Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

Како је отац постао власник куће? Јел наследио или је правио?

Ма правили људи кућу, купили плац, све регуларно, али он се јадничак уплашио мислећи да овај то заиста може оспорити и сад не зна шта да ради.

Значи, најбоље да поклони кућу сину и то је то.  

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Ма правили људи кућу, купили плац, све регуларно, али он се јадничак уплашио мислећи да овај то заиста може оспорити и сад не зна шта да ради.

Значи, најбоље да поклони кућу сину и то је то.  

АКо је отац направио кућу, на свом плацу, и ујак није у томе учествовао на било који начин, а нема других наследника, онда опуштено може да поклони кућу свом сину, и то може да уради и у форми уговора о располагању имовином за живота, с тим што ће за себе да уговори право доживотног плодоуживања на кући, то јест, право доживотног становања, и да се син упише као власник након његове смрти, чисто да би себе заштитио од било које евентуалности која би могла да се догоди.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ако би само поближе објаснила које су последице ако ниси обухваћена ценусом, последице по радно место или права из радног односа?

Мислим да ми је угрожено радно место.

Подели на овим сајтовима

@@звончица,

Звончице, радни однос не може престати без писменог решења директора. По пријему овог решења, постоји могућност улагања приговора школској управи, а касније, уколико управа не промени одлуку, постоји и могућност покретања тужбе. 

Садржај приговора зависи од конкретних околности сваког појединачног случаја.

Сем приговора, запослени на неодређено време, имају право да се нађу на листи за преузимање, са које се запошљава када се ослободи одговарајуће радно место.

Иначе, на сва решења и акте управе, донесена у управном постпупку, па и на састављање листе за преузимање, може се изјавити приговор.

Ако имаш/ те нека детаљнија питања, изволи(те), ту смо. :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Зашто се у Србији не прихвата пасош као валидни идентификациони докумет, неко се захтева лична карта?

По мом мишљењу једини прави разлог је што код нас све функционише тако да се много не размишља о томе, по систему "што би се мењало ако је неко некад рекао да треба овако" и што све боли уво за то колико је нешто ненормално и да ли отежава људима беспотребно. А повод су нашли вероватно у томе што у законима пише да је пасош "путна исправа"  а лк исправа која служи за утврђивање идентитета. Е сад што оба документа издаје исти орган, што садрже исте податке и исти степен заштите, то ником ништа. Можда би једини оправдани разлог био што не постоји обавеза (ако се не варам) да се адреса пребивалишта промени у пасошу, када се промени у животу, мада постоји одредба да се издаје нови пасош у случају "ako je došlo do promene ličnih podataka imaoca putne isprave upisanih u putnu ispravu" али не знам да ли се то односи и на пребивалиште.

Мени су у банци, када сам хтео да дигнем стипендију а нисам имао лк, већ само пасош, рекли да не може јер је систем пословања банке заснован на лк само.

Ово је моје мишљење, Риле ће моћи да да релевантнији одговор, јер он има бољи увид какво је стање у пракси...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Прво хвала за тему!

Волео би да не именујем никог па ћу поставити питање без личних података, сем увида у радни стаж.

Човек се разболео кад је имао 28 година и 1годину и 2месеца стажа.Од тада је често у болници, ипак је некако успео да одради још 3године и 4месеца, Што му укупно даје 4године и 6 месеци на 40 година живота.

Комисија је утврдила потпуни губитак радне способности, 100% по једном основу, нема професионалне болести, нема повреду на раду.

ПИО је утврдио и донео следеће решење, инвалидност постоји али нема довољно радног стажа, што човека оставља без пензије а резултат је инвалид који је спречен не својом вољом, да дотрчи као и сви други и уђе у право за пензију, Слали су га у социјално али су тамо чудом чудили,што би вама држава дала паре? (социјална помоћ) Човек је ожењен има децу, коју тек треба да одшколује,јер су у вртићу и колико видимо уместо, да му то буде олакшавајућа околност, социјално је сав терет пребацио на мајку која има 22000 динара плату. Кажу жена је дужна по закону да те издржава. Чудим!

Инвалидност је наступила после рођења деце.

Шта тај брат треба да ради? Да ли је могуће да закон не познаје термин, спречен је инвалидношћу не својом вољом да заради још 6 месеци, до инвалидске пензије. Дакле спречен а не није хтео да ради.?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Зашто се у Србији не прихвата пасош као валидни идентификациони докумет, неко се захтева лична карта?

У пасошу нема ЈМБГ и број личне карте, према којима се скоро свуда водиш.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Шта тај брат треба да ради?

Може да уплаћује себи шест месеци доприносе, па да се онда пријави за пензију по том основу, ако има само још шест месеци.

Али нек се распита по социјалном, вероватно да имају неке програме за такве случајеве, најбоље је са њима да види. Често се такви случајеви решавају неким њиховим интерним правилницима.

Подели на овим сајтовима

Може да уплаћује себи шест месеци доприносе, па да се онда пријави за пензију по том основу, ако има само још шест месеци.

Али нек се распита по социјалном, вероватно да имају неке програме за такве случајеве, најбоље је са њима да види. Често се такви случајеви решавају неким њиховим интерним правилницима.

Uplatio je 2 meseca po članu 15, međutim posle toga je stiglo rešenje gde jasno stoji da nema prava sam sebi da uplati radni staž.

U socijalnom su bili divni i pitali ga na svu tu njegovu muku: A što bi vama država davala novac? (bio ja lično tamo).

Postoji tračak nade, da su pogrešno tumačili član 15...

Svi peru ruke, hteo je da povrati radnu sposobnost i sam da ili uplati ili otvori str i tako napapirči 6 meseci ali mu to lekarska komisija nije odobrila.

Prosto neverovatno da zakon određuje kad smeš da se razboliš a kad ne smeš. On da je ok i dalje bi radio, stopiran je ne svojom voljom a sada se postavlja i pitanje zašto mu je onda skidano obavezno osiguranje, hoće država da mu vrati pare,pošto su iz soocijalnog jasno rekli da je to stvar porodice a ne države.

Baš interesantan primer., jedino njemu i njegovoj deci nije zanimljiv.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ради се о наслеђеној кући од 2001. год. (од пок. деде) коју смо продали крајем августа 2006. Наследници смо били сестра и ја (50%,50%). Кућа се налази у једној мањој општини у Војводини.

Сећам се да смо заједно били тамо у пореској како би измирили све обавезе јер без тога нисмо могли продати некретнину, колико нам је речено. Продаја је извршена посредовањем адвоката и купопродајног уговора овереног у суду тамо. На том уговору између осталог стоји и да "Продавци дозвољавају да се купац на основу овог уговора у лист непокретности укњижи као власник...".

Ово наводим због следеће непријатности / проблема. Наиме, стигла ми је нека опомена са све огромним каматама за неплаћен порез на имовину. Када сам контактирао пореску, сада је то неко одељење у општини, нису умели да ми појасне од када је то и шта. Прва информација је била у стилу "Нешто од раније... можете платити и на рате". Такође и да су покушали да ми доставе нешто 2009. па и 2011. али и да постоји неко "дуплирано почетно стање 2011. год."... али без неког образложења, пратећег документа, решења које описује тражени евентуални дуг.

Размишљајући о томе да можда грешком воде да сам као један од наследника и можда сада још увек власник, приложио сам купопродајни уговор, то сам имао код себе али су ми тражили неку потврду/уплатнице о измиреном порезу. 

Контактирао сам новог власника, који тврди да уредно плаћа порез и има документацију коју би ми евентуално уступио.

И још увек ми није јасно за који период потражују а и немају тачну информацију и да ли је могуће да дугујемо било шта након продаје некретнине? 

