Jump to content

konkretan slučaj spasenja osobe krštene u KC

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Evo izvukao sam u obliku pitanja, možeš da odgovoriš nikada nisam verovao u to I ja neću tražiti dokaze niti ću te nazivati prevarantom a možeš da kažeš da veruješ u to I da to propovedaš I mirna bačka.

Lakše ti je da vodiš raspravu u nedogled? Što?

Хоћу да тебе и Зокија довучем пред Синод или САС. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Хоћу да тебе и Зокија довучем пред Синод или САС. 

Ti? Pa ti si duduk za teologiju I imaš nepravoslavna gledišta, ti si smešan a praviš se lovac.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Evo izvukao sam u obliku pitanja, možeš da odgovoriš nikada nisam verovao u to I ja neću tražiti dokaze niti ću te nazivati prevarantom a možeš da kažeš da veruješ u to I da to propovedaš I mirna bačka.

Lakše ti je da vodiš raspravu u nedogled? Što?

Сад идем, јер имам посла. Кад се одлучите, видимо се пред нашим владикама. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Сад идем, јер имам посла. Кад се одлучите, видимо се пред нашим владикама. 

Ne odlučujemo mi ovde smešni čoveče, nego ti si lovac ti odlučuješ ali ti puška prazna pa se plašiš.

Подели на овим сајтовима

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, damsoyu рече

Da li ce mojim bliznjima Isus uskratiti spasenje SAMO zato sto su clanovi RKC, a ne slazu se sa mnogim dogmama RKC(konkretno ni sa dogmom da Isus papa treba da vlada svom Crkvom,niti da je bezgresan,niti smatraju PC odijeljenom...)?

Običnim ljudima koji nisu odgovorni kao sveštenici, Bog sudi po savesti kao svakome drugome, pa čak i inovernom. Zato se ljudi koji ''etnički'' ili kanonski pripadaju nekoj Crkvi, a nisu u sferi teoloških razmatranja, niti im je život posvećen teologiji, ne treba brinuti da će ih Bog osuditi ako slučajno njihovi sveštenici kao Crkva imaju nepravilna učenja.

Zato ti razmisli da li uopšte treba da opterećuješ svoje srodnike o tom problemu među Crkvama, koji se zasniva na teologiji. Po mom iskustvu, samo su retki izuzetci kada nekome treba dati uputstvo kako da se po sopstvenoj želji pridruži drugoj verskoj zajednici.

Neko ko se raši na takav prelazak iz Rimske Crkve u Pravoslavnu Crkvu, treba da priđe određenom pravoslavnom svešteniku sa molbom za priključenje Crkvi, koje se obavlja ili miropomazanjem ili pravoslavnim krštenjem, što znači da se pređašnje krštenje može smatrati validnim, samo je na sveštenstvu kako će o tome odlučiti.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Ко те је слагао да ће те Ис на Суду питати о разликовању суштине и енергије? 

Ceo Sud će se samo na tome Bazirati.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Grizzly Adams рече

image.png

Pa kad si napisao "oće" umesto "hoće"!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

On 1/31/2018 at 18:12, damsoyu рече

Procitao sam.Zbunio si me.Ja nisam popa razumio da ce se oni 100 posto spasiti,jer to ne znamo ni za one upisane u PC, vec da njihovo clanstvo u RKC nije prepreka da budu u istoj ,,pocetnoj poziciji,, u odnosu na nekog u PC, pogotovo sto se njihovo vjerovanje u praksi ne smatra Pc komsije odijejenim.Dakle po pitanju primata pape nemaju nikakvih nesuglasica.Ili da ilustrujem,ako je rkc svecenik ,,zastranio,, to ne znaci da njegov vjerni narod ga prati u tome.Ako rkc pop vjeruje u nepogresivost pape,ne znaci da vjerni narod u to vjeruje,a u Crkvu idu zbog Isusa,ne zbog popa,i da li ce Isus uskratiti narod zbog zabluda popa?

Mislim, da ako govorimo o 100% spasenju, ono je samo tamo, gde je prava i istinita crkva. Zbog toga u kanonima postoji ucenje koje odreduje granicu izmedju prave crkve i jeresi i raskola i parasinagoga.

Sad, pravoslavni veruju da je njihova crkva jedina prava u kojoj se verni spasavaju, dok, naravno, rimokatolici isto tako veruju za svoju crkvu.

Ako gledamo strogo po veri i akriviji, spasenje je samo u crkvi. Ali, ako gledamo po domostroju i milosti Bozijoj spasenje moze postojati i van , fizickog i vidljivog prebivanja u crkvi. Mislim, da  su to neki neistrazivi putevi Bozije milosti prema ljudima, ali, i tada nekako bi trebalo da budu ispunjenji neki odredjeni uslovi, Just_Cuz_19, da bi takvom coveku i verniku bila data' nada na spasenje.

Recimo, vec si naveo jedan takav slucaj. Rkc. pop veruje u nepogresivost i primat pape, u filioque ( i druga pogresna ucenja ), dok obican verni narod ne veruje u sve te' stvari, zivi i veruje po prostoj i nepatvorenoj Jevandjeljskoj veri u Isusa Hrista i Njegovu crkvu, zivi pobozno po  savesti i dobrom i pravednom srcu,..... takav vernik , mislim, da ima veliku nadu na spasenje. 

Recimo, drugi slucaj. Ono, sto apostol kaze, da ako jedan vernik ( muskarac ili zena ) , zivi u braku sa drugim nevernim, takav brak da se ne razdvaja, jer, kaze apostol,.....Јер шта знаш, жено, да ако мужа спасеш? Или шта знаш, мужу, да ако жену спасеш?....

Jer, mnogi svetitelji su govorili, da covek, koji je fizicki van prave crkve, moze duhom i umom, da bude sjedinjenjen sa pravom crkvom,....kroz cistu savest , pravedna dela, poboznom zivotu i dobrom i vernom srcu koje voli Boga i ljude.

Recimo, ima jedna interesantna prica ( vise kao anegdota ). Radnja se desava sredinom 20. veka, neki protestanski misionari putuju avionom Africkim nepreglednim prostranstvima propovedajuci ljudima Hrista. Nad nekom nedodjijom, desava se havarija, avion prinudno slece u neku divljinu,  koju nastanjuje pleme kanibala. Misionari su u bezizlaznoj situaciji, strasna smrt im se sprema, oni, ustaju na molitvu Bogu, zapocinju komunikaciju i razgovor sa vodjama plemena, situacija se polako smiruje i krece na bolje i polako vremenom sklapaju prijateljstvo sa domorocima i na kraju kao plod njihovih molitava i propovedi, ovo divlje i neprijateljsko pleme prihavata veru u Hrista.

Postavlja se jedno logicno pitanje ? Da li bi neko vise voleo da padne u ruke 'gladnim' kanibalima ( :))) ) ili mozda, tim istima koji su poverovali u protestanskog Hrista ? :stadaradim:

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Ух, ни сам не бих се сетио где се све расправљало о овоме... 

Ти си ми драг човек и неко кога држим за правог попа. Али, какав бих ја био ава кад бих шашољио по ушима моје?!:)) Овде без сумње имаш рупу, јер гледаш из наше перспективе, где ни ја не сумњам да смо црква, али само то апсолутизујеш. Ту је зајеб. Треба отпустити тај вентил.  

Нисам поп, али стално прислужујем и помажем у свештенорадњама. Овој теми сам приступио из другог угла,немам баш дефинисан систем како им признајемо крштење а не остале тајне и како ако им признајемо све тајне  нисмо једна црква, јер црква је тело Христово( осим у случају раскола где је то могуће) имам став онако на грубо али ништа искристалисано и рекох видећу шта сте расправљали раније пошто сте видим сви овде упали са неким претходним ставом. Видим РЦ као некога ко је увео неправославне новине у учење и можда их временом мало искристалисао поготово у ово модерно време, али не можемо негирати да оци ранијих векова нису били благо наклоњени према њиховим новотаријама. Ми сада у духу неке њихове нове мисли можемо покушати да прекројимо нека становишта, али ме занима пошто скоро никада нисам био у њиховој средини и упознао неког теолога да ли признају да су скренули са правог пута у неком периоду историје или константно спекулишу да је то уствари једно те исто учење са другачијом перспективом.

Подели на овим сајтовима

СВЕТИ НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ
Истина и слава Хусове (Јан Хус) борбе, прошле је године прослављена широм целога света. Цео свет је славио петстогодишњицу његове мученичке смрти. Ја сам узео учешћа у овој прослави у Њујорку. То је била изузетно ретка и свечана манифестација, коју је Нови свет видео. ПРАВОСЛАВНИ ХРИШЋАНИ, РИМОКАТОЛИЦИ, ПРОТЕСТАНТИ, АНГЛИКАНЦИ, МЕТОДИСТИ И БАПТИСТИ, СВЕ ЦРКВЕ И ВЕРОИСПОВЕСТИ СУ УЧЕСТВОВАЛЕ У ТОМЕ. Ми смо ...стајали заједно, МИ СМО СЕ МОЛИЛИ БОГУ ЗАЈЕДНО, И МИ СМО СЕ ОСЕЋАЛИ УЈЕДИЊЕНИ ЈЕДНИМ ИСТИМ ДУХОМ. То је био велики догађај. За многе од нас јединствен тренутак, када смо осетили шта значи истински ,,племенити католицизам“ Хришћанске Цркве, како га је епископ Весткот назвао. То је било једно узвишено и радосно осећање.
РЕЛИГИОЗНИ ДУХ СЛОВЕНА
ЕПИСКОП НИКОЛАЈ
САБРАНА ДЕЛА III

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...