Jump to content

Творац и методолошки натурализам природних наука

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ali sam ti ja zato naveo slučaj Jovana Krstitelja koji je BIO NA KRŠTENJU I ČUO REČI OCA ali je i pored toga poslao svoje učenike da potvrdi sam Hristos da li je On zaista Sin Božji i prvosveštenik i spasitelj ili da čekaju drugog?

Pa šta?Možda je Jovan počeo da sumnja utmaničen da li je to zaista Mesija?Kakve to veze ima sa delom pisma koje svedoči da su u Hrista poverovali samo oni koji su ga voleli kao čoveka?Pa Rimski vojnik nakon smrti na Krstu kaže zaista ovaj beše Sin Božiji videvši znake nebeske ili ćeš možda da mi kažeš da ga je i on voleo kao čoveka?12:smeha:

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Naveo sam ti takođe da je Savle bio prizvan jer je doživeo UNUTRAŠNJU PROMENU jer je gonio pre toga Hrišćane, dakle gonio je ljude. (nije voleo čoveka) a samo javljanje nam o tome svedoči jer se Savle pita (Bog ga pita) zašto me progoniš? Dakle Savle se pita zašto uništavam ljudske živote zar samo zbog njihove vere u Boga? A šta ako je to istiniti Bog? I onda dolazi priziv Bog mu se javi kao potvrdu i pita ga Savle zašto me goniš?

Savle nije gonio Boga nego ljude, gonio je čoveka jer veruju u Hrista Isusa. Savle se pokajao doživeo unutrašnju promenu i Bog mu se javio prizivom.

Opet lupetaš unutrašnja promena dolazi tek nakon Božijeg ukazivanja i priziva al kao što rekoh ti pišeš ono što su umislio a ne ono što faktički stoji u tekstu.No dobro,već sam navikao na tvoj stajling ti opliš strelu pa onda na mestu gde ona pogodi nacrtaš centar mete i celu metu i onda zaključiš aha el vidiš kako sam ja dobar strelac,sve pogađam u centar.:))12:smeha:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 137
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Кратос рече

Pa šta?Možda je Jovan počeo da sumnja utmaničen da li je to zaista Mesija?Kakve to veze ima sa delom pisma koje svedoči da su u Hrista poverovali samo oni koji su ga voleli kao čoveka?Pa Rimski vojnik nakon smrti na Krstu kaže zaista ovaj beše Sin Božiji videvši znake nebeske ili ćeš možda da mi kažeš da ga je i on voleo kao čoveka?12:smeha:

Opet lupetaš unutrašnja promena dolazi tek nakon Božijeg ukazivanja i priziva al kao što rekoh ti pišeš ono što su umislio a ne ono što faktički stoji u tekstu.No dobro,već sam navikao na tvoj stajling ti opliš strelu pa onda na mestu gde ona pogodi nacrtaš centar mete i celu metu i onda zaključiš aha el vidiš kako sam ja dobar strelac,sve pogađam u centar.:))12:smeha:

Kako god hoćete ali vi u suštini govorite DA BOG KRIJE SVOJE POSTOJANJE.

A JA VAM GOVORIM, NE KRIJE I UPRAVO ZBOG TOGA GA NIJE MOGUĆE DOKAZATI NAUČNOM METODOM JER DA JE TO MOGUĆE MI BI REKLI ŠTO RANIJE NIJE BILO JASNIJEG DOKAZA NEGO JE MORAO DA ČEKA DA NAUKA TOLIKO UZNAPREDUJE DA BI ON DOKAZAO SVOJE POSTOJANJE.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ma nemoj... a kad kaže Sin , ako je ikako moguće da me zaobiđe ova čaša Oče ali nek ne bude moja volja neka bude volja Tvoja.

Zar to nije vera u Oca?

To je znanje o Očevoj volji unapred,znanje o stradanju na Krstu,Hristos govori kaže ja vam svedočim ono što sam video,znanje a ne vera u Oca.Vera je za ljude a ne za Sina Božijeg koji je i sam Bog poput svoga Oca.I ta želja da ga zaobiđe čaša stradanja je projava ljudske prirode u Hristu a u njoj ima i straha od smrti.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

NIJE MOGUĆE DOKAZATI NAUČNOM METODOM

Ja se što se toga tiče aposlutno slažem,Bog ne može biti predmet naučne opservacije niti da bude podvrgnut naučno-metodološkom procesu jer nauka se bavi prirodnim fenomenima a Bog je iznad prirode kao Njen Tvorac.Nauka eventualno može da raspravlja o ideji Boga sa aspekta psihološkog fenomena ili kao filosofski pojam i tu je njena epistemiološka granica.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa kontekst je glup ali nisam ja začetak konteksta nego ti.

Ti si rekao da uzrastamo u veri i da sada možda ne hodamo po vodi i vaskrsavamo ali kako uznapredujemo mi ćemo možda da dostignemo i taj nivo.

