Дај ми тај линк за децу, јер ми имамо израз покрштавање, а сасвим је могуће да обреда није било. То би за мене било откриће. 

imas recimo djeciji logor jaska pored zagreba gdje su pokrstavana srpska djeca pretezno sa korduna, casne sestre iz katolicke crkve su tamo odgajale djecu na svoj nacin, neka djeca su pomrla, neka su usvojena u katolicke porodice. moj krsni kum je hrvat katolik od roditelja srba pravoslavaca, pa ti vidi.

treba napomenuti da mnoga od te djece su ostala bez roditelja u ratu

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, kordun рече

imas recimo djeciji logor jaska pored zagreba gdje su pokrstavana srpska djeca pretezno sa korduna, casne sestre iz katolicke crkve su tamo odgajale djecu na svoj nacin, neka djeca su pomrla, neka su usvojena u katolicke porodice. moj krsni kum je hrvat katolik od roditelja srba pravoslavaca, pa ti vidi.

treba napomenuti da mnoga od te djece su ostala bez roditelja u ratu

Изгледа да се не разумемо. Једно је католичење православних, а друго покрштавање (обавити наново крштење). За ово друго не знам да су радили у НДХ. Зато вам тражим линк.   

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...