Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Можемо овако дуго...Испада да ја, одговарајући на твоја питања, спамујем тему.

Мислим да сам ти одговорио шта значи израз "утепати" и како се користи у врањанском крају и ван њега. Можеш, ако си вољан, да кажеш још неки контекст у којем се глагол "утепати" користи, осим тог подсмешљивог и шаљивог, а свакако неповољног по објекат радње.

А остаје да ти одговориш, пошто је то, кажеш, потпуно нормалан глагол,  да ли си чуо да неко од хришћана користи овај израз у том контексту и да ли би га ти користио?

Utepat dolazi od praslovenskog te(p)ti, a po značenju je srodno praslovenskoj riječi topit, ima vrlo mnogo značenja, glavna su pulsirat, bit, kucat, tući, biti topao, otopljavat, održavat oganj, tavit, raspuštat nešto toplotom,  istopit, ali i topit (u vodi) tj. utopit, potopit i najzad ovo vaše vranjansko i bugarsko značenje ubiti, utući ili umlatiti. Pod linkovima su detaljnija objašnjenja:

http://portal.uw.edu.pl/cs/web/approval/puls_cz

http://www.rozhlas.cz/regina/slova/_zprava/teplo-a-topit--177091

http://cs.bab.la/slovnik/cesky-anglicky/tepat

http://www.slovnik-synonym.cz/web.php/slovo/tepat

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/nepripravena-moderatorka-se-jala-v-radiu-tepat-marcela-chladka/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

То је то, можемо до сутра и прекосутра. То можеш да причаш неком Енглезу који никад није чуо како се у Србији (не у Бугарској) користи израз "утепати". Ниси навео нијадан други контек

ст (а кажеш да их има много) осим оног који сви знамо - а то је подсмешљиво-шаљив контекст. У неврањанској Србији утепати има такво значење, а пошто у истој реченици Ђуровић користи и утепати и убити, следи оно што сам рекао у претходној поруци. 

Utepat u staroslovenskom a valjda i u crkvenoslovenskom izmedju ostalih navedenih značenja ima značenje i ubiti, umlatiti, utući, privesti nekog nasilno k smrti brutalnim i drastičnim tiranjem i tretiranjem. Ko hoće rječičkovat mora nešto znat i više od tog kako se nešto kaže u Vranju ili mimo Vranja. Ta riječ je sasvim prikladna za pisianje žitija, Isus Hristos jeste bio prvo utepan, ubit k smrti i na kraju raspet, i to je istina i korištenje te riječi je sasvim u skladu s funkcijom i značenjem te riječi. To što riječi poprimaju drugi karakter vremenom ne bi trebalo imati utjecaj na staroslovenske i crkvenoslovenske riječi i pojmove, tamo kad se njima služimo u žitijama onda svakako ne znače "izbubetat" već nasilno biti, ubiti, mlatiti, umlatiti ili tući, utući brutalnim načinom k smrti ili skoro k smrti.

Подели на овим сајтовима

Тек сутра ујутру, после скоро читавог дана, "сетио се" да је под "утепати" мислио "убити", али на врањанском.

Utepati je ubiti na staroslovenskom što znači i na starosrpskom i na staroruskom i na staromoravskom i na staročeškom i  starovranjanskom i na starobugarskom.

Подели на овим сајтовима

Utepati je ubiti na staroslovenskom što znači i na starosrpskom i na staroruskom i na staromoravskom i na staročeškom i  starovranjanskom i na starobugarskom.

Људи, овај трол је утепан у мозак, зато се не треба расправљати са њим. Те трабанте је наложио о. Љуба да трују на овим мојим садржајима. Најновији је и признао на страници: Питајте свештеника... На том степену су били и артемити док су били у СПЦ, али су сада запловили у воде најчистијег "православља". Ава херетике открије много пре него што се њихова опачина и јавно манифестује. Због тога их кара на време не би ли се исправили са злог пута. Али, многи реагују попут Бенедиктових и Симеона Новог Богослова монаха. Наравно да ове Љубине трабанте треба поистоветити са Бенедиктом и Симеоном Новотаром, а не са безбожним монасима sHa_sarcasticlol.   

Него, уживаћемо када о. Сава дода још од својих опсервација око есхатологије. 

Подели на овим сајтовима

Још мало да вас насмејем на рачун "традиционалиста" тупијех погледа, изневши вам колико је био перверзан еп Никодим Милаш! Наиме, у Православна Далмација пише: "Али за то нам спомиње o нашљеднику његовом, Jlaby (784-804), и o сношајима његовима са цариградским патријархом Тарасијем (784-806)"! Исто и у једном писму, које наводим по памћењу: Једва чекам да се видимо и да опет имамо сношај...

Био би највећи блудник града Чикага Милаш када бисмо били "образовани" (камену се казало), као трабант екипа! Не, та реч значи имати однос, дружити се, везе са другим, и никако није значила сексуалне односе. Тако пише даље у н.д.: "Taj исти Есихије, сасвијем самостално и независно од римског патријарха, у живом je сношају и са цариградском црквом и њеним патријархом... Између других, и далматинска обласна црква сматрала je на Вигилија неповјерљиво, и далеко je стојала од сваког сношаја c њим... што je далматински епископат стојао у тијесним сношајима са аквилејским патријархом". Дакле, "блудничило" се доста у Старој цркви! :))

Још, један пример: Јероним пише Руфину док су још били у љубави: Кад ћеш да дођеш да ти усне изљубим? - Наиме, тако су се некад поздрављали.