Ja da bi ti objasnio da je to glupo pitao sam te a ko je dostigao taj nivo u veri a da to nije bio samo Sin Božji?

I onda kratos nastavlja i tako, umesto da shvatite sopstvenu glupost vi se nastavljate.

Daj, VSB, malo vise koncetracije, nije u redu, da pricas o necemu sto nisam ni rekao ?

Receno je, da uzrastamo u veri , da mozemo verovati u hodanje po vodi i vaskrsenje koje je ucinio Hristos, ne da mi cinimo ta' dela. I, to sve u kontekstu price oko poznanja Boga kroz prirodu.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Кратос рече

Pa šta?Možda je Jovan počeo da sumnja utmaničen da li je to zaista Mesija?

Cak nije ni to.

Nego, po tumacenju sv. Teofilakta Ohridskog, to je Jovan ucnio radi njegovih ucenika, da se utvrde u veri u Hrista kao Mesije. Jovan je vec imao svedocanstvo u sebi o Njemu.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Кратос рече

To je znanje o Očevoj volji unapred,znanje o stradanju na Krstu,Hristos govori kaže ja vam svedočim ono što sam video,znanje a ne vera u Oca.Vera je za ljude a ne za Sina Božijeg koji je i sam Bog poput svoga Oca.I ta želja da ga zaobiđe čaša stradanja je projava ljudske prirode u Hristu a u njoj ima i straha od smrti.

Ti u suštini i nisi Hrišćanin.

Hrišćanstvo govori da nema vere niti ljubavi u Boga ako ne ljubiš čoveka. Bog sebe otkriva čovek nije taj koji može otkriti Boga.

Kad je stari adam zgrešio i pao, sa njim je palo i svo znanje u smslu ličnog iskustvenog odnosa Boga sa čovekom i čoveka sa Bogom.

Do Boga Oca se dolazi samo preko Sina koji postade čovek radi nas ljudi i radi našeg spasenja.

Da bi ti se Bog javio, prvo moraš da zavoliš sebe, jer si Božja tvorevina, čovek je ličnost i sebe može da zavoli samo ako prethodno zavoli drugog čoveka. Ne može ličnost voleti sebe ako ne voli nikoga drugoga, to nije čovek kojeg je Bog stvorio.

Da bi Božje stvorenje prvo povratilo ljubav u sebe, jer ogrešivši se o Boga i padom svojim izgubi i ljubav prema sebi, Bog pristupa delu spasenja i Sina svog Jedinorodnog poslao je u svet. Bog je postao čovek i Sin koji ima i svoju volju i želje kao čovek, pokorava se volji Božjoj, izražava veru samo u Oca i proslavlja svoj odnos. Odnos Oca sa Sinom i Sina sa Ocem u Duhu, postaje ideal Hrišćanske vere.

Svi koji dolaze do ISTINITOG BOGA ne mogu doći do Njega a da to nije kroz Hrista Isusa Bogočoveka. Ne možeš ljubiti Bogočoveka tako što ćeš ljubiti Njegovo Božansko a ne ljubiti Njegovo čovečanstvo.

Javljanje Kainu, i ostala javljanja ne daju za pravo istinskom Hrišćaninu, da kažemo da je Kain upoznao Boga, jer Kain pre svega nikada nije upoznao Sina. Jeste Kainu se javio naš Bog ali Kain nije prepoznavao istinskog Boga on je prepoznavao samo silu kojoj se ne može suprostavljati.

Tako Bog odlučuje sam kako i na koji način će se nekome javljati ali Hrišćanstvo se bazira na istinskom upoznavanju Sina Božjeg kao Bogočoveka a Pismo nas uči da niko nikada nije upoznao Isusa Hrista kao Sina Božjeg ako pre toga nije upoznao i ispovedio, zavoleo, odbranio i Njegovo Čoveštvo u Ličnosti Sina.

Pošto je Isus Hristos i potpuni Bog i potpuni čovek a bez Sina Božjeg nema istinskog poznanja Boga i ako uzimamo u obzir da se Sinovo Božanstvo otkriva tek kad zavoliš i Sinovo čoveštvo, onda je priča o kreacionizmu totalni promašaj a kratosa svrstava u ateistu prvoga ranga.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Cak nije ni to.

Nego, po tumacenju sv. Teofilakta Ohridskog, to je Jovan ucnio radi njegovih ucenika, da se utvrde u veri u Hrista kao Mesije. Jovan je vec imao svedocanstvo u sebi o Njemu.

Što bi bilo posve glupo.

Verovatno je svetitelj malo to drugačije rekao.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Cak nije ni to.

Pa pazi moguće ali mi Isusov odgovor kaže da je Jovanu potreban odgovor.I nakon što im kaže šta im kaže oni odlaze.Ne piše šta dalje ali je logično pretpostaviti da su Jovanu preneli ono što im je On i rekao da njemu kažu.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Кратос рече

Pa pazi moguće ali mi Isusov odgovor kaže da je Jovanu potreban odgovor.I nakon što im kaže šta im kaže oni odlaze.Ne piše šta dalje ali je logično pretpostaviti da su Jovanu preneli ono što im je On i rekao da njemu kažu.

Evo, kako rasudjuje sv. Teofilakt o ovom citatu :

"Jovan ovo nije pitao zato što sam nije znao ko je Hristos, jer kako je mogao da ne poznaje Onoga za koga je svedoĉio govoreći: "Gle, jagnje Bozje?". On je poslao svoje uĉenike, koji su zavideli Hristu, da bi se sami uverili i videvši ĉudesa poverovali da je Hristos veći od Jovana. Zato on toboze u neznanju pita: Jesi li Ti Onaj što će doći"; dakle Onaj koga ĉekamo da dodje u telu, kako kazu Pisma? Neki, medjutim, govore da reĉi "Onaj što će doći" oznaĉavaju silazak u ad i da Jovan, kao da ne zna odgovor, pita Gospoda: ,Jesi li ti Onaj koji će sići u ad, ili da ĉekamo drugog?" Ali, to je nerazumno, jer kako je moguće da Jovan, koji je bio veći od svih Proroka, nije unapred znao za raspeće Hristovo i Njegov silazak u ad, kada Ga je prethodno već nazvao "Jagnjetom", zato što će biti zaklan za nas? Jovan je dobro znao da će Gospod dušom sići u ad, da bi ĉak i tamo, kako kaţe Sv. Grigorije Bogoslov, spasao one koji bi poverovali u Njega da se ovaplotio u njihovo vreme. Dakle, Jovan ovo ne pita zato što ne zna odgovor, već da bi njegovi uĉenici saznali ko je Hristos preko NJegovih ĉudesa. Gledaj, dakle, kako Hristos odgovara na ovo pitanje "

Postoji razlika, svedocasntvo za Jovana je 'Jagnje', a, za njegove ucenike su cuda koja cini Hristos. Dakle, znao je Jovan dobro, ko je i sta Hristos. itd.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

"Jovan ovo nije litao zato što sam nije znao ko je Hristos, jer kako je mogao da ne poznaje Onoga za koga je svedoĉio govoreći: "Gle, jagnje Bozje?". On je poslao svoje uĉenike, koji su zavideli Hristu, da bi se sami uverili i videvši ĉudesa poverovali da je Hristos veći od Jovana. Zato on toboze u neznanju pita: Jesi li Ti Onaj što će doći"; dakle Onaj koga ĉekamo da dodje u telu, kako kazu Pisma? Neki, medjutim, govore da reĉi "Onaj što će doći" oznaĉavaju silazak u ad i da Jovan, kao da ne zna odgovor, pita Gospoda: ,Jesi li ti Onaj koji će sići u ad, ili da ĉekamo drugog?" Ali, to je nerazumno, jer kako je moguće da Jovan, koji je bio veći od svih Proroka, nije unapred znao za raspeće Hristovo i Njegov silazak u ad, kada Ga je prethodno već nazvao "Jagnjetom", zato što će biti zaklan za nas? Jovan je dobro znao da će Gospod dušom sići u ad, da bi ĉak i tamo, kako kaţe Sv. Grigorije Bogoslov, spasao one koji bi poverovali u Njega da se ovaplotio u njihovo vreme. Dakle, Jovan ovo ne pita zato što ne zna odgovor, već da bi njegovi uĉenici saznali ko je Hristos preko NJegovih ĉudesa. Gledaj, dakle, kako Hristos odgovara na ovo pitanje "

Postoji razlika, svedocasntvo za Jovana je 'Jagnje', a, za njegove ucenike su cuda koja cini Hristos. Dakle, znao je Jovan dobro, ko je i sta Hristos. itd.

Nije lepo da sada uvodimo ovo u raspravu, pogotovo ako se zna da ako je neko svetitelj Hristov ne mora da znači i da je vrstan i nepogrešiv teolog.

Čitao sam ja i drugačije odgovore ali ovo zaista sada nije tema o kojoj bi trebalo da vodimo dijalog.

Ne visi meni o koncu niti mi samo taj argument drži postavku niti je opšte nešto i bitan kao argument da bi sada o tome raspravljali.

Moja se postavka bazira na ličnom odnosu Boga sa čovekom i na tome da Bog unapred nikome nije predstavio Sina Božjeg pre nego što taj neko prvo nije prepoznao Jagnje.

A Jagnje je teško ne voleti.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nije lepo da sada uvodimo ovo u raspravu, pogotovo ako se zna da ako je neko svetitelj Hristov ne mora da znači i da je vrstan i nepogrešiv teolog.

Čitao sam ja i drugačije odgovore ali ovo zaista sada nije tema o kojoj bi trebalo da vodimo dijalog.

Slazem se. Nisam ni postavio tekst, da bi nesto kontrirao tebi u tvojoj raspravi.

Nego, cisto, da vidimo kakvo je tumacenje ovog stiha, da naucimo nesto . itd.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

"Jovan ovo nije litao zato što sam nije znao ko je Hristos, jer kako je mogao da ne poznaje Onoga za koga je svedoĉio govoreći: "Gle, jagnje Bozje?". On je poslao svoje uĉenike, koji su zavideli Hristu, da bi se sami uverili i videvši ĉudesa poverovali da je Hristos veći od Jovana. Zato on toboze u neznanju pita: Jesi li Ti Onaj što će doći"; dakle Onaj koga ĉekamo da dodje u telu, kako kazu Pisma? Neki, medjutim, govore da reĉi "Onaj što će doći" oznaĉavaju silazak u ad i da Jovan, kao da ne zna odgovor, pita Gospoda: ,Jesi li ti Onaj koji će sići u ad, ili da ĉekamo drugog?" Ali, to je nerazumno, jer kako je moguće da Jovan, koji je bio veći od svih Proroka, nije unapred znao za raspeće Hristovo i Njegov silazak u ad, kada Ga je prethodno već nazvao "Jagnjetom", zato što će biti zaklan za nas? Jovan je dobro znao da će Gospod dušom sići u ad, da bi ĉak i tamo, kako kaţe Sv. Grigorije Bogoslov, spasao one koji bi poverovali u Njega da se ovaplotio u njihovo vreme. Dakle, Jovan ovo ne pita zato što ne zna odgovor, već da bi njegovi uĉenici saznali ko je Hristos preko NJegovih ĉudesa. Gledaj, dakle, kako Hristos odgovara na ovo pitanje "

Nije mi logično to,da je njima bilo potrebno još neko dodatno čudo da bi se uverili da je to zaista Onaj prorečeni Mesija jer pre toga se kaže:

I videvši je Gospod sažali Mu se za njom, i reče joj: Ne plači. 14 I pristupivši prihvati za sanduk; a nosioci stadoše, i reče: Momče! Tebi govorim, ustani. 15 I sede mrtvac i stade govoriti; i dade ga materi njegovoj.

16 A strah obuze sve, i hvaljahu Boga govoreći: Veliki prorok iziđe među nama, i Bog pohodi narod svoj. 17 I otide glas ovaj o Njemu po svoj Judeji i po svoj okolini.

18 I javiše Jovanu učenici njegovi za sve ovo. 19 I dozvavši Jovan dva od učenika svojih posla ih k Isusu govoreći: Jesi li ti Onaj što će doći, ili drugog da čekamo?

Dakle oni su videli da Isus vaskrsava mrtve i to javljaju utamničenom Jovanu došavši kod Hrista nisu ništa novo mogli da vide što bi ih dodatno uverilo u Isusa kao Hrista čekanog.

I opet kažem Isus kaže Idite i recite Jovanu koji je ipak utamaničen i zbog toga mi je logičnije da se u njega na neki način uvukla sumnja s obzirom na situaciju u kojoj je bio.

Mož da bidne al ne mora da znači.

El postoji još neko tumačenje tih stihova osim ovog što si naveo?

Подели на овим сајтовима

Ajde da naučnici dokažu da je Bog stvorio svet.

A kako ćeš sada dokazati Isusa Hrista?

Koliko religija i kojoj religiji bi se većina ljudi približila.

Da li bi nastala neka druga religija?

Gde bi vodilo takvo saznanje?

I opet znači sa pozicije Hrišćana ništa ne bi dobili osim još većeg propadanja čovečanstva.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Кратос рече

El postoji još neko tumačenje tih stihova osim ovog što si naveo?

Evo, imas ovde jos dosta tumacenja ( neverovatno dobar sajt , sa tumacenjima po stihovima :ok: ) :

http://bible.optina.ru/new:mf:11:03

I, koliko vidim na brzinu, u duhu su tumacenja od sv. Teofilakta, koji je bio dobar paznavalac otacke egzegeze sv. Pisma, narocito od sv. Jovana Zlatoustog. Ne razumem najbolje ruski jezik, ali, ovaj citat od Zlatoustog, cini mi se , govori dobro o ovom pitanju :

"Отсюда видно, что Иоанн посылал не по сомнению, и спрашивал не по неведению. Никто также не может сказать и того, чтобы он, хотя верно знал Иисуса, будучи в темнице, стал боязливее. "

Dakle, ispada de je Jovan znao,  ko je Hristos. Nego, je cinio , kako da kazem, snishodjenje prema ucenicima. itd.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...