Zoran Đurović Написано Март 3, 2017 Пријави Подели Написано Март 3, 2017 Рим 14 је закон. Не у интерпретацији, него у слову. Храна нас не ставља ни уклања од Бога. Знамо да је у старој цркви пост био мањи него данас код католика. На шта личи ово иживљавање? Ми смо већи свеци? Не, него се ради о хаосу који је законски нерегулисан у цркви. Због тога, док се црква са собом не договори, ја сам за Павла: Свако по својој савести. - Ок аскетске дисциплине, али оне нису и нужно хришћанске ствари. Само ако избацимо Луку као Јеванђелисту (разбојник на крсту и блудницу), можемо да машемо са овим заставицама. - Аскетизам је добар за несавршене (ово је претеризам, али са сољу), јер нису сви за слободу. Једноставно морају да имају људи границе. - Католички предлог, који се налази и код многих отаца: Одреци се омиљене хране, је опет комотно решење. Опет се храна ставља између тебе и Бога. Заборавимо на храну. То је једино решење. - Наш литургијски пост је уведен само из разлога што су службе биле и увече, односно причешћивали су се касно увече. Али, како су долазили пијани на службу (многи), зато се увело неједење и непијење. Зато су Златоустове беседе за пасху насловљене са "Против пијандура". А ми имамо перверзне проблеме: Оче, да ли могу да попијем лек пре литургије? - Да ли вам је јасно како смо слудели људе? Бог није пост, него љубав. Позива нас на вечеру са патријарсима: Аврамом, Исаком, Јаковом... Какав си лик ако идеш тамо на вечеру и нећеш да једеш а понављаш као суманут литиргијски текст да ћеш да једеш? И не једеш? То је само лудило мозга. Јер ако кажеш на прозбу: "Узмите једите...", "Амин", онда нешто није у реду са тобом. - Ниси спреман? Па то те је зезнула ова поповска прича о храни. Верујеш више поповима него Павлу? Тај ти каже да јело нема никакве везе. - Али, зашто не изађеш после читања Јеванђеља из цркве ако се не причешћујеш? Да ли мислиш да је Бог дебил, па му ти кажеш ок., а после минут радиш супротно? Бог је мачка? Јадан ти је онда Бог! - Јело је само наша ствар. Нигде Исус није рекао да ћемо по томе бити суђени. Укинута су чиста и нечиста јела. Штавише, он вели да си му дао чашу воде и да ћеш због тога бити спашен! А шта је чаша воде? Ништа! - Што се он није подвизавао без те чаше воде? - Кроз ту чашу ти си помогао човеку да се спаси. Преживео је. Мало је? Није мало него си ти инвестирао у особу. Ти си помогао човеку да живи. Тако мало, а тако много. - Због тога ми ове приче о храни делују перверзно. Ништа нема у томе. Исус вели да се не молимо дуго, да не блебећемо... Павле вели да се молимо стално. Није супротно. Јер Бог треба да буде стално присутан, а молитва кратка. Реци Богу шта имаш. А онда да ти буде стално у очима, у мозгу. Имај Бога стално у срцу. Шта онда да размишљаш о храни? О одећи? Ту је Дух и Бог. А за мање напредне, увек прописујем духовне склекове у виду поста. Golub, Светислав Павловић, kopitar and 23 осталих је реаговао/ла на ово 26 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
YOKA Написано Март 3, 2017 Пријави Подели Написано Март 3, 2017 Rekoh ja tri puta dnevno ko terapiju pojedinima Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 3, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2017 Један од поукаша је некоћ ово био окачио, али је испарило. Мораћу да додам Касијана у неком од коментара... Августин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 3, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2017 пре 1 минут, YOKA рече Rekoh ja tri puta dnevno ko terapiju pojedinima Знаш ли да те тек сада укапирах? Видим колико је исти овај пост имао поново коментара на мом фб зиду... Изгледа да треба овакав језик и огољеност за многе. Леон Професионалац, Golub and Августин је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Илић Написано Март 3, 2017 Пријави Подели Написано Март 3, 2017 Да ли то онда значи, Зоране, да су Римо-католици са својим приступом посту сачували вертикалу од Бога до човјека? Zoran Đurović and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 3, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2017 Управо сада, Бојан Илић рече Да ли то онда значи, Зоране, да су Римо-католици са својим приступом посту сачували вертикалу од Бога до човјека? Да, исправније посте од нас. Али не значи да је то једини предуслов за бити исправан. Но, овде свакако католици поступају боље од православних. Golub, Августин, Леон Професионалац and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Илић Написано Март 3, 2017 Пријави Подели Написано Март 3, 2017 Не кажем да не би требало да се број дана предвиђених за пост смање, али сам мишљења да Римо-католици "лабаво" посте. Дејан С. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 3, 2017 Пријави Подели Написано Март 3, 2017 Nekako ako moram da merim i secem i ako mi je izbor izmedju Zoranove poente i price i opet sa druge strane zitija tolikih svetitelja koji su pokazali sta je podvig u postu, onda bih pre izabrao ovo drugo. Iako sklon komforu mozda mi je draza ova Zoranova verzija i bliza, medjutim... Post pre svega smatram zrtvom iz koje mi postajemo bolji, zrtva koja se cini Bogu, a koja nas cini boljim, od toga da postajemo duhovno zdraviji, do toga da postajemo i telesno zdraviji i snazniji i zadovoljniji sami sobom. Bokisha, Бојан Илић and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Март 3, 2017 Пријави Подели Написано Март 3, 2017 пре 27 минута, МилошБГ рече zitija tolikih svetitelja koji su pokazali sta je podvig u postu Када си већ поменуо житија и подвиге. Када би одузели монахе и владаре, колико у житијима има "ситне бораније", тј људи из света? Некако ми се чини да је онда православље само за аскете и политичке прваке, а то се некако не уклапа. Нити су апостоли забрањивали да се млади воледу, нити су терали људе да буду вегани. Ми тотално машимо суштину, гладујемо, а једемо брата свога; бирамо формалности, а не љубав Божију; видимо трунку у оку брата, ситнице нам сметају, бавимо се небитним стварима, а Христа ни да поменемо, ни да га се сетимо... Опет понављам, мислим да је велики утицај монаштва у православљу, који је тотално беспотребан за веру и за човека у свету. Свака њима част, нико им не умањује њихову велику улогу, али... Augustinus, Светислав Павловић, Жика and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 3, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2017 пре 33 минута, МилошБГ рече postajemo i telesno zdraviji i snazniji i zadovoljniji sami sobom. Златоусти се упропастио постом. Морао је да прекине са том неразумном праксом. Василије Велики умро у мом добу... Пост нема никакве везе са здрављем. Умереност и квалитетна храна имају. Гладовање може да помогне у лечењу неких болести, чак и рака, али треба следити пацијента. Ја бих теби забранио да постиш Четрдесетницу, али бих ти наредио да постиш од Васкрса до Педесетнице да би те прошла ова последица погрешног испшошћавања: "zadovoljniji sami sobom". Пост те је убио, треба да се подигнеш на ноге. Леон Професионалац, Светислав Павловић, Golub and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 3, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2017 пре 47 минута, Бојан Илић рече Не кажем да не би требало да се број дана предвиђених за пост смање, али сам мишљења да Римо-католици "лабаво" посте. Не поштујеш Павла: да се не осуђују узајамно они који једу и они који не једу. - Коригуј своје мудровање према Апостолу, а не према себи. Augustinus, Светислав Павловић, Дејан С. and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Март 3, 2017 Пријави Подели Написано Март 3, 2017 Управо сада, Велизар рече А што ти не би лепо основао своју цркву па сву ту сјајну праксу тамо спроводио? Видимо да си духовнији од свих светих Отаца кроз историју Црекве, најбоље знаш...Стално ти нешто смета у Цркви - перверзно ово, перверзно оно... Најједноставније и најбоље решење је да оснујеш своју цркву и водиш у спасење све које ова Једна Света завлачи и заводи у нека беспућа. Не, он чека да сви ови "једино-прави-православни" оснују своје цркве, па ће за њега остати ова наша. Он ти је као пољопривредна машина, одваја жито од кукоља, а онда после када спреми слављеничко органско жито, има у сласт сви да га поједемо. Zoran Đurović, Леон Професионалац, Драгана Милошевић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 3, 2017 Пријави Подели Написано Март 3, 2017 пре 13 минута, Zoran Đurović рече Златоусти се упропастио постом. Морао је да прекине са том неразумном праксом. Василије Велики умро у мом добу... Пост нема никакве везе са здрављем. Умереност и квалитетна храна имају. Гладовање може да помогне у лечењу неких болести, чак и рака, али треба следити пацијента. Ја бих теби забранио да постиш Четрдесетницу, али бих ти наредио да постиш од Васкрса до Педесетнице да би те прошла ова последица погрешног испшошћавања: "zadovoljniji sami sobom". Пост те је убио, треба да се подигнеш на ноге. Ima veze, naprosto uzdrzavanjem od mrsne hrane, mesa, postajemo pored duhovne strane medalje u postu i telesno zdraviji i zadovoljniji, pritom ne kazem da je to poenta, ali da svakako nije mana posta, to je dakle samo jos jedan plus postu, a naravno duhovni aspekt je mnogo jaci i bitniji. Nije me post ubio, posto uglavnom i ne postim kako treba i meni bi bilo lakse da mislim da si ti u pravu i da je tvoje vidjenje ispravno, nasao bih sebi olaksanje i opravdanje, medjutim nisam u to siguran. Voleo bih da mi pojasnis malo ovo vezano za sv.Jovana Zlatoustog i Vasilija Velikog. Zoran Đurović and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 3, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2017 пре 1 минут, verum est in beer рече Не, он чека да сви ови "једино-прави-православни" оснују своје цркве, па ће за њега остати ова наша. Он ти је као пољопривредна машина, одваја жито од кукоља, а онда после када спреми слављеничко органско жито, има у сласт сви да га поједемо. Велијар не разуме да је он крив зашто ја не успевам да направим неку своју секту... Јер, он се специјализовао у закључавању мојих тема, и таман раја нагрне, Ракић се изнервира због Велијаровог запевања, и ја останем без слепих следбеника! А лепо си приметио да сам као лакумус за секташе унутар редова ПЦ. Владике немају времена да се тиме баве, па мени тај колач западе:))) А за вас ћу дати неке цртице из Касијана, само што, мученик, не постизавам јер мало руках, малена и снага... Леон Професионалац, RYLAH, Augustinus and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Март 3, 2017 Пријави Подели Написано Март 3, 2017 пре 1 минут, Zoran Đurović рече Владике немају времена да се тиме баве, па мени тај колач западе:))) Владике су их на жалост створили, баш зато што немају времена за народ, већ за себе, па су им ти зомбији и потребни. Zoran Đurović, RYLAH, Augustinus and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука