Jump to content

Бездетне породице - иако пар ЖЕЛИ децу

Оцени ову тему

Препоручена порука

мислим да је то стварно велики проблем...или се пар још више зближи у заједничким настојањима за добијање деце или се разводе...

тешко је ту рећи било шта...веома комплексна ситуација....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Neplodnost i brak: Kako sačuvati zdrav razum

Suočavanje sa problemom neplodnosti u braku može predstavljati veliko iskušenje kako za partnere  pojedinačno tako i za opstajanje harmoničnog života udvoje. Brak sam po sebi nosi mnoštvo izazova koji se najlakše prebrođavaju međusobnim poverenjem i saradnjom. Proširenje porodice često jača osnove braka i prebacuje njegovo težište sa samih supružnika na dete ili decu. Kada želja za potomstvom naiđe na zdravstvene prepreke, bilo kod jednog ili oboje bračnih partnera, frustracija koju takva situacija sobom nosi postaje veliko breme za bračne odnose.

Ko nosi breme

Većina istraživanja i naučnih radova na ovu temu utvrdila je da veći deo psiho-socijalnog stresa usled neplodnosti podnose žene. Studije pokazuju da stres kao posledica utvrđenog steriliteta ima jače negativno ispoljavanje na ženski osećaj samopouzdanja i seksualnosti. Ipak, nije retka ni pojava impotencije kod muškaraca kod kojih je identifikovan drastično loš rezultat spemograma. Naravno, distribucija stresa kod parova koji imaju problema sa neplodnošću zavisi i od toga kod koga je problem prvenstveno uočen – da li kod muškarca, žene ili oboje.

Problemi sa kojima se parovi suočavaju podrazumevaju probleme u komunikaciji, razilaženje mišljenja u pogledu medicinskog tretmana, nedostatak empatije i učestale svađe oko svakodnevnih pitanja uređenja zajedničkog života.

U tradicionalnim društvima u koje spada i naše, društvene i porodične uloge muškarca i žene su donekle predefinisane i očekivane. Žene se obično doživljavaju (kako od strane društva tako i od sebe samih) kao emocionalni stub braka, kao neko ko vodi brigu o funkcionisanju domaćinstva i preuzima odgovornost za stvari od zajedničke važnosti. Muškarci, s druge strane, imaju dužnost da porodici obezbede neophodna sredstva i sigurnost.

Kada se pojavi problem koji ima odraza na samo jezgro porodičnog identiteta, poput nemogućnosti začeća i ostvarivanja potomstva, žene uglavnom preuzimaju na sebe veći deo emocionalnih posledica. Time one često sebe dovode u situciju da u jednom momentu  ne mogu  da izađu na kraj sa svim onim što proživljavaju. Muškarci se obično u suočavanju sa velikim emocionalnim nabojem povlače u sebe i svoju pažnju dodatno skreću na posao ili druge obaveze, bežeći od problema koji svakim danom sve više narasta.

Šta može da pomogne?

• Iskrenost

Svesni smo da ovo zvuči kao kliše, ali zaista nema boljeg sredstva za građenje zdravih međuljudskih odnosa od iskrenosti. Podelite sa partnerom svoja osećanja – sve sumnje, strahove ili nesigurnosti koje osećate u pogledu situacije u kojoj ste se zajedno našli. Moguće je da u početku neće ići glatko, možda čak isprva naiđete na otpor kod druge osobe jer ovakav pristup implicitno nameće potrebu da i ona/on bude isto tako iskren/a. No, nemojte odustajati, budite taktični i istrajavajte. Stvari će se tokom vremena sigurno pomeriti sa mrtve tačke. Brak je zajednica i kao takav mora funkcionisati i u različitim iskušenjima.

• Bliskost

Uprkos teškoćama i tenzijama kojima ste izloženi, ne zaboravite da gajite međusobnu bliskost, kako emotivnu tako i fizičku. Tim je uvek snažniji od pojedinca, a vas dvoje upravo činite tim koji treba neprestano jačati i utvrđivati. Iako možda niste baš  raspoloženi za to, dogovarajte zajedničke izlaske i hobije, poklanjajte jedno drugom male znakove pažnje i ne zaboravite na telesne dodire – zagrljaji, poljupci i intima biće najjače vezivno tkivo vaše zajednice. Tokom vremena, ovi mali rituali zajedništva rezuliraće jačanjem ljubavi i poverenja.

• Bračno savetovanje

Nekada nije moguće samostalno izaći na kraj sa teškoćama. Potreban je savet i uvid nekoga sa strane, nekoga ko može da nam „otvori oči“ za stvari za koje smo u datim trenucima jednostavno „slepi“. Ukoliko zid nerazumevanja, ćutnje i tenzija naraste toliko da preko njega više ne vidite jedno drugo, ne oklevajte da potražite pomoć.  U nekim slučajevima, savet bliskih prijatelja biće dovoljan, međutim ne zazirite ni od traženja pomoći stručnog lica, ako za time postoji potreba.

https://neplodnost.wordpress.com/2016/12/15/neplodnost-i-brak-kako-sacuvati-zdrav-razum/

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Стварно тешка тема, а камоли животна ситуација. Верујем, да иако би неко писао овде, треба пуно снаге. Изнети своја осећања, начин на који се носи са ситуацијом...јако пуно снаге треба.

