Jump to content

Свети Архијерејски Сабор 2018. године

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 часа, Ведран* рече

Мени није јасно зашто Црква не може иза завесе да врши притисак на државу, без неких посебних изјава за јавност?

Зато што нема никакву полугу моћи сем свог моралног кредибилитета у јавности, и наступ у јавности је једини начин на који Црква може да врши било какву врсту притиска на државу а да ефекти не зависе искључиво од нечије добре воље.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 169
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 45 минута, RYLAH рече

Зато што нема никакву полугу моћи сем свог моралног кредибилитета у јавности, и наступ у јавности је једини начин на који Црква може да врши било какву врсту притиска на државу а да ефекти не зависе искључиво од нечије добре воље.

Некад су се свештеници кретали више у народу, беседили по селима, није била потребна никаква медијска потпора. Данас дођу освете водицу и оду, и то су сва њихова кретања у народу. И онда их народ не познаје, један пад свештеника, безбожници једва дочекају да по свима пљују, и омах немају вере у Цркву. А лично знам толико правих и искрених духовника, да је тужно што их не чују шире масе. Наравно ко хоће да их чује, зна се где иде. Али нисмо проблем ми који смо присутни у Цркви, за нас можда и има наде, проблем су ови што нису ни закорачили за њих се треба борити.

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, RYLAH рече

Да, о томе сам и сам размишљао.

Ако је то у питању, мислим да би далеко учинковитије било да се то ради званично, а не да "цури" по вестима из "незваничних извора" из "кругова блиских" Сабору и Епископату, или из "доборо упућених" извора, итд. 

Мислим да нам већа отвореност и транспарентност не би била на штету него на корист. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ведран* рече

Да, о томе сам и сам размишљао.

Ако је то у питању, мислим да би далеко учинковитије било да се то ради званично, а не да "цури" по вестима из "незваничних извора" из "кругова блиских" Сабору и Епископату, или из "доборо упућених" извора, итд. 

Осим ако је реч о ономе што користе и политичари: нема званичне инфо али је нешто као процурело, а то и јесте званично само је увијено у мање директну поруку процуреле инфо, а осим тога и да би се између редова пренела, рецимо, порука о намерама...

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Vladan ::: рече

Осим ако је реч о ономе што користе и политичари: нема званичне инфо али је нешто као процурело, а то и јесте званично само је увијено у мање директну поруку процуреле инфо, а осим тога и да би се између редова пренела, рецимо, порука о намерама...

Да тако је. Може бити а не мора да значи.

Видиш бре да колико се год трудио нису ни на ум могле да ми падну све могућности :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ведран* рече

Видиш бре да колико се год трудио нису ни на ум могле да ми падну све могућности :))

Ви'ш које су акробације потребне да се покрију медијске брљоке... joooj

А за већину ствари мислим да може лепо да се каже: браћо и сестре таква и таква ствар, да знате да не буде збуњивања, ево решили смо то и то и то и то а од сада имамо по два сабора годишње док не решимо и остало што има....

Подели на овим сајтовима

Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве одржао је данас своју редовну седницу на Врачару. Светом архијерејском Сабору поднет је извештај о досадашњим радовима на изградњи Храма са посебним акцентом на радовима у претходних годину дана, а Архијереји су упознати и са планираним радовима који ће се обавити до великог освећења Храма у септембру 2019. године, до када ће између осталог бити завршен Велики иконостас, Два мала иконостаса у северној и јужној припрати Храма, украсне облоге на вратима Храма од ливене бронзе, мермерни под, декоративна унутрашња расвета као и замена постојеће камене облоге на платоу око Храма. Након завршене седнице Светог архијерејског Сабора у крипти спомен-храма у присуству Патријарха српског г-дина Иринеја и Архијереја, традиционално је служен парастос преминулим ктиторима, приложницима и добротворима Светосавског Храма.