Ово ме све збунило и сада желим да одем опет и решим то. Међутим, не знам шта могу да очекујем. Моје недоумице: Да ли је могуће да се некретнина прода а да се не очисти дуг или не сравни стање или било шта а да је наша грешка, као (бивших) власника? Или је то још једна у низу њихових честих системских/људских грешака за које сам слушао да се дешавају од људи које познајем и који су имали слична искуства али са мањим цифрама?

Знам да не би било могуће да нови власник плаћа порез а да и моје име/ЈМБГ стоји такође за исту некретнину а нисам више власник (и зашто само моје име када нисам био ни једини наследник)?

Оно што ме занима, како да се поставим.

Да ли постоји неки савет, неко искуство, шта чинити, којим редоследом? Да ли тражити неку потврду на основу чега се потражује и за који период? Или је могуће из суда добити неку потврду ако је већ уговор оверен тамо и заведен под бројем као доказ да после продаје немам више ништа са тим?

Као прво, потребно је да одете до њих да видите о чему се ради. Могуће је више ситуација:

1) Нови власник се није укњижио - у том случају, Вас ће дужити за сав порез, а Ви се можете рефундирати од новог власника у посебном поступку.

2) Грешка у евиденцијама Пореске приликом књижења плаћеног пореза на промет непокретности - врло честе грешке, потребно је да одете до њих, и да им поново предате потврде о плаћеним порезима, заједно са захтевом да Вас ослободе тог пореза са све каматама (обавезно да Вам ставе печат да су захтев примили), итд.

Најбитније је да одете до Пореске, да видите за који Вас период и по ком основу тачно дуже, да бисте могли даље да видите шта Вам је чинити. Уколико сте Ви сигурни да сте порез платили, и уколико се нови власник после тога укњижио, немате шта да бринете, само је битно да у овим поступцима делујете веома брзо, како бисте заштитили своја права.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Да ли је неопходно одрећи се тренутног држављанства, уколико сте лице које је право на српско држављанство стекло браком?

STICANJE DRŽAVLJANSTVA PRIJEMOM

Pitanje prijema stranca u državljanstvo Republike Srbije regulisano je:

- članom 14. Zakona i glasi:

Stranac kome je shodno propisima o kretanju i boravku stranaca odobreno stalno nastanjenje u Republici Srbiji može biti, na svoj zahtev, primljen u državljanstvo Republike Srbije, pod uslovom:
da je navršio 18 godina života i da mu nije oduzeta poslovna sposobnost;
da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u državljanstvo Republike Srbije;
da je do podnošenja zahteva najmanje tri godine neprekidno imao prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije;
da podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.
Uslov iz tačke 2. stava 1. ovog člana ispunjen je ako je zahtev podnelo lice bez državljanstva ili lice koje pruži dokaz da će po zakonu zemlje čiji je državljanin izgubiti državljanstvo prijemom u državljanstvo Republike Srbije.

Ako strana država ne dozvoljava otpust iz državljanstva ili za otpust postavlja uslove koje stranac ne može ispuniti, ispunjenost uslova iz tačke 2. stava 1. ovog člana ne traži se ako podnosilac zahteva podnese izjavu da se odriče stranog državljanstva u slučaju sticanja državljanstva Republike Srbije.

Odricanje ili gubitak ranijeg državljanstva neće se zahtevati ako to nije moguće ili se ne može razumno očekivati.

