Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 30. 1. 2017. at 15:13, Volim_Sina_Bozjeg рече

Gde je tu pismo jasno daj nam citate

Expand  

Čitaj Okrivenje.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

El vi verujete uopšte u postojanje duhovnog sveta,nevidljivog u kome su anđeli,arhanđeli,sile,vlasti i Nebeski Hram u kome je sam Isus Hristos prvosvešetenik sa svetima okupljenim oko Njega?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2017. at 15:17, Кратос рече

El vi verujete uopšte u postojanje duhovnog sveta,nevidljivog u kome su anđeli,arhanđeli,sile,vlasti i Nebeski Hram u kome je sam Isus Hristos prvosvešetenik sa svetima okupljenim oko Njega?

Expand  

Чини ми се да ти не верујеш. То царство је невидљиво не зато што је бестелесно, него зато што је будуће, али сада присутно. Тако да ти верујеш да је Ис слагао Разбојника на крсту. мало ми се чини безвезе лагати човека у агонији... или грешим?

Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2017. at 13:35, Bokisd рече

Nisam pratio celu diskusiju na ovoj temi ( procitacu kasnije ), ali, kakva su to eshatoloska tela, mislim, shvatam da se misli da su u buducnosti, van vremena.....ali, koje su prirode i sustine ? Duhovna i nebeska ili slicno ?

Expand  

Боксит, овде је скупљено готово све: https://www.academia.edu/23078130/Доћи_ће_смрт_и_имаће_твоје_очи

Читај неколико дана, па се јавни. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2017. at 15:37, Zoran Đurović рече

Чини ми се да ти не верујеш. То царство је невидљиво не зато што је бестелесно, него зато што је будуће, али сада присутно. Тако да ти верујеш да је Ис слагао Разбојника на крсту. мало ми се чини безвезе лагати човека у агонији... или грешим?

Expand  

Ja nigde nisam ni rekao da je bestelesno nego da je nevidljivo,za nas što bi značilo nematerijalno.duhovno.Pričam o simvolu Vere to se ne odnosi na život budućeg veka nego na svet duhovni sazdan pre fizičkog.

Nije.Što ga je slagao?Odmah je po smrti dušom useljen taj dan u Nebeski Hram.

Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2017. at 15:53, Кратос рече

Ja nigde nisam ni rekao da je bestelesno nego da je nevidljivo,za nas što bi značilo nematerijalno.duhovno.Pričam o simvolu Vere to se ne odnosi na život budućeg veka nego na svet duhovni sazdan pre fizičkog.

Nije.Što ga je slagao?Odmah je po smrti dušom useljen taj dan u Nebeski Hram.

Expand  

A Sin Čovečji što sidje sa neba i pre nego li se popeo na Njega?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2017. at 15:57, Volim_Sina_Bozjeg рече

A Sin Čovečji što sidje sa neba i pre nego li se popeo na Njega?

Expand  

To smo već pričali.Kada je primio ljudsku prirodu na sebe Sin Božiji,ona je postala neodvojivi deo Njega kao bića,on  ne razdvaja sebe na božansko i ljudsko,On je i jedno i drugo i zato kada priča o Sinu Čovečijem koji silazi s Neba i koji je na Nebu,Sin Božiji se nikada nije odvojio od Oca i Duha Svetoga,On govori o sebi kao Sinu Čovečijem koji i siđe s neba i koji je na nebu i koji se penje.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2017. at 14:36, Volim_Sina_Bozjeg рече

Naravno da je Bog stvorio čoveka da bude u zajednici sa Bogom. Medjutim opet Bog ne stvori dušu kao ličnost i dade joj telo. Nego Bog stvori telo od praha zemaljskog i udahne u telo duh životni te postade čovek duša živa. Obrati pažnju gde se spominje telo duh i na kraju duša živa.

Pitanje, da li je Hristos udahnuo ličnost u telo ili od tela i duha stvori ličnost?

