Драгана Милошевић Написано Јул 5, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 пре 2 часа, Mali Marko рече Са ципелама са или без чарапа Кажте кад ћете да вам посакривам обућу. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поуке.орг инфо Написано Јул 5, 2018 Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 Покривала која помиње свети апостол Павле и данашње мараме немају везе једно с другим. Данашње ношења марамâ је потпуно дијахроно са оним што је било некад. "Tamo daleko" and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Јул 5, 2018 Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 пре 4 часа, Драгана Милошевић рече Кажте кад ћете да вам посакривам обућу. Kao na seoskoj svadbi Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Јул 5, 2018 Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 пре 9 часа, Нифада рече То у Цркви смо разјаснили,у претходном тексту си поменуо пристојно облачење ван Цркве. Ван цркве као зграде је Црква. У цркви као згради је Црква. Ми смо Црква. Ако смо Црква не можемо бити ван Цркве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Јул 5, 2018 Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 „Жена да не носи мушкога одела нити човек да се облачи у женске хаљине, јер је гад пред Господом Богом твојим ко год тако чини“ (5. Мојс. 22, 5) On 4.7.2018. at 13:47, Драгана Милошевић рече У овом пасусу Светог Писма, чедни људи одобравају покривање главе жена и стављање вела, док небогобојажљиви људи траже да се то уклони. Судећи по наводима на интернету, отац Џозеф Глисон (Josef Gleason), члан је Антиохијске Цркве, конвертирао из протенстатизма - калвинизма. Никоме не одричемо потпуно могуће преумељење, међутим треба примјетити да је у православљу стављање вела ријетко за срести. Помиње се у једном житију, не могу се сјетити сада којем тачно, када је једна дјевојка, православна хришћанка изузетне љепоте, читала Јеванђеље пред сестрама, па су је због одвлачења пажње једном ставили иза завјесе да га чита. Али нити једног навода са велом не могу се сјетити. То је као што знамо одлика оријенталних култура и јеретичких организација. On 4.7.2018. at 13:47, Драгана Милошевић рече Овде у Новом Завету, дати су нам разлози за овај обичај. У Првој посланици Коринћанима 11, стоји да се покривањем главе показује женска част. То је битно „због присуства анђела“. Што се тиче покривања главе жене марамом, у првом реду потребно је споменути поредак установљен у православној Цркви, а укорјењен у Светом Писму и Предању да је мушкарцу глава Христос а жени глава муж: " Али хоћу да знате да је свакоме мужу глава Христос, а муж је глава жени, а Бог је глава Христу." (1. Кор. 11, 3). Жена откривене главе није у овом Богоугодном поредку, тј. пориче да муж има власт над њом и одриче је се у некој мјери на овај начин. Дакле, у питању је мушка, тј. мужевљева част, а тек онда и женина част. И наравно да жена пред Богом и пред Анђелима и Богородицом треба да буде покривене главе - по православном Предању обавезно и данас и сада, и то не само удате жене него и остале жене, тј. дјевојке. On 4.7.2018. at 13:47, Драгана Милошевић рече Девојка може доћи у искушење да покаже своју атрактивну фризуру. Када жена носи мараму, ово искушење се отклања. Она може да се усредсреди на молитву, уместо на своју косу. Овдје је у питању цјелокупно облачење и понашање жене, а не само то да кад жена носи мараму искушење усресређања на молитву се отклања. Ако је остало одјевање жене недостојно Бога и Цркве и њеног мужа на крају крајева, нити марама неће моћи сасвим поправити утисак, нити ће се само због видљивих локни појачати толико недостојност, вјерујем. О овој теми "марама или не" има детаљније на интернету у чланаку из часописа Свети Кнез Лазар из 1996. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јул 5, 2018 Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 пре 8 часа, Вилер Текс рече Слажем се у потпуности. Али имам додатак. Није та марама измишљотина и нечији трип и већ је ту одувек. Треба да се носи али није она суштина и ако је неко не носи, неће свет пропасти. Поготово треба да се носи тамо где захтевају нпр мнанастири. Истина да је ту од Јевреја. Али се начин облачења мењао кроз векове и миленијуме. Како се и мушка одећа мењала од хаљина и сандала које су се некада носиле (сада једино свештенство и можда неки арапи носе нешто слично), до мајци, кошуља, скини џинса и панталона, тако се мењала и женска одећа. Речи апостола Павла треба ставити у контекст тадашњег времена и тадашње средине када су све жене ишле покривених глава (али нису носиле мараме). Негде сам читала да је тада била нека група неморалних жена које су ишле гологлаве. Зато је ап. говорио женама о значају покривања главе и поштовања тадашњег поретка. Можда је баш на Поукама био тај текст, не знам.. пре 11 часа, Вилер Текс рече Зашто се не би сви свуда облачили пристојно, јер Црква је и ван црквене зграде и Литургија се настааавља и траје сада управо.... Наравно. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 5, 2018 Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 Jao Boze me sacuvaj vise od ovoga... ne znam ni kako da nazovem... pravljenje maltene „svete tajne" od nebitnih i spoljasnjih stvari... koja smaracina... nisam mogao ni da procitam detaljno Da je obicaj bio obrnut, isto bi tako nasli brdo „dokaza" iz iste te Biblije. A kad vec citira ap Pavla, sto ne citira (nadam se da se dobro secam) i ono gde kaze da je zeni kosa pokrivalo? Eee to ne ide uz pricu Ma bezi bre vise... Поуке.орг инфо је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јул 5, 2018 Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 пре 4 часа, Поуке.