Можда не би било лоше, да неко ко је дуго година био без деце пише, да би , можда, утеху пружио, или боље сагледавање ствари, ономе ко се није остварио у улози родитеља.

Подели на овим сајтовима

Бездетне породице - иако пар ЖЕЛИ децу

Да двоје постану једно, смисао је брака, а деца су Божији благосолов. Парафразирам речи једног паметног владике.

Bитно је да двоје постану једно и да једно друго не обесмисле и не упропасте. Многи парови усвоје децу, многи не усвоје и опет функционишу добро. За разлику од друге Сањине теме, смислена разлика је огромна... од, не желети до желети . 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Познајем брачни пар који опстао, говорим о црквеним људима. Не знам зашто нису могли и ко је "кривац".

Док, њена сестра има петоро деце.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Драгана Милошевић рече

Познајем брачни пар који опстао, говорим о црквеним људима. Не знам зашто нису могли и ко је "кривац".

Док, њена сестра има петоро деце.

Jednostavno nije bila Božija volja. 

Kad nam je veza postala ozbiljna i kad smo već počeli da planiramo venčanje, pitam ja njega je l bi bio sa mnom da ne mogu da imam decu, i on kaže da bi. Jako bi me razočarao da je rekao da ne bi. Ne znam da li bih bila sa čovekom koji bi me odbacio ako ne mogu da imam decu. 

Kad smo gubili decu, ja onako u bedaku pitam ga je l ok da mi to batalimo jer nisam sigurna da li sam psihički više sposobna za to. I bilo je ok.

Sad više nisam u bedaku, pa šta Bog da, bitno da sad znamo razlog zašto nisam mogla da iznesem trudnoću i nije ništa ozbiljno. 'Bem ti samo zdravstveni sistem gde sam morala dvoje dece da izgubim da bi mi uradili detaljnije analize, koje sam naravno privatno radila. Inače, analize se ne rade do trećeg pobačaja. Zamisli kretene.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, JESSY рече

мислим да је то стварно велики проблем...или се пар још више зближи у заједничким настојањима за добијање деце или се разводе...

тешко је ту рећи било шта...веома комплексна ситуација....

E,upravo to sam mislila kada sam na paralelnoj temi napisala da su bezdetni brakovi mahom osuđeni na propast,a da to društvo i zajednica podržava,šta više-žigoše. Kao da nije Bog taj koji ima zadnju reč i kao da to nije Božji promisao,ali ljudi kao ljudi,misle da su pametniji od Boga pa traže instant rešenja,kao da je brak igračka,odnosno,jedno od supružnika.

Jedini razlog zbog kojih se brakovi raspadaju su sebičluk i egoizam,sve ostalo su samo izgovori. / Starac Pajsije

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Natasa. рече

Sad više nisam u bedaku, pa šta Bog da,

Kad se najmanje nadaš, ono bude, prosto tako je u većinu slučajeva. Ne vredi da si u bedaku, jer onda samoj sebi nanosiš štetu a to se prenosi i na voljenu osobu. Samo opušteno bez stresova, imaš čoveka koji te voli, koga voliš i to je najvažnije, a šta će biti dalje to samo Bog jedini zna. Do tebe je da se čuvaš, da odradiš te kontrole i ostalo prepustiš Bogu. :)

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Колико парово је након усвајања добило своје дете. Заиста, чудни су путеви. Нема правила.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Драгана Милошевић рече

Колико парово је након усвајања добило своје дете. Заиста, чудни су путеви. Нема правила.

Ja znam jedan par koji se žestoko namučio sa veštačkom oplodnjom, dobili dete, i vrlo brzo zatrudni prirodno. Dvoje dece hvala Bogu imaju.

Подели на овим сајтовима

Осам година смо у браку,немамо децу. Наше је да се боримо и да се молимо. А, Бог како нам да. 

Једна мала сугестија: само немојте да бездетним паровима сугеришете императивом "усвој дете!", без обзира што јако желе децу.Не можемо ми знати ко је и колико зашта спреман.  Сви ми( без деце) имамо и  то на уму, али када,како,шта где,то је на паровима да одлучи.

Мог мужа волим највише на свету и и никада га не бих оставила само зато што немамо децу. Деца су благослов Божији,као што већ неко написа.

Ето, укратко,за сада.Немам више времена,прође пауза. :sunce:

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Sasa Vojvoda рече

Да да Бог да имате најмање четверо, двије кћери-принцезе, и два сина-двије бритке сабље :)

:dobro:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...