Jump to content

Зоран Ђуровић: Креационизам свештеника Георгија Максимова

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Не знам зашто би вас саблазнило да треба још људи да се роди и напуни Царство Божије. Зар је то веровање у ,,крњег Исуса''?

Зато што је онда Ис на Велики четвртак дао само своје једни и то не васкрсло тело ученицима да једу. Зато би то био Крњи Исус. У тој поставци ми одбијамо да је црква тело Христово, односно да су се другачијим телом апостоли причестили. А навео сам Златоустог да је та литургија (иако без отварања и затварања двери:))) идентична као и данашња, односно да нема ничег у супстанци различитог, мада у радњама и самом обреду има. Ако тврдимо да смо сутелесници Христови, онда би то значило да се (ако га убацимо у темпоралност) и ми сами свакодневно или сваке недеље причешћујемо различитим Хр, јер су му се придодали неки други сутелесници. Зато је једино разумно решење да је литургијско Хр тело оно есхатолошко које садржи све спашене. Без обзира што ће се они тек родити у историји.

Имаш само неколико опција:

1) Хр тело је индивидуално и само његово, то да смо сутелесници је речено у симболичком смислу.

2) Хр тело није индивидуално, али стално расте, тако да се никад нисмо причестили пуним телом.

3) Хр тело је само један свети објекат-организам и ми се освећујемо једући од те непресушне хране (магија), али остајемо ван ње. Тиме се негира да нам је Ис Глава. 

Има још апсурдних закључака ако се не прихвата есхатолошки Хр.

Размисли зашто га у Откривењу Јован назива Алфа и Омега истовремено.  

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

Ja koliko sam razumeo Đurovića,Bog kao nadvremen i nadprostoran,beskonačan i neobuhvatljiv,kad se ovaplotio u Isus Hristu,obuhvatio je čitavu tvorevenu u potpunosti dakle od početka do kraja prostorno-vremenske realnosti.Sa Hristom je umrla čitava tvorevina,od prvog čoveka Adama do poslednjeg čoveka iz neke tamo eshatološke budućnosti tvorevine(otud valjda i sećanje na smrt).Isto tako je sa Hristovim vaskrsenjem,vaskrsla čitava tvorevina,opet od Adama pa do tog poslednjeg,obuhvatajući opet čitav stvoreni svet u celini,od početka pa do kraja vremena.Dakle na neki način događaji ovaploćenja,stradanja i vaskrsenja su nadvremenski događaji odigranu u jednom određenom vremenskom trenutku.Mi to ne vidimo,za nas je to buduća realnost ali iz Božije nad prostorno-vremenske perspektive ta realnost je aktuelna u samom Sinu Božijem sa kojim se čitav svet prinosi Ocu.Iz te aktuelnosti Božije perspektive se i javljaju i sveti,u eshatološkom,vaskrslom i proslavljenom telu samoga Hrista,kao deo Njegovog tela.Hristovo telo nije telo jednog čoveka,nego Crkva,sabranje,zajednica svih od početka do kraja vremena u suprotnom bi bio bio,ako se dobro sećam po Đuroviću,krnji Hristos.

Gde su onda oni drugi, koji nazalost nisu svetitelji ? Da li su onda oni sa eshatoloskim telima u paklu ?

Da li se onda odigrao i eshatoloski Sud ?

Ili, svi moramo da budemo svetitelji , pa da 'zaradimo' eshatoloska tela i da se veselimo tamo zajedno sa njima ?  :smil443643319dc3d:

Uf, bilo bi lepo, ako je zaista tako,...... da se ne brinemo i ne uznemiravamo mnogo, .... ne valja za srcku..:0228_hot:

Подели на овим сајтовима

Нормално је да тело Христово треба назидати. Пуноћа да дође.

Хлеб Живота се меси. Није нека фантастика по себи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Ma evo vec zamisljam Hrista koji neprestano mesi... odmori ga malo covece.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Pамисли зашто га у Откривењу Јован назива Алфа и Омега истовремено

Nije ni cudo da otkrovenje vidi.

Подели на овим сајтовима

Сувише је чудна ваша теорија.

Мене интересује космолошка перспектива, поред теологије и есхатологије. Ту можемо доста објаснити зарад бољег прегледа.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Milan Nikolic рече

Сувише је чудна ваша теорија. Зато мене интересује космолошка перспектива, поред теологије и есхатологије.

A koliko je tek meni čudan Hristos kad kaže Simonu Petru, blažen si Simone što me vidiš kao Sina božjeg, jer to ne dolazi od tela i krvi nego od Oca Nebeskog.

Sve je već stvoreno sve je već predodredjeno, sve je već završeno, samo još da se svi prepoznamo gde smo i ko smo.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Milan Nikolic рече

Да ли би нам ти сада, онако лепо, на српском објаснио свој став чиме се ми то причешћујемо? 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Milan Nikolic рече

Телом и Крвљу Христовом у Светоме Духу.

А ви се маните свега другог.

Мене занима од чега је то тело Хр.? Која ту магија ради? Да ли би ми рекао да то што ми једемо је заиста нераспадиво тело Хр, а такође и да ли га ми сачињавамо као ћелије (иако је та слика недостатна)? И још, да ли је то тело, дакле, индивидуално као моје и твоје и ФИЗИЧКИ НАС НЕ САДРЖИ У СЕБИ?

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Bokisd рече

Gde su onda oni drugi, koji nazalost nisu svetitelji ? Da li su onda oni sa eshatoloskim telima u paklu ?

Da li se onda odigrao i eshatoloski Sud ?

Ili, svi moramo da budemo svetitelji , pa da 'zaradimo' eshatoloska tela i da se veselimo tamo zajedno sa njima ?  :smil443643319dc3d:

Uf, bilo bi lepo, ako je zaista tako,...... da se ne brinemo i ne uznemiravamo mnogo, .... ne valja za srcku..:0228_hot:

U tvorevini nije se odgrao,odigraće se,za Boga se već odigrao tj igra se aktuelno pred njegovim ,,licem,,.Svi koji se nalaze van tela Hristovog su u paklu jer su bez zajednice sa Bogom.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa el pomenuo nešto drugo?

Ево лепог примера из «правог» архимандрита Василија Гондикакиса, а не оног нашег Некодема: Верни литургијски доживљавају оно што се сасвим јасно говори: да Бог није престао дa све чини, док нас на небеса није узвео и даровао нам Царство своје бyдyћe. Имамо живот и хранимо се животом, храном и Царством будућим. Очекивана страдања, у Светој Литургији, у Откривењу, већ су присутна и већ су прошла, јер смо стигли до краја. Живимо у Христу, Који је Алфа и Омега. Облагодаћени верни, не да само зна почетак и крај него има потврду Онога Који је беспочетан и бескрајан благодаћу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Ево лепог примера из «правог» архимандрита Василија Гондикакиса, а не оног нашег Некодема: Верни литургијски доживљавају оно што се сасвим јасно говори: да Бог није престао дa све чини, док нас на небеса није узвео и даровао нам Царство своје бyдyћe. Имамо живот и хранимо се животом, храном и Царством будућим. Очекивана страдања, у Светој Литургији, у Откривењу, већ су присутна и већ су прошла, јер смо стигли до краја. Живимо у Христу, Који је Алфа и Омега. Облагодаћени верни, не да само зна почетак и крај него има потврду Онога Који је беспочетан и бескрајан благодаћу.

Ma prosto čovek da ne prepusti nijednu Liturgiju.

Carstvo Božje niti je prošlo niti dolazi, ono je u nama.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Кратос рече

Ja koliko sam razumeo Đurovića,Bog kao nadvremen i nadprostoran,beskonačan i neobuhvatljiv,kad se ovaplotio u Isus Hristu,obuhvatio je čitavu tvorevenu u potpunosti dakle od početka do kraja prostorno-vremenske realnosti.Sa Hristom je umrla čitava tvorevina,od prvog čoveka Adama do poslednjeg čoveka iz neke tamo eshatološke budućnosti tvorevine(otud valjda i sećanje na smrt).Isto tako je sa Hristovim vaskrsenjem,vaskrsla čitava tvorevina,opet od Adama pa do tog poslednjeg,obuhvatajući opet čitav stvoreni svet u celini,od početka pa do kraja vremena.Dakle na neki način događaji ovaploćenja,stradanja i vaskrsenja su nadvremenski događaji odigranu u jednom određenom vremenskom trenutku.Mi to ne vidimo,za nas je to buduća realnost ali iz Božije nad prostorno-vremenske perspektive ta realnost je aktuelna u samom Sinu Božijem sa kojim se čitav svet prinosi Ocu.Iz te aktuelnosti Božije perspektive se i javljaju i sveti,u eshatološkom,vaskrslom i proslavljenom telu samoga Hrista,kao deo Njegovog tela.Hristovo telo nije telo jednog čoveka,nego Crkva,sabranje,zajednica svih od početka do kraja vremena u suprotnom bi bio bio,ako se dobro sećam po Đuroviću,krnji Hristos.

@Zoran ĐurovićJel se ovo slučajno uklopilo u "B teoriju vremena" i teoriju relativiteta ili si ih uzeo u obzir?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...