Jump to content

Свети Архијерејски Сабор 2018. године

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Sofija_ рече

Koliko si Hercegovaca upoznao? Da li si bio i ziveo u Trebinju?

Живео нисам, ал сам био више пута и причао са многим људима.

Не воле га они који нису црквени, и они који су кренули за бившим владиком артемијем (или га само подржавају).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 169
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Их бре @Владимир Вуксановић ти тек дошао и одмах шкакљиве теме и иза кулиса....  :)))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Владимир Вуксановић рече

Navodno se radi o nekim tobožnjim malverzacijama i potrebi da neka komisija Sinoda dođe i rovari po Hercegovini. Bački je dobio na stranu patrijarha, jerbo je ovaj jako slab na pare.
U pozadini je veliki rat Novog Sada i Trebinja, kao i okršaji među teolozima.

U Trebinju su šokirani dešavanjima, kao grom iz vedra neba.

Sinoć je bio haos na profilu sveštenika Zorana Đurovića, iz Bačke su pustili jednog prebega i kukavicu, tipa štp je prodao kohones za večeru, na o. Zorana, mislim na Blagoja Pantelića koji je promenio stranu, tj. preleteo što voli narod da kaže. Teške reči su pale.

Inače, ja mislim da je ep. Grigorije među našim najboljim vladikama, zato mi je ovo šokantno!

Никако ми се не свиђа реакција владике Григорија, зато што је ово мешетарење. Требало је да остане у епархији, и да позове комисију. А не овако, повукао се, и чека прилику да се врати на јачу позицију, а заузврат је добио још једног свог човека у Сабору. Ипак је гастабајтер, на привременом (полу принудном) раду у Немачкој.

И те комисије које анализирају пословање су смешне. Анализу пословања треба да раде ревизорске куће. А самим пословањем епархије треба да се баве економисти и менаџери, а не владике и попови.

Подели на овим сајтовима

Децо, Сабор је завршен. 

Одлуке су донешене, чекамо званични извештај.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Ђорђе Р рече

Живео нисам, ал сам био више пута и причао са многим људима.

Не воле га они који нису црквени, и они који су кренули за бившим владиком артемијем (или га само подржавају).

Ja imam kucu u Trebinju i cesto sam dole, i obilazim redovno sve manastire i crkve u okolini, i stekla sam utisak da je narod podeljen.Samo sto mnogi to javno nece da kazu.

Plus, postoje razne finansijske malverzacije i namestanja ko ce gde da svestenodejstvuje, da se zaposli preko veze,hotel Leotar itd. od mene dosta za danas.

I zasto ga ne bih volela? Meni je zao svih vladika koji su pali u iskusenju, i molim se da se pokaju i vrate onome za sta su se zavetovali Bogu, a to nije novac i ostale materijalne stvari.

I na kraju, vidimo kakvo nam je stanje u narodu. Tamo gde je dobar pastir crkve su pune i vlada mir i sloga medju narodom, i to ne samo za Bozic i Vaskrs, vec svake nedelje i praznika.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Ђорђе Р рече

И те комисије које анализирају пословање су смешне. Анализу пословања треба да раде ревизорске куће. А самим пословањем епархије треба да се баве економисти и менаџери, а не владике и попови.

Тако је! 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Драгана Милошевић рече

Децо, Сабор је завршен. 

Одлуке су донешене, чекамо званични извештај.

Хоћеш да вам напишем сажетак извештаја? :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Sofija_ рече

I na kraju, vidimo kakvo nam je stanje u narodu. Tamo gde je dobar pastir crkve su pune i vlada mir i sloga medju narodom, i to ne samo za Bozic i Vaskrs, vec svake nedelje i praznika.

Јел су цркве по Херцеговини празне када нису велики празници?

У којој епархији је ситуација међу српским народом боља од оне у Херцеговини?

пре 6 минута, Sofija_ рече

Plus, postoje razne finansijske malverzacije i namestanja ko ce gde da svestenodejstvuje, da se zaposli preko veze,hotel Leotar itd. od mene dosta za danas.

