Desiderius Erasmus Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 Najpre da kažem da ja ne verujem (barem ne u doslovna). Međutim, u tom neverovanju me je "poljuljala" činjenica da je priličan broj Otaca izgleda verovao. Na primer, Jovan Zlatousti: „Tada su nam potrebne mnoge molitve, mnogi pomagači, mnoštvo dobrih dela, veliko zastupništvo anđela dok prolazimo kroz vazdušno prostranstvo. Ako nam je na putu za stranu zemlju ili grad potreban putovođa, koliko su nam potrebniji putovođe i pomagači da nas provedu pored nevidljivih vlasti i sila koje gospodare u vazduhu, a koje se još nazivaju i goniteljima, mitarima, poreznicima“ (Beseda o trpljenju i blagodarenju i o tome da ne treba neutešno plakati za upokojenima, a koja se čita u Pravoslavnoj Crkvi u sedmu subotu po Pashi i pri sahrani upokojenog). Makarije Veliki: „Kada čuješ da se pod nebesima nalaze reke zmajeva, čeljust lavova, sile tame i sažižući oganj koji u svaki deo tela prodire, zar ne znaš da će oni, ako ne primiš zalog Duha Svetog, uzeti dušu tvoju pri izlasku iz tela i sprečiti tvoj uzlazak na Nebesa“ (Beseda 16, gl. 13). Jefrem Sirin: „Kada zastrašujuće čete dođu, kada božanski otmičari narede duši da napusti telo, kada nas oni na silu odvedu, a zatim nas privedu neizbežnom sudilištu, onda bedni čovek, ugledavši ih… počne sav da drhti i cepti kao od zemljotresa… Božanski otmičari, uzevši dušu, ushode kroz vazduh, gde se nalaze starešine i knezovi – vladari sveta, koji pripadaju protivničkim silama. Oni su naši tužitelji, strašni carinici, zapisničari, poreznici… Oni nas susreću, opisuju i nabrajaju grehe i dugove svakog čoveka – grehe mladosti i starosti, voljne i nevoljne, učinjene delom, rečju i pomišlju. Veliki je tamo strah, veliko drhtanje bedne duše, neopisiva nevolja koju ona tada trpi od bezbrojnog mnoštva neprijatelja što je opkoliše, koji je kleveću kako bi je sprečili da uziđe na Nebesa i naseli se u svetlosti živih, da uđe u zemlju života. No sveti Anđeli, uzevši dušu, odvode je sa sobom (Sveti Jefrem Sirijac, t. III, str. 383-385). Grigorije Dvojeslov: „Trebalo bi duboko razmišljati o tome kako će strašan za nas biti čas smrti, kakav zaborav pređanje sreće, kakav strah i kakva bojazan od Sudije. Tada će zli dusi istraživati kakva su sve dela u duši pokojnika; tada će izneti pred nju grehe na koje su je oni – demoni – naveli, kako bi svoju saučesnicu odvukli u mučilište. Ali zašto mi pričamo samo o grešnoj duši, kada oni dolaze i umirućim izabranima, tražeći i u takvima ono što je njihovo (demonsko) ako su (kod ovih) imali kakvog uspeha. Među ljudima je bio samo jedan Koji je bez bojazni, pre svog stradanja, rekao: „Neću više mnogo govoriti s vama, jer dolazi knez ovoga sveta, i u meni nema ništa“ (Jn. 14, 30) (Besede na Jevanđelje, 39, na Luku 19, 42-47; ep. Ignjatije III knj. str. 278). Kiril Aleksandrijski: „Kakav strah i trepet čeka tebe, o dušo, u dan smrti! Videćeš užasne, divlje, okrutne, nemilosrdne i bestidne demone gde kao crni Etiopljani stoje pred tobom. I sam njihov izgled gori je od svakog mučenja. Gledajući ih, duša se smete, uznemiri i uzbudi i gleda kako da što pre utekne od demona i pribegne Anđelima Božijim; ushodeći sa ovima kroz vazduh, duša nailazi na mitarstva koja nadziru prolaz od zemlje ka Nebu, zadržavajući dušu i sprečavajući njeno dalje uzlaženje. Na svakom mitarstvu se ispituje određeni greh; za svaki greh, za svaku strast postoje određeni carinici i istražitelji“ (Besedi o ishodu duše). Isaija Zatvornik: „Svakoga dana da imaju pred očima smrt i da vode brigu o tome kakav će biti njihov odlazak iz tela, i kako će proći