Леп да вам буде данашњи дан!    

Подели на овим сајтовима

Срамотно је да се исмејава епископ Никодим Милаш који је до данас остао ауторитет на подручју канонског права. Милаш је био велики противник папизма и вероватно се зато критикује (или је неким оцама који су се одавно заљубили у Римску курију дозлогрдило бити у СПЦ због финансијске неисплативости, па сад изгледа да желе бити истерани из СПЦ да би могли на Западу глумити мученике за екуменизам). Језик се с временом мења, а овде се ради о нечијем нечистим мислима. До Другог светског рата се и код српских писаца неретко знао срести израз усташа у значењу устаника, па по нечијој логици шта извући? У Епархији далматинској је већ израђена икона са Милашевим ликом. Свети Никодиме далматинско-истарски епископе, исповедниче вере Православне, моли се Богу за нас грешне и хулне!

П.С. У другој теми сам хвалио екипу са Светосавља.орг за дигитализацију а тако посредно и оца Љубу, али то не значи да сам овде послан по задатку од стране о. Љубе. Са оцем Љубом се не слажем у много чему кад је у питању стање у данашњем православљу, а нарочито не у политици. Као савестан грађанин државе Србије због окупације једног дела наше земље и признавања тог дела за независну државу од стране окупатора, не могу подржавати агресију и комадање иједне суверене државе па тако и Украјине, ма колико да ми је Русија драга.

Само је једна вера права - вера хришћанска православна!

Само је једна црква права Црква Исусом Христом Господом основана - Црква православна!

Подели на овим сајтовима

Ево мало нострадамусовања и тарабићовизовања: авво, можда ће те бити први свештеник у историји који ће после 1054. добити канонски отпуст из (С)ПЦ за РКТЦ. Гркокатоличка заједница би добила за њих несумњиво идеалног клирика.

Само је једна црква права Црква Исусом Христом Господом основана - Црква православна!

Подели на овим сајтовима

чуо реч "утепати", ја сам је чуо само у контексту подсмешљивом по утепаног - утепати некога од батина, утепати неког инсекта и слично

Sad da sam ja o.Zoran udario bi ti takvu samarcinu, jer si nedvosmisleno rekao, da Zoran poistovecuje Isusa Hrista sa insektom. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Занимљиво је како савест многима овде дозвољава да се називају православнима. Толики је раскорак код таквих (либерала) између православне догме и предања и њихове догматике и праксе да им се не могу начудити. Није то раскорак, то је провалија велика попут Гренд Кењона. Људи, ако желите нешто ново, назовите га новим именом. Ново предузеће, нова фирма. Нова црква, нови назив.

Подели на овим сајтовима

Занимљиво је како савест многима овде дозвољава да се називају православнима. Толики је раскорак код таквих (либерала) између православне догме и предања и њихове догматике и праксе да им се не могу начудити. Није то раскорак, то је провалија велика попут Гренд Кењона. Људи, ако желите нешто ново, назовите га новим именом. Ново предузеће, нова фирма. Нова црква, нови назив.

Ti govoris u ime vecine u SPC?

Ne samo to, nego govoris, da si istinski pravoslavac clan SPC i da je SPC Zorana izoblicila i poslala ga u penziju, jer pravo da ti kazem, tebi se ponekad i ucini da smo mi clanovi foruma silovani od strane liberalista.

Aj se malo izvinis pa da ti oprostim.

Подели на овим сајтовима

Sto se tice Administracije, molio bi da obrate paznju, da se ovde vredja svestenik SPC, od ljudi koji nemaju ime i prezime na forumu.

Подели на овим сајтовима

Ti govoris u ime vecine u SPC?

Ne samo to, nego govoris, da si istinski pravoslavac clan SPC i da je SPC Zorana izoblicila i poslala ga u penziju, jer pravo da ti kazem, tebi se ponekad i ucini da smo mi clanovi foruma silovani od strane liberalista.

Aj se malo izvinis pa da ti oprostim.

Не говорим ни у чије име, само износим свој поглед. Мени се српски екуменисти на положајима чине најближи (Милошевићевом) крњем председништву СФРЈ. Као Југославија још постоји, савезни органи нормално функционишу а оно три републике не желе учествовати у раду савезних органа. А овде место република шта недостаје? Можда православље у свој својој пуноти!

А авва Зоран се својом отвореношћу већ замерио главешинама (поглавницима, поглаварима). Такве нико не воли и не трпи, па неће и српски екуменисти на положајима.

Подели на овим сајтовима

Sto se tice Administracije, molio bi da obrate paznju, da se ovde vredja svestenik SPC, od ljudi koji nemaju ime i prezime na forumu.

А свештеници кад називају људе овде идиотима, трабантима, вређају свештенике друге јурисдикције...

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

И то, али и обрнуто :(

Тема зрела за закључавање, одавно.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...