Jump to content

О актуелним проблемима српске мисије у дијаспори - поводом постављања о. Ненада Илића за старешину храма у Амстердаму

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, о.Небојша рече

Не можемо ни ми Срби између себе да се договоримо, а камоли са другима. А проблем је и у календару по коме би се служило.

Проблем календара не би постојао, када би људи схватили да мисија цркве није да штити српство. Ал то пре свега треба да схвате људи из црквене јерархије и монаштва.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, "Tamo daleko" рече

Lako je to da nas ostavis, svako moze da okrene ledja.... sloboda izbora, ali nase spasonosno Pravoslavlje poziva na prevazilazenje krajnosti koju nudi ovaj svet. Pa valjda smo iznedrili makar mali pomak od recimo decenijskog raskola sto nas je smlatio u Dijaspori!? Ako pratis rad ACOBA nasi pastiri aktivno ucestvuju u njegovom radu, a bogme ima ih I koji se zalazu za ispravnu eklisiolosku svest, sto ne ide preko noci zar ne.

Svi znamo da je nepravilno imati nekoliko razlicitih jurisdikcija u jednom gradu, ali za sada je jos uvek tako. Obraceni Pravoslavci manje gledaju na administrativne nepravilnosti, oni su prepoznali vertikalnu dimenziju Crkve koja je vaznija za njihovo spasenje. 

ОК, разумем. Ал мени је то много песимистичан поглед... Ко да ми не можемо ништа да урадимо осим да се не побијемо међусобно.

Имам много већа очекивања од тога. Много смо спори бре... Треба нам по двеста година да се организујемо. А треба да се проповеда...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ђорђе Р рече

Проблем календара не би постојао, када би људи схватили да мисија цркве није да штити српство. Ал то пре свега треба да схвате људи из црквене јерархије и монаштва.

Da, upravo tako, medjutim lako je ovo reci, a teze ostvariti. Priznaj, da kada bi bilo ko od nase jerarhije spomenuo promenu kalendara da bi ga "lincovali".

Ja verujem da vecina naseg Klira zna dobro da stavi nacionalnost na svoje mesto I ne ispred vere, ali da li su svi spremni I da li su sposobni da prenesu narodu tu svest I da pravilno misionare unutar nase pomesne Crkve - to je vec pitanje.

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог!

Уз Божју помоћ, може. Ево једног примера:

http://snwoca.org

http://snwoca.org/history.html 

"...Our congregation is composed of pious Orthodox believers from America, Armenia, Belarus, Bulgaria, Georgia, Greece, Romania, Russia, Serbia (Kosovo and Metohija) and Ukraine..."

о. Мирољуб

Подели на овим сајтовима

OCA rulz! :)

Једна недалеко од мене:

We are not a “Russian Orthodox” or “Greek Orthodox” parish. As part of the OCA, our community is filled with members from diverse backgrounds, and we strive to create a parish with an American character.

http://www.standrewsoca.org/

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Grizzly Adams рече

OCA rulz! :)

Једна недалеко од мене:

We are not a “Russian Orthodox” or “Greek Orthodox” parish. As part of the OCA, our community is filled with members from diverse backgrounds, and we strive to create a parish with an American character.

http://www.standrewsoca.org/

Jedno pitanjce: Kada pokusavas nekom prosecnom ameru (nereligioznom) da objasnis koje si vere, sta mu kazes? Priznas da nije uvek dovoljno reci Orthodox Christian, jer mnogi ne znaju sta je to zapravo. Pa onda nastavljas, upravo kao GOA ili ROC da bi shvatili, jer je tako vekovima. 

Lepo je to sto zajednica insistira na "American character", ali meni licno grubo deluje kas se istice "not Russian Orthodox or Greek Orthodox". To me asocira na neku iskljucivost, a nasa duznost je inclusiveness. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, "Tamo daleko" рече

Jedno pitanjce: Kada pokusavas nekom prosecnom ameru (nereligioznom) da objasnis koje si vere, sta mu kazes? Priznas da nije uvek dovoljno reci Orthodox Christian, jer mnogi ne znaju sta je to zapravo. Pa onda nastavljas, upravo kao GOA ili ROC da bi shvatili, jer je tako vekovima. 

Lepo je to sto zajednica insistira na "American character", ali meni licno grubo deluje kas se istice "not Russian Orthodox or Greek Orthodox". To me asocira na neku iskljucivost, a nasa duznost je inclusiveness. 

Eastern Orthodox!  

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, "Tamo daleko" рече

Па јесте, узмем Русе или Грке за пример. Кога баш интересује кренем да објашњавам велики раскол итд.

пре 9 минута, "Tamo daleko" рече

Па баш се о томе мислим, да ме погрешно не разуме неко... Немам ништа против особености и разноликости, то нам је у ствари предност. Амери воле "diversity".

Оно што мени боде очи је подељеност на "фронту". Много би ефикаснији били у проповедању када би сви били "уједињени" под OCA или слично. И то са језиком богослужења... ОК, лепо је "господи помилуј" или "кирие елеисон", то свако може да укапира за 15 секунди и још да му буде занимљиво. Али јектеније, апостол, јеванђеље, проповед итд. ту нема дискусије. То мора да буде на енглеском.

