Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 22 минута, Trifke рече

Aha znaci zavera na visem  nivou! @Vedran i  @Zoran Đurović sada ste otkriveni. Evo covek sve prznao! Znaci skovali ste yaveru na visokom nivou! Sada nece ni Dunav ni Sava da vas opere! Rekao sam vam ja da cu vam doci glave kad tad! I evo dosao sam! 007 ponovo u akciji! 12:smeha:

Mi Moravani i Česi smo na najvišem mogucem nivou, svoje svetitelje imamo na svom oltaru uposred bazilike sv. Petra i Pavla u Rimu, papa svaki pud kad ulazi na Misu tamo prolazi pored njihovog oltara. I na kraju je u bazilici samo oko desetak postranih oltara posvecenih svetiteljima koji nisu bili apostoli, to možete prekontrolisati OVDJE i OVDJE pa ih tamo ih mi Moravani imamo odmah dvojicu, dva puta više nego Česi. Mi imamo sv. Cirila i Metodija a 'Česi sv. Vaclava, sve zajedno tri svetitelja. Ko ne vjeruje nek pogleda. Koliko je naroda katoličkih na svijetu koji tamo nemaju ni jednog svog svetitelja a mi ih imamo odmah tri izmedju tih samo desetak oltara na cijelom svijetu što su dedikovani i nekim nacionalnim svetiteljima, dakle tim "običnim" koji nisu apostoli, arhandjeli, Bogorodica i sl.

https://www.facebook.com/groups/slavlit/permalink/1960477717310604/

https://www.facebook.com/groups/slavlit/permalink/1960474777310898/

https://www.facebook.com/groups/slavlit/permalink/1960463250645384/

https://www.facebook.com/groups/slavlit/permalink/1960453940646315/

https://www.facebook.com/groups/slavlit/permalink/1960451303979912/

https://www.facebook.com/groups/slavlit/permalink/1957066557651720/

https://www.facebook.com/groups/slavlit/permalink/1960443113980731/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 20 минута, Trifke рече

Aha znaci zavera na visem  nivou! @Vedran i  @Zoran Đurović sada ste otkriveni. Evo covek sve prznao! Znaci skovali ste yaveru na visokom nivou! Sada nece ni Dunav ni Sava da vas opere! Rekao sam vam ja da cu vam doci glave kad tad! I evo dosao sam! 007 ponovo u akciji! 12:smeha:

Немој мене у те Ватеканске приче.

Нису ми дали аконтацију. Криза Ватибанке и тако то. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Бранко Авдагић рече

Arhimandrit Rafail (Karelin), ispolin antiekumenizma:

http://karelin-r.ru/faq/answer/1000/5239/index.html

http://karelin-r.ru/faq/answer/1000/5239/index.html

Вопросы и ответы: Современные проблемы Церкви

[11/04/2011] Виктор спрашивает:

Батюшка, благословите!

Разъяните как понимать прославление Святителем Николаем Сербским лжепророков Кришны, Будды, Зараатустры, Лао-Цзы? ("Слава Лао-цзы...","Да славится Кришна..." и т.д. "Молитвы на озере", 48. Господи, отверзи слух души моея).

Храни Вас Господь! Пусть Господь по милости Своей дарует Вам силы и здравие на Ваши Богоугодные дела.

Архимандрит Рафаил отвечает:

Виктор! Я очень огорчился, прочитав отрывок из «Молитвы на озере» святителя Николая Сербского. Это теософский гимн, который больше подходит к Вивекананде, Блаватской или Тейяр де Шардену, чем православному священнослужителю. 

Господь сказал: «Те, кто пришли раньше Меня (как спасители мира и учители человечества), суть воры и разбойники». Те, кого славословил Николай Сербский, жили до Христа и проповедовали язычество в различных формах. Слова «Слава, да славится» означает «пусть распространяется их учение, пусть почитаются в мире их имена». Я боюсь, что этот текст может послужить преткновением для многих. Как воспримут христиане эту странную молитву, похожую на отрывок из языческой мистерии? Как личную ошибку Николая Сербского, – но почему он не исправил ее? Как рецидив теософии или девальвацию святости? 

Я в таком недоумении, как будто в келлии у монаха увидел статую Будды или Кришны. Должен признаться, что поэзия Николая Сербского и по стилю и по содержанию чужда мне. Его молитвы, даже как поэтические произведения, не идут ни в какое сравнение с гимнами преподобного Симеона Нового Богослова (особенно в переводах иеромонаха Пантелеймона Успенского). 

Я советую вам обратиться за разъяснением к тем, кто рецензировал и издавал книгу святителя Николая Сербского «Молитвы на озере». Как они могли пропустить книгу со славословием языческих божеств и их жрецов. 

