Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 6 часа, Плаво Небо рече

У Православној вери има толико чудеса (доказа) да се не могу набројати

пре 3 часа, Avocado рече

ili ni u jednu jer ništa od toga zapravo nije čudo...

Св. Игњатије Брјанчанинов у књизи Енциклопедија Православног духовног живота, чуда назива и знамењима. Па каже:

Истинска знамења потпомагала су истинско Богопознање и спасење које оно (Богопознање) пружа; лажна знамења потпомагала су заблуде и погибао коју она доносе.

Христова знамења која су обавила своју службу, оставила су поприште служења, препустивши деловање суштинском Делатнику-Речи, Која је делатна и остаће делатна до краја света, као што је Сама и објавила за Себе: Ево, Ја сам са вама у све дане до свршетка века(Мт.28,20).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 20 часа, Avocado рече

Slažemo se da u ovom univerzumu postoje uzročno-posledični odnosi... svako stvaranje ima svoj uzrok... to smo utvrdili na nebrojano mnogo primera i možemo da iz toga izvučemo pravilnost...

Ako idemo van domena našeg iskustva i razmatramo sve mogućnosti, ne znam zašto bi bilo nemoguće da nešto nastane, a da nema nikakav uzrok

Слажем се са тобом да све има свој узрок, а колика је математичка вероватноћа да из хаоса, велики прасак, настане ДНК или људски мозак на пример? Никаква. Да не помињем да и најпростији микроорганизам има тако фину и сложену структуру, а камоли људско тело. Погледај интеракцију између природног окружења, тј услова за живот, и живих бића. Ко је могао да тако прецизно уреди да живи свет, на пример човек, зависи од кисеоника у ваздуху, да зависи од хране коју уноси у организам и која је тачно онако створена (биљке, животиње, вода) каква је и апсолутно довољна да тај исти човек и опстане? Ко је могао да направи однос гасова у атмосфери који ће бити уједно и заштита од штетног зрачења из космоса и уједно да омогућава живом свету да се не угуши? Где је логика у свему томе да нешто настане, како кажеш, ''a da nema nikakav uzrok''? Ако све што се дешава у космосу или на планети Земљи (а ти ми наведи пример ако грешим), ако се дакле све дешава акцијом и реакцијом, деловањем неког узрока, колика је онда математичка процена да тај уређен систем настане ван утицаја неке интелигенције која је уједно и апсолутно самодовољна? Никаква.

пре 22 часа, Avocado рече

međutim, moram da primetim da svaki od tih nebrojano mnogo primera ima još pravilnosti... svaki put se radi o tome da imaš neku materiju/energiju koja postoji i neku drugu materiju/energiju koja na nju deluje (uzrok) tako da se sa ovom prvom nešto desi - promeni oblik, strukturu, sjedini se sa nečim, i slično (posledica).. a takođe možemo da primetimo da uzrok uvek postoji u vremenu pre posledice...

Апсолутно. То је још један доказ да је неко морао да створи и физичко-хемијске и све друге законитости.

пре 22 часа, Avocado рече

To što primećujemo ne možeš da primeniš na stvaranje univerzuma... pogotovo ne na stvaranje od nečeg nematerijalnog i/ili vanvremenskog.

Stvaranje ex materia i stvaranje ex nihilo su dve fundamentalno drugačije stvari iako imaju isto ime, te nema nikakvog osnova da tvrdiš da pravilnosti koje si primetio kod prvog moraju da važe kod drugog (koje nikada nismo ni primetili pa ne znamo ni da li je moguće)...

Овде се логика допуњује вером пошто човеков ум не може да схвати колика је то Енергија, божанска суштина, која је Створитељ свега. Веровати и логички закључити да само Неко ко није ни материјом, ни простором, нити временом ограничен, може да буде Творац свега видљивог и невидљивог.

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Плаво Небо рече

Слажем се са тобом да све има свој узрок, а колика је математичка вероватноћа да из хаоса, велики прасак, настане ДНК или људски мозак на пример? Никаква.

Ne znam kojom matematikom si tu verovatnoću izračunao... takođe ne znam o kom "haosu" govoriš...

Да не помињем да и најпростији микроорганизам има тако фину и сложену структуру, а камоли људско тело. Погледај интеракцију између природног окружења, тј услова за живот, и живих бића.

Pogledao... deluje baš kao da su živa bića evoluirala u određenim prirodnim okruženjima tj. prilagodila se određenim prirodnim okruženjima.

Где је логика у свему томе да нешто настане, како кажеш, ''a da nema nikakav uzrok''?

Nema to veze sa logikom... logika nam pomaže da dođemo do valjanih zaključaka pod uslovom da su nam premise tačne... ovde ne znamo koje premise su tačne... stoga nije ni logično ni nelogično da nešto nastane, a da nema nikakav uzrok... ne znamo da li nešto može tako da nastane... ne znamo da li nešto može da nastane ex nihilo... ne znamo kako je nastao univerzum...

Ако све што се дешава у космосу или на планети Земљи (а ти ми наведи пример ако грешим), ако се дакле све дешава акцијом и реакцијом, деловањем неког узрока, колика је онда математичка процена да тај уређен систем настане ван утицаја неке интелигенције која је уједно и апсолутно самодовољна? Никаква.

Ne možeš to matematički da proceniš jer "kako nastaje nešto u univerzumu" nije isto što i "kako je nastao univerzum"... ili matematički, ovo prvo je X, a ovo drugo Y... matematički, ono što me ti pitaš je kao da ja tebe pitam: ako je X=5 koja je verovatnoća da je Y=1?

Ispravan odgovor je "ne znam" ili "niđe veze"...

Апсолутно. То је још један доказ да је неко морао да створи и физичко-хемијске и све друге законитости.