Подели на овим сајтовима

Stav SPC o Kosovu početkom iduće nedelje

Sveti arhijerejski sabor SPC, čije je zasedanje u toku u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, nije odustao od rasprave o Predlogu novog crkvenog Ustava o kome će se, zbog velikog broja primedbi, glasati na nekom od sledećih saborskih zasedanja, nezvanično saznaje Danas u visokom crkvenim krugovim

Danas

0Piše: J. Tasić05. maja 2018. 08.13 Izmenjeno: 08.10
spc-678x381.jpgFoto: SPC

Tekst predloženog dokumenta će se još dorađivati, a na njemu će raditi dve komisije, tvrde izvori našeg lista. Posebno najavljeno saopštenje Sabora o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, koje je u različitim kontekstima jedna od glavnih tema ovog Sabora, očekuje se već početkom iduće nedelje – moguće već u ponedeljak, ukoliko se to tada usaglasi tekst saopštenja, spekuliše se u vrhu SPC.

Kanonizacija novih svetih mučenika sa Kosova i Metohije, koju je Sabor u četvrtak uveče najavio za subotu 5. maj, pomera se jučerašnjom saborskom odlukom na praznik Spaljivanja moštiju Svetog Save 10. maja na liturgiju u Svetosavskom hramu na Vračaru. Sabor je saopštio da je proglasio nove svete mučenike sa prostora KiM: prepodobnog Grigorija Pećkog, pekara Vasilija iz Peći i Bosiljku Rajičić iz Pasjana kod Gnjilana. Iako je objašnjeno da je ovom saborskom odlukom „potvrđeno njihovo već odavno postojeće molitveno poštovanje u vernom narodu KiM“, SPC nije objavila njihova žitija – biografije. Svi su zbog pravoslavne vere postradali u doba turske vlasti. Razlog za promenu dana kanonizacije je „preopterećenost radnog programa Sabora, koji će 5. maja razmatrati pitanja daljih aktivnosti na završetku preostalih radova i oslikavanju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru“, saopštila je Informativna služba SPC.

U nedelju patrijarh srpski Irinej i članovi Sabora trebalo bi da učestvuju na prvoj slavi Generalštaba Vojske Srbije u posleratnoj istoriji. Prema odluci Ministarstva odbrane iz maja 2017. Generalštab VS slavi praznik velikomučenika Georgija – Đurđevdan.

Danasovi izvori u vrhu SPC negiraju spekulacije da se navodno neslaganje episkopa bačkog Irineja (Bulovića) i vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija (Durića), u koje su se uoči Sabora uključili pojedini mediji i društvene mreže, na samom zasedanju pretvorilo u otvoreni sukob zbog navodnog zahteva vladike bačkog da se ispita finansijsko poslovanje Eparhije zahumsko-hercegovačke.

Подели на овим сајтовима

Из званичног извештаја са заседања Централног тела за изградњу Спомен Храма Светог Саве:

Епископ  шумадијски г. Јован (Младеновић), председник Комисије за унутрашње уређење храма Светог Саве, поднео је извештај о раду Комисије у периоду од њеног конституисања 25. октобра 2017. године до 15. марта 2018. године. У извештају се наводи да је у том временском периоду одржано једанаест седница Комисије за праћење и реализацију пројеката и радова у ентеријеру Спомен-храма Светог Саве.

У временском периоду од 15. марта 2018. године до дана подношења извештаја, Комисија није одржавала седнице, већ само потребне консултације, с обзиром на то да је Свети Синод у вези са Закључком Владе Републике Србије 05 бр. 401-10610/2017-1 од 27. децембра 2017. године и Решењем 05 бр. 401-10640/2017 од истог датума, између осталог, формирао посебно Радно тело које ће оперативно сарађивати са Тимом Владе Републике Србије, образованим за праћење извршења Пројекта завршетка радова на изградњи и уређењу Спомен-храма, а који ће за свој посао одговарати непосредно Светом Архијерејском Синоду, који као инвеститор води целокупно финансијско пословање, бригу и надзор над свим радовима у Спомен-храму.

У претходном периоду, нешто дужем од месец дана, са овим оперативним телом Владе Републике Србије, одржано је неколико састанака, којима је присуствовао и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, а на којима је, између осталог, државним представницима презентован досадашњи рад, као и будући планови за довршетак ентеријера Спомен-храма.

Проф.др Милан Глишић, главни инжењер градње храма, поднео је извештај о грађевинско занатским радовима на храму, радовима на мозаику у куполи храма и свим преосталим радовима да би се изградња храма завршила.

Ђакон Мирослав Николић, дипл.инж.арх. главни архитекта храма, поднео је извештај о урађеним пројектима и њиховој реализацији у предходном периоду. Овом приликом је представљен члановима Централног тела и пројекат иконостаса у храму Светог Саве.

Дипл.инж.ел. Владислав Јовановић, надзор за електо-енергетске инсталације у храму, поднео је извештај о реализацији пројеката електроинсталација јаке и слабе струје, као и о машинским инсталацијама.

Г. Раде Минић, благајник Спомен храма, поднео је извештај о финансијском пословању изградње спомен храма Светог Саве у протеклом извештајном периоду.

У наставку седнице одржан је парастос за ктититоре, приложнике и задужбинаре храма Светог Саве.

Подели на овим сајтовима

Новости помињу Клеопу (др Стефановића) као могућег новог викара владици Лаврентију:

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:725666-Троје-мученика-са-Косова-и-Метохије

Подели на овим сајтовима

On 5.5.2018. at 2:05, Ведран* рече

Мени није јасно зашто Црква не може иза завесе да врши притисак на државу...

Мени није јасно како неко уопште може да помисли овако нешто

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Жељко рече

Мени није јасно како неко уопште може да помисли овако нешто

А мени онда није јасно и зашто теби није јасно. :)

Шта има лоше, необично, нерегулано у томе да Црква чврсто заступа своје интересе пред државим властима и да им јасно износи свој став?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

„Блиц“: Пролећно заседање СПЦ завршиће се апелом за КиМ

среда 09. мај 2018. 10:17

СПЦ у тексту наводи да ни признање независности ни подела нису решење

pravoslavlje-spc-crkva.jpg

Апелом за Косово и Метохију биће завршено пролећно заседање Сабора Српске православне цркве, пише данашњи „Блиц„.

Лист додаје да је првобитни текст тог апела у току заседања донекле измењен, тако да се, осим на међународне чиниоце, сада апелује и на домаће политичаре да никада не дају сагласност на отуђење КиМ.

Документ је, према сазнањима „Блица„, био припремљен већ на почетку заседања, он је прочитан пред архијерејима и у њему је био углавном став СПЦ који је већ раније био познат и аргументован.

Црква се у том тексту није повела за дневном политиком, већ је пошла од односа косовских институција према Србима и светињама.

Блиц“ тако наводи да је Црква истакла да није за конфронтацију с Европом, али је и указала на неслагање у самој ЕУ поводом признања косовске независности.

СПЦ у тексту наводи да ни признање независности ни подела нису решење, јер ће довести до нестабилности у региону и Европи, док би се поделом аутоматски ампутирао део КиМ, у којем живе Срби и где су најважније цркве и манастири.

У том би случају, како се наводи у тексту апела, српска заједница добила „свој део“, а јужни би био препуштен егзодусу, вероватно и погрому сличном оном из 2004. године.

Црква сматра да треба наставити дијалог у Бриселу, али и позива САД и ЕУ да више учине за поштовање закона и права на КиМ, јер, како наводе, толерисање безакоња био би још један преседан који би наставио дезинтеграцију ЕУ на националној основи и охрабрио сепаратизме.

У последњој верзији апела у коју је „Блиц“ имао увид, не помиње се противљење подели, већ се инсистира на томе да Србија не пристане на независност Косова.

Поруке Цркве, међутим, како наводи „Блиц„, остају исте, без обзира да ли ће текст апела бити измењен, а то су – да Црква никада неће напустити КиМ и свој народ, те да сматра да је Србији место у Европи, али као достојанственом члану, уз признање сопствене територије без обзира на самопроглашену сецесију Косова.

Извор Танјуг/Б92, 09. мај 2018.

Подели на овим сајтовима

http://topportal.info/vladika-grigorije-izabran-za-episkopa-u-njemacku/Sabor Srspke pravoslavne crkve izabrao je večeras vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija za novog vladiku eparhije Frakfurtske i sve Njemačeke, saznaje Top Portal.

Подели на овим сајтовима

Архимандрит Стефан Шарић, старешина Храма и Цркве Светог Саве је изабран за епископа, око 20 часова су звонила звона да то огласе.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...