А после се чудимо што нам слабо иде ширење православља... Слабо се "прима". Па не може да се прими овако...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Па јесте, узмем Русе или Грке за пример. Кога баш интересује кренем да објашњавам велики раскол итд.

Па баш се о томе мислим, да ме погрешно не разуме неко... Нема ништа против особености и разноликости, то нам је у ствари предност. Амери воле "diversity".

Оно што мени боде очи је подељеност на "фронту". Много би ефикаснији били у проповедању када би сви били "уједињени" под OCA или слично. И то са језиком богослужења... ОК, лепо је "господи помилуј" или "кирие елеисон", то свако може да укапира за 15 секунди и још да му буде занимљиво. Али јектеније, апостол, јеванђеље, проповед итд. ту нема дискусије. То мора да буде на енглеском.

А после се чудимо што нам слабо иде ширење православља... Слабо се "прима". Па не може да се прими овако...

Bila sam dugo član pravoslavnog foruma Amera... dosta konvertita, oduševljenih pravoslavljem, koji su čitajući došli do zaključka da je pravoslavlje najbliže iskonskom hrišćanstvu, dolaze u najbližu crkvu, oduševe se liturgijom, a posle ih ljudi spopadnu šta će oni tu kad nisu Grci/Rusi/dopiši, udalji ih čitav taj KUD/folklorno društvo vajb, ne mogu da se snađu u bogosluženjima koje ne razumeju, prestanu da dolaze sve vreme verujući da je pravoslavlje ona vera koju su tražili... to je meni tužno i smatram da veću odgovornost imamo.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Paradoksologija рече

Bila sam dugo član pravoslavnog foruma Amera... dosta konvertita, oduševljenih pravoslavljem, koji su čitajući došli do zaključka da je pravoslavlje najbliže iskonskom hrišćanstvu, dolaze u najbližu crkvu, oduševe se liturgijom, a posle ih ljudi spopadnu šta će oni tu kad nisu Grci/Rusi/dopiši, udalji ih čitav taj KUD/folklorno društvo vajb, ne mogu da se snađu u bogosluženjima koje ne razumeju, prestanu da dolaze sve vreme verujući da je pravoslavlje ona vera koju su tražili... to je meni tužno i smatram da veću odgovornost imamo.

I ja sam sa nekim od njih imao kontakt. Ljudi se totalno pogube posle nekog vremena. Grci ih doslovno pretvore u Grke.  Interesantno da se zbog nekog razloga najbolje osecaju u nasim crkvama. Jednoj grupi je o Jefrem Arizonski rekao da ne idu ni kod Rusa ni kod Grka nego kod Srba. Te zene su postale monahinje u jednom nasem manastiru. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Pitam braco, pitam ono sto ne znam i ne razumem dobro. Jer ce uskoro doci vreme da bez poznavnja kanona i odluka vaseljenskih sabora necu ni svecu moci u crkvi  da upalim :).

Hvala na strpljenju i trpljenju.

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Таша рече

Pitam braco, pitam ono sto ne znam i ne razumem dobro. Jer ce uskoro doci vreme da bez poznavnja kanona i odluka vaseljenskih sabora necu ni svecu moci u crkvi  da upalim :).

Hvala na strpljenju i trpljenju.

Ма видиш да једва чекамо да се расправљамо око нечег... ;)

А ови што су потегли питање "министарства" ако читају форум мислим да су се горко покајали... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Paradoksologija рече

... nadam se da su ovi nesrecni primeri samo izuzeci. Mislim da smo mi najbolji domacini I ne verujem da ih iko od Srba spopada da nisu pozeljni u nasoj Crkvi. U zavisnosti od parohijske zajednice, bogosluzenja su ili na oba jezika (srpski I engleski), a ponegde imamo I dve odvojene Sluzbe, pa ko voli nek izvoli. Svakako da im je strana nasa Tradicija, ali nema primoravanja da bi bili prihvaceni. Mentaliteti jesu razliciti, ali to su odnosi koji su slicni mesovitim brakovima. Nisam nikada srela naseg Srbina koji odbacuje Amera I to obracenog u Pravoslavlje, naprotiv sve se odvija na licnom planu, ako je neko covek ili necovek. Adaptacije su obostrane. Treba negovati siroko srce za sve bliznje.... koliko ko uspeva u tome ostavimo Bogu Koji nas je doveo u Dijasporu da svedocimo veru Otaca.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Paradoksologija рече

Има једна млада и лепа (није ни девојчица ни тета) Грко-Американка Евангелија, рођена у Сан Дијегу. Гоовори грчки течно, свира бузуки с ћалетом, преци јој протерани из Смирне, деда чуувени ребетико композитор (чувен нама који то слушамо и свирамо). Поставила она једном слику с крштења неког њеног друга Амера и испод написала: “Честитам, постао си Грк!”

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Има једна млада и лепа (није ни девојчица ни тета) Грко-Американка Евангелија, рођена у Сан Дијегу. Гоовори грчки течно, свира бузуки с ћалетом, преци јој протерани из Смирне, деда чуувени ребетико композитор (чувен нама који то слушамо и свирамо). Поставила она једном слику с крштења неког њеног друга Амера и испод написала: “Честитам, постао си Грк!”

Pa ako se neko mogao "poturčiti" prelaskom u islam...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...