Jump to content

Зоран Ђуровић: Креационизам свештеника Георгија Максимова

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 28 минута, Ivan Marković рече

Ne neke, sve. Ako misliš na Galileja, nabrojao sam ih četvoricu: Kopernika, Aristarha, Filolaja, Seleuka. Ako misliš na Kopernika, samo trojicu. Ali pri tome treba imati u vidu:

1) Nisu to bili nikakvi džinovi, jer:

a) Heliocentrizam nije tačan.

b) Filolaj je kao svaki pitagorejac smatrao da se i Sunce i Zemlja okreću oko "centralne vatre" a pri tome je uveo i "antizemlju". Jedino kod njega što je tačno je to što je smatrao da se Zemlja kreće. Ali oko "centralne vatre". 

c) Ni od Aristarha ni od Seleuka nam se ništa nije sačuvalo. Sve što imamo su neki komentari kod Aristotela i , čini mi se, Arhimeda...kakav je bio njihov heliocentrizam, e tu zavisimo od toga kako su ih razumevali komentatori...

d) Ima još indicija da je u antici bilo nekih heliocentrista, ali nemamo izvora, bar ne da ja znam...

Ja imam takav utisak. 

I dalje se fokusiraš samo na tu jednu hipotezu... ona u sebi obuhvata niz činjenica i drugih hipoteza od kojih su mnoge bile poznate i pre Galilea... ali zaista neću više o tome...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Koliko je ta sličnost opšte velika i gde nastaje ona razlika, da se čovek i šimpanza zaista ne mogu zdravorazumskom čoveku pojmiti kao ista vrsta?

Pa čak i čovek degenerik je mnogo kompletniji od svakog šimpanze.

Ljudi i simpanze ne mogu imati potomke i po tome se razlikuju kao vrste. S druge strane slicnonst je jako velika. Ne znam napamet cifre 97% genoma ljudi i simpnazi je isto cini mi se, mjesta na kome su retrovirusi su takodjer ako ne identicni onda jako slicni i pokazuju zajednickog pretka. Znaci bilo malo smjesno misliti da je Bog obukao Adama u kozne haljine i namjestio da izgleda kao da simpanza i covjek imaju neko dalekog pretka. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Justin Waters рече

Ljudi i simpanze ne mogu imati potomke i po tome se razlikuju kao vrste. S druge strane slicnonst je jako velika. Ne znam napamet cifre 97% genoma ljudi i simpnazi je isto cini mi se, mjesta na kome su retrovirusi su takodjer ako ne identicni onda jako slicni i pokazuju zajednickog pretka. Znaci bilo malo smjesno misliti da je Bog obukao Adama u kozne haljine i namjestio da izgleda kao da simpanza i covjek imaju neko dalekog pretka. 

Ok, praštaj ako ću te malo smoriti ali nisam baš u nauci te vrste.

Kako je moguće da se vrste razlikuju ako imaju zajedničkog pretka? Kako nije bilo mešanja odmah na početku, otkuda da od zajedničkog pretka raste nekoliko potpuno odvojenih grana i da ne mogu imati potomke?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Justin Waters рече

Pa to ti je ezoterija. Znas sta ezoterija kaze. Bio jednom jedan raj, duhovni raj i onda su se neki tamo pobunili i zbog njih je dio tog svijeta poceo da se hladi i postaje materijalan i ta bica koja su se pobunila spala su u taj materijalni svijet i izgbuili taj prvobitni raj. Ezoteija se sad bavi nacinom kako da se vratis u to prvobitno blazenstvo.

Nije to ezoterija nego učenje Origena. Zabluda koja se pretvorila u jeres i kao takva osuđena.

Ali pričajući o tome nećeš moći spasiti zabludu da su Adam i Eva kao konkretne ličnosti, ili gomila ljudi kao prvostvorenih koji se zajedno zovu Adam i Eva, zapravo evoluirali od antropomorfnih majmuna i drugih oblika onako kako nauka objašnjava.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ok, praštaj ako ću te malo smoriti ali nisam baš u nauci te vrste.

Kako je moguće da se vrste razlikuju ako imaju zajedničkog pretka? Kako nije bilo mešanja odmah na početku, otkuda da od zajedničkog pretka raste nekoliko potpuno odvojenih grana i da ne mogu imati potomke?

Tokom vremena je doslo do nagomilanih mutacija, i razlika u DNK je prevelika da bi mogli imati potomke kome ce prenijeti genetski materijal. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Justin Waters рече

Tokom vremena je doslo do nagomilanih mutacija, i razlika u DNK je prevelika da bi mogli imati potomke kome ce prenijeti genetski materijal. 

To znači da su se na početku mešali?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Avocado рече

I dalje se fokusiraš samo na tu jednu hipotezu... ona u sebi obuhvata niz činjenica i drugih hipoteza od kojih su mnoge bile poznate i pre Galilea... ali zaista neću više o tome...

Onda možda nisam bio dovoljno precizan...helicentrizam nije bio samo jedna hipoteza, već kako si sam rekao, skup hipoteza i nekih činjenica. Pre Galilea (i Kopernika) dosta toga jeste bilo poznato u smislu: postoje zvezde nekretnice (pogrešno), postoji pet planeta (pogrešno), postoje planete (tačno), postoji Sunce (tačno), Zemlja se kreće oko Sunca (uslovno tačno, pod određenim pretpostavkama, aproksimativno), Sunce se kreće oko Zemlje (vidi prethodno), Zemlja je nepokretna (pogrešno), Zemlja se kreće (Filolaj-tačno), ali oko centralne vatre (pogrešno), i tako dalje, dodaj po želji...pri tome niko ama pojma nije imao o Galilejevim zakonima...ti dopiši po želji. Žao mi je što nisam shvatio da moram da idem ovoliko u sitna crevca...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

To znači da su se na početku mešali?

Da. Potomci zajednickog pretka u pocetku su se mogli mijesati do odredjenog vremena kada dolazi do konacne mutacije i promjene koja ne dozvoljava vise da se pari sa starijim rodjacima. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Onda možda nisam bio dovoljno precizan...helicentrizam nije bio samo jedna hipoteza, već kako si sam rekao, skup hipoteza i nekih činjenica. Pre Galilea (i Kopernika) dosta toga jeste bilo poznato u smislu: postoje zvezde nekretnice (pogrešno), postoji pet planeta (pogrešno), postoje planete (tačno), postoji Sunce (tačno), Zemlja se kreće oko Sunca (uslovno tačno, pod određenim pretpostavkama, aproksimativno), Sunce se kreće oko Zemlje (vidi prethodno), Zemlja je nepokretna (pogrešno), Zemlja se kreće (Filolaj-tačno), ali oko centralne vatre (pogrešno), i tako dalje, dodaj po želji...pri tome niko ama pojma nije imao o Galilejevim zakonima...ti dopiši po želji. Žao mi je što nisam shvatio da moram da idem ovoliko u sitna crevca...

Tako da je heliocentrizam teorija. A pri tome da ne zaboravim da je Galilej, na neki način i ne samo on praktično negirao čitavu dotadašnju fiziku. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Da. Potomci zajednickog pretka u pocetku su se mogli mijesati do odredjenog vremena kada dolazi do konacne mutacije i promjene koja ne dozvoljava vise da se pari sa starijim rodjacima. 

Izvini još završno pitanje, pošto smo sa šimpanzama najsličniji da li to po nauci znači, da smo se sa njima najviše i najduže mešali ili smo kao vrste zadržali najviše sličnosti sa zajedničkim pretkom ne vezano na našu moguću uzajamnu mešanost?

I zna li se momenat kada i zašto mutacija zahvati odredjenu granu i počinje odvajanje vrsta?

Pretpostavljam da postoji naučno dokazan stepen kad kreće odvajanje po vrstama. Ili je to samo pretpostavka, da je mutacija uzrok i da od jedne grane u odredjenom periodu nastaju potpuno nezavisna nova drveća koja su pre toga bila deo zajedničke vrste?

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Ivan Marković рече

Može...ali bi bio red da je izneseš e da bi se s njom upoznali oni koji nisu. 

Ево ти укратко па се удуби колико можеш. Постоји и много опширнијих објашњења. А ово је сажето можда најкраће:

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Ево ти укратко па се удуби колико можеш. Постоји и много опширнијих објашњења. А ово је сажето можда најкраће:

Hvala. Svakako si došao na pravo mesto. Razmena ideja, otkrića, spekulacija i sve to u tonu međusobnog dubokog uvažavanja svih: Biblijskih doslovaca, teističkih evolucionista, agnostičkih evolucionista i mnogih drugih. Ovde se svi lepo zabavljamo i učimo jedni od drugih...

Подели на овим сајтовима

Библијска дословност оправдана у светлу космолошких теорија. То би био мој наслов. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Milan Nikolic рече

Библијска дословност оправдана у светлу космолошких теорија. То би био мој наслов. :)

Pa de si dosad, brate? Jel si teo da me ovi nedoslovci rastrgnu? :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

Сви смо ми еволуирали од мајмуна и ко зна каквих других створова. Далеко смо ми од Адама, али опет смо ми његова деца јер смо се измешали с његовим племеном. Или другачије речено, имамо претка у самом Богу Оцу, и првоствореном Адаму, али смо пореклом такође настали кроз еволутивна племена попут оних која су живела у Адамовом окружењу након пада.

Кључ који укида апсурд из овог, лежи управо у категорији ,,пада''. Многи се понашају као да ,,пада'' није ни било у односу на целокупну творевину и структуру саме наше природе, а то показују како шестодневци тако и биобиблисти.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...