Jump to content

Све што сте хтели да знате о феминизму...

Оцени ову тему

Juanito

Препоручена порука

пре 18 минута, Grizzly Adams рече

Само кажем, из неког ограниченог искуства што сам видео, врло мали број бракова пукне зато што је муж хтео да цепа све што жели. Највећи број бракова распадне се зато што муж није могао да ради шта жели. Јер ове женске не виде ништа важније на свету од кмечаваца који пуне пелене, па им није јасно "шта то још мужеви оће". А ми углавном имамо амбиције осим тога.

Све жене из мог окружења имају ”амбиције осим тога”. Али буквално све. Има их са мањим и већим мајчинским нагоном (и наравно да се слажем да већина жена јако желе да буду мајке), али ниједној јединој то није једина ствар у животу. Штавише, већина које знам су амбициозније од мушкараца са којима су (вероватно је у питању чиста случајност и последица микро-окружења, не наводим то као било какав аргумент). Заиста не знам како си успео да изведеш да су већина жена скоро па ходајући инкубатори и машине за дојење и пресвлачење пелена. Сад ћеш рећи да то никада ниси рекао, али тако звучи оно што си написао. Оне које немају амбиције су по правилу жене које су се удале одмах после средње школе (мада су углавном у том случају и мужеви без неких претераних амбиција). Било која жена која је окусила лепоту сазнавања и стварања (кроз студирање или рад) има амбиције, жеље и интересовања поред мајчинских. Зато сам на једној другој теми написао да мислим да је јако лоше да жена буде домаћица и да се због тога распадају бракови. И онда су ме напали да мрзим домаћице и да сам као неки елитиста који не цени то довољно и мисли да су вреднији они који раде. Не, него сматрам да је битно да и једно и друго раде оно што воле баш да би се разумели и да не би долазило до овога што си написао. Ти сматраш те амбиције нечим урођеним, и да жене бирају да седе кући и гаје децу јер немају амбиције. Моје искуство је обрнуто - жене у просеку имају мање амбиције јер више седе кући и гаје децу. Чим искусе нешто више, магично добију амбиције...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Juanito рече

Е, то је друго. Ја сам овде писао о чистом сексуалном нагону, не о тој жељи за доказивањем и ударањем рецки. Боемски, не плејбојевски нагон. 

Sjecam se jednog citata iz filma "Pakt s vukovima" kad onaj indijanac izrekne nesto u smislu zene su razlicite (ili lijepe na svoj nacina) sve dok se ne ugasi svjetlo. Onda ti je svjedno s kakvim si tijelom u krevetu. :)) Ali kad ukljucis onda emociju, sta znas i mislis o toj osobi onda nije svejedno ni kada si u mraku. 

Da ima definitivno u tom seksualnom nagonu nekog "potencijala" kada ga ne bi bilo onda bilo tesko govoriti o zenskoj ljepoti kao univerzalnoj stvari, bilo bi to onda samo subjektivni osjecaj za osobu sa kojom si u vezi. No smatram da je uspjesna monogamija ipak stvar rada na sebi i odnosu sa partnerom i da prepustanje prirodnim instiktima je recept za neuspjeh svakako po tom pitanju. 

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Justin Waters рече

Sjecam se jednog citata iz filma "Pakt s vukovima" kad onaj indijanac izrekne nesto u smislu zene su razlicite (ili lijepe na svoj nacina) sve dok se ne ugasi svjetlo. Onda ti je svjedno s kakvim si tijelom u krevetu. :)) 

Нема појма тај брат, чула додира, слуха и мириса се изоштре кад се угаси светло. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Grizzly Adams рече

Само кажем, из неког ограниченог искуства што сам видео, врло мали број бракова пукне зато што је муж хтео да цепа све што жели. Највећи број бракова распадне се зато што муж није могао да ради шта жели. Јер ове женске не виде ништа важније на свету од кмечаваца који пуне пелене, па им није јасно "шта то још мужеви оће". А ми углавном имамо амбиције осим тога.