Шта значи финансијске малверзација, ког типа малверзације?

Не знам шта ти значи запослење преко везе, и рукополагање преко везе. Да ли се рукополажу недостојни свештеници преко везе, и лоши радници преко везе? То би био проблем. Рукопоалгање добрих свештеника и добрих радника преко везе је ОК. У случају хотела, лепо је да предност за запослење имају црквени људи (а то је исто једна врста запославања преко везе).

У неким епархијама се подмићивањем долази до рукополагања, и то је проблем. Дал је то случај у Херцеговини?

пре 14 минута, Sofija_ рече

Ja imam kucu u Trebinju i cesto sam dole, i obilazim redovno sve manastire i crkve u okolini, i stekla sam utisak da je narod podeljen.

Око чега је народ подељен? Ако мислиш на поделу на оне који подржавају артемија, и који га не подржавају, ту не видим његову кривицу.

Ако мислиш на екуменизам, то је питање верника теорија завера. Ја ни једног симпатизера артемија не знам а да није поборник бројних теорија завера (пророчанства, вакцинација, запрашивање из ваздуха, масони,...), а не само једне, (анти)екуменизма.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ђорђе Р рече

Требало би оца Воју Билбију произвести у владику, и поставити га на ту епархију.

Kad smo kod oca Voje, da se podsetimo ko smo, i kakvi smo..u izvedbi o.Voje

Подели на овим сајтовима

Иначе не свиђа ми се та прича о клановима. 

Да спинујем мало у корист Сабора, јер ово нећете прочитати по јавним гласилима.

"Наравно да постоје одређене тачке по којима се размимоилазе мишљења Епископа и о којима се енергично расправља. Али сви наши Епископи су дубоко посвећени мисији Цркве и некада сматрају да постоји и другачији, бољи начин да се та мисија остварује него што се то чини у неким епархијама, по одређеним питањима, у овом тренутку. Зато око онога што је важно, а то је мисија Цркве, су сви у потпуној сагласности, док различита мишљења постоје око секундарних ствари...."

И тако. Јел добро? :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Владимир Вуксановић рече

Sinoć je bio haos na profilu sveštenika Zorana Đurovića, iz Bačke su pustili jednog prebega i kukavicu, tipa štp je prodao kohones za večeru, na o. Zorana, mislim na Blagoja Pantelića koji je promenio stranu, tj. preleteo što voli narod da kaže. Teške reči su pale.

Мени ово није јасно. Одакле пребегао и куда? Ко га је пустио и зашто је напао римског Аву? 

И какве то везе има са Сабором?

Дакле, ништа не капирам. :stadaradim:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Владимир Вуксановић рече

Пантелић није голуб превртач (ако се тако каже на српском). Он је сталн о био у једном табору а правио се пријатељем. Објављивао је моје текстове, ставио ме у уредништво "Отачника", до јуче ми тражио текстове за свој сајт. Онда је сасвим јасно написао да ме ни он не би узео за професора на БФ јер сам душевно поремећен па бих упропашћавао омладину, али сам му за часопис и остало био користан. Тамо где се зарађује, тамо су његови пријатељи, тамо пак где се добијају акредитације, могу да будем, јер имам дипломе, а пишем, чудно да то рече, "добре текстове", мада сам пре неки дан интелектуално и морално посрнуо. Међутим, моја апликазица за БФ је из 2009, а он ме ни тада не би примио као предавача, док је уредно објављивао моје текстове. 

Ваљда је свакоме јасно ко је овде изгубио морални компас, како он написа за мене. 

Било би лепо да се Поуке јаве па да објавим цео текст о махинацијама које су применили ови људи у мом случају. Кафка би се вероватно самоубио због депресије, јер му овакве ствари не би никада пале на памет...:cheesy3: 

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Владимир Вуксановић рече

Navodno se radi o nekim tobožnjim malverzacijama i potrebi da neka komisija Sinoda dođe i rovari po Hercegovini. Bački je dobio na stranu patrijarha, jerbo je ovaj jako slab na pare.
U pozadini je veliki rat Novog Sada i Trebinja, kao i okršaji među teolozima.

