Jump to content

Водич за покривање глава жена у православној цркви

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Нифада рече

Ovako su nekada izgledali kupaći kostimi,tu je čak i kontrolor na plaži da proveri da li je ispoštovana podrzumevana dužina.Prema nekim signalima,izgleda da se i danas javljaju slične tendencije u svesti nekih,a osim plaža bilo bi uključeno i kupatilo,

РезÑлÑÐ°Ñ Ñлика за ženski kupaÄi kostimi u proÅ¡lom veku

Je l on to pipa tudju zenu po kolenu? :)

Ne bi on, inace, nego jadan mora, po sluzbenoj  duznosti

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Иван ♪♫ рече

Kakvih (osim izdvajanja koje pominjes)?

Večsam pominjala to ranije.Nošeje marame u to vreme bilo je afirmativno za žene,tako da je nošenje marame u Crkvi,na Liturgiji,ukazivlo na određeni satus i autoritet koji je žena stekla u hrišćanstvu,mogla je da ravnopravno sa muškarcima učestvuje u bogosluženju.Danas marama nema to značenje ukulturi kojoj pripadamo. 

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

( Avocado )....Trik pitanje,.... :smeh1:

Ne bas. Ako ima treca mogucnost mozes da izneses slobodno... samo da ne bude ono sa cudnim putevima... ;)

• Свиђа ми се 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Нифада рече

Večsam pominjala to ranije.Nošeje marame u to vreme bilo je afirmativno za žene,tako da je nošenje marame u Crkvi,na Liturgiji,ukazivlo na određeni satus i autoritet koji je žena stekla u hrišćanstvu,mogla je da ravnopravno sa muškarcima učestvuje u bogosluženju.Danas marama nema to značenje ukulturi kojoj pripadamo. 

jedno podpitanjce, da nisi slucajno feministickog opredeljenja?

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Avocado рече

Ne bas. Ako ima treca mogucnost mozes da izneses slobodno... samo da ne bude ono sa cudnim putevima... ;)

Recimo, prosto, ( mogucnost ) kao primer ( za ugledanje ili ne ), ne mora da bude neki novi primer ....pa, pametan covek ce' se zamisliti ( nad tim dogadjajem i primerom ).....ne mora ponovo da se ponavlja,...( uostalom, mozda se i nekad, negde ili nekom posebno i dogodilo slicno kao sa slucajem sv.Jakova ),....ili, recimo, moze Bog,  pouku price iz primera ( sv. Jakov ),..... da kreira po nekom drugom scenariju,....itd,...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Нифада рече

Koristim razne itvore u obradi teme,ako je to to feminizam,onda neka bude:mahmah:

Sto ne zelis da kazes? Ili jesi, ili nisi feministkinja? Ili delimicno. Nije to sramota :) 

пре 1 минут, Нифада рече

izvore

takodje, razmak nakon znakova interpunkcije, hehehe :D

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Recimo, prosto, ( mogucnost ) kao primer ( za ugledanje ili ne ), ne mora da bude neki novi primer ....pa, pametan covek ce' se zamisliti ( nad tim dogadjajem i primerom ).....ne mora ponovo da se ponavlja,...( uostalom, mozda se i nekad, negde ili nekom i dogodilo slicno kao sa slucajem sv.Jakova ),....ili, recimo, moze Bog,  pouku price iz primera ( sv. Jakov ),..... da kreira po nekom drugom scenariju,....itd,...

To mi sve spada u prvu mogućnost... promenio je u međuvremenu mišljenje o tome kako da kazni/upozori devojke koje to urade... i njihove potoke...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Je l' moze neko konkretno da objasni zasto zena 'mora' da nosi maramu? Kakva ,,duhovna" tajna moze da bude u tome? Da li je to dogma zato sto je neki svetac MOZDA nesto rekao?

Ako se poziva na sta pise u sv. pismu, uz to diskutabilnih tumacenja, zasto se zaboravlja da pisci nisu nepogresivi, kako se Pavle u lice suprotstavio Petru, koji je gurao neke nebitne i povrsne stvari, i ispao dvolican, i Pavle je bio u pravu sto ga je kritikovao, i zahvaljujuci cemu se mi danas ne obrezujemo, na primer (ako se uopste dobro secam). Vidi ovde: https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&book=48&chap=2

Tim pre jos manje bitno pokrivanje, koje je vise kulturoloska, a ne, pazi sad, ni manje, ni vise, nego nekakva duhovna stvar.

Ista stvar sa nosenjem dugih pantalona za muske u crkvi. Pa znas kad cu po onoj vrucinstini da nosim pantalone, narocito ako sam gladan. Sta treba da mi pozli? Zenama je tu cak i lakse, jer mogu da nose haljine i laganu odecu.

Sva poenta sa pokrivanjem tela je u tome da se ne provocita seksualnost, jer crkva nije mesto za to, vec za molitvu. Ali ne treba preterivati i ici u ekstrem. To me podseca na onu Hristovu: Spolja cistite casu, a iznutra ste puni prljavstine. Cisti spolja, ko je iznutra prljav. Uredjuje spolja, ko je iznutra neuredan. Kritika naravno u razumnim granicama.

Tako ja mislim. Ako mislite da gresim - promenite mi misljenje!

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Avocado рече

To mi sve spada u prvu mogućnost... promenio je u međuvremenu mišljenje o tome kako da kazni/upozori devojke koje to urade... i njihove potoke...

Da, mogu da budu,  drugi potoci ( i reke :945729: ), ali,....poruka je , slicna.... ( zene, marame na glave,....moze i samo u crkvi ....pa, bar po neki put,..... dovoljno je,.....:osmeh: )...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

a, mogu da budu,  drugi potoci ( i reke :945729: ), ali,....poruka je , slicna.... ( zene, marame na glave,....moze i samo u crkvi ....pa, bar po neki put,..... dovoljno je,.....:osmeh: )..

Боки, ја бих тебе да усвојим, не знам зашто :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...