орг инфо рече Покривала која помиње свети апостол Павле и данашње мараме немају везе једно с другим. Данашње ношења марамâ је потпуно дијахроно са оним што је било некад. O cemu se radi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јул 5, 2018 Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 пре 39 минута, Lady Godiva рече Речи апостола Павла треба ставити у контекст тадашњег времена и тадашње средине када су све жене ишле покривених глава (али нису носиле мараме). Негде сам читала да је тада била нека група неморалних жена које су ишле гологлаве. U konkretnom vremenu i prostoru (Korint, prvi vek) su se prostitutke navodno raspoznavale po otkrivenoj glavi i kratkoj kosi. Mada je i to osporavano. Sigurno je da se u SZ pominje otkrivanje glave žene u slučaju sumnje na preljubu. Pa i u tom slučaju nisam sigurna zašto bi hrišćanke morale vidno da pokazuju koliko su različite od grešnica raznih vrsta - i to može vući na gordost. Lady Godiva је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Јул 5, 2018 Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 пре 11 часа, Џуманџи рече Prijatno. Ne ocekujem da dobijem bilo sta, pogotovu ne odgovor (posebno ne onamo gde je smislen jedino tag, ako se vec prica o licnos(nos)ti). Ниси ваљда озбиљно схватио -ла.Највећи проблем за шалу,иначе је ,када јој неко да форму збиље. Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јул 5, 2018 Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 пре 23 часа, Брада рече Мушко питање, због чега вам толико смета ношење мараме ? Pola života sam u crkvi ove godine. U principu, kako ispada, uvek sam slušala sveštenike u parohiji u koju idem. U prvoj, mnogima zloglasni Nevski, imala sam uniformu za crkvu ipak sve vreme pitajući duhovnika čemu to i ne bivajući zadovoljna odgovorima (nisam razumela kako je gnezdo na mojoj glavi privlačno nekome ili zašto nije totalno svejedno da li nosim široke pantalone i košulju preko ili suknju, a suknje nisam ni imala, osim par nasleđenih). Onda sam se udala i privremeno preselila u Šumadiju. I tada sam bila u mogućnosti da prisustvujem svakom bogosluženju, pa mi je dodatno postala neobična situacija u kojoj se za normalan život oblačim na jedan način, a za crkvu na drugi - a crkva je bila deo mog svakodnevnog normalnog života, pa kako ta diskrepanca? Šumadija je drugi padež. Skidali mi maramu u crkvi, zezali me, imala nekoliko sjajnih razgovora sa sjajnim sveštenicima o svemu i prestala da pokrivam glavu. Posebno što mi se prvo dete plašilo i plakalo kad pokrijem glavu. I kad sam se vratila u Beograd naišla sam na opuštenu parohiju gde većina žena ne pokriva glave i niko ne insistira na tome. Ženi pokrivene glave pre meni u redu za celivanje krsta je jednom prilikom sveštenik rekao "Ti moraš i da slušaš muža, znaš?" a meni "Ti ne moraš" Sada u crkvu idem kako i ako uspem, sa troje dece - nekad i u trenerci. Драгана Милошевић, Lady Godiva and Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 3 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Јул 5, 2018 Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 Мислим да Павле у том контексту када помиње жене, а у његовим посланицама има највише жена ,у поздравима,показује да за њега није на првом месту шта жена носи на глави,него шта том главом хоће да каже,посведочи.Она равноправно учествује у богослужењу са мушкарцем,наравно свако има свој статус,сетимо се како Павле види Цркву,као један организам,у коме је свако битан,нема небитних,и тај ауторитет који је стекла у хришћанству,тај нови статус она показује и преко адекватне гардеробе.Марама је у том времену и на том простору била афирмативна за жену.У наше време марама више нема то значење.Ми нисмо коринтски хришћани из првог века,ми живимо двадесет векова после,Христове поруке су уклопиве у свако време,ипак посланице немају исти статус као Јеванђеље,ни у литургијском контексту,а ни по свакој другој значајности.Павле је био авангарда у том времену,ми нисмо позвани да копирамо сваку реченицу апостола Павла,него да по узору на њега уклапамо хришћанску поруку и хришћанске вредности у сваку културу. (сада се не шалим,сада озбиљно разматрам) Lady Godiva and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јул 5, 2018 Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 Zene ce angeli na maramama uznositi na nebesa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ronin Написано Јул 5, 2018 Пријави Подели Написано Јул 5, 2018 Жене старог Рима носиле су покривало када би излазиле у јавност као што је то приказано у овој сцени филма Гладијатор. Поуке.орг инфо је реаговао/ла на ово 1 „Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!” Византијска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поуке.орг инфо Написано Јул 6, 2018 Пријави Подели Написано Јул 6, 2018 пре 16 часа, Иван ♪♫ рече O cemu se radi? Korintski običaj, mnogobožački običaj da se žene ne pojavljuju bez pokrivala u javnosti, te da se ne bi hrišćanke razlikovale od njih, sv. ap. Pavle savetije da nose pokrivala, dajući i jedan teološki osvrt na to. Danas je to svakako prevaziđeno, jer žene u javnosti ne nose marame, sem kao modni detalj. Nekada su nosile kao dao svakidašnje odeće, na primer naše bake... U tom smislu, ne treba uopšte insistirati na maramama u crkvi jer te žene koje ih nose u crkvi ne nose ih kad idu na pijacu, na posao, u bioskop i pozoriše... zašto onda da ih nose u crkvi? Apostol Pavle nije rekao da se nose u crkvi već svuda... i to zbog konkretne situacije koja je bila u Korintu Natasa., Драгана Милошевић, Вукашин Ковачевић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 1 4 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука