Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, Тања1 рече

Pre nego sam otvorila ovu stranicu pomislila sam isto ovo kao kad bi mi mogli svoje dette pitati...slicno nesto...i tu...Sveto trojstvo znaci jedan te isti Bog sve vreme ima tri "Lica".  Dakle nije Bog prvo se obukao kao u Starom zavetu Bog Otac, onda u priliku Isusa Hrista u Novom zavetu i zavrsio u obliku Svetog duha. Sva tri Lica jednako su vecna, bozanska i uvek bila tu.  Otac je stvorio svet kroz Rec. I rec ostade telo - istorijski Isus iz Nazareta. U stvarnosti, Rec i Hristos su isto?

Тачније Реч=Логос=Син Божији, пред(над,ван)-историјска друга личност у заједници Свете Тројице кроз кога и за кога све поста што је постало.

Христос је Месија, Исус Богочовек, Онај који дође одозго и оваплоти се, предвечни Логос у историји и до краја света одакле се види и почетак (јер је Бог над-ван-временски) где активно учествује у стварању разговарајући са Адамом и Евом у Едемском врту...

Ко разуме схватиће ;)

Мене мало боли десна хемисфера од ВСБ, али све је добро док не прокрвари... :ani_biggrin:

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 11 часа, Paradoksologija рече

Кажем, ако смо у шестом дану и Бог нам удише Дух (јер су грчки филозофи веровали у неки мој дух који ја као поседујем, али не морамо ми), можемо Га не прихватити и не постати Човек.

Ako smo u 6. danu onda još nismo pali i dobro je veoma.Al nismo i nije.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Кратос рече

Ako smo u 6. danu onda još nismo pali i dobro je veoma.Al nismo i nije.

Да, ми смо већ у осмом дану али га већина не осећа у пуноћи до Другог доласка. Ипак, има пуно светих који су већ за живота видели и/или доживели Светлост Невечерњег Дана.

Има један канон да не може постати епископ онај који ту Светлост није видео.

Камо среће да смо се држали тог канона... Мислим да би се историја много раније завршила овако или онако (пропаст јер их је мало или сви свети ;) ).

Пошто се не држимо, мора светлост кроз Аву да засија кад не може да се пробија испод омофора (множина именице омофор :ani_biggrin:)

Враћамо ђаконисе и жењене епископе. А онда Аву за митрополита Римског Источне и Западне Цркве... Да се кандидује на оба места, и зваћемо га Ава Авгис Апотомостом... Још кад на крају додамо испред и Агиос...  :ok: (4А илити форА)

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Јанко рече

Мене мало боли десна хемисфера од ВСБ, али све је добро док не прокрвари... :ani_biggrin:

I njega boli od mene.Žalio se da će da mu explodira mozak.:))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Јанко рече

Бићемо ипостазирани у његовом Телу, али не у његовој личности. Он остаје личност Исус Христос, ја Јанко а ти "Кратос" (опрости, не знам ти име). Бићемо и даље сви различите личности као што су Света Тројица различите личности.

A Hristovo  telo je ipostazirano u Ličnosti Logosa zar ne?Ako je tako,a mi smo deo Njegovog Tela kao Crkva,onda smo svi ipostaziranu u Logosu.Logički sledi da je tako.To ne znači da će naša ličnost biti elimisana i nadomeštena Ličnošću Sina,ali će se preobraziti,obožiti jer će njen temelj biti sam Bog.Kako kaže Apostol Pavle posla Bog duh Sina svojega u srca naša koji viče Ava Oče. Koliko znam Ipostas znači temelj,baza.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

Vaskrsli tada nije postojao.Onda ispada da je čovek u zajednici sa Bogom i pre nego što je nastao.

ваља размишљати без убацивања хронологије или темпоралности у Бога. Зато Васкрсли постоји на вечном плану. Он је и "тада" био реалност, као што је "сада" и као што "ће бити". Алфа и омега, сећаш ли се како је себе назвао? Оно што ти упрорно радиш је пребацивање темпоралности у Бога и онда упадаш у апорије које се не дају решити. И најтрагичнија последица коју не можеш, као ни о. Сава, да избегнеш је пелагијанизам: Хр је модел за опонашање.    

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

ваља размишљати без убацивања хронологије или темпоралности у Бога. Зато Васкрсли постоји на вечном плану. Он је и "тада" био реалност, као што је "сада" и као што "ће бити". Алфа и омега, сећаш ли се како је себе назвао? Оно што ти упрорно радиш је пребацивање темпоралности у Бога и онда упадаш у апорије које се не дају решити. И најтрагичнија последица коју не можеш, као ни о. Сава, да избегнеш је пелагијанизам: Хр је модел за опонашање.    

U kom smislu postoji na večnom planu?Na koji način uvodim hronologiju i temporalnost u Boga?

Bog se nije ništa promenio ovaploćenjem.Promenila se ljudska priroda koju je uzeo na Sebe.On je uvek isti.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Pontifex Emeritus рече

зар не каже Господ за Јеремију- Пре него те саздах у утроби, знах те.

