Jump to content

konkretan slučaj spasenja osobe krštene u KC

Оцени ову тему

Препоручена порука

ОТАЦ АЛЕКСАНДАР ШМЕМАН
Знам да има много православних који тврде и проповедају да православни могу и морају да живе на Западу без икакве „везе“ са западном културом и у ставу потпуног одбацивања те културе, да живе на Западу као да Запад, уствари, и не постоји, јер је он потпуно „труо, јеретичан и неизлечиво болестан“. Да би се то постигло, треба створити вештачка острва грчке, руске или било које друге православне културе, треба затворити сав врата и све прозоре, и онда живе...ти у убеђењу да се припада „светом остатку“. Оно што ти „супер–Православци“, наравно, не знају јесте да такав њихов став одражава, управо, њихову потпуну капитулацију пред истим тим Западом кога се гнушају: да су у својој идеологији „супер–православности“ претворили Православље у оно што оно никада није било, у секту , која је по дефиницији негирање католичког призвања Цркве.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ
Питање: Када говоримо о питању идентитета свакако је занимљив, прије пар година сам прочитао један назор на дубину разлика...један од католичких теолога је рекао овако, од прилике овако, слободно ћу интерпретирати: ,,Нису толико дубоке догматске разлике колико су дубоки наши назори на величину тих разлика. То јест, ми сами једни, други предимензионирамо и католици и православни те разлике, догматске нусу толикe.’’ Врло паметно казано...

Одговор: ...И ово што сте сада, мало пре рекли за догматске разлике, ја се усуђујем да кажем да је потребно бити веома образован теолог да би могао неко да разуме онда и објасни у чему су те догматске разлике. Дакле, оне су заиста веома суптилне и понекад те разлике су само последица различитог приступа, различитог тумачења једне те исте тајне.

Подели на овим сајтовима

Eto za g. Ivana Markovića, možda prikupi još građe za Crkveni sud, pošto on kao teolog dunđer bolje poznaje pravoslavni svet od pravoslavnih.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

И ово што сте сада, мало пре рекли за догматске разлике, ја се усуђујем да кажем да је потребно бити веома образован теолог да би могао неко да разуме онда и објасни у чему су те догматске разлике.

Da li biste bili ljubazni g.Markoviću da nam kažete, čime potkrepljujete tvrdnju da se osećate kao veoma obrazovan teolog?

Vi g.Markoviću opšte niste teolog a ne veoma obrazovan teolog, šta je plod vase uobrazilje na tu temu?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da li biste bili ljubazni g.Markoviću da nam kažete, čime potkrepljujete tvrdnju da se osećate kao veoma obrazovan teolog?

Vi g.Markoviću opšte niste teolog a ne veoma obrazovan teolog, šta je plod vase uobrazilje na tu temu?

Кад одлучите ти и твој гуру да будете људи и одазовете се мом позиву да дебатујемо на кредибилном месту, моћи ћеш да рачунаш на то да ти одговорим на ова по сто пута одговорена питања. Јер ти све одговоре знаш (понављао сам их по сто пута) и тако је јадан и патетичан твој покушај да вртиш овде Николаја, Шмемана и Порфирија да немам речи. А до тада ћу да те дислакујем на ове будалаштине и манипулације док те не анулирам. Исто важи и за попа. Кад одлучите да станете иза својих речи на одговарајућем за то месту, ја ћу поновити (по за тебе и попа 101пут) своје одговоре. 

PS

Разумеш се у теологију ко Марица у зна се шта. А дајеш себи за право да овде моралишеш и неког учиш нечему. Срам те било!!! 

Подели на овим сајтовима

Ima i ovo od Nikolaja :

21. Јеретички богослови ранијег времена надметали су се у томе ко ће јачег философа јелинског увући у своју теологију. Тако римокатолици призваше у помоћ Аристотела а лутерани Платона; друге опет групе протестантске пригрлише Платона и остале неоплатонске мислиоце. Смешаше и измешаше их са Радосном Вешћу Христовом, те ову ослабише и растужише.

22. У новије време пак све јеретичке цркве стале су зидати потпорне зидове Евангелију од научних теорија. Усвојили су многе научне теорије као нешто апсолутно, иако су највећи научници нашег доба престали да сматрају чак и позитивна знања (да не говоримо о теоријама) нечим апсолутним.

24. Православна црква је једина у свету, која је одржала веру у Евангелије као једину апсолутну истину, која не потребује потпоре ни подршке ни од какве философије нити светске науке. Отуда кад читамо девети члан Вјерују: во једину свјатују соборнују и апостолскују церков – ми разумемо под једином црквом православну цркву, и то из горњег разлога.

