Jump to content

Здравко Пено: „На пола пута“ – о теолозима-дарвинистима, вери и лицемерју

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, gospodin X рече

Анализа једног виђења: Мислим да је гдин Андреј у старту претерао. Понела га је она народна "у мене су и нож и погача" или ти, ја сам доцент на ПБФу, и ја сам режисер "теологија.нет" а очигледно и "поуке.орг". Tенденциозни наслов његовог писанија "Час анатомије" открива и његову нехришћанску надменост, рекло би се у маниру "Здравко сад ћу ја да ти одржим један час". Ово је свакако и један класични приступ на личним релацијама целој расправи који није био у границама опсервирања унутар професионалне (професорске) етике (више се може рећи да је био вулгаран, што се не може рећи за Здравков текст). Такође, јако је тенденциозно било говорити о "плагијату" текста који није имао тежину научног рада, јер није био опремљен критичким апаратом, и из тог аспекта "претити" или опомињати како се због плагијата губи место професуре. Место професуре су губи ако је докторски рад "плагијат" па је стечена титула доктора мањкава, јер професор није стекао звање доктора својим научним истраживачким радом. Колико ме још сећање служи професор др Здравко Пено је своју дисертацију бранио пред седам чланова комисије, међу којима је један од њих био чувени Никос Мацукас, сложићемо се велики професор на чијим смо се књигама у издавачкој режији Беседе и Каленића сви напајали. Не морам напомињати и лично познанство професора Пена са митрополитом Зизјуласом кога је ето игром случаја слушао на докторским студијама и на чију препоруку је и добио стипендију грчке владе (овим не хвалим Здравка лично, него желим да укажем на то да Здравко Јахија не познаје, није се пријатељијо са њим, а ипак се са њиме доводи у везу очито злонамерно, док се сва ова друга референтна познанства нигде и не помињу). Овде ћу се укратко осврнути на чланове комисије гдина Андреја Јефтића, од којих је један ето промовисан у докторску титулу под менторством др Здравка Пене (г. Дарко Ђого), па ме чуди бесомучно оспоравање г. Пена иако се не оспорава његов ученик. Да наставимо о плагирању: професор може изгубити професуру ако у пет година не објављује довољан број научних радова, односно ако су објављени стручни и научни радови плагијати. Такви радови сложићемо се објављују се у релевантним научним часописима који имају своју комисију која се ето бави и тиме да ли је неки рад плагијат или није. Подсетићу да поједини професори у научном часопису Богословље, веома често плагирају сами себе. Уколико буде за потребно пронаћемо радове и варијације разних радова на исту тему са готово идентичним критичким апаратом. На крају, колико је заиста секташки менталитет на ПБФу када је у питању начин запошљавања??? Чини ми се да долазимо до круцијалних ствари око којих се брине и сам Андреј па се труди да унизи и понизи једног професора и учини га "персоном нон грата на ПБФу"? Да ли су сви конкурси на ПБФу затвореног типа, пошто је јавна тајна да се отварају увек за одређену и конкретну личност, која је ето завршила студије на ПБФу. Мора ли тако, и чему онда све формалности око отварања јавног конкурса? На крају, подсетићу овде и на текст Зорана Ђуровића и разним лобијима.

Тачно тако. Лепо виђење иако мислим да г. Јефтић има право на онакав текст, као и да разобличи дословно преписивање без навођења иако се не ради о научном раду.

Не видех одговор на оно што је о. З. Ђуровић изнео о научном раду проф. Јефтића итд. итд...

Зато ми је све млако.

Мада, у нормалнијим академским срединама, као што је Грчка - овакве расправе као и међусобно вербално ,,брисање патоса" је нешто што се подразумева.

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

• Одговори 201
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 12 минута, Леон Професионалац рече

Заиста не мислим да је текст проф. З. Пена који критикује проф. А. Јефтић уопште било где схваћен као некакав научни рад па да му зато овај други спочитава плагијат или прети одузимањем академског звања.

Ја имам сасвим другачије.мишљење. Најпре, није му Јефтић "претио". Али није битно да ли је текст схваћен као научни рад. Он у њему помиње неке референце, а избегава да наведе управо овог аутора од кога највише плагира, не цитира, како вели Августин. Цитирање је друго. И оно је дозвољено. Дакле он ради ствари које могу жестоко да се критикују у јавном раду. А будући да је реч о професору факултета то има још већу тежину. Јер академски радник не може себи да дозволи такве ствари без обзира да ли је текст научни или не. 

Строго узевши он овакав текст не би смео ни да пише "ненаучно" без навођења референци, јер се не ради о неком његовом ставу, искуству, анализи и слично. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Леон Професионалац рече

Не видех одговор на оно што је о. З. Ђуровић изнео о научном раду проф. Јефтића итд. итд...

Шта је то? Оно око избора? Или нешто друго?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Августин рече

Молим администрацију да ми одговори на питања која сам овде поставио.Што се тиче харуна јахја он на снимку изгледа као пре 20 година.Његовр књиге ми је давао човек који је био у одређеном домену на највишој функцији у СФРЈ и сад одједном секташ.Како то нико није знао,а сад је то опште познато.Па колико је хиљада у Турској ухапшено да су припадници Гуленове секте.Овде се неки исмевају као да имају нека тајна знања.То је недолично.

