Jump to content

verum est in beer

Члан
  • Број садржаја

    6227
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    9

Everything posted by verum est in beer

  1. Ако мислиш на жртвовање сина? Ту си у праву, ови наши су буквално схватили, жртвују нас на сваком кораку. Макар се надам да ће жртва бити угодна Богу, када већ њима нисмо угодни. Јесу, дали су, али само зато што су у календар заборавили да ставе и ситну боранију, која је ништа мање била света.
  2. У праву си, да није њих оде Винча у ваздух. Бог држи прстиће на окидачу и само чека да се неки монах успава и буммммммм.
  3. Шта године индоктринације владика ураде од човека, почео си да личиш на њих Шалу на страну. Колико ми се чини, овде су спорне неке ствари. За школство СПЦ је надлежан Синод, а не патријарх, колико ја мислим. Тако да је мимо правила патријарх ово урадио. Јесте он члан Синода, али је сада деловао сам. Друго, неки професори нису његови клирици, тако да не може да им забрани деловање по медијима. Ово није никако споља наметнут проблем, већ изнутра. О овој њиховој петицији се већ сутрадан заборавило, али онда су неки архијереји на Сабору покренули то питање и од миша, направили слона. Мислим да је доста више тих "плашења" од стране црквених првака, како нас спољни фактори стално нападају. Не, највећи проблем наше Цркве је унутрашњи фактор. Није спољашњи фактор цинкарио медијима шта се дешава на Сабору и у Цркви. Није спољашњи фактор крив за њихова недела... Кажеш да је беспотребно дељење верника због овога? Па ко би и помислио да се због њихове петиције подели? Та петиција није уопште направила неки талас међу верницима, али зато деловања неких архијереја јесу. Годинама су звезде насловних страна по медијима. Ако је неко учинио штету СПЦ, онда су то управо они, са својим "несташлуцима", преко којих народ годинама прелази. Ако смо око тога ко треба да говори по медијима, некима од њих би требало трајно забранити. Али да, они су недодирљиви. Зато је глупа прича да су други криви и да паки, паки, треба ћутати, јер поново хоће да ухвате на причу како нам је Црква у опасности. И да ли су људи уопште прочитали њихову петицију? А и сам Сабор је у саопштењу рекао да су сви исповедали веру и оданост Мајци Цркви. Зар није било тако? Зар није онда требало тада ставити тачку? Или имамо наивног патријарха, који је насео на провокације своје браће архијереја, па је само он казнио своје клирике, а остали су га искулирали? Не желим у то да поверујем, ипак је он наш пастир, али му ово и није требало. А да покрену они мало мисионарење, па да едукују овај "верски неписмен" народ, а не да се баве беспотребним стварима. Да имају верски образоване вернике, да раде са народом и да иду међу народ, онда не би морали јадни стално да страхују од "спољних фактора".
  4. Ајде реци ми брате, да ли патријарх може то писмо да напише професорима са било ког факултета? Наравно да не може. Ово је директно мешање у БУ, пошто су кажњени при истом. То не да нема права, него је и против нашег закона. Друга је ствар што он може да их казни због тога, пошто су они и клирици СПЦ, али је опет то подло и против правно и у световном и у црквеном смислу.
  5. Не знам, нисам паметан, поготово што нисам у кожи људи који су сваки дан на КиМ и који најбоље знају шта је добро чинити. Али мислим да је то осетљиво питање и мислим да је бољи потез да за почетак поставе 2 викарна епископа, један који би био викар рашкопризренском, а да буде задужен за Рашку, а други, који би био патријархов викар у Пећи, са тим да патријарх долази макар 2x месечно у Пећ.
  6. Знам брате, намерно сам ставио њега. Био је заиста велики човек оног доба, али исто тако гарантујем да сигурно 90% народа није чуло за њега. То је апропо приче о нашим црквеним првацима и њиховим одабиром светитеља. Опет смо видели и ситуацију да цивиле стављају у групе, а црквене прваке појединачно. Зашто онда нису ставили и св архијереји или свештеници мученици који пострадаше од комуниста, нациста, бугара... Па да их лепо исто тако све заједно ставе у мученике. Нека стављају они кога год хоће, али некако ми се чини да раде доста тога мимо народа, а у ствари би народ ту требало да има кључну улогу.
  7. Ово мислим да је нечија љубомора, пошто неки нису ништа радили, а неки су радили, по питању браће цигана. А исто тако, урадили су то, само зато што су браћа цигани у питању, пошто они немају неки глас и нису ратоборни. Зато са друге стране НП и Бујановац и околина бујају.
  8. Од ових светитеља, највише ми се свиђа под број 4, јер пиво весели сердце человјека. Шалу на страну, нека их Господ све усели у Царство Небеско, али... Ето, ја бих предложио међу многима и еп. Доситеја (Васића). И искрено, а неко је већ и поменуо, за многе не бих ни чуо, а и народ их некако није "примио за свете". Занимљиво је да међу светима имамо веома, веома мало световних људи. Нису ваљда само црквени прваци свети. Или можда рачунају св. мученике јасеновачке, али по броју, па су онда мирни. Исто ме растужује вест да су дозволили за резервно седиште Нови Пазар. Некако наша Црква од 90-тих бежи од кризних подручја, зато и сада имамо патријарха који је између осталог и Пећки, а Пећ види само за по неку славу и почетак Сабора. Исто што су основали одборе при Синоду је само мазање очију. Да их питамо само колико до сада има тих оделења при СС, а шта су урадили до сада? Искрено ништа. Ово је наравно критика из љубави и из љубави и са радошћу чекам њихова дела, а не речи и закаснеле изјаве
  9. verum est in beer

    Tribina o Darvinu

    Много сте неозбиљни. Овде човек не може уопште да излаже своје теорије. Можда се сутра нека теорија назове по мени, никада се не зна. Час нека никне, као црква у Бајчетини, што би рекао наш народ.
  10. verum est in beer

    Tribina o Darvinu

    Изгледа да се нисмо разумели, јер када би прочитао нашу штампу, ревнитеље и остале честите Сербе, схватио би да еволуција не пије воду, нема никаквог развитка још од амеба, тако да нам остаје једино вера у Бога да ће се нешто променити и еволуирати.
  11. verum est in beer

    Tribina o Darvinu

    Зашто? То су доказане науке. Чак сам за физику 100% сигуран, пошто је стално користим када упаљачем отварам пиво
  12. verum est in beer

    ЖРУ двоћошак

    Свака част, невероватно како сте добро одговарале. Баш сте супер, милина вас је читати. Надам се да ћете наставити тако. Две даме које су разбиле у двоћошку. Лепота ће спасити свет. ... да ли је довољно?
  13. verum est in beer

    Tribina o Darvinu

    И створи Бог мајмуна. Видео да је мајмун сам, па му створи и мајмуницу. Изродише они децу, брат уби брата бананом. Био потоп, Бог рече мајмуну да стави пар о свих животиња у барку. Прође пар година и у барци се десила еволуција и изашли Сим, Хам и Јафет и од њих настали белци, жутаћи и црнци. Да ли је Бог творио мајмуне или је чекао да еволуирају, па им се онда представио? Неки чудан Бог. Мени сада нису јасне неке ствари. Да ли су потписници са ПБФ бранили слободу говора и мисли или теорију еволуције? Ако је прво у питању, слажем се у потпуности, али ако је ово друго у питању, онда се и ја питам о њиховој "теорији вере". Теорија еволуције је теорија која је у супротности са хришћанством. А нека се изучава шта год желе, пошто није да нисмо учили по школама свакакве глупости, али и паметне ствари.
  14. Остаје упражњена епархија у Хрватској? Да ли по њима вл. Фотије није добро радио свој посао? Ако је добро радио, поготово у таквој осетљивој епархији, зашто је онда премештен? И после толико времена за размишљање, нису могли да изаберу још неке кандидате за хиротонију и да попуне упражњене епархије? Народ тих епархија испашта годинама. Ово са рокадама ми личи чисто да се народу презентује да се као нешто ради. Штета, а народ их је толико жељан и толико чека њихове праве потезе. Ту се види колико народ има хришћанске љубави, када им све опрашта и када их толико чека да их поведу.
  15. Јесте, испало је да сам мало оштрије писао, а то ми није била намера, као ни то да имам нешто против постављача теме, него да се некако везујемо за познате личности без разлога. Извињавам се ако сам некога повредио, није била намера.
