Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 On 6. 3. 2017. at 22:02, gor.anger рече malo li je Expand Malo. Mi izgleda rastemo brže. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 On 6. 3. 2017. at 22:02, Volim_Sina_Bozjeg рече Да те не виде људи гдје постиш, него отац твој који је у тајности; и отац твој који види тајно, платиће теби јавно. Ne stvarno bez šale, kako Crkva na osnovu ovih reči propiše javni post? Expand Isto kaže i za molitvu.Odnos sa Bogom je intimna stvar a ne paradiranje i lupanje na sva zvona.O tome je reč. Zoran Đurović, Леон Професионалац and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 On 6. 3. 2017. at 22:02, Volim_Sina_Bozjeg рече Да те не виде људи гдје постиш, него отац твој који је у тајности; и отац твој који види тајно, платиће теби јавно. Ne stvarno bez šale, kako Crkva na osnovu ovih reči propiše javni post? Expand Просто, Христос је ово изјавио јавно, Црква прописала јавно. Ми постимо тајно. Volim_Sina_Bozjeg and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 On 6. 3. 2017. at 22:02, Volim_Sina_Bozjeg рече Да те не виде људи гдје постиш, него отац твој који је у тајности; и отац твој који види тајно, платиће теби јавно. Ne stvarno bez šale, kako Crkva na osnovu ovih reči propiše javni post? Expand pedagogija je to valjda brate. proteze. štake. s vana ka unutra. vrijeme je potrebno da se stvari usvoje. ja bi pre tražio smisao u onome što sveta crkva odredi nego nelogičnosti jer verujem crkvi i verujem u crkvu onako kako ispovedamo u simvolu. ne znam ko je rekao, vezano za kung fu menščini, da kada posle dosta vremena savladaš tehniku, moraš onda zaboraviti sve što znaš. i tada počinje umjetnost. mi se iz godine u godinu, iz posta u post, vežbamo, što o. Zoran kaže radimo duhovne sklekove, da bi možda kad se sve sabere skupili 40 dana Hristovog posta u toku cijelog života. Volim_Sina_Bozjeg, Paradoksologija, Леон Професионалац and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 On 6. 3. 2017. at 22:03, Volim_Sina_Bozjeg рече Malo. Mi izgleda rastemo brže. Expand kad bi ga pustili da raste tih 40 dana bilo bi nam dovoljno za cijelu vječnost Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 post je dar. post je čast. postiš-postojiš Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 Da se razumemo ja jesam za post ali onaj na krilima ljubavi i savesti a ne na krilima obaveze i uslovljavanja. razumem, jedno smo Telo te treba da budemo i kao jedan, da ako se već posti to radimo u iste ili približne dane ali ja bi voleo da se svakako podrazumeva da post nije obaveza i u propisane dane, evo prepišite post tokom cele godina ali da to nije obaveza, nego da je post podvig iz ljubavi i imaćemo u mnogo većem broju vernika koji iskreno poste, neobavezujuće, neuslovljavajuće već čvrsto i podvižnički a opet lako i zdravo bez ikakvog preterivanja jer LJUBAV je ta koja ne dozvoljava preterivanje. Imaćemo zdrave verujuće ljude snažne ispošćene i nikada ama baš nikada im nećeš videti na licu da li poste ili ne poste. Ведран*, Zoran Đurović, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 On 6. 3. 2017. at 22:29, Volim_Sina_Bozjeg рече razumem, jedno smo Telo te treba da budemo i kao jedan, da ako se već posti to radimo u iste ili približne dane ali ja bi voleo da se svakako podrazumeva da post nije obaveza i u propisane dane, evo prepišite post tokom cele godina ali da to nije obaveza, nego da je post podvig iz ljubavi i imaćemo u mnogo većem broju vernika koji iskreno poste, neobavezujuće, neuslovljavajuće Expand pa i nije obaveza. ko kaže da jeste. mislim jel to što neko kaže da se valja ili da treba, obaveza? ne. to je pre predlog. niko neće da me ubije ili proganja ako neću da postim. ljudi vole samo tako da gledaju na te stvari. obaveza bi bila ako bi bila pravila i obaveze kao u islamskoj državi. ili kod miroljuba"podmačbato" petrovića. Volim_Sina_Bozjeg, Драшко, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 On 6. 3. 2017. at 22:29, Volim_Sina_Bozjeg рече Da se razumemo ja jesam za post ali onaj na krilima ljubavi i savesti a ne na krilima obaveze i uslovljavanja. Expand Ја се са овим слажем. Међутим, има један моменат који се уопште није спомињао у читавој овој расправи. Постоји и елемент послушања који је сам по себи у ствари пост, јер послушање често подразумева одрицање (од своје воље). (Овде не мислим на послушање духовнику, нарочито не код лаика који трче за свакакве глупости и замарају духовнике, а и неки духовници који се упуштају у свакакве ствари руковидећи лаицима). Мислим на послушање Христу и Његовој Цркви. За пост се каже да је духовна дисциплина. Пост је неприродан, он јесте мучење и покоравање тела и вежба, дисциплина наше воље. А све то да бисмо могли и друге своје прохтеве уподобљавати јеванђељу Христовом. Покоравати страсти. Није природно у палом свету бити свети човек. А позвани смо управо на то, да будемо свети. Да надилазимо природу већ сада и овде. Тежак задатак. А ако слушамо само себе, то никада нећемо постићи. Зато мислим да када на ово "обавеза" гледамо у оквиру послушања, онда то не искључује љубав и савест. Ово није једно другом супростављено. Напротив и једно и друго је неопходно. Bokisd, Paradoksologija, Milan Nikolic and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 On 6. 3. 2017. at 22:22, gor.anger рече pedagogija je to valjda brate. proteze. štake. s vana ka unutra. vrijeme je potrebno da se stvari usvoje. ja bi pre tražio smisao u onome što sveta crkva odredi nego nelogičnosti jer verujem crkvi i verujem u crkvu onako kako ispovedamo u simvolu. ne znam ko je rekao, vezano za kung fu menščini, da kada posle dosta vremena savladaš tehniku, moraš onda zaboraviti sve što znaš. i tada počinje umjetnost. mi se iz godine u godinu, iz posta u post, vežbamo, što o. Zoran kaže radimo duhovne sklekove, da bi možda kad se sve sabere skupili 40 dana Hristovog posta u toku cijelog života. Expand Ми не можемо никада скупити 40 дана поста Исуса Христа јер је природа његовог поста месијанско сотериолошка док је природа нашег поста аскетска.Он је наиме постио за све видљиве и невидљиве светове и сва бића у њима док наш пост тешко може да се подведе под то. ronin, Леон Професионалац, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 Наиме ако би пост Исуса Христа био као наш то би у најмању руку био психологизам,свакако номинализам и несторијанство.О томе постоји критика прот.Флоровског који критикује митрополита Антонија Храповицког зато што говори о Исусу Христу који "преживљава" страдања,Флоровски сматра да је то на неком много вишем нивоу. Леон Професионалац, ronin and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 On 6. 3. 2017. at 22:51, Vedran рече Ја се са овим слажем. Међутим, има један моменат који се уопште није спомињао у читавој овој расправи. Постоји и елемент послушања који је сам по себи у ствари пост, јер послушање често подразумева одрицање (од своје воље). (Овде не мислим на послушање духовнику, нарочито не код лаика који трче за свакакве глупости и замарају духовнике, а и неки духовници који се упуштају у свакакве ствари руковидећи лаицима). Мислим на послушање Христу и Његовој Цркви. За пост се каже да је духовна дисциплина. Пост је неприродан, он јесте мучење и покоравање тела и вежба, дисциплина наше воље. А све то да бисмо могли и друге своје прохтеве уподобљавати јеванђељу Христовом. Покоравати страсти. Није природно у палом свету бити свети човек. А позвани смо управо на то, да будемо свети. Да надилазимо природу већ сада и овде. Тежак задатак. А ако слушамо само себе, то никада нећемо постићи. Зато мислим да када на ово "обавеза" гледамо у оквиру послушања, онда то не искључује љубав и савест. Ово није једно другом супростављено. Напротив и једно и друго је неопходно. Expand Odlicno receno. Samo da dodam, da se kaze, da je put uzak i da se carstvo nebesko na silu uzima, tj. treba malo i napora i truda za zadobijanje buduceg blazenstva, pa, i post kao vrsta borbe i asketike moze spadati u ovu kategoriju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 On 6. 3. 2017. at 23:31, Августин рече томе постоји критика прот.Флоровског који критикује митрополита Антонија Храповицког зато што говори о Исусу Христу који "преживљава" страдања,Флоровски сматра да је то на неком много вишем нивоу. Expand Zanimljivo. Koja knjiga? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 Путеви руског богословља где говори о Антонију и његовом схватању голготе. Zoran Đurović, Леон Професионалац and goranger је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 6, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 6, 2017 On 6. 3. 2017. at 23:31, Августин рече Наиме ако би пост Исуса Христа био као наш то би у најмању руку био психологизам,свакако номинализам и несторијанство.О томе постоји критика прот.Флоровског који критикује митрополита Антонија Храповицког зато што говори о Исусу Христу који "преживљава" страдања,Флоровски сматра да је то на неком много вишем нивоу. Expand Јако си лепо приметио. Није Хр живот био нека променада, и да је он све лако поднео, као у неком филму, зато што му је ипостас божанска. Нема никакве драматургије. Он је у телу радио, ми смо на истом нивоу. У телу живимо. Хр пост је наш пост, али који је он у себи изнео, тако да када и ми нисмо баш у том посту, он је наш, иако смо пали. Да будем јаснији. Хр је испостио за све нас. Пост је као подвиг, туга, мрак, радост, прошао кроз Оваплоћеног. Ми само у томе учествујемо. Али очишћење које је дато кроз пост Хр је једно, тако да ми само мистички можемо у њему да учествујемо. Јер пост није здрава исхрана или ово безумно послушање "мудрој" цркви у коју су се увалили силни склекови, него мистична борба против демона кога је Ис победио у пустињи. Блажен је онај који пости са Исусом. ronin, goranger, Paradoksologija and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука