Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

Па ја се на бавим тобом лично, бавим се генерално пушачима. Нити ја знам да ли си ти дограђивао, преграђивао.

Сам си рекао да је измишљање да је штетност дувана и по оне који не пуше- погледај под термином пасивно пушење па ћеш наћи податке, а сад кажеш да то знаш. Ок. Већина пушача итекако пуши пред другима.

Понављам ја не не би бранио ниједном пушачу да приђе чаши, али са људске стране остављајте то да ли због здравља себе самих, да ли због здравља ваших ближњих, да ли због финансија, да ли због вере (не заборави за 5 минута сам ти нашао 8 цитата 8 различитих угодника Божијих и сви имају истоветно мишљење о пушењу, а мало је чудно да су сви одједном ту погрешили), само бацајте тај отров. 

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 6 минута, Ведран* рече

То је учитавање

Gde sam učitao?

Ti si barem studiozan, miloš je rekao da treba braniti pristup Čaši ali da to ne rade jer i sveštenici i monasi puše.

To barem brate znaš da ne lomim prste za djabe, nego kad imam razlog.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Ведран* рече

А која страст то није? Нема такве. И по томе пушење није посебна и другачија. 

Али мени се чини да неки кажу да то и није страст. А ја се питам онда шта је? Али видим да сам упао у тему где ми није место.

Прво да кажем да мислим потпуно супротно о твом месту на теми је си дао одличне коментаре на тему саме страсти.

Дакле, јесте, све страсти су компликоване али је моје истицање компликованости значило да је ова компликованија од других. Главни разлог (а има их још пар) је што су пушачи углавном видљиви и сви знају ко су за разлику од осталих страсти (макар док не дође до распада). Тај аспект сам због тога и истакао у свом првом посту.

On 2/7/2018 at 12:17, Vladan3 рече

Преко свега тога, за разлику од блуда, пушач пуши јавно и отворено пред другима тј. представља свој навику као нешто што је (њему) прихватљиво.

А то је нагласила и Александра у свом јучерашњем посту.

пре 18 часа, АлександраВ рече

Сваки пут када се заподене разговор на ову тему, иако се у првом моменту тргнем и имам ту реакцију да се оправдавам и/или инатим, на крају приче дођем до тога да се осећам заиста лоше. Не зато што пушим (због тога се свакако већ осећам углавном лоше без да ми неко каже), него зато што се на неки начин ми пушачи етикетирамо по спољашњим, видљивим "гресима" (или гресима, страстима, какогод), а нико од свих људи на овом свету не зна ко сам, кроз шта пролазим, одакле сам кренула и докле сам дошла. ...

Овакав терет је специфичан за пушаче јер их због већ оптерећене савести чини преосетљивим на критике упућене на пушење. Јер ако би свештеник загрмео међу људима против блуда, оговарања, крађе, абортуса сви би климали главом и одобравали јер нико не зна ко има шта од овога. Али ако би то урадио на тему пушења онда би се атмосфера међу пушачима променила јер сви знају ко су међу њима пушачи.

Дакле, иако се критикује уопштено пушење они се осећају лично прозвани јер знају да и остали знају ко су. Из такве ситуације они, као и сви ми често, хоће да објасне, умекшају, релативизују, уопште целу причу а често и да на личној основи нападну непушаче којима пушење смета или критикују страст (а не и пушаче као особе).

Зато сам нагласио да је ова страст компликованија за борбу од осталих јер је уплетено много више тога него када неко нешто чини тајно.

Ево на овој теми се види та иста прича. Јер баш због тога ја сам пазио да говорим о појави а не о људима или било коме конкретно, нагласио да нисам за одлучење од причешћа, не осуђујем, не дајем негативне реакције или коментаре. Ипак, упркос томе, ја лично сам директно или индиректно прозиван, добијао разне етикете (од којих су неке повучене), добијао негативне реакције итд. Зашто? Јер како год рекао људи се осећају лично прозвани.

Непушачи на ово обично узврате истом мером по објашњењима, тумачењима, примерима итд. итд. итд. и имамо врзино коло.

А то врзино коло неће се прекинути аутоматским одлучењем од причешћа, нити порицањима и релативизацијама од стране пушача, нити ћутањем о целој причи, нити осуђивањем од стране непушача или свештеника и духовника.

P.S.
Ведране и Александра ово не пишем лично вама него су ми ваши постови послужили за објашњење о једном од аспеката зашто је борба са овом страшћу компликованија од осталих страсти.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Gde sam učitao?

Ti si barem studiozan, miloš je rekao da treba braniti pristup Čaši ali da to ne rade jer i sveštenici i monasi puše.

To barem brate znaš da ne lomim prste za djabe, nego kad imam razlog.

Дај ми цитат. Ја ћу повући своју реч ако си у праву. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ведран* рече

Разговор је кренуо у правцу тога како се поставити према пушењу.

Чини ми се ипак да је разговор кренуо у правцу тога како се поставити према пушачу, што видимо и из наслова теме -

Пушачи више неће моћи да се причешћују

Велика је разлика како се поставити према пушењу и како се поставити према пушачу. Мене најискреније чуди та лакоћа етикетирања и гурања људи у групе (не само овде него и иначе), искрено мислим да нас Бог не посматра као пушаче и непушаче и да нас не разврстава у категорије.

Па су онда на основу анализирања пушача као некакве категорије уследили и "напади" и "одбрана". Ја се не правдам, немам ни ту потребу ни тај разлог, износим своје искуство и мишљење.

пре 15 минута, Ведран* рече

Да ли можете уопште да разговарате о теми без да све доживљавате као лични напад?

пре 5 часа, АлександраВ рече

Оно што мене овде заиста интересује се следеће:

On 2/7/2018 at 2:09, александар живаљев рече

поставиће се питање, да ли је став оца Макарија и општи став Цркве?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, МилошБГ рече

Па ја се на бавим тобом лично, бавим се генерално пушачима. Нити ја знам да ли си ти дограђивао, преграђивао.

Сам си рекао да је измишљање да је штетност дувана и по оне који не пуше- погледај под термином пасивно пушење па ћеш наћи податке, а сад кажеш да то знаш. Ок.

Понављам ја не не би бранио ниједном пушачу да приђе чаши, уз одређене ограде, свакако да не пуши бар од поноћи и тако неке ствари, али са људске стране остављајте то да ли због здравља себе самих, да ли због здравља ваших ближњих, да ли због финансија, да ли због вере (не заборави за 5 минута сам ти нашао 8 цитата 8 различитих угодника Божијих и сви имају истоветно мишљење о пушењу, а мало је чудно да су сви одједном ту погрешили), само бацајте тај отров.

Nisu pogrešili i laž je tvorevina djavdjava i kad pričaš nesmireno djavdjavu pričaš i kad lupetaš gluposti kao Joil ponekad, djavdjavu lupetaš itd...

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, МилошБГ рече

Све може бити страст, ако је човек навучен на њу и она руководи њиме.

Да ли страст онда може бити и потреба да меримо људе према себи?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, АлександраВ рече

Чини ми се ипак да је разговор кренуо у правцу тога како се поставити према пушачу, што видимо и из наслова теме -

Александра, ја нисам будала, а нисам ни неписмен. Друго је наслов теме, а друго је скорији садржај на теми, тако да ме заобиђи са оваквим коментарима. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ведран* рече

Управо ово је пример онога што сам рекао. Ви овај разговор дожвљавате лично. 

Нико не говори теби лично. И нико и не зна шта ти радиш, и нико не зна да си пушач док сам то не кажеш.

Али нам елементарна логика и животно искуство говори да већина пушача пуши пред другима. Или то оспораваш?

U ovo vreme i sa edukacijom o štetnosti duvana, naravno da osporavam, čak šta više ne poznajem puno porodica koji puše kući a pušači su. Svi su napravili balkone ili prostorije za tu namenu.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, АлександраВ рече

Да ли страст онда може бити и потреба да меримо људе према себи?

Рекох све може бити страст

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

U ovo vreme i da edukacijom o štetnosti duvana, naravno da osporavam, čak šta više ne poznajem puno porodica koji puše kući a pušači su. Svi su napravili balkone ili prostorije za tu namenu.

Волео бих да дођеш код мене на посао и да видиш како је тамо где би морао да се поштује закон, а онда могу мислити како је тамо где закона по том питању нема. Стога ја не препознајем то твоје да сви масовно праве балконе и просторије за пушење, важи.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dao sam vidi par poruka iznad.

Погледао сам до 15 стране и не видим да си навео. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, МилошБГ рече

Волео бих да дођеш код мене на посао и да видиш како је тамо где би морао да се поштује закон, а онда могу мислити како је тамо где закона по том питању нема. Стога ја не препознајем то твоје да сви масовно праве балконе и просторије за пушење, важи.

Mogu misliti, mogu misliti, mogu misliti...

Samo nešto misliš rekao bi čovek, izmišljaš.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Погледао сам до 15 стране и не видим да си навео. 

Ма написао сам пошто је неко пре тога питао да ли је овај став игумана Макарија став цркве, коментар ироничан да сам за то али онда када би сви поштовали, а не да мирјани буду ускраћени за причест јер пуше, а свештеници не. Не знам ни што сам то написао јер се ВСБ ухватио тога као пијан плота, а десет пута сам пре и после тога објашњавао да причешће не би смело да буде условљено тиме. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...