Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Матусал рече

Makarije Veliki,tumaceci Mateja, kaze da su starozavetni proroci i pravednici ustali, pokazali se mnogima i potom se vratili u grobove.

Да ли би могао да даш референцу? - Мени је интересантно, јер многи одбијају да су се вратили у гроб.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 39 минута, Zoran Đurović рече

Да ли би могао да даш референцу? - Мени је интересантно, јер многи одбијају да су се вратили у гроб.

Библиотека Очев Дом -Свети Макарије Велики ,,Духовне беседе,,  друго допуњено издање Београд 2016.

Новопронађене беседе, двадесета беседа, страна 367.

Тако је и било: на крају времена појавио се небески Адам, Својим Крстом осудио смрт и сишао у гробницу, где се јавио претходно умрлим пророцима и праведницима. И док су они већ туговали што нису добили обећано, Он их је подигао из гробова и обукао у божанствену славу, да би се затим јавили у граду Јерусалиму ( в. Мат 27;53); када су видели своје пријатеље и рођаке, вратили су се у своје гробнице; на тај начин је Господ тада порушио бедеме и окове злобнога, предавши ђавола смрти.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Матусал рече

Он их је подигао из гробова и обукао у божанствену славу,

Moramo da budemo pazljivi, jer ako ih je obukao u Bozanstvenu slavu, svojim vaskrsenjem na Krstu, onda su oni pokazavsi se prijateljima i rodjacima u Jerusalimu, otisli u nebeski Jerusalim u Carstvo a ne u grobove nazad.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Moramo da budemo pazljivi, jer ako ih je obukao u Bozanstvenu slavu, svojim vaskrsenjem na Krstu, onda su oni pokazavsi se prijateljima i rodjacima u Jerusalimu, otisli u nebeski Jerusalim u Carstvo a ne u grobove nazad.

Можда им гроб дође као нека капија.:)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Да али од тога зависи у шта их је обукао ако их је обукао у славу Божју онда су они већ прескочили скелеђију како су римљани то волели да кажу :)

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Zoran Đurović рече

У гробу телесно, се са другима појављује тек од XVI-XVIII в.

Поред овог места у Литургији (после великог входа) овај тропар се изговара и на крају проскомидије (ђакон док кади). Треба погледати када се најраније појављује на том месту. Изгледа да је на томе месту био у древније време него на овоме после великог входа. Ево ја сам на брзину бацио поглед и видим да се у 14. веку налази у поретку Патријарашке Св Литургије Велике Цркве. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Сад видим да је оригинално питање било о томе ко је аутор поменутог тропара па да се надовежем на ово што је до сад речено. Овај тропар је преузет из Цветног Триода. Е, сад ко је Аутор, то не знам. Тропар се налази на пасхалним часовима. Нешто се не сећам да се налази негде раније претходних дана, у Посном Триоду. Мислим (по сећању) да се први пут појављује у Цветном. Иначе занимљив је садашњи поредак читања тропара на овоме месту. Прво "Благообразни Јосиф...", што је историјска реалност смрти Господње и погребења (то јест велики Петак), затим "у гробу телесно, у аду душом...", тајинска реалност, надисторијска мистерија свеприсуства Божијег, и на крају "гроб Твој,  Христе, Извор васкрсења нашега, показа се као Живоносан, као лепши од Раја, ваистину светлији од сваке Царске одаје" је есхатолошка реалност или тајна нашега спасења у Христу. Дакле све је ту.  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Матусал рече

Звездана капија :)

Шалу на страну. Ова мисао је занимљива.

Ја не могу да поверујем да су се они "вратили у гроб" у смислу да су опет умрли. Не могу опет да умиру. Јер ако су Христом васкрсли, како опет могу да умру? Не могу. Дакле "вратили су се у горб" али нису умрли. Како то?

Ако имамо на уму доживљај историјске реалности они су за нас "у гробу", али су већ васкрсли. Зар управо ова јеванђељска епизода као и објашњење Св Макарија не говоре о томе да је овде реч о уплитању вечности у време и њиховом преплитању у доживљају оних који ово посматрају. Кључно је овде "показаше се многима". Другим речима многима су се очи отвориле да виде ову стварност. Дешава се једно сведочење реалности каква она јесте, они су васкрсли у Христу, промена је у очима оних који посматрају, који то раније нису видели, а сада виде. И оно што ми након затварања тог прозора у вечност видимо из наше земаљске перспективе јесте "враћање у гроб" (не каже опет су умрли, јер то не може бити), као што видимо свете који леже као мртви, а у ствари су живи. 

I don't know if I'm making much sense :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Нема по мени историјског датума другог доласка

Има. Кад умремо то ће бити "датум". 

Али мислим да ће бити и "датум" када ће небо и земља проћи. С тим што се овај други датум дешава истог датума кад и први датум. :) 

(пио сам малопре вина, очигледно је да "весели срце човека" ...)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Vedran рече

Ја не могу да поверујем да су се они "вратили у гроб" у смислу да су опет умрли. Не могу опет да умиру. Јер ако су Христом васкрсли, како опет могу да умру? Не могу. Дакле "вратили су се у горб" али нису умрли. Како то?

Мене подсећа на случај са Богородицом, Јованом Богословом, мученицом Ирином. Они су се из гроба вазнели на небо са телом али изван свакога погледа и очију људских.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vedran рече

Има. Кад умремо то ће бити "датум". 

Али мислим да ће бити и "датум" када ће небо и земља проћи. С тим што се овај други датум дешава истог датума кад и први датум. :) 

(пио сам малопре вина, очигледно је да "весели срце човека" ...)

Nisi pio vina nego je Tajna duboka i sad moze samo da se vidi na dah ili kao iskra koja prethodi potpunoj svetlosti.

Zato je neobjasnjiva ali ipak se i mi poput Pavla trudimo da kazemo ono sto uho ne cuje i oko ne vidi, jer nesto moramo reci da bi znali i drugi kako je to nesto tu.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
пре 7 минута, kopitar рече

ne_shvata

Не верујте му. Он скупља ИП адресе па ће да достави у Ватикан. :))

• Оплаках :)) 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...