  16. Није поента мог писања овај лик који се убио, него наши наслови иложење. Исто тако би било и да је умро нпр Том Хенкс, исто би се ложили како нам је умро брат и било би сто хиљада Господи помилуј, а ми у ствари не гледамо оне наше праве браћу и сестре у Христу. Све боли уво за побожну "баба Стану", али им је нека ултра гига мега звезда тотално кул, иако ће је после 2 дана заборавитити. А сећање мислим да је веома битно.
  17. Онда је требао да каже у једнини, ако му је као брат.
  18. То што је крштен у православној цркви буквално ништа не значи, крштени су и многи који су били зло свету, као што из наших примера знамо. Поента је да је ова тема "заузела" више простора и "туге" од теме о нпр. убијеним коптима или било којем другом уништеном животу. Да је тема била о томе како се самоубио или да је умро познати музичар, па ајде, био је "познат", али да се упокојио наш брат, то ми је тотално безвезе.
  19. Да није ових трачарских новина, верни народ не би имао појма да се одржава САС (а и ја не бих сазнао да је наш патријарх папа). Пошто се ту ништа не доноси што се тиче верног народа. Једино што воле када дође Сабор, пошто су лутке са насловне стране, па им годи, а и добра је маска, да народ не види шта нису урадили за све ове године. Мисионарење пропада, а каравани, тј. године пролазе.
  20. Ко је овај лик? Нисам школовала, али су ми тотално глупи ови наслови "упокојио се наш брат". Чији брат? Ако је од некога са форума, онда дубока сућут, а а друге стране, наша браћа свакодневно буду "упокојени" и ником ништа. Ми се Срби баш много ложимо. Упокојеном свака част на музичком делу, али ми је све остало дегутантно.
  21. Ово мислим да је било у инат Трампу. Или можда и није? Можемо гледати са две стране, као американац и мексиканац у администрацији, али онда када човек погледа, американац је шеф мексиканцу. Незгодно је то. Честитке и поздрави! А и личите
  22. Један од бољих начина упознавања Бога.
  23. Шарлатанство које удара на плацебо ефекат.
  24. Ти тераш на своју воденицу, а нема никакве везе са оним што сам ја написао, а било је упућено на реченицу коју си написао за свог свештеника, а која има тотално другачије значење, а то ниси напоменуо, а и ми нисмо прозорљиви да знамо шта је писац хтео да каже. Значи све се односило на то, а ти после што си писао је нешто сасвим друго. Што значи да исповест није услов причешћу и да ми једноставно не можемо сваки пут "искрено" да се исповедимо, нити исповест треба да буде морање, већ процес који се развија, као и све у Цркви. Ми би прво требали да разумемо шта је све то, а онда би све било боље, а за то је црква крива, пошто не раде са народом. Као и то приступање чаши као супи, то су они измислили, а нило се није "најео супе" као што су се они најели. А то за супу можемо свакога да питамо. Да ли ми сви приступамо супи или смо добили одобрење, тј положили испит, да смо достојни Чаше? Нека људи приступају као према супи, али зна се од давнина, да је домаћа пилећа супа, одличан антибиотик за прехладе, ако се разумемо.
×
×
  • Креирај ново...