Expand  

Jasno je da je covek komletan samo sa telom i dusom. Tu se slazemo. Mislim, da smo se slozili i da posle smti tela, duse ne odlazi u nebice i nepostojanje. Ostaje samo pitanje, kako mozemo posmatrati samo stvaranje coveka i sta cini u coveku tu neku licnost ?

" А створи Господ Бог човјека од праха земаљскога, и дуну му у нос дух животни; и поста човјек душа жива. "

Meni licno, ove reci u pismu u kojima se govori o stvaranju coveka, izgledaju odprilike ovako. Slazemo se da su i telo i dusa coveka stvoreni u isto vreme. Nije recimo, postojalo prvo telo , pa udahnuta dusa ili prvo je samo dusa postojala i kasnije je udahnuta u telo. Ovakva ucenja su osudjena od strane  otaca i crkve.

Telo je stvoreno iz praha zemaljskog, znaci od materije. Dusa je stvorena kao duhovna i bestelesna sustina i kako se kaze u pismu, ona je 'duh zivotni'. Od ovog duha zivotnog je covek dobio zivot i postojanje kao zivo bice. I ovde mislim da se mozemo sloziti , da dusa kao nosilac zivota, daje telu zivotnost i energiju. To mozemo videti kada dusa napusti coveka i telo,  i ( telo ) nemajuci samo po sebi zivot odlazi u smrt i truleznost, ....dok dusa kao samozivot , tj. imajuci zivot , opstaje i posle smrti tela u tom nekom nebeskom svetu.

Mislim, da se to sve vidi iz ovog citata. Jer, prvo se kaze,....da' od duha zivotnog, postaje covek dusa ziva. U oba tvrdjenja,  zivotnost i zivot su osnovne postavke koje daju definiciju stvari. Recimo, ako bi rekli da duh nije zivotni, onda i covek ne bi postao 'dusa ziva'. Sasvim logicno zakljucivanje.

Tako da, deluje, da ako pismo definise coveka kao dusu zivu, ( koje je spoj te duse i tela, licnost ), onda je nosilac svega u coveku ta dusa. Zar se u prici o Bogatasu i Lazaru, ne vidi prepoznavanje Lazara od strane bogatasa u drugom svetu, koga je znao u ovom zivotu ?

Ti si VSB licnost, Kratos je druga licnost, o.Zoran je treca licnost ( specificna :osmeh:), ja sam takodje cetvrta licnost koja me definise,  da sam takav kakav sam. Ali smo svi  mi,  ljudi ( covek ) po prirodi i vrsti i to nam je zajednicko. To sto imamo specificno po licnostima, trebalo bi da zadrzimo i posle smrti tela i da se putem toga prepoznamo u buducem veku.   :kolcecb3hb8:

Tako da , zakljucim, ...mislim, da je dusa nosilac citavog coveka.

Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2017. at 16:07, Bokisd рече

Expand  

To bi onda bio ovako> I Bog stvori čoveka (dušu) i odenu je u trošno telo ali doći će dan kad će se trošno telo zameniti netrošnim kao zmija kad presvuče kožu svoju.

Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2017. at 16:07, Bokisd рече

Expand  

Кад ти кажеш "мислим" то баш некако гордо звучи... :)) Претендујеш на нешто што те баш не краси... 

Лепо сам ти рекао да прво прочиташ текст а не да смараш. Ја знам да је много лакше блебећати него студирати, али мораш прво да ишчиташ текст. 

Покажи ми, друже, где се у причи о Лазару и богаташу помиње душа? И како они могу да се виде кад се душа не види? Текст вели: подиже очи (Лк 16, 23), а не вели: подиже очи душе...

Зато, узми да читаш, после ћеш бити паметнији и моћи ћеш да поставиш права питања.   

Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2017. at 16:22, Volim_Sina_Bozjeg рече

To bi onda bio ovako> I Bog stvori čoveka (dušu) i odenu je u trošno telo ali doći će dan kad će se trošno telo zameniti netrošnim kao zmija kad presvuče kožu svoju.

Expand  

Sta znam, recimo pogledaj ovde, u 1.Kor. od stiha 35 - 55.

"....И како носимо обличје земљанога тако ћемо носити и обличје небескога.

....Јер ово распадљиво треба да се обуче у нераспадљивост, и ово смртно да се обуче у бесмртност."

Ovako kako si rekao, objasnjeno je u ovim recima itd. Nemoj zaboraviti, da je covek kriv za ovakvo stanje. Da je ostao u svom prvobitnom prirodnom stanju, ne bi imao potrebu za vaskrsenjem tela i promenom raspadljivog tela u neraspadljivo i besmrtno. 

Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2017. at 16:34, Bokisd рече

Ovako kako si rekao, objasnjeno je u ovim recima itd. Nemoj zaboraviti, da je covek kriv za ovakvo stanje. Da je ostao u svom prvobitnom prirodnom stanju, ne bi imao potrebu za vaskrsenjem tela i promenom raspadljivog tela u neraspadljivo i besmrtno. 

Expand  

Ја сам докторирао на овој теми, и то буквално. Августин говори све супротно теби. Зато ти кажем да читаш, не што волим да те зезам, мада није да не волим... :D

Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2017. at 16:34, Bokisd рече

"....И како носимо обличје земљанога тако ћемо носити и обличје небескога.

....Јер ово ра садљиво треба да се обуче у нераспадљивост, и ово смртно да се обуче у бесмртност."

Expand  

Taman sam hteo da dam komentar ali duhoviti zoran me preduhitri.

Probaj nekad da čitaš ceo tekst a da ti na pamet ne padne da tražiš u tekstu ono što tebi odgovara. Pročitaj ga nekad do kraja u svom kontekstu i razumi šta pisac tačno oće da kaže da bi znao onda da li pisac greši ili ne greši, gde se zaveo, gde možda pokušava drugog da zavede itd....

Probaj ipak na ovoj temi pošto je tekst zorana u pitanju da se baviš njegovim tekstom, nama je lakše mi smo tekst pročitali bavili se njime i sada detaljišemo ali sve u kontekstu teksta.

Probaj šta da ti kažem, da izgubiš vreme uzalud nećeš, jer ćeš barem eto znati gde visi ili ne visi zoranova priča a on kao doktor i magistar teologije sigurno ne može da padne na osnove kojima se mi eto bavimo ovde tipa postanje telo,duh životni, duša živa...smrtnost,besmrtnost...

Probaj.

Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2017. at 16:36, Zoran Đurović рече

Ја сам докторирао на овој теми, и то буквално. Августин говори све супротно теби. Зато ти кажем да читаш, не што волим да те зезам, мада није да не волим... :D

Expand  

Da, znam za doktorat ( pricao si o tome na predhodnim temama ).

Ja sam izneo neko svoje misljenje koje je zasnovano na citanju tekstova otaca povodom ovih stvari. Ti oce, imas svoje misljenje, koje si stekao tako kako kazes.

U cemu je problem da iznesem stav povodom ovog pitanja ? Ako postoji nesto u cemu gresim, jednostavno se ukaze na tu stvar, daju se argumenti itd. Eto, kazes da Avgustin govori suprotno. Ako mozes da postavis neki njegov tekst, stvarno me interesuje kako on objasnjava ove stvari. Mozda ja negde pravim gresku u svojim razmisljanjima, mozda sam nesto prevideo i slicno.

Подели на овим сајтовима

On 30. 1. 2017. at 16:51, Bokisd рече

Mozda ja negde pravim gresku u svojim razmisljanjima, mozda sam nesto prevideo i slicno.

Expand  

Избаци "можда", олакшај души својој:))

Узми и прочитај текст. Тако се ради у пристојном свету. Поштује се туђе време. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...