Благодарен вам за то, что указали мне на этот текст. Я не хочу унизить память святителя Николая Сербского, канонизированного как святого, а указать на его ошибку; это не только мой долг перед читателями, но и долг перед ним самим. 

Призываю на вас Божие благословение. Прошу ваших молитв.

Вопросы и ответы: Общие вопросы

[28/06/2012] Денис спрашивает:

Отец Рафаил! Вы знакомы со словами святителя Николая Сербского, содержащиеся в его поэтическом труде « Молитвы на озере», которые прославляют Лао-Цзы, Кришну, Будду, Заратустру. 

Вы высказываете своё негодование по этому поводу. Но Вам не кажется, что в этих словах святитель Николай Сербский прославлял их человеческие качества, таланты, которые нашли своё выражение пусть даже и в заблуждениях? 

И выражая своё уважение к их талантам («Да славится Будда…»), святитель Николай Сербский, как мне лично кажется, отнюдь не хотел этим сказать, что их учение верно, не желал, чтобы их учение распространялось и губило души людей. Ведь святитель не призывает же стать читателя кришнаитом или буддистом, но хочет указать на имеющиеся светлые стороны в учении Будды, Кришны, которые не противоречат нравственному учению христианства, хочет выразить уважение к их человеческой мудрости, как человек человеку выражает своё уважение. В таком случае, какой здесь грех?

Прошу прощения за то, что отнимаю у Вас силы и время. Храни Вас Господь! С уважением, Денис!

Архимандрит Рафаил отвечает:
Дионисий! Спасение без Христа не возможно. Господь назвал тех, которые приходили до Него в мир под видом спасителей, мессий, великих просвещенных, учителей человечества, и т.д. – ворами и разбойниками. Такое лжемессианство приписывали себе указанные святителем Николаем родоначальники религий и последующие ересиархи. 

Учение Лао Цзы не признает Единого Бога; Его место занимает иерархия духов и некое таинственное дао, которое обычно переводится как путь. Даосизм, схожий с буддизмом, представляет собой конгломерат философских изречений, астрологии, магии, гаданий, и оккультной медицины. 

В индийской религии кришнаизме богом объявляется сам Кришна и что характерно, поклонение любым божествам, духам и даже демонам воспринимается как поклонение единому Кришне. Кришнаиты проповедуют сексуальную любовь, во всех ее формах; а высшей формой считают порочную любовь, которая идет против всех нравственных норм и законов; они считают такое состояние вседозволенности, подобно древним сирийским гностикам, – свободой духа. 

Характерно, что тезис кришнаитов «Любовь – выше нравственности» повторяют некоторые из современных христиан-модернистов, которые, может быть, не знают о его происхождении, но нюхом чувствуют, что здесь есть чем им поживиться и полакомиться. 

Буддизм по природе своей агностичен; он отрицает Единого Бога, хотя признает гималайский пантеон божеств, которые ниже Будды и учатся мудрости у него. В буддизме само бытие сливается с понятием зла и спасение мыслится как освобождение от бытия, как состояние нирваны, где уничтожаются все проявления психической жизни на мысленном и эмоциональном уровне. Буддизм – религия духовного самоубийства. 

Заратустра признавал два начала: доброе – Ормузда и злое – Аримана, как соавторов творения и мира. По этому учению человеческое тело нечисто; труп не закапывают в землю, чтобы не осквернять ее, а выставляют на съедение грифам. 

По учению Заратустры (маздеизма) разрешается брак между всеми степенями родства, как, например, отца и дочери, бабушки и внука и т.д., что вызывало у христиан чувство ужаса и отвращение. Какая же слава может быть у Будды? Его слава – состояние смерти, умерщвление всех мыслей и желаний, растворение в великой пустоте. 

Какая слава у других лжеспасителей? Теософия, в частности в лице Елены Блаватской, пыталась представить все религии как одно единое, а на самом деле смешать их, превратить в какой-то хаос. Она признавалась, что цель ее жизни – реабилитация сатаны, и даже издавала журнал, под названием «Люцифер». 

Письменное слово, особенно епископа, обращено не к собственным интимным переживаниям, – а к своей пастве. Епископ – всегда учитель.

Говорить о том, что якобы хотел сказать святитель Николай Сербский, в противоречии его прямым словам, является уже областью фантазии. Каждый человек, в том числе святой, может ошибиться. Но тогда он должен публично осудить себя и взять свои ошибочные слава назад. Во всякой религии, во всяком философском учении можно найти что-либо хорошее; ведь зло прикрывается и маскируется добром. И в сатане при желании можно найти хорошее, а именно, что он труженик. 

Вред сентенций святителя Николая усугубляется тем, что он назвал свое произведение «Молитва на озере»; кому он молится, кого призывает в молитве?