U Trebinju su šokirani dešavanjima, kao grom iz vedra neba.

Inače, ja mislim da je ep. Grigorije među našim najboljim vladikama, zato mi je ovo šokantno!

Драги Владо, опрости, али та прича да је патријарх "слаб на паре" је потпуна бесмислица. Јесте врло осетљив на претерано и неразумно трошење, да не кажем, ништа мања циција од патријарха Павла:). Не треба наседати на те форе БЗВеру и сличних сајтова. Нити ико, па ни епископ шабачки, а камоли епископ бачки, може неким силама, осим аргумената, о којима дуго просуђује, да "придобије патријарха на своју страну". Овај обрачун теолога, стварно траје и дубоко је разочаравајући, не треба избегавати сукобе по сваку цену, али ја до сада ништа продуктивно у свему томе видео. А да су ти теолози како кажеш "слаби на паре" то је патријарх видео 2017. на Светог Саву кад су се трпезом ваљали бранцини. И није видео само патријарх, него и читав универзитет, Академија, Бгд је ипак мала чаршија. Патријарх је стално суочен са тим међусобним отужбама теолога ко шта има и нема. Потпуна комерзијализација читавог Универзитета, није мимоишла ни Богословски, и нека им је Бог у помоћи да то реше.

Али, када је у питању владика Григорије радило се о потпуно другом питању: попуњавању немачке катедре која је врло битна и тражењу оптималног решења. После епископа Константина, тамо је морао да администрира и сам патријарх, па је послан млад епископ Сергије, који се није снашао, па се ни тако социјално вешт човек и такорећи домородац епископ Андреј, на моје изненађење, није снашао. Требао је неко од јаког ауторитета, макар и не зна Немачки. И нека је Бог у помоћи епископу Григорију!

А то што су неки који су нажврљали књижицу-две, мисле да су значајнији од пола милиона наших људи у Немачкој и да се баш око њих ломе копља, јесте већ "озбиљна" смејурија.

И друго, велика је част прихватити послушање које епископу патријарх и Сабор дају. Епископ Григорије се на томе захвалио када је предложен за митрополита дабробосанског, да то учини други пут био би преседан, који би значио да хоће да ради само у добро уређеној епархији, и тако нешто, сигуран сам, епископ Григорије, сам себи никада не би опростио. А знамо да он воли изазове. (А и сада је немачки поново у моди:) у целом свету)

Дакле прво су тврдили да се ови и они бију за Немачку, па да патријарх хоће да администрира јер је "слаб на паре" и друге глупости, а ствар је врло проста.

Можда и грешим, ајд што каже Ана да погледам код Аве на профилу шта жврљају и да га критикујем што не заподева кавгу на Поукама. :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Пантелић није голуб превртач (ако се тако каже на српском). Он је сталн о био у једном табору а правио се пријатељем. Објављивао је моје текстове, ставио ме у уредништво "Отачника", до јуче ми тражио текстове за свој сајт. Онда је сасвим јасно написао да ме ни он не би узео за професора на БФ јер сам душевно поремећен па бих упропашћавао омладину, али сам му за часопис и остало био користан. Тамо где се зарађује, тамо су његови пријатељи, тамо пак где се добијају акредитације, могу да будем, јер имам дипломе, а пишем, чудно да то рече, "добре текстове", мада сам пре неки дан интелектуално и морално посрнуо. Међутим, моја апликазица за БФ је из 2009, а он ме ни тада не би примио као предавача, док је уредно објављивао моје текстове. 

Ваљда је свакоме јасно ко је овде изгубио морални компас, како он написа за мене. 

Било би лепо да се Поуке јаве па да објавим цео текст о махинацијама које су применили ови људи у мом случају. Кафка би се вероватно самоубио због депресије, јер му овакве ствари не би никада пале на памет...:cheesy3: 

Као лични став, са својим именом и презименом да..

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...