Grizli sve se slazem ali da prostis treba imati kohones pa to reci. Niste mutavci. Dakle dvoje odraslih i upitno psihicki zrelih se spandjaju pod uticajem hemije, fizike, vise sile, interesa, cega god. I sad, izbor je na tebi. Ako hoces da bas bas bas radis sta hoces neces se zeniti nego imati seme i teoreme. Ako hoces relativnu stabilnost, monogamnost i spreman si malo od tog bas bas da zrtvujes ta veza ce prerasti u nesto trajnije. Ako hoces da tako i ostane super postoje nesto sto se zovu pipule, kondomi, spirale, cuda tehnike i tehnologije. Ako zelis, mozes usvojiti psa, macku, zmiju, aligatora ili vec sta po nahodjenju i propisima. A ako zelite mozete zajednickom odlukom resiti da se manete te zastite i pitencijalno dobijete vase potomstvo. E sad ide zaplet. U kom delu svemira smrdljiva pelena manje smrdi ako je zena menja, a vise smrdi ako je vi menjate?! Ako koristis wc solju, kuhinju, kupatilo i sve redom, bacas prljav ves i slicno, po kojoj to ajnstajnovoj teoremi je prirodno da zena to raskloni, ocisti opere i njoj je to satro lakse!?! Dakle ne postoji. Smrdi pa smrdi, prljavo je pa je prljavo, mora se pa se mora. Ali zena ce to uraditi, dok ce muskarac misliti da on nekom cini uslugu i da je mnogo fin sto je papucar eto pa to radi. Da me manes. Ne trazi zena nista vise, to je zajednicki posao nastao zajednickom odlukom i spajanjem obe licnosti. Nema tu prirodno neprirodno. Ne cinis nikom nista i neces dobiti nobela. Da se razumemo nece ni zena. To je dete plod vase volje, pa trazili ste gledajte. Ogranicava te i ne da ti da radis sta hoces? Pa na pocetku je bio samo bez obaveza, hteo si nesto vise, hteo si dugorocnu zajednicu, nije te na prevaru navela da zacne. Kraj price. Samo sto kod vas muskaraca tu nije kraj. Vi hocete i jare i parw, sve bez odgovornosti. Podjednako je teako oboma, deca su podjednaka odgovornost oboje i zahtevaju zrtve barem prvih 15-20god, posle su dovoljno veliki da sami brinu o sebi. Izvini ko ima dovoljno zrelosti da se ne cuva mora biti spreman na odricanje posle. Bez filozofije. Toliko je prosto. Ako neces obavezu budi odgovoran. I ako se dogovorite i kako se dogovorite delite obaveze i odgovornosti, ali to je zajednicki poso i avako nosi svoj deo odgovornosti. Te fore zena je majka, da, jeste u smislu da je dovoljno zrela da kad napravi dete i shvati da ima budalu pored sebe pojede govno i preuzme sve na sebe. Jer potrebe deteta moraju ovako il onako biti zadovoljene. Pa sad ako je sposobna oterace budalu, ako nije smislice izgovor kako se oni ipak vole, to au ovi nesrecni juanovi, ili vec koju samozavaravajucu pricu, ili ce uzeti da se sveti muzu preko dece, da manipulise i ostalo. Te fore radim ja za porodicu su cista laz. Svi mi radimo za sebe prvo i pre svega, a sto ce neke koristi videti i pirodica to obaska. Da je srece da su ljudi dovoljno iskreni prema sebi pa lepo pre braka da razjasne to. Jer se nista ne podrazumeva. I svaka zena bi i radila i gradila da zna da ima coveka koji ce biti sposoban da se brine o toj deci. Da kad se vrati sa tog rada ne bude haos i potop. Jok, mi smo prirodno mazohisti kako da ne. Svako voli da uziva, da stvara, da bude kreativan. Mozda ne na isti nacin ali to je univerzalna potreba. Dakle odgovornost prema porodici koju sam pomenula se na to odnosi. Zene ocekuju da muskarac kad donese odluku da se zeni to ne bude odluka da ce imati trofej da se hvali kolegama u kafani nego budala zensko misli da je on svestan odgovornosti koje to nosi.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Потпуно се слажем са тобом, ко прихвати обавезу дужан је да је испуни.

Само кажем да су другачија очекивања, људи не познају довољно супротан пол, његове природне тежње, жеље итд. па ту често дође до неспоразума. Зато треба разбити те предрасуде, јер стопа неуспелих заједница је жива катастрофа.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Grizzly Adams рече

Да бре, а онда те развале да ти се врти у глави... :smeh1:

Previse to blago predstavljas :D

Al ajd, sve je to okej, ljudska priroda itd. No zna, valjda nekad i tebe kao starijeg, ujesti za srce kada vidis kako zene znaju biti opasne za muskarce. Ono, mislim, djavoli drazesni, ako to moze malo lakse :D

Al dzabe, opet ih volimo ;)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Juanito рече

Све жене из мог окружења имају ”амбиције осим тога”. Али буквално све. Има их са мањим и већим мајчинским нагоном (и наравно да се слажем да већина жена јако желе да буду мајке), али ниједној јединој то није једина ствар у животу. Штавише, већина које знам су амбициозније од мушкараца са којима су (вероватно је у питању чиста случајност и последица микро-окружења, не наводим то као било какав аргумент). Заиста не знам како си успео да изведеш да су већина жена скоро па ходајући инкубатори и машине за дојење и пресвлачење пелена. Сад ћеш рећи да то никада ниси рекао, али тако звучи оно што си написао. Оне које немају амбиције су по правилу жене које су се удале одмах после средње школе (мада су углавном у том случају и мужеви без неких претераних амбиција). Било која жена која је окусила лепоту сазнавања и стварања (кроз студирање или рад) има амбиције, жеље и интересовања поред мајчинских. Зато сам на једној другој теми написао да мислим да је јако лоше да жена буде домаћица и да се због тога распадају бракови. И онда су ме напали да мрзим домаћице и да сам као неки елитиста који не цени то довољно и мисли да су вреднији они који раде. Не, него сматрам да је битно да и једно и друго раде оно што воле баш да би се разумели и да не би долазило до овога што си написао. Ти сматраш те амбиције нечим урођеним, и да жене бирају да седе кући и гаје децу јер немају амбиције. Моје искуство је обрнуто - жене у просеку имају мање амбиције јер више седе кући и гаје децу. Чим искусе нешто више, магично добију амбиције...

Distorzija realnosti mikrokosmosa?

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Juanito рече

Све жене из мог окружења имају ”амбиције осим тога”. Али буквално све. Има их са мањим и већим мајчинским нагоном (и наравно да се слажем да већина жена јако желе да буду мајке), али ниједној јединој то није једина ствар у животу. Штавише, већина које знам су амбициозније од мушкараца са којима су (вероватно је у питању чиста случајност и последица микро-окружења, не наводим то као било какав аргумент). Заиста не знам како си успео да изведеш да су већина жена скоро па ходајући инкубатори и машине за дојење и пресвлачење пелена.

Ово је тачно, али како год окренеш, природа дође по своје и дођемо на оно Гризлијево да се аларм упали после тридесете и не гаси се....имам друга гишу (гинеколога) којем је пун ку... фер прича тих амбициозних којима је у 35 - 40 дошло да буду мајке... 

- Шта си чекала до сада?

- Па градила сам каријеру!

- Јееелл!?! па си сад дошла код мене да од бабе правим девојку ...

не бива Јуане...све има своје време, али онда буди искрен према себи и према другом, шта је то што желиш од свог живота.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Имала сам професора који нас је учио да се "жене држе као пушка, нежно, али чврсто", ми клинци нисмо схватали, било нам је то контрадикторно, како може нежно а чврсто, јер у тим годинама не схваташ те фине нијансе и разлике између сировог/грубог и чврстог,  нежног и љигавог/патетичног, на сву срећу па је онај комунизам имао и неку добру страну, па смо имали ОНО и ДСЗ, па смо ишли у Бубањ поток на гађање :D и онда у пракси научиш разлику, и схватиш шта је писац (у овом случају професор) хтео да каже, елем, ако пушку држиш лабаво - одвали ти раме, ако си груб - пушка постане својеглава, отргне ти се контроли...

е сад, ја то причам из угла жена које су прошле ОНО и ДСЗ, за ове нове генерације не гарантујем, као ни за грешке природе (они нека се обрате лекару или фармацеуту)

Срећан вам 1. мај  

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Снежана рече

Ово је тачно, али како год окренеш, природа дође по своје и дођемо на оно Гризлијево да се аларм упали после тридесете и не гаси се....имам друга гишу (гинеколога) којем је пун ку... фер прича тих амбициозних којима је у 35 - 40 дошло да буду мајке... 

- Шта си чекала до сада?

- Па градила сам каријеру!

- Јееелл!?! па си сад дошла код мене да од бабе правим девојку ...

не бива Јуане...све има своје време, али онда буди искрен према себи и према другом, шта је то што желиш од свог живота.

Прво, уопште нисмо причали о томе. Врати се и прочитај поново о чему се повела расправа. 

Друго, тај твој Гиша је срамота за професију и требало би му одузети лиценцу за такво понашање. А и сам би требало да се повуче кад му је већ "пун куфер" да ради свој посао.  Заиста не могу да схватим како тај кретен то може да изјави, и како ти без да трепнеш то овде преносиш као некакво велеумно достигнуће. То је потпуно ван могућности мог мозга да процесира.

Али још једном, о томе нисмо ни причали. Но кад си већ сама споменула, да ти још једном нагласим: то није доктор, то је (социопатски) морон. 

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Grizzly Adams рече

Само кажем, из неког ограниченог искуства што сам видео, врло мали број бракова пукне зато што је муж хтео да цепа све што жели. Највећи број бракова распадне се зато што муж није могао да ради шта жели. Јер ове женске не виде ништа важније на свету од кмечаваца који пуне пелене, па им није јасно "шта то још мужеви оће". А ми углавном имамо амбиције осим тога

Kad ovo kazes "muz zeli da radi sta hoce" tu onda treba biti vrlo pazljiv sta se pod time podrazumjeva. Ima muzeva koji stupe u brak i onda doslovno hoce da rade sta hoce, izlaze kad hoce, bave se cime hoce. sastance se sa kime hoce i od zene ocekujue da mnogo ne zanovjeta, a od nje same da se posveti porodici. Kad brak pukne u takvom scenariju onda je muz kriv nije zena. 

