Jump to content

Борба за свеће...

Оцени ову тему

Препоручена порука

bas bih volela da cujem misljenja nasih svestenih lica u vezi ovoga....

vidjala sam ja i ranije takva obavestenja, i moram priznati da deluju dosta uznemiravajuce....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Slazem se sa ovim natpisom , pre svega svaka crkva se izdrzava od prodaje sveca a svedok sam toga da sve vise naroda donosi svece cak i pri donosenju slavskog kolaca za krsnu slavu. Stvarno ne mogu da razumem ljude koji tako rade . Potpuno je svestenik koji je ovo napisao u pravu gde ste kupili tu i palite svece

Послато са SM-G530FZ уз помоћ Тапатока

Подели на овим сајтовима

On 3. 2. 2017. at 19:09, st.anger рече

Pa zar neće ostaci sveća da pripadnu toj crkvi gde se pali. Video sam gde crkvenjaci pola sveće ugase i daju u kantu za reciklažu. 

Expand  

Hoće ostaće ostaci, ali prilog neće, ako sveća nije kupljena u crkvi u kojoj se pali

Подели на овим сајтовима

"Ако сте, не дај Боже купили или купујете свеће у некој продавници... палите их тамо где сте их купили"

А, ако су купљене у црквеној продавници? Јел' тамо да се припаљују?

Подели на овим сајтовима

On 3. 2. 2017. at 18:41, Ромејац рече

16388100_10154749179506609_2060888701351131922_n.jpg?oh=ca1ed8576db4af6707712370f64530a7&oe=59428A77

Expand  

istina je da u svim hramovima sveštenici to i napominju da se trebaju kupovati sveće u samom hramu u kojem i palimo...one su osveštane, a računaju verovatno na to da ko zna odakle ko može doneti sveću pa je upaliti u hramu

Подели на овим сајтовима

Opet, uz sve razloge koje ste dali, ovo obavestenje ne stoji na mestu.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

''Бог вашу молитву неће чути''-проблематично, ми не знамо да ли ће и чију ће молитву Бог да прими и није на нама да судимо.

Подели на овим сајтовима

Колико сам упознат, многи од верника купују свеће у продавницама Патријаршије јер су тамо јефтиније - комад је 5 динара, док се у храмовима продају за 12 и више. Народ данас нема пара. Времена су се променила, иако нас свакодневно убеђују да све боље живимо.

Иначе, овај натпис је сасвим супротан Православној вери и оличење је једне сасвим погубне поповске манипулације.

Опростите.

Подели на овим сајтовима

Људи који редовно иду на литургију у принципу најређе купују  свеће,не сећам се кад сам последњи пут и запалио, али свакако да су највећи потрошачи они традиционалисти, који су у цркви за васкрс, божић, славу,крштења,венчања и наравно задушнице...

За њих нема суштинскијег исповедања вере,од куповине свећа у абнормалним количинама и само они могу да наседну на овакве сулуде памфлете,незаситог клира...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

On 3. 2. 2017. at 20:10, Васијан рече

многи од верника купују свеће у продавницама Патријаршије јер су тамо јефтиније - комад је 5 динара, док се у храмовима продају за 12 и више.

Expand  

medju njima sam i ja, jer veoma cesto idem na groblje i imam dosta upokojenih za koje palim svece...i iz nekih prakticnih razloga...na pr. kupim 50 komada....

vise puta mi se desilo da sam kupila svece na groblju tamo gde kupim i cvece....i sta sad....te svece sto sam palila nista ne znace....?

sto se tice paljenja sveca u samoj crkvi, sasvim je normalno da ih kupujem u crkvi...nikada do sada nisam videla da neko donosi svoje svece i pali....

ja mislim da uglavnom svi vernici tako rade....a ako ima sporadicnih slucajeva, nije nacin takvo saopstenje, da se to spreci...mislim da je ovo cak kontraproduktivno i totalno besmisleno....

pa, da li ce postaviti strazare na ulazima u crkvu i kontrolisati ko je uneo svoje svece....?

ako postoji slucaj gde ljudi eventualno nisu informisani, postoji mnogo bolji nacin da im se to objasni....a ovako, svrha takvog obavestenja je sto i sam naslov teme kaze....

u gotovo svim crkvama gde sam bila, sveca jos nije izgorela ni do trecine , nadje se neko ko ide i gasi ih , uzima i ubacuje u kantu....jednom sam u Hramu sv Save stajala kod svojih sveca i cekala u molitvi dok same ne izgore....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ovaj poster podseca na ono kada su iz Patrijarsije namjerno nastampali kalendare s greskom kako bi se u prodaji razlikovali od kalendara odstampanih na nekom drugom mjestu, kako bi onda mogli uci u trag falsifikatorima, a stradali su naravno siroti prodavci na pijacama. Sto rece Nisi, da je ovo bar neka crkva u zabiti vec jedan od najprometnijih hramova u Beogradu sa visokim primanjima, bespotrebno i alavo. 