Nije.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, drvce рече

jos uvek ne znaci da i svet (kao celina) ima uzrok (van sveta). Kako odredjujes koju logiku da slusas?

Па просто. Само неко ко је апсолутно независан од било чега (па и тог света) може да створи то нешто. Неограничен простором, временом, материјом, неограничен било чим.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече

Ne znam kojom matematikom si tu verovatnoću izračunao... takođe ne znam o kom "haosu" govoriš... 

Pogledao... deluje baš kao da su živa bića evoluirala u određenim prirodnim okruženjima tj. prilagodila se određenim prirodnim okruženjima.

Nema to veze sa logikom... logika nam pomaže da dođemo do valjanih zaključaka pod uslovom da su nam premise tačne... ovde ne znamo koje premise su tačne... stoga nije ni logično ni nelogično da nešto nastane, a da nema nikakav uzrok... ne znamo da li nešto može tako da nastane... ne znamo da li nešto može da nastane ex nihilo... ne znamo kako je nastao univerzum...

Ne možeš to matematički da proceniš jer "kako nastaje nešto u univerzumu" nije isto što i "kako je nastao univerzum"... ili matematički, ovo prvo je X, a ovo drugo Y... matematički, ono što me ti pitaš je kao da ja tebe pitam: ako je X=5 koja je verovatnoća da je Y=1?

Ispravan odgovor je "ne znam" ili "niđe veze"...

Nije.

Поента свега је да Ви сматрате да Бог не постоји, ми сматрамо да Бог постоји. Тако да, Једног дана ћемо сазнати ко је био у праву, а ко не. До тада, Срећно :)

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Плаво Небо рече

Поента свега је да Ви сматрате да Бог не постоји, ми сматрамо да Бог постоји.

Ja ne znam da li postoji.

Тако да, Једног дана ћемо сазнати ко је био у праву, а ко не.

ili nećemo... ;)

До тада, Срећно :)

Takođe...:skidamkapu:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Плаво Небо рече

а колика је математичка вероватноћа да из хаоса, велики прасак, настане ДНК или људски мозак

I mene, kao @Avocado  interesuje ovo. Da li si ti (ili neko drugi) izračunao ovu verovatnoću i kako? I ako može link do tog proračuna.

Drugo, da li si ti (ili neko drugi) izračunao i verovatnoću da Bog stvori baš ovakav svet, sve sa baš ovakvim ljudima.

Подели на овим сајтовима

Зар чињеница да тело одраслог човека има cca 100 милиона милиона ћелија, а свака има cca 100 милиона милиона атома не говори сама за себе о "случајности"?? Sapienti sat.

Цела ова тема се своди на Sapienti sat.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Плаво Небо рече

Ти си онда агностик, а не атеист, аха ;) мењај онда профил.

Атеиста, па агностик, па православац па зилот!:))

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, о.Горан рече

Зар чињеница да тело одраслог човека има cca 100 милиона милиона ћелија, а свака има cca 100 милиона милиона атома не говори сама за себе о "случајности"?? Sapienti sat.

Цела ова тема се своди на Sapienti sat.

Meni se danas desio jedan malo vjerovatan dogadjaj. Ulazim na poveci parking i vozam kroz prolaze da nadjem mjesto. Skrenem u jednu traku i vozim do kraja i skontao da sam disao u slijepo crijevo jer je nastavak bio blokiran snijegom. Parkiram ga desno, i kontam se kako cu dobrano da rikverisem kad budem izlazio ok. Vraćam se ja poslije sat vremena i bas u momentu kada poteze kljuca u bravu, s lijeve strane kolone sjeda cova u auto odlazeći i oslobadjajuci mi prolaz. I ja sad kontam koja je to vjerovatnoca:

1. Da smo se cova i ja nasli tacno u 10:30, spremni da pokrenemo auta.

2. Da auto kojeg mice covjek meni oslobadja prolaz za pravo

3. Da su nam oba automobila bijele boje

4. Da je njegov Fiat Bravo reg.oznaka xxx, a moj sevrloet reg.oznaka yyy 

5. Da su oba auta bijele boje

6. Da na Bravu na zadnjem staklu ima naljepnica "Beba u autu"

7. Da je moja relativna kilometraža brojala 270-ti kilometar

8. Da oba auta imaju ugradjen plin

9. Da sam u gepeku imao igračku od mladjeg sina. 

Ne znam prosto ovoliki splet okolnosti mi se čini nevjerojatnim da bi se desio..ko zna možda sam samo sanjao. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Justin Waters рече

Ne znam prosto ovoliki splet okolnosti mi se čini nevjerojatnim da bi se desio..ko zna možda sam samo sanjao. 

Koliko kapiram stvari (nisam nesto citao o tim stvarima), fora je, recimo da sledece 2019.godine  29, maja u 13h i 29minuta, :D.....dodjes nenajavljeno na isti taj parking i na isto mesto i da opet bude neki cova sa gore spomenutim atributima automobila.... (ne mozes ono sto se vec desilo da uzimas za parametre,.....trebalo je prvo da kazes, idem na parking u 12h i imam takav auto i to sve, pa, da vidim da li cu naici na slican auto,..jer, ja mogu da obucem neku freak jaknu i izadjem u grad i hodam ceo dan i kada naidjem na nekog lika na pijaci sa istom freak jaknom, ....kazem, koja je slucajnost da smo se bas sad nasli na ovom mestu u istoj freak jakni,....)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Branka62 рече

Fora je da se i Univerzum već "desio".:D

koliko razumem ne pricamo da se desio,....nego, kako je ustrojen, tako kako je ustrojen, koji je slucaj, da je bas tako itd....(da li se desio ili nije , imamo samo dva slucaja, pa, da se nije desio, ne bi sad ni pricali, da se desio...:D)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...