S druge strane jako je bitno da zena ne sputava muskarca u svemu sto radi, muskarac pa i zena treba da imaju slobodu, ali ako su u braku onda treba i da se "blagocestivo" vezu i osnovne stvari da rade zajedno i po dogovoru. 

Ja kod svoje zene sad nakon par godina zajednickog zivota vidim da joj u zivotu znace male stvari. Jedna od tih malih stvari je dosta toga radimo zajedno. Jedemo zajdeno, kuvamo zajedno, pijemo kafu zajedno, gledamo TV zajedno, idemo u kupovinu zajedno, tusiramo se zajedno (dok nisu dosla djeca onda je postalo nemoguce 12:smeha:) itd...cesto vidim da joj znaci puno kada je slusam kada prica ili kada ja njoj pricam nesto. Cesto se kroz smijeh nasalimo, kad joj kazem da sam u gradu ne znam pojeno neki kolac ona se ono kao rastuzi aaa..a sto nisi i meni donio. I da budem iskren to joj stoji 100% i sam se trudim da joj ugodim koliko mogu. Sad ako se ja postvim recimo, ma hocu da radim sta hocu, hocu da idem na pivo kad hocu s drustvom, hocu da idem na rafting kad hocu da s posla odmah odem negdje na drugo mjesto umjesto kuci itd...prirodno cu kod nje izazvati reakciju sta se desava, da li sam izugbio interes za nju, da li mozda imam drugu, da li me interesuju djeca uopste, ovo da li ono....Brak jeste zbog zbog toga obaveza, zato kad neko kaze "muz hoce radi sta hoce" to onda treba vrlo precizno da se definise u kontekstu braka kako bi imali uvid gdje zapravo stvari skripe kad dodje do toga, i ne moze biti da je zena ta koja je iskljucivi krivac jer je gusila muza i sputavala njegove nagone za slobodom. U tom pogledu se ne slazem sa konstatacijom da zene u muskarcima vide kmecavce...vide pre svega prijatelja, muza, ljubavnika ili prosto onoga s kim zivis zajednicki zivot, i to zajednicko podrazumjeva mnogo vise od puke formalno prave vezanosti koju nosi brak. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Justin Waters рече

Ja kod svoje zene sad nakon par godina zajednickog zivota vidim da joj u zivotu znace male stvari. Jedna od tih malih stvari je dosta toga radimo zajedno. Jedemo zajdeno, kuvamo zajedno, pijemo kafu zajedno, gledamo TV zajedno, idemo u kupovinu zajedno, tusiramo se zajedno (dok nisu dosla djeca onda je postalo nemoguce 12:smeha:) itd...cesto vidim da joj znaci puno kada je slusam kada prica ili kada ja njoj pricam nesto. Cesto se kroz smijeh nasalimo, kad joj kazem da sam u gradu ne znam pojeno neki kolac ona se ono kao rastuzi aaa..a sto nisi i meni donio.

Ех да... :) Али то исто и ја волим и нема ми ничег природнијег него да тако "угађам". А "угађа" и она мени вала. С друге стране, Српкиње се не "растуже" кад не поједеш колач с њима, оне се наљуте и не говоре с тобом два дана. Љубоморне су патолошки и на твоје мушке другаре. "Како си могао с њим", (другаром из детињства), "да идеш у ресторан који је само наш!!!" (а у тај ресторан си с тим другаром ишао годинама пре него што си знао да она постоји). Тако да разумем и Гризлија. Још само да сконта да је то ствар културе и васпитања, а не урођено. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Juanito рече

Српкиње се не "растуже" кад не поједеш колач с њима, оне се наљуте и не говоре с тобом два дана. Љубоморне су патолошки и на твоје мушке другаре. "Како си могао с њим", (другаром из детињства), "да идеш у ресторан који је само наш!!!" (а у тај ресторан си с тим другаром ишао годинама пре него што си знао да она постоји).

S jedne strane mi ovo zvuci kao generalizacija, ali s druge strane ne smjem da protivurecim jer nisam nikad bio u vezi sa srpkinjom :)), pa s toga mozda je uzorak takvih dovoljno reprezentativan da je to osjetno na svkih nekoliko ako udjes u vezu. 

Ali to je 100% tacno da su i takve zapravo stvar vaspitanja i kulture, a ne urodjenosti. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...