25. Јеретички богослови назвали су православну цркву погрдним именом „окамењена црква“. (Narnack das Wesen des Christenthums.) Због чега? Због тога, како веле, што ова црква „не иде за временом“ или што се „не прилагођава времену“! Међутим баш у томе је слава Православља, што оно не иде за временом, нити се прилагођава времену, сходно заповести светога апостола Павла: Не владајте се према овоме вијеку.

37. Једном речју, прилагођавањем и уједначавањем бавили су се јеретички богослови још од отпада Запада од Истока, а најинтензивније за последњих 150 година. Прилагодили су небо земљи, Христа другим „оснивачима вере“ а Радосну Вест осталим верама, израиљској, муслиманској и паганској. Све тобож у име „толеранције“ а „у интересу мира“ међу људима и народима. Међутим, ту је баш почетак и зачетак ратовима и револуцијама нечувеним у историји света. Јер се истина не да никако уједначити са полуистинама и са лажима.

Ljubostinski stoslov

Vec smo negde pricali o nasem Vladici, o njegovom radu i delu.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Ivan Marković рече

Већ је о овоме расправљано. Тактика прављења Енглезом ти неће помоћи. Све св тајне извиру из Евхаристије

Остало је икономија. 

Ћао. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ivan Marković рече

Кад одлучите ти и твој гуру да будете људи и одазовете се мом позиву да дебатујемо на кредибилном месту

Gde ste uputili poziv g.Markoviću I zbog čega?

Zašto lažete, da li je vama dosadno ili ste samo zlobni?

U kom obliku ste uputili poziv, zašto ste ga uputili, kojim povodom I ko ste vi g. niku pod nazivom Ivan Marković? Nemate sliku, ne znamo kojoj Crkvi pripadate, ne znamo ništa o vama.

O kakvim pozivima I sudovima vi pričate gospodine formuski niku?

Sve što znamo o vama je da ste po obrazovanju nešto drugo I da niste teolog, što ste I pokazali sa svim znanjem sa kojim raspolažete, ponekad saznamo od vas samih I nešto iz vašeg privatnog žvota, da ste oženjeni ili da menjate posao ili da se selite, preseljavate u novi stan, drugo ništa ne znamo o vama, g.Niku forumski.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Ima i ovo od Nikolaja :

21. Јеретички богослови ранијег времена надметали су се у томе ко ће јачег философа јелинског увући у своју теологију. Тако римокатолици призваше у помоћ Аристотела а лутерани Платона; друге опет групе протестантске пригрлише Платона и остале неоплатонске мислиоце. Смешаше и измешаше их са Радосном Вешћу Христовом, те ову ослабише и растужише.

22. У новије време пак све јеретичке цркве стале су зидати потпорне зидове Евангелију од научних теорија. Усвојили су многе научне теорије као нешто апсолутно, иако су највећи научници нашег доба престали да сматрају чак и позитивна знања (да не говоримо о теоријама) нечим апсолутним.

24. Православна црква је једина у свету, која је одржала веру у Евангелије као једину апсолутну истину, која не потребује потпоре ни подршке ни од какве философије нити светске науке. Отуда кад читамо девети члан Вјерују: во једину свјатују соборнују и апостолскују церков – ми разумемо под једином црквом православну цркву, и то из горњег разлога.

25. Јеретички богослови назвали су православну цркву погрдним именом „окамењена црква“. (Narnack das Wesen des Christenthums.) Због чега? Због тога, како веле, што ова црква „не иде за временом“ или што се „не прилагођава времену“! Међутим баш у томе је слава Православља, што оно не иде за временом, нити се прилагођава времену, сходно заповести светога апостола Павла: Не владајте се према овоме вијеку.

37. Једном речју, прилагођавањем и уједначавањем бавили су се јеретички богослови још од отпада Запада од Истока, а најинтензивније за последњих 150 година. Прилагодили су небо земљи, Христа другим „оснивачима вере“ а Радосну Вест осталим верама, израиљској, муслиманској и паганској. Све тобож у име „толеранције“ а „у интересу мира“ међу људима и народима. Међутим, ту је баш почетак и зачетак ратовима и револуцијама нечувеним у историји света. Јер се истина не да никако уједначити са полуистинама и са лажима.

Ljubostinski stoslov

Vec smo negde pricali o nasem Vladici, o njegovom radu i delu.

Ма ово је брате ћуранитска уобичајена тактика. Сто пута речено, поновљено, и онда ВСБ глуми гљиву палу с Марса и као "поставља питања". Да парафразирам Тасу - незнавени и безобразни ненаврз. Ја сад идем да пајам. А ти им само качи цитате Отаца о латинској и осталим јересима док им не дојади! 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ivan Marković рече

Разумеш се у теологију ко Марица у зна се шта. А дајеш себи за право да овде моралишеш и неког учиш нечему. Срам те било!!!