• Uz zahtev podnosilac prilaže:
a) overenu kopiju odobrenja za stalno nastanjenje u Republici Srbiji (overa može biti izvršena od strane opštine ili suda);
b) izvod iz matične knjige rođenih (i za decu ukoliko su obuhvaćena zahtevom);
v) izvod iz matične knjige venčanih;
g) potvrdu – garanciju (zajamčenje) nadležnog inostranog organa da će otpust dobiti ako bude primljen u državljanstvo Republike Srbije a u slučaju da je već otpušten iz stranog državljanstva rešenje o otpustu iz stranog državljanstva, ili
- putnu ispravu koja se izdaje licu bez državljanstva, ili
- potvrdu ili drugi dokument nadležnog inostranog organa da će prijemom u državljanstvo Republike Srbije po zakonu zemlje čiji je državljanin automatski izgubiti njeno državljanstvo, ili
- izjavu da se odriče stranog državljanstva ako stekne državljanstvo Republike Srbije (pod uslovima iz člana 12. stav 3. Zakona);
Ukoliko su zahtevom obuhvaćena i deca i za njih se prilaže jedan od navedenih dokumenata, ukoliko nisu obuhvaćena u ispravi koja se odnosi na podnosioca zahteva. Ako je dete starije od 14 godina, prilaže se i njegova pismena saglasnost da želi da stekne državljanstvo Republike Srbije, odnosno da je saglasno sa izjavom roditelja-podnosioca zahteva o odricanju od stranog državljanstva ako stekne državljanstvo Republike Srbije.
d) dokaz o prebivalištu (najmanje tri godine) i fotokopiju lične karte za strance;
đ) dokaz o uplaćenoj taksi.

- član 17. Zakona glasi:

Stranac koji je najmanje tri godine u bračnoj zajednici sa državljaninom Republike Srbije i kome je odobreno stalno nastanjenje u Republici Srbiji može biti primljen u državljanstvo Republike Srbije ako podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.

Uz zahtev podnosilac prilaže:
a) overenu kopiju odobrenja za stalno nastanjenje u Republici Srbiji (overa može biti izvršena od strane opštine ili suda);
b) izvod iz matične knjige rođenih (i za decu ukoliko su obuhvaćena zahtevom);
v) izvod iz matične knjige venčanih (ne stariji od 6. meseci kao dokaz da je najmanje tri godine u bračnoj zajednici);
g) potpisana izjava da Republiku Srbiju smatra svojom državom;
d) fotokopiju lične karte za strance;
đ) dokaz o uplaćenoj taksi.
Ukoliko su zahtevom obuhvaćena i deca i za njih se prilaže jedan od navedenih dokumenata, ukoliko nisu obuhvaćena u ispravi koja se odnosi na podnosioca zahteva. Ako je dete starije od 14 godina, prilaže se i njegova pismena saglasnost da želi da stekne državljanstvo Republike Srbije, odnosno da je saglasno sa izjavom roditelja-podnosioca zahteva o odricanju od stranog državljanstva ako stekne državljanstvo Republike Srbije.

Колико капирам ово горе, део

g) potvrdu – garanciju (zajamčenje) nadležnog inostranog organa da će otpust dobiti ako bude primljen u državljanstvo Republike Srbije a u slučaju da je već otpušten iz stranog državljanstva rešenje o otpustu iz stranog državljanstva, ili

- putnu ispravu koja se izdaje licu bez državljanstva, ili
- potvrdu ili drugi dokument nadležnog inostranog organa da će prijemom u državljanstvo Republike Srbije po zakonu zemlje čiji je državljanin automatski izgubiti njeno državljanstvo, ili
- izjavu da se odriče stranog državljanstva ako stekne državljanstvo Republike Srbije (pod uslovima iz člana 12. stav 3. Zakona);

се односи на члан 14, а не на члан 17. У полицијској станици, међутим, стоји само један списак, који укључује ову потрду о одрицању као неопходан документ. У канцеларији у којој се предаје ми је речено да вероватно не може двојно, након чега су моја питања била игнорисана. Рекли су ми да се распитам у амбасади друге државе. Шта да се распитам у амбасади друге државе, да ли Србија хоће да да двојно држављанство?

Подели на овим сајтовима

Зависи од среће, буквално. По закону би требало да се одрекне, али из праксе знам да ти ликови из Министарства, где се све то шаље то траже веома, врома ретко ако су сви претходни услови испуњени. Поднеси ако испуњава остале услове, највероватније да неће тражити, али нема гаранција за тако нешто, јер ово што сада одобравају држављанство без отпуста је буквални супротно закону.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...