Очень жаль, что на крыльях поэтического вдохновения, похожего на космический восторг Тейяра, он залетел в чужой сад и тем навел тень на то доброе и ценное, которое сделал для Православия. 

Помоги вам Господи.

Mogao si bar da uzmes nas prevod. Ovi iz Podmajine preveli skoro sve od Karelina. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Могу да замислим стрес који је отац Карелин доживео када су му указали на ове речи нашег светитеља. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vedran рече

Немој мене у те Ватеканске приче.

Нису ми дали аконтацију. Криза Ватибанке и тако то. :))

Eto neznas ni kako ti se banka zove. Nije Vatibanka nego Baka di Santo Spirito! :) :))

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Trifke рече

A šta rijeka Morava? Ovaj mladenec na videu je naš moravski jezuita, ovdje sve što imamo je moravsko: moravsku rijeku Moravu, moravsko more, moravske morske i dalmatinske pjesme, te dalmatinske smo šlohnuli (ukrali) od Moravskih Hrvata, dalje imamo moravsko vino, moravske klobase, moravske kolače, moravska slivovice i moravske jezuite. I moravsku TV Veliku Moravu. (dole ta na videu). Dobro došli u KAO Moravistan :D 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Trifke рече

Eto neznas ni kako ti se banka zove. Nije Vatibanka nego Baka di Santo Spirito! :) :))

То ти је скраћено од ватиканска банка. Не откривај све. Заваравам траг уходама. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жичанин рече

Карелин и многи савремени старци који су антиекуменистички настројени наликују на фарисеје који Господа осудише и распеше.

То је једна струја у Православљу која има дубоко нецрквен дух, која се одриче мисије Цркве.

Ставови о другим религијама су им тотално погрешни и саблажњују обичне вернике. Јер не гледају христоцентрично, већ фарисејски.

Има генијалних ствари код Карелина али о екуменизму, другим религијама, људском стваралаштву веома греши.

Стиче се утисак да су му погледи на одређене ствари монофизитски.

E sada si nadrljao ! Ima da te tuzim kod O. Rafaila pa ces ti da vidis!  :))

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Бранко Авдагић рече

A i sam je svojevremeno rekao da bi spalio dela iz svog ranijeg životnog perioda!

Где је то рекао?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Бранко Авдагић рече

Proglašenje svetog vladike Nikolaja Velimirovića za sveca sigurno nije deo nekakve devalvacije svetaca. Sveti vladika Nikolaj je bio pesnik, umetnik i on kao i Njegoš ima pesničke izlete u poganski i nepravoslavni svet. Pesnik k'o pesnik. A i sam je svojevremeno rekao da bi spalio dela iz svog ranijeg životnog perioda! Sveti vladika je bio veliki podvižnik, apologeta i misionar. Navedeno ekumenisanje svetog vladike Nikolaja je bilo sa ciljem pridobijanja svih pravoslavlju (pogledati njegova misionarska pisma nepravoslavnima) a pesnički izleti su deo umetnosti i tako ih treba doživljavati. Veliki apologeta i borac protiv sekti otac Lazar Milin je bio pristalica evolucije, ali to nimalo ne umanjuje njegovo veliko delo. Njegove knjige su i dalje pravi biseri.

Izgleda da neznas da je citavu jednu knjigu posvetio borbi protiv evolucije. :)))

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Бранко Авдагић рече

Негде сам прочитао за ту његову изјаву. Погледај на Борби за веру, Срби на окуп и сл., питај уредништва.

А да, сећам се и ја сад. Рекао Пера из Доње Незнање да су тамо о томе причале жене у бријачници. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Бранко Авдагић рече

Негде сам прочитао за ту његову изјаву. Погледај на Борби за веру, Срби на окуп и сл., питај уредништва, Владимира Димитријевића

E pa bolje da si citirao Blic ili TV Pinnk. :))

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Бранко Авдагић рече

А Владимир Димитријевић је учен човек, прави ерудита, само је штета што га није давно блаженопочивши владика будимски рукоположио за свештеника!

Дух Свети је наишао на блаженопочившег владику! 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Бранко Авдагић рече

Нисам прочитао све. Апологетику један, историју религија и неколико брошура (о другом Христовом доласку, о суботи и недељи). Што прочитах, то дигитализирах и ставих на нет.

E pa vidis ima citava jedna knjiga protiv teorije evolucije. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Бранко Авдагић рече

Екипа коју сам навео добро пише, доста читају (пажљиво читају и записују коментаре) и нису шовинисти већ најбољи српски националисти. А Владимир Димитријевић је учен човек, прави ерудита, само је штета што га није давно блаженопочивши владика будимски рукоположио за свештеника!

Sreca vladicina! Inace mu se taj greh nebi oprostio ni na ovom ni na onom svetu. :)))

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...