Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ја у манастиру ево нпр Лелић би послужен ракијом и кафом, премда не пијем ни једно ни друго. Са друге стране не видох никога да иде и нуди цигарете.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, МилошБГ рече

Па није исто чашица ракије и алкохолизам.

Као што није исто једна цигарета и пушач.

Али је исто алкохоличар и чашица ракије

Као што је исто пушач и цигарета.

Tačno, nije isto i ja se čudim da ti uzimajući sve blagosloveno, opet u nedelju ispovedaš pred pričešće,..oprosti mi sva sagrešenja koja učinih hotimično ili nehotimično....

I stalno to ponavljaš, kako bre ne možeš nekad da udješ u Crkvu a da nemaš greh, kad ćeš više to naučiti?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa što ih ne pitaš.

Па питам их и знам њих и њихове одговоре. Не виде у томе ништа лоше. Неке је страст толико обузела, да морају да запале. Има и оних који запале због друштва, па кад нема оних страсних пушача, они ни не запале, и не одвајају се.

Наравно сви језиком осуђују себе, и завиде непушачима, ал нешто нису кадри да се упусте у озбиљну борбу са собом.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Tačno, nije isto i ja se čudim da ti uzimajući sve blagosloveno, opet u nedelju ispovedaš pred pričešće,..oprosti mi sva sagrešenja koja učinih hotimično ili nehotimično....

I stalno to ponavljaš, kako bre ne možeš nekad da udješ u Crkvu a da nemaš greh, kad ćeš više to naučiti?

Па наравно да имамо грехова, па ми у једном дану само помислима учинимо стотине грехова.

Само ако већ знаш да чиниш мали милион других грехова, онда је ваљда логичније ај да се потрудим да их смањујем, а не ај ако чиним и онако и овако, и онако и овако понављаћу прими ме сине Божији....

Или да ја тебе питам, да ли мислиш пошто ти твојим порукама тако упућујеш, да су ти цигарете једини порок и грех у животу и да напросто ти пушиш јер у супротном на Литургији би био безгрешан па не би имало смисла ни да понављаш речи молитве пред причешће? Читајући твоје поруке на теми, то тако испада.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ђорђе Р рече

Па питам их и знам њих и њихове одговоре. Не виде у томе ништа лоше. Неке је страст толико обузела, да морају да запале. Има и оних који запале због друштва, па кад нема оних страсних пушача, они ни не запале, и не одвајају се.

Наравно сви језиком осуђују себе, и завиде непушачима, ал нешто нису кадри да се упусте у озбиљну борбу са собом.

Odvoje se na 5 min a neko sedi sa sveštenikom a odvojen i od njega i od bratije svojim mislima mnogo duže.

Neko ne smatra ništa loše, toliko da mora da se pravda ali nisam video nekog da smatra da je to neka ekstra rabota, svi znamo da je to slabost.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, МилошБГ рече

Па наравно да имамо грехова, па ми у једном дану само помислима учинимо стотине грехова.

Само ако већ знаш да чиниш мали милион других грехова, онда је ваљда логичније ај да се потрудим да их смањујем, а не ај ако чиним и онако и овако, и онако и овако понављаћу прими ме сине Божији....

Или да ја тебе питам, да ли мислиш пошто ти твојим порукама тако упућујеш, да су ти цигарете једини порок и грех у животу и да напросто ти пушиш јер у супротном на Литургији би био безгрешан па не би имало смисла ни да понављаш речи молитве пред причешће?

Imao bi naravno, eto ja imam i vidljivu slabost koju stalno ponavljam i za razliku od vas, ja ne govorim ovde da se slabost može pobediti kad neko drugi to poželi, nego da se sa slabostima borimo svi po svom rastu.

A to što se tebi čini i pričinjava, to nije moje da rešavam, jer bi ja tako i napisao, pošto nisam, vrlo je moguće da bi ti voleo da jesam ili da imam strah da ti napišem.

Vidiš, nemam strah.

Подели на овим сајтовима

Читала сам негде да пушаче етикетирају  као једну врсту самоубица ( са одложеним дејством :smeh1:) тако да у том светлу  можемо разумети речи о.Макарија из уводног поста. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, goranger рече

Huston,  We Have a Problem 

Mislim da je trostruka kontra u pitanju kontra pitanja ako se ja pitam

Preferans - pravila

Izvod, primer br. 8

Milenko: "Igram Tref". Duško: "Dođem". Nikola: "Dođem". Duško "Može". "Kontra." Milenko "Rekontra". Nikola: "Subkontra". Milenko: "Mortkontra".

Poeni se broje 16 puta više nego normalno.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Милан Ракић рече

Preferans - pravila

Izvod, primer br. 8

Milenko: "Igram Tref". Duško: "Dođem". Nikola: "Dođem". Duško "Može". "Kontra." Milenko "Rekontra". Nikola: "Subkontra". Milenko: "Mortkontra".

Poeni se broje 16 puta više nego normalno.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Цигарете, кафа, алкохол, секс, концерт, политика... мора човек некако да се "испразни", али да не претера толико да се изгуби или угрози другог.

Бесмислено је осуђивати пушаче од оних који пију ракију или кафу јер је све то штетно на неки начин и има неке користи, на неки начин; нпр. цигарета може неког да смири као чашица ракије неког другог. Поготово у манастирима где се служи ракија гостима.

Наравно, пушење је непожељно у друштву јер дим смета и угрожава здравље људи око нас (непушача), за разлику од остало набројаног.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, ana čarnojević рече

Imam pravo da postavim pitanje zato sto smo svi udovi jedni drugima i zato sto neciji greh utice i na moj zivot.

Ako utice to sto neko negde jede samo suva leba i moli se bez prestanka isto tako utice i to sto neko pored mene zgresi. Isto tako i moj greh moze biti kap koja je prelila casu i moze uticati na njega. Ja tako kapiram ljubav, kao odgovornost.

nekom i suv leb i molitva mogu biti na sud i osudu. Šta ćemo onda? 

Kako tuđi greh utiče na tvoj život, na šta tačno misliš?

Подели на овим сајтовима

imas to za grehe fino objasnjeno u Karamazovima, kod starca Zosime.
mislila sam na one istinske molitvenike cija molitva leb i voda drze ovaj svet da se ne raspadne. ne na te retoricke.
E, ja sam shvatio. Misliš na Tricu Vladana i Miloša Beogradskog.[emoji16]

Послато са SM-J530F користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...