Jump to content

Зоран Ђуровић: Креационизам свештеника Георгија Максимова

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 11 минута, Bokisd рече

Inace, sv.Jefrem je napisao da  su dani' u Stvaranju 24h trajanja, tako da, vrlo zanimljive stvari se desavaju sa ovim Sirinom. :)))

"Jer iako su i svetlost i oblaci stvoreni odjednom, i dan i noć prvog dana su trajali po dvanaest sati.” (Jefrem Sirin, Tumačenje na knjigu Postanja t.3 d.6) "

У прелести био човек хаха. Задојен протестантско-фанатичким духом.... Додуше, тад су `протестанти` били маркионити, манихејци, аријевци и остали...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, о.Горан рече

Ја сам поменуо св.Јефрема Сирина у контексту тога што сте се бавили њиме на овој теми.

A sveti Jefrem Sirin se ovde pita šta?  Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, о.Горан рече

Ко то спори? Ја сам поменуо св.Јефрема Сирина у контексту тога што сте се бавили њиме на овој теми.

ја ти се зато захваљујем са посебном захвалношћу :sunce:

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

A sveti Jefrem Sirin se ovde pita šta?  Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Ne pita se tu nista Sv.Jefrem, nego je vrlo jasan i precizan kada kaze :

" У дан васкрсења тело и његова сва ће чула

у Едем да уђу тако у свом пуном савршенству. "

" То је доказ да у њу о васкрсењу заједно ће да се врате."

I, malo o prvom Raju :

" Кад доврши пак Адама, пошто га већ целог сазда, узевши га,

Господ га у Рај настани. Ни по себи ни због себе  сама ту да уђе

душа није могла. Ал' душа и тело скупа уђоше унутра чисти,

савршени у земљу савршенства, те заједно из ње изиђоше, окаљавши се. "

Eto, imamo i Adama i prvi Raj, ...imamo i savrsenog i netruleznog coveka u savrsenom i netruleznom Raju .....i, imamo na kraju i prvi greh  i pad i izgnanje iz raja i tako dalje, ....i, tako dalje.....:osmeh:

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Ivan Marković рече

Uopšte ne razumem ljude koji pričaju o stvarima o kojima ne znaju dovoljno. Zar nisi znao da su u savremenoj metodologiji i filozofiji nauke hipoteza i teorija  jedno te isto.  Skoro svo naučno znanje je hipotetičko-deduktivnog karaktera. Na sve to, veoma je teško, ako ne i nemoguće opovrgnuti bilo koju od savremenih i modernih naučnih teorija (kao i onih ranijih) prosto zato jer se svaka teorija može spasiti proizvoljnim brojem ad hoc hipoteza.

Naprotiv, teoriju evolucije bi bilo neverovatno lako opovrgnuti da je pogrešna jer je potrebno da se milioni različitih podataka uklope u nju... a o spašavanju proizvoljnim brojem ad hoc hipoteza ima smisla govoriti samo onda kada neko prvo opovrgne TE i onda neko pokuša da je spasi ad hoc hipotezom... do tada je potpuno besmisleno...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Naprotiv, teoriju evolucije bi bilo neverovatno lako opovrgnuti

Ne, netačno....prosto netačno, svako odstupanje se može zakrpiti ad hoc hipotezom. Osim toga, bi li bio ljubazan da mi nađeš kritewrijum razlike nauke i ne-nauke...pa da vidimo na osnovu tog kriterijuma, gde da strpamo TE...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

onda kada neko prvo opovrgne TE i onda neko pokuša da je spasi ad hoc hipotezom... do tada je potpuno besmisleno...

Već opovrgavana i opovrgnuta. A kriterijum za to šta je besmisleno a šta ne ćemo da ispitamo pošto ispitamo u čemu je razika između TE i recimo...astrologije.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Ne pita se tu nista Sv.Jefrem, nego je vrlo jasan i recizan kada kaze :

" У дан васкрсења тело и његова сва ће чула

у Едем да уђу тако у свом пуном савршенству. "

" То је доказ да у њу о васкрсењу заједно ће да се врате."

I, malo o prvom Raju :

" Кад доврши пак Адама, пошто га већ целог сазда, узевши га,

Господ га у Рај настани. Ни по себи ни због себе  сама ту да уђе

душа није могла. Ал' душа и тело скупа уђоше унутра чисти,

савршени у земљу савршенства, те заједно из ње изиђоше, окаљавши се. "

Eto, imamo i Adama i prvi Raj, ...imamo i savrsenog i netruleznog coveka u savrsenom i netruleznom Raju .....i, imamo na kraju i prvi greh  i pad i izgnanje iz raja i tako dalje, ....i, tako dalje.....:osmeh:

Jeste sve ima lepo kako u knjizi postanja piše. I sve ima lepo kao i kod nas, gde se svetitelj pita, kako je opšte moguće nasladjivati se rajskim Hristom ako je duša od tela odvojena.

A opet svetitelj i pored svih svojih pitanja na koje nema odgovor hoće da veruje, hoće da zna i kaže i pored toga što odgovora nema i pored toga što ne umem da znam i pored toga što ne prihvatam da duša može biti živahna bez tela i da nije tako udostoj me Gospode da udjem u Carstvo Nebesko.

Tako i mi i pored svega što promišljamo govorimo i da nije tako i da ne verujem onako kako jeste jer nemam znanja dovoljno, jer nemam vere dovoljno, udostoj me da udjem u Carstvo Božje ne onakvo kakvom ga ja zamišljam nego onakvim kakav Hriste Bože jeste.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Ivan Marković рече

Ne, netačno....prosto netačno, svako odstupanje se može zakrpiti ad hoc hipotezom. Osim toga, bi li bio ljubazan da mi nađeš kritewrijum razlike nauke i ne-nauke...pa da vidimo na osnovu tog kriterijuma, gde da strpamo TE...

Možda se i MOŽE zakrpiti ad hoc hipotezom ali je potpuno besmisleno da o tome pričamo dok TE nije zakrpljena ad hoc hipotezama... JER NEMA ŠTA DA SE KRPI, budući da je niko nije oborio.... ni blizu... (nije našao podatak koji bi "nezakrpljenu" TE oborio)

Dakle, prvo nađi kambrijumskog zeca ili sisara sa perjem, pa tek onda možemo da pričamo o tome da li se takvo obaranje TE može zakrpiti nekim ad hoc hipotezama... dok to ne nađeš (ili nešto slično što obara TE), ovo što pričaš je besmisleno trućanje... bez ikakvog uticaja na realnost...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Jeste sve ima lepo kako u knjizi postanja piše. I sve ima lepo kao i kod nas, gde se svetitelj pita, kako je opšte moguće nasladjivati se rajskim Hristom ako je duša od tela odvojena.

A opet svetitelj i pored svih svojih pitanja na koje nema odgovor hoće da veruje, hoće da zna i kaže i pored toga što odgovora nema i pored toga što ne umem da znam i pored toga što ne prihvatam da duša može biti živahna bez tela i da nije tako udostoj me Gospode da udjem u Carstvo Nebesko.

Tako i mi i pored svega što promišljamo govorimo i da nije tako i da ne verujem onako kako jeste jer nemam znanja dovoljno, jer nemam vere dovoljno, udostoj me da udjem u Carstvo Božje ne onakvo kakvom ga ja zamišljam nego onakvim kakav Hriste Bože jeste.

Pa, sa ovim mogu skoro da se slozim.

Prvo sto hocu da kazem, NE MOZEMO na osnovu necijeg pesnickog nadahnuca da izvodimo DOGMATSKE istine. Takav je stil , pesnicki, insipirativan i krasnoreciv. Za dogmatske stvari, moramo da imamo precizan i jasan jezik izrazavanja, odgovarajucu terminologiju koja je opste prihvacena  i naucno bogoslovski zaokruzen sistem i slicno.

Tako da, mi samo mozemo da izvodimo neko svoje zapazanje sta je hteo da kaze Jefrem ovom himnom. Meni licno deluje, da on nikako nije u nedoumici sta i kako ide to sa dusom i telom, nego, ovom pesmom hoce da pokaze koliko su dusa i telo sjedinjeni po prirodi u licnost covekovu, .....i, da zbog toga i potrebujemo Vaskrsenje tela, ....kada ce opet biti spojeni dusa i telo i tako opet netrulezni uci u Carstvo Bozije.

Подели на овим сајтовима

sisara sa perjem,

Nemoguće, u principu jer sisar po definiciji nema perje. Ali ajde, neka ti bude, naći ću ga, ali kada ti nađeš kamen koji se razmnožava seksualnom reprodukcijom, ili biljku koja je u stanju da prevede Beovulfa sa staroengleskog...ne uvaljuj mi ovde srednjevekovnu hijerarhiju bića kao neku nauku. To je čista metafizika. Te vaše ugnježdene hijerarhije postoje od antike. Ona može da bude i dobra, da objasni i predvidi, ali ostaje samo to, metafizika...a ako uzmemo u obzir zakon implikacije, koji tvrdi da i iz lažne premise može da proishodi istini zaključak, lako ti je uveriti se da nismo sigurni u istinitosni status te tvoje metafizike...kao ni bilo koje druge...a za ovo 

пре 7 минута, Avocado рече

ovo što pričaš je besmisleno seruckanje...

ide prijava administraciji jer je u pitanju kršenje forumskih pravila.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ivan Marković рече

Nemoguće, u principu jer sisar po definiciji nema perje.

Ovo nije tačno. Pričaš o stvarima o kojima nemaš blage veze. Sisari nisu definisani po tome što nemaju perje, već po drugim karakteristikama koje imaju. Ni jedan od sisara nema perje samo zato što nije imao od koga da nasledi perje... jer je TE tačna. :P

Цитат

Ali ajde, neka ti bude, naći ću ga, ali kada ti nađeš kamen koji se razmnožava seksualnom reprodukcijom, ili biljku koja je u stanju da prevede Beovulfa sa staroengleskog...ne uvaljuj mi ovde srednjevekovnu hijerarhiju bića kao neku nauku.

Ok, neću da ti uvaljujem ništa... :)

Ti sam navedi kako je to (kojim podatkom, kojim dokazom) "nezakrpljena" TE bila oborena i kako je onda spašena nekakvom ad hoc hipotezom (kojom ad hoc hipotezom?)... a ja ću onda da priznam da to što si pisao nije potpuno besmisleno trućanje o hipotetičkim situacijama koje se nisu desile.

Цитат

To je čista metafizika. Te vaše ugnježdene hijerarhije postoje od antike. Ona može da bude i dobra, da objasni i predvidi, ali ostaje samo to, metafizika...a ako uzmemo u obzir zakon implikacije, koji tvrdi da i iz lažne premise može da proishodi istini zaključak, lako ti je uveriti se da nismo sigurni u istinitosni status te tvoje metafizike...kao ni bilo koje druge...

Trla baba lan da joj prođe dan...

Подели на овим сајтовима

Ni jedan od sisara nema perje samo zato što nije imao od koga da nasledi perje... jer je TE tačna. :P

Ni jedan kamen nema dlake, jer nije imao od koga da nasledi dlake...ni jedan sunđer nema moć govora jer nije imao od koga da ga nasledi...celivam te u argument...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...