Jump to content

О актуелним проблемима српске мисије у дијаспори - поводом постављања о. Ненада Илића за старешину храма у Амстердаму

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 29/1/2018 at 18:18, александар живаљев рече

на Савиндан, рукоположен је и постављен за старешину храма у Амстердаму, досадашњи ђакон и познати мисионар Ненад Илић.

Aksios!

Inace djakon tj sada otac Nesa ima nacin misionaranja koji mi se jako dopada. 

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Неки тамо рече

Ок, јасно је мени да ти то тако доживљаваш и немам никакав проблем са тим. Али надам се да је теби јасно да је та слика далеко од реалности и начина на који многи доживавају цркву.

То је једина реалност Цркве. Значи да многи требају да полако мењају свој доживљај. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Неки тамо рече

За тебе да (вероваћу ти на реч). Али ти ниси црква. Ти си један члан цркве.

Пријатељу, нема појединачних доживљаја Цркве. Зашто је Христос дошао него да ми будемо Црква? А то занчи да будемо у јединству са Њим, да се преобразимо и подигнемо.

Ми у Цркви смо личности, различите, јединствене, са различитим даровима и интересовањима, али нема спора о томе шта је Црква и шта је њена реалност. 

Нисмо чланови са чланским картама и индивидуе где лични доживљаји и лична тумачења, изникла из емотивности или незнања, одређују шта је Црква.

Подели на овим сајтовима

@Неки тамо  Није то идеал, идеологија или бајка. То је реалност ка којој стремимо. Да смо слаби, јесмо. Зато нам и треба Христос и Црква. Из те слабости долазе погрешни доживљаји Цркве. Зато и кажем да требају људи да мењају доживљај.

Не може нпр. стари четник из Чигака, без обзира на све вредности четничког покрета, да приватизује Цркву и каже "Ово је само за Србе". Тај доживљај је никао из слабости и мора да се мења. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Juanito рече

Занимљива и тужна споредна појава тога је да смо изгубили наше муслимане који су се доста у 19. и почетком 20. века изјашњавали као Срби. СПЦ их је дословно отерала из нације.

Ово је провокација или незнање ?

У коме од устанака су ти наши били са нама , а против опоманског окупатора ?

Самим чином одрицања од Православља, одрекли су се и од Српства. Као што су после учинили они који су отишли у партију или неку секту.

Каже ми један назаред пре 20 година, како ништа нема лијепо у српским народним пјесмама да би се њима хвалили. Нпр. Марко Краљевић само пије, и одсјеца главе.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Juanito рече

Занимљива и тужна споредна појава тога је да смо изгубили наше муслимане који су се доста у 19. и почетком 20. века изјашњавали као Срби. СПЦ их је дословно отерала из нације.

Како их је СПЦ отерала ?

Које би твоје опредељење било ,да ти Спц "каже",а ти више не идеш у Цркву,ниси србин??!!

Колико је мени познато,чак и сфрј,муслимани су се изјашњавали као срби,хрвати,језик је био српско-хрватски и никоме то није сметало ...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...