Da ste vuci - bi se nasitili; da ste ljudi - bi se zastideli

Kada crkva prestaje da bude Crkva?

Koji je to trenutak kada neko ko sebe naziva hriscaninom moze i treba da kaze - Gospodo, vi vise nemate prava da se pozivate na izreku da kome vi niste majka, ni Bog mu nije otac?

Da li to biva kada njeni velikodostojnici svesno zataskavaju seks-skandale svojih kolega? Ili kada pocnu da se bave politikom i borbom za prevlast vise nego Bogom? Da li onda kada postanu svesni i namerni podstrekivaci nasilja i mrznje? Kada postanu toliko nesposobni da priznaju svoje zablude da pocnu otvoreno da podrzavaju sarlatane i prevarante? Ili kada otvoreno pocnu da se klanjaju onom gospodaru za kojeg i Pismo kaze da se ne moze sluziti i njemu i Bogu (Mt 6:24), i kada njihovo licemerje i bahatost moze prevazici jos samo njihova pohlepa?

Koliko se ja secam dogmatike, cela prica o Liturgijskoj zajednici upravo i znaci da Crkva NIJE nikakav posrednik.

I koliko se secam, jos je psalmopevac David rekao - Za zrtve ti Boze ne maris, zrtva Bogu je duh skrusen.

I sta bi sa onim - Dzabe primiste, dzabe i dajte?
U crkvi Svetog Marka se u tog Boga ne veruje, i taj se Bog tamo, ocigledno, ne slavi.

Slavi se bog koji ne cuje molitve koje nisu podmazane, i kojem nije bitno da li ste novinar iz Zeleznika ili bakica koja je odvojila 50 dinara da prinese molitvu za zdravlje bliznjih - sve dok ste novac odvojili. A prema odvojenoj sumi istog cete u njegovoj crkvi i biti uvazeni, jer, kako se u tekstu suptilno nagovestava, vasa vera je srazmerna odvojenoj sumi.

I da se razumemo - crkva Svetog Marka nije neka uboga crkvica u kojoj svestenici jedva sastavljaju kraj s krajem, pa eto pokusavaju da se doviju kako da opstanu, vec najbogatija i najprometnija beogradska crkva, ciji su dnevni prihodi toliki da bi se svakome zavrtelo u glavi. Ali, ocigledno, svestenstvu te crkve - nisu dovoljni.
Drugim recima - jebes molitvu, pare na sunce.

Jedno iz navedenog svestenickog blagoslova ipak jeste istina - vasa zrtva zaista ce biti uzaludna

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 3. 2. 2017. at 20:49, JESSY рече

medju njima sam i ja, jer veoma cesto idem na groblje i imam dosta upokojenih za koje palim svece...i iz nekih prakticnih razloga...na pr. kupim 50 komada....

vise puta mi se desilo da sam kupila svece na groblju tamo gde kupim i cvece....i sta sad....te svece sto sam palila nista ne znace....?

sto se tice paljenja sveca u samoj crkvi, sasvim je normalno da ih kupujem u crkvi...nikada do sada nisam videla da neko donosi svoje svece i pali....

ja mislim da uglavnom svi vernici tako rade....a ako ima sporadicnih slucajeva, nije nacin takvo saopstenje, da se to spreci...mislim da je ovo cak kontraproduktivno i totalno besmisleno....

pa, da li ce postaviti strazare na ulazima u crkvu i kontrolisati ko je uneo svoje svece....?

ako postoji slucaj gde ljudi eventualno nisu informisani, postoji mnogo bolji nacin da im se to objasni....a ovako, svrha takvog obavestenja je sto i sam naslov teme kaze....

u gotovo svim crkvama gde sam bila, sveca jos nije izgorela ni do trecine , nadje se neko ko ide i gasi ih , uzima i ubacuje u kantu....jednom sam u Hramu sv Save stajala kod svojih sveca i cekala u molitvi dok same ne izgore....

Expand  

Многима је данас, због тешке финансијске ситуације, много јефтиније да купе 50, 100, 200... свећа у продавници Патријаршије СПЦ (дакле, црквеној продавници) и онда од истих да прислужују у храмовима у које одлазе. То је данас разумљиво, због тешког стања у коме се народ налази. Притом, те свеће су такође купљене у оквиру Цркве.

Најтрагичније је подметање, кад морам тако да кажем, којим се свештенство служи и заодева целу причу у теолошки концепт, типа: "свеће су освештане" и "Бог неће примити свећу ако није купљена у Цркви" итд. Нити постоје освештане свеће, нити је ово друго има икакве везе са православљем. Ово обавештење горе написано је толико страшно, да не знам шта рећи.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...