Jump to content

Свети Архијерејски Сабор 2018. године

Оцени ову тему

Препоручена порука

Све то може да се потврди. Значи:

За новог епископа франкфуртског и све Немачке изабран је досадашњи херцеговачки епископ др Григорије,

За епископа захумско херцеговачког изабран је јеромонах Димитрије Тврдошки

за епископа осечко-пољског и барањског изабран је јеромонах Херувим из манастира Беле Воде код Даља

Раније је изабран за првог епархијског архијереја буенос ајреског епископ Кирило диоклијски

За викарне епископе су изабрани:

архимандрит Стефан (Шарић) за епископа ремезијанског у Београду

архимандрит Методије (Остојић) за епископа диоклијског у Црној Гори

За епископа јегарског Исихије (Рогић) у бачкој епархији.

Дакле добили смо пет нових епископа, два епархијска и 3 викарна. Аксиос новим сведоцима Васкрсења Христовог и апостолским прејемницима!

Нови сазив Светог Синода радиће под председништвом патријарха са члановима: митрополитом Порфиријем, епископом бачким Иринејем, епископом шумадијским Јованом и епископом ваљевским Милутином.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 169
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Најважније је да је сачувано јединство у сабору.Добро је да доктор Григорије иде у Немачку као човек који се разуме у финансијско пословање па ће средити ситуацију и тамо.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ђорђе Р рече

Не разумем зашто владика Григорије напушта Херцеговину.

Mени је он много позитиван лик, нисам га упознао лично већ преко разних интервјуа и текстова. Делује ми као човек широких схватања и пун разумевања.

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Mali Marko рече

Mени је он много позитиван лик, нисам га упознао лично већ преко разних интервјуа и текстова. Делује ми као човек широких схватања и пун разумевања.

И мени исто. Али када наш човјек ради нешто практично веле не ваља није духовник а када се посвети молитвама веле не ради ништа за народ. Никад угодити народу.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, ana čarnojević рече

izgleda da situacija u Nemackoj zahteva da dodje Vladika njegovog kalibra da to dovede u red. 

То је управо оно што не разумем. Није он привремено постављен тамо, као администратор. Није његов задатак да доведе ситуацију у ред, па да се врати у своју епархију. Није он гастабајтер, или јесте?

А каква је ситуација у Немачкој? Срби се свађају око пара, части и власти. Па тако је мање више свуда, поготово по иностранству.

Свуда у иностранству је ситуација ванредна, неприродна, гледајући са стране црквеног устројства. Да ли је задатак владике Григорија да ради на успостављању јединствене православне цркве у Немачкој? Сумњам, јер је се то питање мора решити на вишем нивоу, наћи неки модел да све помесне православне цркве на једној територији буду под једном капом. У смислу да имају једног епископа (главног), и неке врсте викара (помоћнике) за помесне црквене заједнице.

Да ли владика Григорије говори немачки?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

За сваког ко нема инсајдерске информације је ово више него изненађујућа одлука. За оне друге не баш. 

Али ако гледамо чисто са аспекта епархије на коју је владика Григорије премештен ово питање које је @Ђорђе Р поставио у вези тога да ли владика говори немачки је право питање. Ја колико знам не говори. И тешко је управљати епархијом у земљи чији језик не говорите. Ако се жели добро и напредат тој епархији треба и то узимати у обзир, и још неке друге ствари ...

Оно што је мени занимљиво јесте да имамо огроман број тзв. кандидата за епископску службу. И сваке године се имена која цуре у медије мењају и појављују се увек нови и нови "кандидати".

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Августин рече

Премештен је јер се разуме у финанансије а тамо јр тешкафинансијска ситуација коју ће он да среди.

Па да, сиротиња, не развијена држава, нема тамо народ пара.

Ја колико знам, он није економиста. А владика и не треба да се бави економијом, него да запосли неког ко би се тим бавио.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, ana čarnojević рече

Djordje tamo se ljudi tuku u crkvi. za to ne treba samo ekonomija.

Значи тамо треба владика који је вешт у борилачким вештинама :). Владика Григорије је добар спортиста, и крупан је, ал не знам колико је вешт у тучи.

Требало би оца Воју Билбију произвести у владику, и поставити га на ту епархију. Ма не би се мува чула у цркви :).

Подели на овим сајтовима

Nemojte da ste smešni sa komentarima.

Ovo je totalni poraz ep. Grigorija i njegovog klana. Ide po kazni u Nemačku - to je pravi razlog o kom govore ljudi sa lica mesta i jučerašnjeg haosa na Saboru. Zamalo je ostao bez eparhije.

Bačka odnela totalnu pobedu na Saboru. Toliko.

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Августин рече

Премештен је јер се разуме у финанансије а тамо јр тешкафинансијска ситуација коју ће он да среди.

Не само због финансијске анархије, колико ја схватам. Много  нашег народа одлази у Немачку, нисмо ни свесни колико, и треба човек таквог кова да буде на таквом месту. Баш је добро да вл. Григорије иде тамо, мислим да је то прави избор. Нек му је Бог у помоћи. 

Подели на овим сајтовима

Zalosno je sve ovo, ako su spali na to da se dele na "klanove" i da jedni drugima smestaju ko ce gde ici, umesto da budu pastiri narodu, kakvi su bili Sv.Apostoli, oni se grabe za pozicije gde ima finansijske dobiti, a za narod ih bas briga. Hristos je isao medju ljude i propovedao, a sta imamo sad? Mnoge vladike i svestenici su nedodirljivi, pa i sam patrijarh. Kada bi progovorili "insajderi" i oni sto rade u crkvenim odborima(ciji sam i sama clan) i koji su blizu vladika, svasta bi tu na videlo izaslo. Zar su pastiri radi ovaca ili su ovce radi pastira?

Neka su oni ususkani u svojim pozicijama i titulama, a narod ce se vec nekako snaci. A vidimo, kakvo je duhovno stanje u narodu(a sve Savo na koljena klijeci, blijedo mu lice od uzasa)

Sto se tice vladike Grigorija, i u Trebinju je podelio narod, u vezi mnogo cega, sto nikako nije dobro, jer narod mora da se okupi,a ne da se rasteruje i deli.

U sustini, sve ide preko "veze"' sto se tice zaposljavanja i svestenika i penzionisanja istih. I ovde u NL imamo slicnih problema.

Sve u svemu, Sveti Savo ne ostavljaj nas molitvama tvojim, propadosmo mi gresni, jadni i nemocni. Moli Hrista Boga da nas pomiluje gresne!

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Владимир Вуксановић рече

Nemojte da ste smešni sa komentarima.

Ovo je totalni poraz ep. Grigorija i njegovog klana. Ide po kazni u Nemačku - to je pravi razlog o kom govore ljudi sa lica mesta i jučerašnjeg haosa na Saboru. Zamalo je ostao bez eparhije.

Bačka odnela totalnu pobedu na Saboru. Toliko.

Ја сам чуо за Ву Танг Клан, али они нису у нашој Цркви. Да ли може без ових новинарчијских израза "кланови" и слично?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...