Kaže.Al to je zbog nadvremenske perspektive.Bog sve stvoreno pa i vreme vidi kao celinu.Nema kod njega prošlosti,sadašnjosti i budućnosti.Za njega su svi događaji aktuelni.I Apostoli su pre stvaranja sveta određeni za apostolstvo čini mi se.Ako se dobro sećam tako nešto i Pavle kaže.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Јанко рече

Тачније Реч=Логос=Син Божији, пред(над,ван)-историјска друга личност у заједници Свете Тројице кроз кога и за кога све поста што је постало.

Христос је Месија, Исус Богочовек, Онај који дође одозго и оваплоти се, предвечни Логос у историји и до краја света одакле се види и почетак (јер је Бог над-ван-временски) где активно учествује у стварању разговарајући са Адамом и Евом у Едемском врту...

Ко разуме схватиће ;)

Kao prvo hvala na veoma kvalitetnom ucescu na temi. Ne mogu se porediti. :blush:;)

Eh, da, Janko, da je to bilo pitanje, ali se ono odnosilo na nesto izmedju redova, mislim VSB zna u kom je pravcu pitanje, u kontekstu njegovog prethodnog pisanja...mislim na nasu slobodnu volju, u kontekstu stvaranja, a koju VSB pominje negde na prethodnoj stranici, otuda sam pitala indirektno da nije mozda u Svetoj trojici, tj u Sinu nasa slobodna volja...S obzirom da Bog se ne moze sresti posebno na neko mesto u prostoru i vremenu...Tesko je reci Adam je prosao pored Isusa kao sto bi mogli reci Isus je prosao pored Adama...Vreme koje znamo, na to sam mislila, u kontekstu slobodne volje...Hristos kada se rodio prisutan je trenutak, a ne vecnost...Ova vrsta vremena nije kairo kvantitativno vreme vec je - na grckom kronos - koje automatski ide iz trenutka u trenutak, bilo da se dogodilo nesto vazno ili ne, u beskonacni broj trenutaka ide = hronolosko vreme. Nasuprot tome je, kairos= kvalitativno = vreme gde je sve zavrseno, istorija zavrsena, obicna hronologija, istorija i razlika izmedju proslosti, sadasnjosti i buducnosti nestaje. Cela istorija ej prisutna u Kairos - trenutku, jedinstven i presudan trenutak. Nista manje u tom smislu je carstvo eshatolosko?

Kaiors je stara grcka rec za  vreme i znaci ”pravo” ili ”povoljno” ili ”nad” verme ili trenutak. Drevni Grci su imali dve reci za vreme, kronos i kairos. kronos= hronolosko, a kairo = se moze definisati kao kvalitativna dimenzija vremena u kojoj se nesto posebno desava. Kairos nije odredjene duzine. Kronos se odnosi na kvantitet.  :ani_biggrin: Dakle, i dalje pitanje (u okviru dosadasnjih razmisljanja) :

пре 13 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kao kad bi mi mogli svoje dete pitati hoćeš li da te rodimo ili nećeš. Nama nije moguće a da li nije moguće Bogu?

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Sveti oci su bili prinudjeni da odele postojanje i život (življenje).

Ja naizgled strožijim pogledom izjednačavam postojanje i življenje samo ukoliko je dozvoljeno stvorenju u toku Božjeg stvaranja u čovekovoj neprikosnovenoj slobodi odbiti biti sazidan od praha sa primljenim duhom života to odbiti i vratiti sve tamo gde je i dobijeno te ne razviti se kao ličnost ne roditii se za postojanje jednako večno življenje na dar te nestati u neprikosnovenoj slobodi bez ikakvih večnih mučenja.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Кратос рече

Vaskrsli tada nije postojao.Onda ispada da je čovek u zajednici sa Bogom i pre nego što je nastao.

Vaskrsli je podobije.

Šta je to čuo Mojsije Da stvorimo čoveka...

Dakle šta je t o čuo kad tada ni prvi stari Adam nije još ni stvoren? To ti je logičnije da čuje nego sam kraj stvaranja kad Vaskrsli Sin Čovečji sada već iz istorijske ali i vanvremenske preobražene i vaskrsle perspektive ima mogućnost da se konsultuje i kaže da stvorimo čoveka... a Mojsije dodaje muško i žensko stvori ih. Vaistinu se onda i kroz ipostas Bogočoveka stvori Oboži sva tvar.

Do Oboženja nije završeno stvaranje a kako to pomiriti sa poznatom teologijom?

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dakle šta je t o čuo kad tada ni prvi stari Adam nije još ni stvoren?

Prevečni savet Svete Trojice.

пре 54 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Do Oboženja nije završeno stvaranje a kako to pomiriti sa poznatom teologijom?

Nije a to i tvrdi ,,poznata,, teologija.Zato se i čeka Parusija i ostvarenje eshatološke realnosti kao krajnje tačke stvorenog sveta.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Кратос рече
пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dakle šta je t o čuo kad tada ni prvi stari Adam nije još ni stvoren?

Prevečni savet Svete Trojice.

Onda ima samo književni karakter i nema udela u stvaranju i spasenju.

Logos je mogao govoriti i iz te prevećne perspektive a misliti na budući dogadjaj u istoriji što svakako jeste i prvi Adam i Novi Adam. Koji je Adam po tebi podobije?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...