Исток Написано Август 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 17 часа, Vladan :::. рече Човек (може да) има потпуно развијену свест и искуство тела пре него што добије тело у којем му се развија та свест? Јер ако то нема како би икако на то аутентично одговорио ако нема никакву свесто о ономе што му се нуди? Друго, ако то занемаримо, човек би, по том сценарију, ако одговори позитивно на то питање прошао кроз оваплоћење у тело, аутоматски заборав тог разговора, брисање свести и затим би се родио и живео без знања шта је изабрао? Онда @Исток нема шта да се буни јер је очигледно да је изабрао да се роди чим је међу нама, и, опет, проблем решен Све то пада у воду јер је Бог свемогућ...или можда грешим... Међутим, то и даље не одговара на питање, ако је баш тако - зашто сад немам, кад сам видео шта и како, избор да "не учествујем" у постојању? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 1 минут, Исток рече Хвала - мада не знају у шта су се упустили ови што учествују... Bio sam , po raznim forumima, od obicnih, do verskih, ateistickih i drugih,...i, citao sam i pratio ( nisam ucestvovao ) razne diskusije i rasprave i nisu mi bas nepoznata ova pitanje koja postavljas. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 3 минута, Исток рече Све то пада у воду јер је Бог свемогућ...или можда грешим... Међутим, то и даље не одговара на питање, ако је баш тако - зашто сад немам, кад сам видео шта и како, избор да "не учествујем" у постојању? али имаш избор, сако одбацивање Бога, богоборство те води у непостојање, ти желиш, колико сам разумела из летимично баченог погледа на тему, даверујеш у Богаи да непостојиш, ту нелогичност ти сам Бог у сојој љубави неће дозолити Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исток Написано Август 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 32 минута, Vladan :::. рече Прво, није их спречио да учине самоубиство. Друго, то што је неко имао заблуду да после смрти иде у небиће и слободном вољом одабрао ту заблуду и још због те заблуде учини убиство (себе) насупрот Божијој заповести, не доводи до обавезе да буде послат у небиће од тог Бога чију заповест није ни испоштовао, а циљ заповести управо и јесте да човек остане што присније у бићу не чинећи зло другима или себи. Даћу сликовит пример ради јасноће, без увреде. Може рецимо неко да мисли да ће се након смрти родити на некој другој планети. А онда неко други да каже зашто Бог није испоштовао његову слободну вољу? Тиме се брка слободна воља и жеља за нечим. Једно је поштовање човечије слободне воље у вези односа према Богу (и начина живота који је за то везан) а сасвим друго је захтев за испуњавање неке жеље. И шта нама онда друго остаје него да творимо вољу Бога..."својом вољом", наравно... А заправо уценом... ил 'вако, ил никако... Ипак смо рабови божији а не вољена деца... Дакле - љубави нема, него је то просто воља... Он је замислио то што је замислио а ти уради ил умри... У том случају, све што чиним како Он каже, радим то из страха, а не из љубави, јер знам да ми је једина друга могућност сатана који ће ме тући свакако, покоравао се ја њему или не... Ок, и то могу да прихватим, ал дајте онда да се не зезамо, као фол "љубав", ово оно... "Страх" Божији, "раб" Божији...жмарци ми излазе кад чујем те изразе... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исток Написано Август 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 12, 2018 1 hour ago, Smaragdni kamičak рече Nešto si mi poznat... Како то? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 Smrt uopšte i nije nikakav izbor,smrt je neminovnost jedino što može biti izbor je način umiranja...a i tu često nema recimo nikavog izbora...u svetu koji je determinisan svojim potencijalima i mogućnostima izlišno je i apsurdno pričati o nekakvoj slobodi osim kao nekoj našoj apstrakciji i nekom idealu koji bi voleli da imamo jer smo svesni da ga nemamo...Bog je u najmanju ruku pojam ili ideja u kojoj čovek vidi spas i izlaz iz tog determinstičko-dualističkog vizira sveta. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исток Написано Август 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 29 минута, Bokisd рече Jer, ako samo isticemo slobodu, bez ikakvih obaveza ili pravila ponasanja onda bi uveli anarhiju i bezakonje cak i u ovaj, sadasnji ljudski zivot i civilizaciju. Zbog toga i imamo zakone i pravila koja regulisu ljudski nacin zivljenja. I, onda, zagarantovana i proklamovana ljudska sloboda ( Ustavima i zakonima drzava ) koju covek moze da koristi, ipak, u odredjenim situacijama je zakonski 'suspendovana' i podleze kaznama, ako covek svojom 'pogresnom' primenom slobode, narusi opste norme ljudskog ponasanja. Па знаш како - то није слобода, то су само привилегије или ограничена слобода...