Jump to content

Професор Здравко Пено: Против дарвинизма аргументима Светог Максима Исповедника (Апел на апел - наставак)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, JOCCCA рече

Ako se kaze da je neko gori od nekog ne znaci da je taj u odnosu na kog je neko gori los.

? Kojom logikom? Los -> gori -> najgori, tako ide gradacija.

...Sad se vec brinem za sebe :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Justin Waters рече

Covjek takodjer nema sustinu. 

Sto se tice sustine covjeka, on je nema u nepolatonistickom smislu. Covjekovu prirodu mozes definisati na vise nivoa. ... makroorganizam, celije, nukleotidni niz....subatomski nivo, pa gledati da se covjek sastoji od kvarkova koji su medjusobno povezani subatomskim silama i da zbog tih sila 99,999999% covjeka je obicna vakumska praznina pa ti sad dumaj sta je sustina. 

Ништа не спорим, управо си дефинисао суштину сваког живог бића, које у себи садржи и природу неорганске материје. То је дакле физички и физиолошки ниво суштине. Међутим, антички философи и Свети оци, познају и онај  која га издваја од примата, осталих сисара, једноћелијских организама, биљака и минерала. Не бих се сложио с тобом да су Платон, Аристотел и Свети оци незналице кад тако нешто тврде.

пре 5 часа, Justin Waters рече

Zamisli da je Maksim znao da covjek nije sastavljen od praha zemaljskog, vec od praha zvjezdanog, da je znao da je 99,999999% covjekovog volumena vakumsko nista...

Па имаш велике научнике XIX и XX века, не требају ти Свети Оци. Зар сматраш да када је Мендељејев открио периодни систем елемената, да је рекао: "А-ха! Нема Бога!" Било је управо обратно. Исто је било и са Ајнштајном и Хајзенбергом, или сматраш да си и за њих баја?

Уосталом, не знам ни за једног озбиљног научника који оспорава Божију улогу у стварању и развоју живота, осим Стивена Хокинга. Али, Бог му је подарио дуг живот, можда га на крају сконта. Паметан је он.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, JOCCCA рече

necu moci da prihvatim da je covek stvoren kao majmun 

Šta fali majmunima? Posebno te nešto nervira na njima? Možda to što "previše" liče na ljude? 

Nismo mi ljudi NASTALI OD majmuna nego imamo zajedničke pretke. (Mi i oni)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Iulianus рече

Да си рекао да су нам мајмуни рођаци па да ти чоек и поверује. А овако, чу, заједнчке претке?!

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Џуманџи рече

Lol, los pokusaj zamene teza. :D Niko ne govori o tome da bogoslovlje treba osloniti na naucna dostignuca, vec da ni bogoslovlje ne moze (ako smo posteni (u svakom smislu te reci, tj. na svakom planu)) da kritikuje ono sto ne poznaje i sto aktivno odbija da uopste ispita.

Знаш како, неки дужи период сам у цркви и нисам никада имао проблем са разумевањем отаца иако се уопште нисам бавио науком нити сам знао иједног верника или теолога који се бавио са научним питањима док нисам дошао на овај форум. Богословље не може и не треба да критикује науку нити је наука потребна за разумевање богословља. Овај Максимов текст је читан и разумеван вековима пре дарвина и еволуције и нико није имао проблем да га прихвати нити ће га неко са научним доказима укинути. Богословље говори о вечним истинама и стога се треба трудити да се што мање у њега уплићу нека научна истраживања. Мени црква дозвољава да верујем у стварање по библиском извештај без икаквих последица. Мада искрено да ти кажем да ме ова тема нешто велико не интересује, каква је мени корист да знам како је Бог створио свет видљиви и невидљиви, ја сам прах у времену и ваља ми се трудити да задобијем спасење а тамо ћемо ако Бог да да разматрамо ово питање где се зна сва истина и нема лажи и преваре.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Iulianus рече

Šta fali majmunima? Posebno te nešto nervira na njima? Možda to što "previše" liče na ljude? 

Мени и човечија рибица личи на људе. :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Iulianus рече

(hehehehe) :cheesy3:

More bit (ma, šta more, more!) da sam neđe u nekoj knjižari prevrt`o stranice Luče u rukama i jedino tu rečen`cu zapamtiJo. No, jas` kući vrn`o sa Vijencem! Očiju mi! Niđe Mikrokozma u biblioteci, đece mi! Evo, sad sam gled`o:)) 

Sumnjam takođe i na Nikolićeve kvante :(( Da se nijesu Vaseljene nekako izmiješale?! :0426_feel:

Будалама кад би вјеровали,
Поете су покољење лудо.
Нашу сферу да ноћ не полази,
Би л' овако лице неба сјало?
Без остријих зуба ледне зиме
Би л' топлоте благост познавали?
Без будалах тупога погледа
Би л' умови могли блистат св'јетли?
Свемогућство светом тајном шапти
Само души пламена поете.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Да си рекао да су нам мајмуни рођаци па да ти чоек и поверује. 

I onda bi mi on rekao da ne želi kod takvih "rođaka" da ide na slavu.. i, eto belaja. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Протомајстор рече

Ништа не спорим, управо си дефинисао суштину сваког живог бића, које у себи садржи и природу неорганске материје. То је дакле физички и физиолошки ниво суштине. Међутим, антички философи и Свети оци, познају и онај  која га издваја од примата, осталих сисара, једноћелијских организама, биљака и минерала. Не бих се сложио с тобом да су Платон, Аристотел и Свети оци незналице кад тако нешто тврде.

Ma, jasno je, sustina nekog bica je i metafizicko i filosofsko - logicko pitanje. Recimo, uzmes sto i stolicu, koji su od drveta gradjeni ,  od iste materije su. Imaju oba cetiri noge i ravnu povrsinu i istu geometrijsku figuru. I, postavis hranu na oba objekta. I, opet, se razlikuju po sustini. Jer je sto za jelo, a stolica za sedenje.

Ralikuju se, iako, imaju istu gradju i slican geometrijski oblik. Sad, po Justinu, ne bi ih razlikovali, jer imaju istu gradju. :) Ali, sama priroda stvari i iskustvo nam govore drugacije..

I, ipak ih, razlikujemo, jer su razliciti po sustini, iako im je projava slicna.

Ima tamo kod sv. Jovana Damaskina u Istocniku znanja kako se gleda na sustinu , licnost, rod, vrstu, ....koje definicije tih stvari , su oci koristili da oblikuju bogoslovlje o prirodi i sustini i licnosti u Bogu kao sv. Trojici, o sjedinjenju priroda u Hristosu i o samom coveku.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Поете су покољење лудо.
Само души пламена поете.

Ma di ptkrivaš te pesme :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

? Kojom logikom? Los -> gori -> najgori, tako ide gradacija.
...Sad se vec brinem za sebe [emoji3]

Losa ti logika.
Mnogo se tupi a sve je jednostavno ali ima dokonih pa ako kazes da je kasika metalna a oni kazu a sta je metal i nije im bitno da li je metalna vec da vrte nesto u krug

Послато са SM-G7102 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Поете су покољење лудо.
Само души пламена поете.

Blagodarim! :skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

Ne nerviraju me. Nek se oni druze sa evolucionistima a ja cu bez njih.

Подели на овим сајтовима

Imamo zajednicke pretke.

"Pravoslavna" odredba.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...