Jump to content

Уморни од православља?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Vladan3 рече

Где си ово нашла? Илустрације ме много подсећају на нешто али не могу да се сетим.

cini mi se da je sa fejsbuk strane https://www.facebook.com/profile.php?id=434343600023669&ref=br_rs (С НАМИ БОГ)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 443
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 11/10/2017 at 15:11, Ana Bjelan рече

cini mi se da je sa fejsbuk strane https://www.facebook.com/profile.php?id=434343600023669&ref=br_rs (С НАМИ БОГ)

Хвала ти али мислио сам да си је нашла у некој књизи а они су вероватно из неке књиге скенирали слику. Али ја никако да се сетим где сам још видео овакве илустрације...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 31.8.2017. at 11:02, Џуманџи рече

А које је (кобајаги или легитимно (може и оба)) објашњење за оне који дволичаху  гледе обрезања (Гал 2:16)? Јесу, или нису били Господњи тада?

Јован Златоусти у беседи на речи ,, А када дође Петар у Антиохију супротставих му се у лице,, разрешава ову дилему.

Пошто је беседа подужа изнећу основне златоустове поставке

Петар је седео са јудејима у Антиохији који се већ беху одвикли од јудејских обичаја и том приликом су дошли јудеји од Јакова ( из Јерусалима) који се још увек држаху закона. Петар се нашао у незавидној позицији јер му је ваљало као апостолу и пастиру угодити обема странама. Да је наступио директно изазвао би саблазан и раздор те се користи икономијом.

Да Петар није био страшљив доказује то да док још у почетку проповеди када су јевреји дисали претњом и убиством као дивље звери није показивао страх него је са смелошћу проповедао и претрпео тамнице и прогоне, тим пре је после многих година био одважнији и није било разлога да се плаши јудеја хришћана којима беше и апостол.

Нити се опет ради о дрскости Павловој који на више места у писму исказује поштовање самом апостолу а себе назива најмањим. Чак и Павле је једном приликом када је боравио у Јерусалиму био приморан да јудаизује обријавши главу и поштујући закон.

Решење не треба тражити ни у томе да је Павле био послан незнабожцима а Петар обрезанима.

Златоусти то види као својеврсну ,,игру,, Петра и Павла која има за циљ да преобрати ученике. Павле нашавши погодан моменат укорава Петра с намером да исправи ученике (иако све беху Јудеји он му говори ,, зашто ти који живиш као незнабожац примораваш незнабошце да јудаизују,,), а Петар разумевши Павлову намеру прихвата укор и тако својим примером преобраћа и ученике из Јерусалима. Петар учинивши се слаб прихвата укор и измену и тако повлачи за собом и ученике иако бијаше слободан од свих. Овим примером као ауторитетом се користи Павле у посланици Галатима, јер ако првоврховни апостол прихвати опомену и измени се они неће имати изговора ако учине супротно.

То је укратко, иначе златоустова беседа узвишенијим стилом и много детаљније доказује ову ствар.

Подели на овим сајтовима

On 11/10/2017 at 16:59, Ana Bjelan рече

al moze i pogresno da se protumaci da je zivot mucenje

Па ако се добро сећам већина тих илустрација поставља ствари црно-бело ваљда да се што јаче нагласи нека порука. Е сад да је живот тежак (а сигурно би неко рекао и мучење) и узан пут то стоји али да нема радости или утехе у невољама то не стоји чак напротив. Али те илустрације не иду далеко у анализу него да се што јаче нагласи оно што аутор сматра најважнијим...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 24.8.2017. at 19:45, Лазар Нешић рече

Имамо и овде форумаша који су били црквени, па престали да буду. Зашто?

Знам да није баш пријатна тема, посебно за мисионарски сајт и људе који су тек дошли у Цркву, али ... ето, напросто се може сваком десити и свакоме прети тако нешто.

Ја могу да испричам пример једног младог бившег ђакона који је изашао из Цркве. Иначе врло побожан, моралан и интелигентан човек, широког општег образовања и наводно у један од троје најбољих богословских студената у генерацији (нисам му гледао у индекс, па не могу да потврдим).

Остао је верник, тврди да верује у Бога, али је постао огорчен противник Цркве. Толико лоше говори о пар епископа да то не смем ни да пренесем, генерално о вери и поштењу утицајног и водећег дела свештенства има јако лоше мишљење и тврди да маса свештеника живи и ради у страху од тога да ће остати без посла. Такође има и јако лоше мишљење о профилу просечног српског црквеног хришћанина. Ако је за утеху, о осталим хришћанским црквама (католици, протестанти итд.) нема ништа боље мишљење, али у СПЦ је не разочаран, него огорчен.

Е сад, да ли ово даје одговор на твоје питање, не знам... Он је једини човек кога знам да је био црквен, па престао да буде. Углавном 99% људи око мене су 0% црквени. ne_shvata

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Најгора ствар у свему је та што ми имамо погрешна очекивања или погрешан однос према Богу , па чим нешто не добијемо према нашим очекивањима или није како смо ми замислили или на нас навале проблеми, искушења итд...одмах престајемо бити верници  или постајемо огорчени верници. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Broken рече

ja sam trenutno u fazi da pauziram, ne od Hrista (rekao bih) nego od bilo kakvog truda koji se podrazumeva za čoveka koji je svesni hrišćanin

potpuno te razumem

• Свиђа ми се 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ana B. рече

rad na sebi

to se podrazumeva...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Broken рече

Sad, dal' je faza ili nije faza, Bog zna. :D

Ako nije faza onda je nula... :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...