што није исто што и апсолутна слобода... Ја лично сам такав човек да не поштујем закон нигде и никад јер је он тако прописан, него јер се коси са мојим моралним и рационалним начелима... Дакле, нећу опљачкати некога или убити јер ми је тако нешто зло, сулудо... Платићу порез да би то после ишло у инфраструктуру, војску, просвету итд од чега ћемо сви имати користи (у нормалној држави, наравно - овде плаћамо порез да би Аљека Вучићи и његова банда могли да се иживљавају и спроводе планове новог светског поретка у дело, ал ајде)...а не зато што ми тамо нека држава каже да нешто не радим или радим... Да простиш, баш мене заболе друже за власт и њене законе... Ова власт мисли да је ово праведно, друга мисли да није, а трећа мисли да је тотално нешто треће како треба... Тако да - шта ме се само тиче, иди бегај... пре 43 минута, Bokisd рече Neki, izabiraju smrt, jer padaju duhom i ( padaju ) na mentalnom planu, jer, ne mogu da se suoce i nadju resenja za svoje probleme. Neki, misle, da ce' na taj nacin skratiti svoje muke i patne ili cak i neki ( zlocinci ) da ce na takav nacin izbeci kaznu za svoje zlocine? Ali, opet, ako drugi ljudi, koji takodje poseduju slobodnu volju, mogu da se nose sa istim problemima i patnjama ( cak i vecim ) od onih koji dizu ruku na sebe, kakvo onda opravdanje oni imaju za takav cin ? A, ako se nema opravdanja, onda, sta mozemo ocekivati ? Nagrade ili kaznu u sledecem zivotu ? Па ја мислим да нису сви исти...сви имају исту шансу, ал се не развију сви како треба због овога или онога и онда шта...сад га треба "тући" за то... Али, примера ради - ако убица убија, ми ћемо убити њега, не јер га мрзимо или да се насладимо тиме, да га некако казнимо за злодела, него да га отклонимо...да га више не буде, да не малтретира и себе и нас... Тај је рак рана како нама, тако и себи... Зато мени концепт казне не иде у главу - шта ти има икога да кажњаваш, па шта год да је учинио... Јер казна је наслада туђом патњом из овог или оног разлога, дође му као освета... А то је јалово... Зато ја на закон гледам као на, не казну, него - или покушај да се неко уразуми или, у случају смртне казне, отклоњење или поништење... А не по принципу - аха, дрзнуо си се да урадиш ово, оно или оно тамо??? Е па чекај, саћеш ти да видиш свога Бога, пропишаћеш мајчино млеко шта ће сад да те снађе, нану ли ти да ти нану... Која је сврха тога??? пре 51 минута, Bokisd рече A, i jedno i drugo glediste ( i svetsko i versko ) smatra da je samoubistvo neprirodno. Ako je neprirodno, u ovom zivotu i prouzrokuje veliku i neutesnu patnju roditelja i porodice, i, u drugom zivotu, koji je po veri, takodje uzrokuje patnje. Па свемогући Бог може и да те поништи из сећања других ил тако нешто па да се и то реши, мада нема потребе кад смо већ установили да овима у Рају неће требати нико и ништа осим Бога, сви ће толико бити заузети литургијом и бесконачним хвалоспевима Богу, да неће имати времена да се обазиру на оне којих нема ил се злопате љуто... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исток Написано Август 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 44 минута, Снежана рече али имаш избор, сако одбацивање Бога, богоборство те води у непостојање, ти желиш, колико сам разумела из летимично баченог погледа на тему, даверујеш у Богаи да непостојиш, ту нелогичност ти сам Бог у сојој љубави неће дозолити Према Светим Оцима и мање-више целокупној Цркви - одбацивање Бога ме заправо не води у непостојање, него у вечне муке... У цркви се (потпуно глупаво) то зове и "вечна смрт", или ти "друга смрт", како год, ал ни та смрт није небиће - та смрт је вечна патња, плач, шкргут зуба, запомагање, ломљење стена главом, проклињање и себе и Бога и ко зна чега још...заувек... Да је "вечна смрт" заиста смрт, како је посматрају атеисти можда, дакле: потпуни прекид свести, исчезавање и брисање човека из постојања - ја неби ни писао овде по форуму нити би беснео на Бога, већ би имао, какав-такав, спокој јер би знао да не морам да будем роб Богу, да ми је дао поштену прилику да видим дал ми се свиђа то све или не и да, ако се усудим да то не изаберем ипак на крају, не морам да ридам после у све векове... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 6 минута, Исток рече да ми је дао поштену прилику да видим дал ми се свиђа то све или не и да Али, управо ти је и дао "најпоштенију" прилику, и све је "поштено" и рекао и показао. Е сад, што се ти отимаш и "свађаш" и тврдиш да није, то није до Бога. Milica Bajic, obi-wan and Vladan :::. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 5 минута, Исток рече Према Светим Оцима и мање-више целокупној Цркви - одбацивање Бога ме заправо не води у непостојање, него у вечне муке... У цркви се (потпуно глупаво) то зове и "вечна смрт", или ти "друга смрт", како год, ал ни та смрт није небиће - та смрт је вечна патња, плач, шкргут зуба, запомагање, ломљење стена главом, проклињање и себе и Бога и ко зна чега још...заувек... Да је "вечна смрт" заиста смрт, како је посматрају атеисти можда, дакле: потпуни прекид свести, исчезавање и брисање човека из постојања - ја неби ни писао овде по форуму нити би беснео на Бога, већ би имао, какав-такав, спокој јер би знао да не морам да будем роб Богу, да ми је дао поштену прилику да видим дал ми се свиђа то све или не и да, ако се усудим да то не изаберем ипак на крају, не морам да ридам после у све векове... ако ми дозолиш слободу :), ја ето не мислим да ће отпали од Бога бити на вечним мукама, проводећи дане слушајући шкргут зуба, запомагање и проклињање злохуде судбе...само, неће бити икога да им сузу обрише. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исток Написано Август 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 7 минута, АлександраВ рече Али, управо ти је и дао "најпоштенију" прилику, и све је "поштено" и рекао и показао. Е сад, што се ти отимаш и "свађаш" и тврдиш да није, то није до Бога. Дао ми је прилику, али не и поштену, јер се моја прилика састоји од тога да видим где сам, шта сам и шта ме неизбежно чека... али не и да бирам дал би да учествујем у целој тој причи или не... како не схватате људи... kosmopolit је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Исток Написано Август 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 8 минута, Снежана рече само, неће бити икога да им сузу обрише. ...значи ипак не ваља...чим има прилике за сузама... Мада добро, и то би било бар некако боље од вечне, непрекидне агоније... Нажалост, Оци нас упозоравају да то неће бити тако и да постоје само 2 екстрема... ил толико непојмљиво добро или толико непојмљиво очајно лоше да ћемо зажалити као никада за овог живота...па навек... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 8 минута, Исток рече ...значи ипак не ваља...чим има прилике за сузама... Мада добро, и то би било бар некако боље од вечне, непрекидне агоније... Нажалост, Оци нас упозоравају да то неће бити тако и да постоје само 2 екстрема... ил толико непојмљиво добро или толико непојмљиво очајно лоше да ћемо зажалити као никада за овог живота...па навек... "ко се жени на брзину, каје се на тенане", размисли ти о сојим изборима док си још овде Исток је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 1 сат, Исток рече Све то пада у воду јер је Бог свемогућ...или можда грешим... Па крени у сценарио од те позиције да видиш куда води... ја мислим да ти се неће свидети резултат. У ствари хоће али не како си ти замислио пре 1 сат, Исток рече Међутим, то и даље не одговара на питање, ако је баш тако - зашто сад немам, кад сам видео шта и како, избор да "не учествујем" у постојању? Прво, одговор имаш у мом првом посту: питај Творца, нико од нас које питаш те није створио па не можемо ни да знамо зашто си такав какав јеси. А док искрено и отворено не питаш тешко да ћеш добити одговор. Друго, самим тим што мислиш да имаш право на неки избор не значи и да имаш тј. да је у твојој власти, за сада знамо да је у Божијој власти а ти ћеш можда нешто другачије да откријеш. Треће, то што ти мислиш да "си видео шта и како" не значи да јеси тј. да си све видео и схватио ("ако и мудрац каже да зна ипак не може докучити шта се догађа под сунцем"). А ако је то тако можда ћеш се још предомислити Јер твоја прича није још готова самим тим што си поставио питање. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 12, 2018 Пријави Подели Написано Август 12, 2018 пре 3 часа, Исток рече Амин... Не може амин, мораш бити самом себи доследан, тражио си да будеш питан пре икаквог стварања а не: створи га - питај га - неће - бриши га. Ако ниси доследан себи помислићемо да тролујеш. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука