Jump to content

Зоран Ђуровић: Креационизам свештеника Георгија Максимова

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 8 минута, Avocado рече

Ne čak ni sve što se do tada znalo iz predmetne oblasti... ni u pogledu činjenica, niti hipoteza... i on je kao i Njutn stajao na ramenima džinova... neke od njih si i sam nabrojao.

Ne neke, sve. Ako misliš na Galileja, nabrojao sam ih četvoricu: Kopernika, Aristarha, Filolaja, Seleuka. Ako misliš na Kopernika, samo trojicu. Ali pri tome treba imati u vidu:

1) Nisu to bili nikakvi džinovi, jer:

a) Heliocentrizam nije tačan.

b) Filolaj je kao svaki pitagorejac smatrao da se i Sunce i Zemlja okreću oko "centralne vatre" a pri tome je uveo i "antizemlju". Jedino kod njega što je tačno je to što je smatrao da se Zemlja kreće. Ali oko "centralne vatre". 

c) Ni od Aristarha ni od Seleuka nam se ništa nije sačuvalo. Sve što imamo su neki komentari kod Aristotela i , čini mi se, Arhimeda...kakav je bio njihov heliocentrizam, e tu zavisimo od toga kako su ih razumevali komentatori...

d) Ima još indicija da je u antici bilo nekih heliocentrista, ali nemamo izvora, bar ne da ja znam...

пре 25 минута, Avocado рече

Da skratimo, slažemo se ovde u svemu osim u broju potencijalnih pobijača.

Ja imam takav utisak. 

пре 26 минута, Avocado рече

Ti tvrdiš da je Njutnova mehanika imala veću klasu potencijalnih pobijača. Koji su to pobijači i na osnovu čega to tvrdiš, tačnije, interesuje me (pre nego što nastavim) šta smatraš potencijalnim pobijačima teorije evolucije?

Svakako. I odmah ću objasniti. Njutnov zakon gravitacije glasi " za svaka dva tela važi da se ta dva tela uzajamno privlače silom koja je direktno proporcionalna proizvodu njihovih masa i obrnuto proporcionalna kvadratu rastojanja". Dakle, ovde je potencijalni pobijač svaki iskaz oblika "za ova dva tela a i b važi da sila njihovog uzajamnog privlačenja nije direktno proporcionalna proizvodu njihovih masa i obrnuto kvadratu rastojanja". Pa onda za svaka dva tela u univerzumu možemo testirati univerzalni iskaz zakona i ukoliko za neka dva tela ne važi, zakon jer opovrgnut. S obzirom na to da je broj tela u našem univerzumu veoma veliki, toliki je i broj iskaza koji se mogu odnositi za bilo koja dva tela u univerzumu i koji mogu negirati pomenuti univerzalni iskaz zakona. Što se tiče TE, ja tu potencijalne pobijače ne vidim, bar ne vidim tako jasno...

пре 39 минута, Avocado рече

Samo da izdvojim ovo iz prethodnog - naravno, mogu da se objasne i vanzemaljskim i Božijim genetskim inženjeringom...

Hajde da za sada ispoštujemo zahtev metodskog naturalizma i pretpostavimo da nije Božiji genetski inženjering. Zašto, biće ti odmah jasno...

пре 43 минута, Avocado рече

isto tako, ako bi se i ispostavilo da su se navedene sličnosti (i razlike) između živih bića koje ih svrstavaju u tzv. ugnježdenu hijerarhiju (nested sets) posledica genetskog inženjeringa nekog inteligentnog bića, zaključak će biti da je to biće izvršilo taj inženjerig upravo tako da izgleda kao da su te vrste evoluirale. Pa se nameće pitanje - zašto bi bilo koje inteligentno biće sa takvim sposobnostima to radilo?Zašto bi inteligentni dizajner pokušavao da imitira prirodni proces (evoluciju) koji ne postoji?

Pa vidi. Pretpostavimo da je tehnološki dovoljno napredna, ali resursima ograničena tehnološka ekstraterestrijalna civilizacija to radila. Umesto da gradi potpuno različite genetske strukture, što bi iziskivalo veća ulaganja, kako umna tako i materijalna, oni naprave jedinstven šablon (ili nekoliko sličnih šablona), pa onda krenu da se igraju (razume se u eksperimentalne svrhe) kopirajući gene i pri tome namerno praveći greške da vide šta će da ispadne. Posle izvesnog, neodređeno dugog vremena, oni shvate sve što im je potrebno, ali pošto su etični, ne pobiju proizvode svojih igrarija već ih ostave u životu. Naravno, sličnosti i ugnježdene hijerarhije ovde nisu proizvod spontanog razvoja, već njihovog ekonomisanja sa vremenom, resursima (umnim i materijalnim). Sad ide analogija:Inače, ako pogledaš hijerarhiju prrogramskih jezika, shvatićeš da se velika grupa objektno orijentisanih  jezika baziraju na jeziku c sa neznatnim promenama u kodui ododacima nekih entiteta poput klasa, ali uz očuvanje svega prethodnog što je korisno (stringovi, literali, nizovi, funkcije i tako dalje...) Naravno, ovo nije nikakav spontani proces, već ekonomisanje programera. Iako je, kao što znaš, moguće napraviti samoreplicirajuće programčiće (virusi) to nipošto ne znači da oni nastaju spontano iz jednostavnijih struktura (nizova ili literala recimo). Dalje, tvoje pitanje je ovde malo cirkularno. Ti pitaš:

пре 58 минута, Avocado рече

Zašto bi inteligentni dizajner pokušavao da imitira prirodni proces (evoluciju) koji ne postoji?

A ja mogu da odgovorim: On uopšte ništa ne imitira. Prosto mu je tako jednostavnije i drži se ekonomisanja, koristeći jedan ili nekoliko sličnih prvobitnih genetskih šablona, koje onda zatim putem namernih grešaka u kopiranju gena, multiplikuje...to mu je jednostavnije nego da se pati i da za svako pojedno biće konstruiše zaseban dovoljnoi različit šablon. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, grigorije22 рече

Da li postoji mogucnost da je Bog direktno stvorio coveka, a da je zivotinjsko telo covek primio nakon pada? To su one kozne haljine koje se pominju u Postanju da je Bog sazadao Adamu i Evi.

Moguće je da je nakon pada degenerisao u zajedničkog pretka majmuna i današnjih ljudi. TE ne isključuje primordijalni pad i obrnuto. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ivan Marković рече

Moguće je da je nakon pada degenerisao u zajedničkog pretka majmuna i današnjih ljudi. TE ne isključuje primordijalni pad i obrnuto. 

Ali zasto bi bas degenerisao u zajednickog pretka majmuna i ljudi? Ispada onda kao da je Bog namestio da izgleda da je covek evoluirao a nije

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Иван ♪♫ рече

Nije, skoro sam gledao jedan ozbiljan dokumentarac, ne postoji predispozicija za smrt u samom dnk, život je stvoren i evoluirao tako da što više opstane. Starenje je posledica nesavršenosti, tačnije oštećenja koja se nagomilavaju u ćelijama, sve dok organizam više ne može da funkcioniše kada nastupa smrt. Neke životinje su evoluirale da jedu druge životinje, što je opet razvoj u cilju opstanka, održanja života, barem za tu vrstu. S druge strane, kod plena se to kompenzuje brojnošću ili nečim drugim. Dalje, neki lik je našao kamen sa kapljicom vode unutra, starom ravno 200 miliona godina. Izvadio uzorak, i bakterije se razmnožiše. Kolonija i dalje živa!!!

Tako da ne postoji ,,planirana" smrt u prirodi, samo borba za život.

Nisam mislio na to. Evo jedan plastican primjer. Dijete da bi se rodilo mora da pukne posteljica da bi izaslo van. Da bi djevojka zacela prvi put, mora imati prvi odnos pri cemu ce joj puci himen. U svim ovim sliucajevima odredjen dio celija mora da umre da bi proces nastajanja necega zapoceo. Tako i u razvoju fetusa u utrobi kod razvoja udova recimo odredjni dio celija odumire kako bi se poceli razvijati prstici. Da bi doslo do zaceca, jajna celija se ne oplodjuje samo jednim jedinim spermatozoidom vec otac izbaci njih milione od kojih se samo jedan probije...probije, opet da bi probio zid jajne celije dio celija mora da umre. Drvece kada daje plodove, drvo prvo procvjeta, i onda cvijet umire, a plod nastavlja da raste, itd. itd...milion je primjera oko nas u kome se naizmjenicno smjenjuje razvoj zivota i umiranje. 

Pominjao sam tamo sunce, da bi nam svima znacilo za zivot mora da proizvodi toplotu i svjetlost putem nuklearne fuzije cime se samo trosi suncevo gorivo i zvijezda postepeno umire. Jednom kada zvijezda umre, tj eksplodira kao super nova izbacie gomilu materijala formiranog pud snaznim uticajem gravitacije koji ce kasnije postati gradivni elementi za razvij novog zivotra negdje. Tako smo i mi postali. Svi hemisjki elemnit osim vodonika i helijuma nastali su u zvijezdama. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, grigorije22 рече

Da li postoji mogucnost da je Bog direktno stvorio coveka, a da je zivotinjsko telo covek primio nakon pada? To su one kozne haljine koje se pominju u Postanju da je Bog sazadao Adamu i Evi.

На шта су Адам и Ева ставили смоквино лишће? (3:7, а кожне хаљине се помињу тек у 21. стиху) ;)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, grigorije22 рече

Ispada onda kao da je Bog namestio da izgleda da je covek evoluirao a nije

Ne ispada. Ako ja zbog pušenja i alkoholizma, te incesta degenerišem do mere da se ne mogu nazvati normalnim zdravim čovekom, već obolelim i to od daunovog sindroma a pri tome sam još i izboran, zgrbljen, mnogo niži od prosečne ljudske populacije i td i tsl , da li je za to kriv Bog ili sam kriv ja? Odnosno moji roditelji i okruženje, ali i ja (pušenje, alkohol). I onda kao takav umrem, zatim se desi neka kataklizma koja me fosilizuje, ali tipša ostavi mi parče lobanje, neku kosku i slično, i onda kroz 100.000 godina iskopa me neka ekipa i kaže: Aha, vidi zajednički predak nad i majsmuna( majsmuni su hipotetički majmuni budućnosti). Ovo shavti kao pomalo karikaturalnu analogiju, ali logičku mogućnost...

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, grigorije22 рече

Pa to ti je ezoterija. Znas sta ezoterija kaze. Bio jednom jedan raj, duhovni raj i onda su se neki tamo pobunili i zbog njih je dio tog svijeta poceo da se hladi i postaje materijalan i ta bica koja su se pobunila spala su u taj materijalni svijet i izgbuili taj prvobitni raj. Ezoteija se sad bavi nacinom kako da se vratis u to prvobitno blazenstvo. 

Sta sad, Adam je bio stvorenim duhovnim (zato valjda nije umirao, bio je od prostog materijala), i onda je doslo do pada i on je protjeran u materijalni svijet i Bog ga je obukao u kozne haljine i eto slucajno ga je obukao tako da ima nekakve retoroviruse u DNK koji se poklapaju sa simpanzama...ni h od hriscanstva. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Mi nećemo umirati u vaskrslim telima, a ona će biti složena...ne imputiraj čoveku što nije mislio...kakva ezoterija, kakvi bakrači...

Rekao sam ti da me se manes. Ides na block. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Justin Waters рече

Bog ga je obukao u kozne haljine i eto slucajno ga je obukao tako da ima nekakve retoroviruse u DNK koji se poklapaju sa simpanzama...ni h od hriscanstva. 

Koliko je ta sličnost opšte velika i gde nastaje ona razlika, da se čovek i šimpanza zaista ne mogu zdravorazumskom čoveku pojmiti kao ista vrsta?

Pa čak i čovek degenerik je mnogo kompletniji od svakog šimpanze.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...