pored sila tame koje će ih presresti u vazduhu“ (Beseda 5, 22). Bogosluženja Crkve: „U čas končine moje iz ruku demona izbavi me, Djevo, i od suda i prepirke, od strašnog ispitivanja i gorkih mitarstava kneza besovog (demonskog), izbavi me Bogomati, i večne osude“ (glas 4., petak, tropar 8., kanon na jutrenju); „Kada se duša moja od tela bude rastavljala, tada me zastupi Vladičice, i bestelesnih neprijatelja namisli razori, i njihove čeljusti slomi, da bih nesmetano prošao pored knezova tame koji obitavaju u vazduhu“ (glas 2, jutrenje subote, stihire na stihovne). Šta vi mislite? АлександраВ, AnaLaz, ines and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
djordje.pesic Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 Ja verujem. Nema razloga da sumnjam u to. A i cuo sam da je neko negde rekao: Ako verujem da postojoje mistarstva, i nisam u pravu, ne kosta men ista. A ako verujem da ne postoje, a postoje, onda sam u problemu Рапсоди, Давор73, AnaLaz and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јул 5, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 2 минута, djordje.pesic рече cuo sam da je neko negde rekao: Ako verujem da postojoje mistarstva, i nisam u pravu, ne kosta men ista. A ako verujem da ne postoje, a postoje, onda sam u problemu Nešto slično čuvenoj Paskalovoj opkladi. Bokisd, елТорнеро and Рапсоди је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 Neki od tih citata nisu autenticni tj ne pripadaju potpisanom ocu a o ovj temi moze dosta procitati ovde: Inace ne verujem u njih i imam more razloga za to i smatram ih vrlo stetnim. RYLAH, JESSY, Phoebe and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јул 5, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 3 минута, Trifke рече Neki od tih citata nisu autenticni tj ne pripadaju potpisanom ocu a o ovj temi moze dosta procitati ovde: Je l' možeš da pojasniš, na koje citate konkretno misliš? Цитат Inace ne verujem u njih i imam more razloga za to i smatram ih vrlo stetnim. Je l' možeš da navedeš neke od tih razloga? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 6 минута, djordje.pesic рече Ja verujem. Nema razloga da sumnjam u to. A i cuo sam da je neko negde rekao: Ako verujem da postojoje mistarstva, i nisam u pravu, ne kosta men ista. A ako verujem da ne postoje, a postoje, onda sam u problemu Ја не верујем. Некако ми је та прича много далеко од Новог Завета. Чему митарства? Да ли страх од митарстава треба да од мене направи бољег човека? Могу да се плашим само тога да се не удаљим од Бога, и да ме Бог не препозна као свог сина. Тако да и ако постоје, нисам у проблему, јер чекам Христа, а све осим Христа су трице, ситнице, пролазне потешкоће. Zero, Danijela, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 не верујем ... Phoebe, Trifke, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Јул 5, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 7 минута, Ђорђе Р рече Ја не верујем. Некако ми је та прича много далеко од Новог Завета. Чему митарства? Да ли страх од митарстава треба да од мене направи бољег човека? Могу да се плашим само тога да се не удаљим од Бога, и да ме Бог не препозна као свог сина. Тако да и ако постоје, нисам у проблему, јер чекам Христа, а све осим Христа су трице, ситнице, пролазне потешкоће. Da, i ja sam sličnog mišljenja, ali šta ćemo sa ovim gore što su Oci rekli? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече šta ćemo sa ovim gore što su Oci rekli? многи светитељи имају другачије ставове по неким питањима...отуд и та велика разноврсност у православљу...