To što su mnogi u Turskoj u poslednje vrijeme uhapšeni kao politički nepodobni jer su etiketirani ako pripadnici gulenovog pokreta, ne znači da je svako ko je uhapešn na kraju pripadnik gulenovog pokreta. Jahi je taj ko jeste, mafijaš i kriminalac koji se sakrivao iza moralnog vjerskog autoriteta, i to što je baš između ostalog bio i kreacionista je također sve najobičnija predstava tj paravan za sakrivanje prljavih igara iza kulisa. Možda se nekom stvarno zamjerio, možda ima tu još nečega, ali to ne može obrisati činjenicu o kakvoj osobi se radi. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Шта је то? Оно око избора? Или нешто друго?

Да, на то сам мислио. Ред би био да одговори на то. Овако, и његов избор као и академски рад је доведен у питање. Ништа ново на брдовитом Балкану. :)

Баш зато ми је све млако.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Августин рече

Па како се то није знало све ове године,како је успео да напише толике књиге.Није он био само креациониста писао је на многе теме.

Веле на Википедији да je објавио око 200 књига. А има и издавачку кућу приде.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ведран* рече

Ја имам сасвим другачије.мишљење. Најпре, није му Јефтић "претио". Али није битно да ли је текст схваћен као научни рад. Он у њему помиње неке референце, а избегава да наведе управо овог аутора од кога највише плагира, не цитира, како вели Августин. Цитирање је друго. И оно је дозвољено. Дакле он ради ствари које могу жестоко да се критикују у јавном раду. А будући да је реч о професору факултета то има још већу тежину. Јер академски радник не може себи да дозволи такве ствари без обзира да ли је текст научни или не. 

Строго узевши он овакав текст не би смео ни да пише "ненаучно" без навођења референци, јер се не ради о неком његовом ставу, искуству, анализи и слично. 

У вези са плагијатима постоје јасна и прецизна правила. А то су као што сам навео, докторски рад и научни рад предат акредитованом научном часопису. То су са правног аспекта неопходни услови за рад на факултету. Друго је што сваки став подлеже јавној критици, али то нема везе са плагијаством.

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, gospodin X рече

Ово је свакако и један класични приступ на личним релацијама целој расправи који није био у границама опсервирања унутар професионалне (професорске) етике (више се може рећи да је био вулгаран, што се не може рећи за Здравков текст). 

А да ли је заиста тако? 

"Лукавство и безумље теолога-дарвиниста, „лажне браће“, прикривених иза својих звања и положаја у Цркви..."

"Глас лажних просветитеља изнова је одјекнуо, овога пута из уста Андреја Јефтића..."

И много сличног.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Леон Професионалац рече

Да, на то сам мислио. Ред би био да одговори на то. Овако, и његов избор као и академски рад је доведен у питање. Ништа ново на брдовитом Балкану. :)

Баш зато ми је све млако.

Ја сматрам то питањем за оне који су га изабрали а не питањем за њега лично.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

А да ли је заиста тако? 

"Лукавство и безумље теолога-дарвиниста, „лажне браће“, прикривених иза својих звања и положаја у Цркви..."

"Глас лажних просветитеља изнова је одјекнуо, овога пута из уста Андреја Јефтића..."

И много сличног.

Мислио сам на првобитан текст, не на овај одговор.

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ведран* рече

Не мислим на претњу типа: саћу да те пребијем. Мислим на следећи цитат:

Питање плагијата, првенствено у научним радовима, у посљедњих неколико година окупирало је домаћу јавност. Нарочито интересантни били су случајеви везани за личности које су политички изложене. У сличним случајевима у европским државама, доказано плагирање научних радова довело је до губитка позиције власти дотичних личности. Од јавне поруге, као најблаже санкције за доказани плагијат у академским установама, санкције сежу до оних најстрожих попут губитка академског звања и стечене титуле. Рецимо, Универзитет у Источном Сарајеву, на коме је аутор текста о коме је овдје ријеч редовни професор, у свом статуту (чл. 99. ст. 1) предвиђа могућност одузимања стеченог степена и дипломе у случају доказаног плагијата.

Подели на овим сајтовима

Pogledajte na Vikipoediji šta je sve pisao i kome je mogao da se zameri.Kaže uhapšeno 168 saradnika.Kao da je bio šef države.kako se to nije do sada otkrilo.А што се тиче Андреја Јефтића он се у својим предавањима залагао за индивидуализам и релативизам истине.То је за изопштење а не за дискусију.Црква ваљда има Свето Писмо и своје утврђено учење о стварању света и човека.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Ја сматрам то питањем за оне који су га изабрали а не питањем за њега лично.

Код мене је то начелно питање за њих па за њега али и за све (нас) који се ,,наслађују" овом полемиком унутар ,,херцеговачког клана": колико има кредибилитета да неко ко је на тај начин изабран пише о другима?

Разуме се, уколико је истина то што им се ставља на душу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Леон Професионалац рече

Не мислим на претњу типа: саћу да те пребијем. Мислим на следећи цитат:

Питање плагијата, првенствено у научним радовима, у посљедњих неколико година окупирало је домаћу јавност. Нарочито интересантни били су случајеви везани за личности које су политички изложене. У сличним случајевима у европским државама, доказано плагирање научних радова довело је до губитка позиције власти дотичних личности. Од јавне поруге, као најблаже санкције за доказани плагијат у академским установама, санкције сежу до оних најстрожих попут губитка академског звања и стечене титуле. Рецимо, Универзитет у Источном Сарајеву, на коме је аутор текста о коме је овдје ријеч редовни професор, у свом статуту (чл. 99. ст. 1) предвиђа могућност одузимања стеченог степена и дипломе у случају доказаног плагијата.

Браво, и овде г Јефтић наводи шта се дешава ако се докторска титула стекне плагирањем............. Довољно речено, а Пенин текст свакако није део његове докторске дисертације!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...