G. niku forumski ja se razumem za sebe, ne prepadam ljude I ne upućujem I'm pozive da ih privodim na Crkveni sud, vaši teološki stavovi su u najmanju ruku smešni, mnogi od njih potpuno nepravoslavni ali vam to ne smeta da pretite saborima, vladikama I sudovima, samo ako se neko ne slaže sa vama.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ivan Marković рече

А до тада ћу да те дислакујем на ове будалаштине и манипулације док те не анулирам

Srećno, imate 19690 pokušaja do nule.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Gde ste uputili poziv g.Markoviću I zbog čega?

Zašto lažete, da li je vama dosadno ili ste samo zlobni?

U kom obliku ste uputili poziv, zašto ste ga uputili, kojim povodom I ko ste vi g. niku pod nazivom Ivan Marković? Nemate sliku, ne znamo kojoj Crkvi pripadate, ne znamo ništa o vama.

O kakvim pozivima I sudovima vi pričate gospodine formuski niku?

Sve što znamo o vama je da ste po obrazovanju nešto drugo I da niste teolog, što ste I pokazali sa svim znanjem sa kojim raspolažete, ponekad saznamo od vas samih I nešto iz vašeg privatnog žvota, da ste oženjeni ili da menjate posao ili da se selite, preseljavate u novi stan, drugo ništa ne znamo o vama, g.Niku forumski.

Зини да ти дам податке. Нисам блесав да ме неко насекира:ani_biggrin:. Пошто си верник СПЦ, када буде могуће да се ове свињарије ставе на дневни ред неког кредибилног тела, сви ће добити прилику, којих се ово тиче да кажу шта мисле

Наравно, можемо се видети са твојим попом у твојој чрч ако си вољан. За почетак. Мада бих више волео да ме ти и твој гуру пријавите САС или Синоду за херезу па да се тамо појавим и да вам очитам букву. Ако хоћеш, пошаљи ми у ПП која ти је парохија, ја ћу сврнути у наредних месец дана, оставити твом пароху податке о мојој парохији, и тако неко преко моје парохије може да ме нађе. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Зини да ти дам податке. Нисам блесав да ме неко насекира:ani_biggrin:. Пошто си верник СПЦ, када буде могуће да се ове свињарије ставе на дневни ред неког кредибилног тела, сви ће добити прилику, којих се ово тиче да кажу шта мисле

Наравно, можемо се видети са твојим попом у твојој чрч ако си вољан. За почетак. Мада бих више волео да ме ти и твој гуру пријавите САС или Синоду за херезу па да се тамо појавим и да вам очитам букву. Ако хоћеш, пошаљи ми у ПП која ти је парохија, ја ћу сврнути у наредних месец дана, оставити твом пароху податке о мојој парохији, и тако неко преко моје парохије може да ме нађе. 

Ja sam g.niku forumski sve već to javno napisao I kako se zovem I prezivam I gde mi je parohija I gde živim I vi ste sve to pročitali, videli smo vas g.niku forumski.

Vidite, optužujute ljude koji stoje sa svojim imenom I prezimenom imaju svoj lik na avataru, ne plaše se da javno ispovedaju pravoslavlje a vi ko neki miš iz rupe pretite vladikama I saborima a pri tom se ne pokazujete kao čovek sa svojim ličnim podacima pred nama.

Znate sada da vam nisam rekao da ste doista miš, nego da delujete tako, takav vam je način optužbi što se protivi Crkvenim pravilima ali naravno da vi to ne znate.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja sam g.niku forumski sve već to javno napisao I kako se zovem I prezivam I gde mi je parohija I gde živim I vi ste sve to pročitali, videli smo vas g.niku forumski.

Vidite, optužujute ljude koji stoje sa svojim imenom I prezimenom imaju svoj lik na avataru, ne plaše se da javno ispovedaju pravoslavlje a vi ko neki miš iz rupe pretite vladikama I saborima a pri tom se ne pokazujete kao čovek sa svojim ličnim podacima pred nama.

Znate sada da vam nisam rekao da ste doista miš, nego da delujete tako, takav vam je način optužbi što se protivi Crkvenim pravilima ali naravno da vi to ne znate.

Окет. Ја то нисам видео, знам само име и презиме. Кад одлучите ти и поп да причамо, контактирамо се преко парохија. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Окет. Ја то нисам видео, знам само име и презиме. Кад одлучите ти и поп да причамо, контактирамо се преко парохија. 

И на Сабор, ако Бог да. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...