свако од њих је имао свој лични опит, доживљај, искуство... Desiderius Erasmus, Trifke, Дијете Божије and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 Pa, logicno - posledicno sledi da postoje mitarstva. Jer, se kaze, da postoje negativna .... 'poglavarstva i vlasti u podnebesju' .... i, svaka dusa mora da se suoci sa njima. Sad, samo je fora kako se trebaju i mogu teoloski i prakticno, pravilno opisati ova mitarstva. Ali, u svakom slucaju sigurno postoje odredjena stepenovanja i nivoi itd. Desiderius Erasmus and Давор73 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Princess Bella Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 44 минута, Desiderius Erasmus рече Šta vi mislite? Mislim da postoje u nekom obliku. Desiderius Erasmus, Bokisd, Рапсоди and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 3 минута, Desiderius Erasmus рече Da, i ja sam sličnog mišljenja, ali šta ćemo sa ovim gore što su Oci rekli? Педагогија. Оци су причали конкретним људима, који су имали некакву културу, образовање, базу. И они су се морали обраћати тим људима језиком који ће они разумети. Користили су њихова стара веровања, и оно што су могли искористи, кроз причу, слику, они су користили да би те људе привели ка Богу, ка Христу. Треба од отаца узети оно што је вечно, универзално, а оно што је дух времена, разумевати као дух времена. Ко хоће да верује у митарства, нека верује, ал не дам, не може, није поштено, да их ставља у Симбол вере, у нешто што је обавезно за све. Desiderius Erasmus, Драгана Милошевић, Срђан Шијакињић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 6 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 1 минут, Ђорђе Р рече Педагогија. Оци су причали конкретним људима, који су имали некакву културу, образовање, базу. И они су се морали обраћати тим људима језиком који ће они разумети. Користили су њихова стара веровања, и оно што су могли искористи, кроз причу, слику, они су користили да би те људе привели ка Богу, ка Христу. Треба од отаца узети оно што је вечно, универзално, а оно што је дух времена, разумевати као дух времена. Ко хоће да верује у митарства, нека верује, ал не дам, не може, није поштено, да их ставља у Симбол вере, у нешто што је обавезно за све. Tesko da je pedagogija. Ispalo bi da su plasili ljude nekom opsenom i iluzijom, sto nikako ne odgovara njihovoj nameri i samom smislu njihovih beseda.....i, uopste ne odgovara nekom hriscanskom istinoljublju. Августин and Dr Venko је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 27 минута, Desiderius Erasmus рече Je l' možeš da pojasniš, na koje citate konkretno misliš? Je l' možeš da navedeš neke od tih razloga? Pa Sv Jovana Zlatoustog npr. Ima dosta dela potpisanih njegovim imenom a da nisu njegova a ovaj citat mislim da bas tom korpusu pripada. Ima ovde strucnijih ljudi pa ce ti reci. Ja nemam literaturu da bih ti to sada potvrdio. Pa prvo nemaju sta djavoli meni da sude. Moze da mi sudi samo Bog i niko drugi. Ne otkupljujem se nikakavim dobrim delima jer onda mozemo kao i muslimani bes krsta. Otkupljeni smo Hristom i spasavamo se Hristom. Razbojnik na krstu je najbolji primer da ne idem dalje. Sam sistem me podseca na ono Tacelovo: novcic u kasu dusa na nebo. I td. Ђорђе Р, ИгорМ, Desiderius Erasmus and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 5, 2017 Пријави Подели Написано Јул 5, 2017 пре 9 минута, Ђорђе Р рече Педагогија. "Учење о митарствима никада у православним изворима није дефинисано као "догмат"; оно више припада традицији православне побожности." Trifke, ИгорМ, Desiderius Erasmus and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука